Na jak velkou fotovoltaiku dostanete dotaci?

Chtěli byste získat dotaci na fotovoltaickou elektrárnu? To naprosto chápeme. Šetřit na platbách za energie, chovat se ohleduplně k životnímu prostředí, a ještě na to vše dostat příspěvek až 200 000 Kč z programu Nová zelená úsporám, to je naprostá idylka.

Než k ní dojde, je potřeba dobře propočítat, jak velkou fotovoltaickou elektrárnu si můžete pořídit, aby se vám vyplatila a abyste na ni dostali dotaci. Pokud byste si totiž nechali postavit fotovoltaiku s příliš malým výkonem (pod 2 kWp), na dotaci nebudete mít nárok. Jestli naopak přemýšlíte o hodně velké FVE, nezapomínejte na to, že stát vám přispěje „jen“ na prvních 10 kWp výkonu.

Fotovoltaika
4min. čtení

Obsah

Hlavní podmínky pro zisk dotace na fotovoltaiku

Abyste dostali dotaci na fotovoltaický systém pro rodinný dům, musíte splňovat několik jednoduchých podmínek. Patří mezi ně například to, že o dotaci smí žádat pouze majitel nemovitosti.

Dále je třeba mít na paměti, že dotovaná fotovoltaika musí sloužit pro dům, který nemá více než 3 bytové jednotky. U většího počtu bytů je nemovitost považována už za bytový dům. I pro něj lze získat dotaci, ale podle trochu jiných podmínek.

Kromě těchto běžných požadavků je pro úspěšné vyřízení dotace nutné pohlídat také několik technologických a technických parametrů (například účinnost střídače). Těmi se ale nemusíte vůbec zabývat, protože to rádi uděláme za vás.

Myslet je tak třeba už jen na to, že dotaci dostanete jen na fotovoltaickou elektrárnu, jejíž výkon se pohybuje mezi 2 a 10 kWp. Na FVE s výkonem menším než 2 kWp dotaci vůbec nedostanete.  Pokud se rozhodnete pro fotovoltaiku s větším výkonem než 10 kWp, o dotaci sice nepřijdete, ale její výše je zastropována právě hodnotou 10 kWp. Veškerý výkon nad tuto hranici si tak pořizujete čistě jen z vlastní kapsy.

Navíc počítejte s tím, že provozovat FVE větší než 10 kWp můžete jen s licencí od Energetického regulačního úřadu. Limit 10 kWp ovšem ve skutečnosti nepředstavuje žádný problém. Pro naprostou většinu rodinných domů totiž bohatě stačí fotovoltaika s o dost menším výkonem.

Na jak velkou fotovoltaiku dostanete dotaci,dotace na fotovoltaiku,dotace fve,výše dotace fve

Příklad instalace celočerných half-cell fotovoltaických panelů od společnosti Schlieger

Správný výkon vaší elektrárny vypočteme za vás

Dříve mezi podmínkami pro zisk dotace figurovalo také maximální množství přetoků do distribuční sítě. Tento požadavek dnes již neplatí, a zisk dotace na FVE je tak ještě mnohem jednodušší.

Rozhodně je ale potřeba i nadále dávat pozor na předimenzování fotovoltaického systému. Zbytečně velká fotovoltaika se vám totiž buď vůbec nevyplatí, anebo se její návratnost rapidně prodlouží.

Dobrou zprávou je, že si s výpočty nemusíte lámat hlavu. Vše rádi propočítáme za vás tak, abyste ušetřili co nejvíce a přitom dosáhli na dotaci.

A ještě jedna dobrá zpráva na konec. Jestliže splňujete všechny podmínky NZÚ, dotaci kompletně (nově tedy včetně energetické bilance) zařídíme za vás. Stačí vyplnit nezávazný poptávkový formulář a pomocí fotovoltaiky budete šetřit i vy.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

Na jak velkou fotovoltaiku dostanete dotaci,dotace na fotovoltaiku,dotace fve,výše dotace fve
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
Na jak velkou fotovoltaiku dostanete dotaci,dotace na fotovoltaiku,dotace fve,výše dotace fve
Na jak velkou fotovoltaiku dostanete dotaci,dotace na fotovoltaiku,dotace fve,výše dotace fve

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás