Co dělat s tepelným čerpadlem v létě

Tepelná čerpadla nejsou určena jen pro zimní vytápění! Věděli jste, že v létě vám tato chytrá technologie může zajistit i příjemné ochlazení interiéru? Pojďme se podívat, co všechno vaše tepelné čerpadlo v letních měsících dokáže.

Co dělat s tepelným čerpadlem v létě
Čerpadla
7min. čtení

Obsah

Tepelná čerpadla jsou efektivní zejména při vytápění domů v zimních měsících. Jejich užitek však není omezen pouze na topnou sezónu. V letních měsících totiž majitelům domů nabízí řadu výhod, včetně možnosti chlazení. Využití tepelného čerpadla pro chlazení může být zajímavou alternativou k tradičním klimatizacím, a to z několika důvodů.

Energie potřebná pro chlazení vnitřních prostor v letních měsících může způsobovat zvýšené náklady na energie, což dává tepelným čerpadlům příležitost projevit svou všestrannost. Tepelné čerpadlo totiž může fungovat reverzně jako chladicí systém, který obstarává odvod tepla z interiéru domu do okolního vnějšího prostředí, čímž snižuje vnitřní teplotu a uživatelům poskytuje komfort i během vysokých letních teplot.

Tepelné čerpadlo v létě: Nejen topení, ale i chlazení!

Jednou z hlavních výhod, kvůli které si majitelé domů nebo firem tepelné čerpadlo pořizují,  je úspora energií. Tepelné čerpadlo využívá rozdílu mezi venkovní a vnitřní teplotou. Oproti konvenční klimatizaci vnitřní vzduch neochlazuje, ale odvádí teplo z interiéru, což spotřebuje méně elektřiny.

Tepelná čerpadla jsou schopna udržovat stabilní vnitřní teplotu, takže v interiéru může udržovat jak teplo, tak chladnější teplotu během horkých letních dnů. Tepelná čerpadla jsou navíc obvykle tišší než standardní klimatizační jednotky.

Pokud tepelným čerpadlům dopřejeme základní péči v podobě pravidelné kontroly a údržby, mají dlouhou životnost při zachování vysoké účinnosti.

Výhody chlazení tepelným čerpadlem
Energetická účinnost Nižší spotřeba energie oproti klimatizacím
Tepelný komfort Schopnost udržet stabilní vnitřní teplotu
Úspora Dlouhodobé snížení výdajů na energie
Tichý provoz 42 dB tepelné čerpadlo Schlieger X11/X21
Dlouhodobá investice Dlouhá životnost při zachování účinnosti

Možnost topit i chladit činí z tepelného čerpadla výhodnou volbu s celoročním využitím.

vykon modelu tepelneho cerpadla

Užijte si léto naplno s tepelným čerpadlem!

Investice do tepelného čerpadla se vám vrátí v podobě nižších účtů za energie, komfortního bydlení a šetrného přístupu k životnímu prostředí. Kontaktujte nás a my vám rádi poradíme s výběrem a instalací tepelného čerpadla pro váš dům.

Kolik ušetříte s tepelným čerpadlem od Schligeru

Jak funguje aktivní a pasivní chlazení tepelným čerpadlem

Díky působení fyzikálního zákona, podle kterého dochází k samovolnému předávání tepla do části systému s nižší teplotou, může tepelné čerpadlo efektivně topit i chladit. K dispozici jsou dva hlavní systémy: aktivní a pasivní chlazení, které se liší principem fungování, chladicím výkonem, energetickou náročností a provozními náklady.

Porovnání aktivního a pasivního chlazení tepelným čerpadlem

Aktivní chlazení:

  • Princip: Využívá kompresor tepelného čerpadla k aktivnímu „čerpání“ tepla z vnitřního prostředí ven. Funguje podobně jako chladnička, ale v opačném gardu.
  • Proces:
    1. Odvod tepla: Teplý vnitřní vzduch je nasáván ventilátorem do výparníku, kde chladivo odebírá teplo a dochází k jeho odpařování. Ochlazený vzduch se vrací do místnosti.
    2. Komprese a kondenzace: Plynné chladivo je stlačeno kompresorem, čímž se zvyšuje jeho tlak a teplota. Následně prochází kondenzátorem, kde odevzdává teplo venkovnímu prostředí (vzduchu nebo vodě) a zkondenzuje se do kapalného stavu.
    3. Expanze a opakování: Kapalné chladivo prochází expanzním ventilem, kde se prudce sníží jeho tlak a teplota. Vrátí se do výparníku a cyklus se opakuje.

Aktivní chlazení:

  • Využívá kompresor tepelného čerpadla k aktivnímu „čerpání“ tepla z vnitřního prostředí ven. Funguje podobně jako chladnička, ale v opačném gardu.
    1. Odvod tepla: Teplý vnitřní vzduch je nasáván ventilátorem do výparníku, kde chladivo odebírá teplo a dochází k jeho odpařování. Ochlazený vzduch se vrací do místnosti.
    2. Komprese a kondenzace: Plynné chladivo je stlačeno kompresorem, čímž se zvyšuje jeho tlak a teplota. Následně prochází kondenzátorem, kde odevzdává teplo venkovnímu prostředí (vzduchu nebo vodě) a zkondenzuje se do kapalného stavu.
    3. Expanze a opakování: Kapalné chladivo prochází expanzním ventilem, kde se prudce sníží jeho tlak a teplota. Vrátí se do výparníku a cyklus se opakuje.
  • Výhody:
    • Vysoký chladicí výkon – vhodné i pro horké klima
    • Možnost chlazení více místností
  • Nevýhody:
    • Vyšší spotřeba energie a provozní náklady
    • Větší opotřebení kompresoru

Pasivní chlazení:

  • Využívá přirozený tok tepla z vnitřního prostředí do chladnějšího venkovního prostředí. Kompresor tepelného čerpadla je vypnutý.
    1. Odvod tepla: Teplý vnitřní vzduch cirkuluje potrubím v zemi nebo ve vodě, kde odevzdává teplo tomuto chladnějšímu médiu. Ochlazený vzduch se vrací do domu.
    2. Chladicí médium: Země nebo voda slouží jako chladicí médium, které absorbuje teplo z interiéru a odvádí ho ven.

Který systém je pro vás vhodný?

Záleží na vašich individuálních potřebách a prioritách:

  • Pokud kladete důraz na co nejnižší provozní náklady a ekologický provoz, pasivní chlazení je pro vás dobrou volbou. Je však nutné počítat s nižším chladicím výkonem a vhodností pro mírnější klima.
  • Pokud potřebujete chladit i v horkých letních dnech a prioritou je pro vás chladicí výkon, aktivní chlazení bude pravděpodobně vhodnější volbou. Počítejte však s vyššími provozními náklady.
Typ chlazení Popis Výhody Nevýhody
Do radiátorů Teplo z interiéru je absorbováno radiátory a odváděno ven teplonosným médiem. Energeticky efektivní, kompatibilní s existujícími systémy vytápění. Vyžaduje kompatibilní radiátory, může docházet k kondenzaci na povrchu radiátorů.
Do podlahy Teplonosné médium prochází podlahovým systémem vytápění a chlazení. Nízkoteplotní systém, jemná a rovnoměrná změna teploty, ideální pro energeticky úsporné domy. Vyšší pořizovací náklady, instalace vyžaduje speciální podlahový systém.

Letní provoz tepelného čerpadla

Pro správný provoz tepelného čerpadla je nutné systém přizpůsobit letnímu provozu:

  • Před začátkem každé sezóny zkontrolovat systém
  • Nastavit teplotu za účelem chlazení vnitřní teploty
  • Nastavení chladicího cyklu v závislosti na venkovních teplotách
  • Provést pravidelnou údržbu systému včetně čištění nebo výměny filtrů

Tepelné čerpadlo má v létě hned několik využití:

1. Ohřev teplé užitkové vody 

Tepelné čerpadlo má v létě nejvyšší možnou účinnost, a proto je ideální pro ohřev topné vody. V porovnání s elektrickým bojlerem je to mnohem ekologičtější a levnější varianta. Pokud máte spotřebu cca 100 l/den, investice do tepelného čerpadla se vám rychle vrátí. Existují speciální sady pro celoroční ohřev, které tento proces ještě zjednodušují a zefektivňují.

2. Chlazení interiéru

Tepelné čerpadlo typu vzduch-voda funguje v principu jako obrácená klimatizace. To znamená, že v horkých letních dnech dokáže ochladit váš interiér a zajistit tak příjemné klima. Na rozdíl od klasické klimatizace je provoz tepelného čerpadla mnohem úspornější a šetrnější k životnímu prostředí.

Odpojení a údržba tepelného čerpadla

Během letních měsíců je potřeba tepelné čerpadlo správně odpojit a provést jeho údržbu, abychom zajistili jeho vysokou účinnost a dlouhou životnost.

Vypnutí tepelného čerpadla v létě

Pro správné vypnutí tepelného čerpadla postupujte podle návodu výrobce. Čerpadlo nejdříve odpojte od elektrické sítě vypnutím jističe nebo hlavního vypínače.

  1. Najděte jistič tepelného čerpadla, umístěný v elektrickém rozvaděči.
  2. Jistič přepněte do vypnuté pozice.
  3. Ujistěte se, že indikační světlo na čerpadle nesvítí, což potvrzuje jeho úplné odpojení.

Důležité: Před manipulací s elektrickými komponenty je nezbytné zajistit, aby byl stroj zcela bez napětí.

Údržba tepelného čerpadla mimo topnou sezónu

Léto je ideálním obdobím, kdy je tepelné čerpadlo méně využívané, lze ho krátkodobě odstavit a provést údržbu, ať už sami nebo s pomocí kvalifikovaného servisu.

Základní kroky údržby tepelného čerpadla

  • Kontrola filtračních jednotek: vyčištění nebo výměna filtrů
  • Kontrola chladicího/teplonosného média: kontrola množství a případné doplnění
  • Revize systému a jednotlivých komponentů: vizuální kontrola a ověření funkčnosti
  • Testování ovládacích prvků: kontrola bezchybného fungování termostatů a jiných ovládacích prvků

Pravidelná údržba

  • zvyšuje výkonnost a účinnost tepelného čerpadla
  • předchází případným poruchám a drahým opravám

Tipy pro efektivní využití tepelného čerpadla v teplých měsících

I v létě může tepelné čerpadlo uživatelům přinášet úspory a přinášet komfort v podobě ochlazování vnitřní teploty nebo přihřívání vody v bazénu. Zde je pár dalších tipů:

Optimální nastavení termostatu

  • Konstantní teplota: místo častých změn nastavení nechte čerpadlo udržovat stálou teplotu
  • Noční režim: pro zvýšenou účinnost čerpadla během chladnějších nocí použijte noční režim

Tepelná izolace a stínění proti slunci

  • Kvalitním těsněním oken a dveří zabráníte tepelným únikům a ztrátám
  • Venkovním stíněním pomocí markýz nebo rolet snížíte zatížení tepelného čerpadla

Inteligentní řízení

Využití pokročilých řídicích systémů zvyšuje výkon a účinnost tepelného čerpadla

  • Programovatelné termostaty umožňují optimalizovat provoz podle životního rytmu jednotlivých členů domácnosti.
  • Aplikace pro chytré telefony poskytují možnost ovládat systém dálkově a sledovat provozní data v reálném čase.

Mohlo by Vás také zajímat:

Často kladené otázky

Vypínání tepelného čerpadla během letních měsíců není obvykle doporučováno, jelikož může být efektivněji využito pro chlazení nebo ohřev vody.

Tepelné čerpadlo lze přepnout do režimu chlazení, kdy extrahuje teplo z interiéru a odvádí ho ven, čímž snižuje vnitřní teplotu.

Pokud jsou tepelná čerpadla využívána pro chlazení prostor nebo ohřev užitkové vody, mohou přinášet stejné energetické úspory v zimě v létě.

Optimální frekvence spínání tepelného čerpadla závisí na aktuálních potřebách uživatele a technických vlastnostech zařízení. V zásadě je třeba zajistit dostatečný čas potřebný na dosažení a udržení nastavených provozních teplot, a také na provozní pauzy, kdy si systém odpočine od špičkové zátěže.

Principu aktivní chlazení využívá tepelné čerpadlo vzduch–voda nebo vzduch–vzduch. Pasivní a méně energeticky náročné chlazení umožňuje tepelné čerpadlo země–voda a voda–voda.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

v létě
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
v létě
v létě

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás