Je lepší monoblokové nebo splitové tepelné čerpadlo

Uvažujete o pořízení tepelného čerpadla, ale nejste si jisti, zda zvolit monoblok nebo split systém? Při rozhodování je důležité vzít v úvahu několik klíčových faktorů, které ovlivní nejen výkon a účinnost zařízení, ale také jeho integraci do vašeho domova. V tomto průvodci se podíváme na hlavní kritéria, která je nutné zvážit při výběru mezi monoblokem a splitem, a podrobněji rozebereme jejich klíčové rozdíly. Dozvíte se, jaký typ je vhodný pro různé typy domů, a také se seznámíte s klady a zápory obou variant.

Je lepší monoblokové nebo splitové tepelné čerpadlo
Čerpadla
5min. čtení

Obsah

Při zvažování pořízení tepelného čerpadla se nejspíš dozvíte o dvou typech konstrukce čerpadel – tzv. monobloku nebo split systému.

Monoblok, který u svých tepelných čerpadel výhradně používá Schlieger, se vyznačuje tím, že jsou všechny části čerpadla umístěny do jedné venkovní jednotky. To může být zvláště výhodné pro menší domy s omezeným vnitřním prostorem, nebo pro uživatele, kteří dávají přednost jednoduché instalaci a nižší pořizovací ceně.

Kam nejlépe umístit tepelné čerpadlo

Mohlo by Vás také zajímat:

Splitové tepelné čerpadlo se skládá z vnější a vnitřní jednotky, což poskytuje větší flexibilitu při umístění a řízení teploty pro více než dva samostatné okruhy vytápění. Tyto systémy jsou často upřednostňovány pro větší domy, kde mohou být ještě více efektivní zejména v extrémních teplotách. Nevýhodou může být náročnější údržba a potřeba častějších revizí na základě legislativních požadavků.

Výběr mezi monoblokem a split systémem tak závisí na energetických potřebách konkrétního domu. Tepelná vysokoteplotní čerpadla Schlieger představují moderní řešení vytápění pro většinu případů.

Jaký je rozdíl mezi konstrukcemi typu monoblok a split

Vlastnost Tepelné čerpadlo Monoblok Tepelné čerpadlo Split
Umístění komponent Všechny komponenty v jedné venkovní jednotce Venkovní jednotka: kompresor, kondenzátor. Vnitřní jednotka: výparník, expanzní ventil
Ohřev vody Ohřev vody probíhá přímo v venkovní jednotce Topná voda je ohřívána ve výparníku vnitřní jednotky
Rozvod tepla Potrubím s topnou vodou Potrubím s chladivem, které předává teplo výparníku vnitřní jednotky
Vhodné pro Novostavby i rekonstrukce, domy s dostatkem venkovního prostoru, nenáročné na hlučnost Rekonstrukce, domy s omezeným prostorem venku, nízkoenergetické domy

Stále uvažujete o kvalitním řešení tepelného čerpadla?

Schlieger je skvělou volbou pro všechny, kteří hledají kvalitní a spolehlivé tepelné čerpadlo. Doporučte ho vašemu známému a pomozte mu zútulnit jeho domov a ušetřit peníze za energie.

Princip fungování

Výběr tepelného čerpadla může usnadnit pochopení principu fungování a rozdílu mezi oběma typy konstrukce. Porovnáním snáze dojdeme k závěru, jestli bude výhodnější monoblok či splitové čerpadlo.

Jak funguje tepelné čerpadlo monoblok

Konstrukce monobloku představuje kompaktní systém, který se vyznačuje jednoduchostí instalace a údržby. Všechny hlavní komponenty systému, jako jsou kompresor, výparník a kondenzátor, jsou integrovány do jedné venkovní jednotky, kde se voda zahřívá na vysokou teplotu (až 75 °C Schlieger X11/21) a rozvádí do otopného systému, jehož součástí je zpravidla i zásobník teplé vody (bojler).

Tepelné čerpadlo vzduch voda s monoblokovou venkovní jednotkou se velmi jednoduše instaluje a má malé nároky na velikost pozemku. K tepelnému čerpadlu Schlieger Premium PRO navíc dodáváme unikátní vnitřní jednotku Easy Box, která zahrnuje 9 různých komponent v jednom. Instalační technik může připojit tepelné čerpadlo přímo k Easy Boxu, což šetří čas a peníze. Zároveň vám ušetří místo v technické místnosti díky nižšímu počtu propojovacích materiálů.

SESTAVA TEPELNÉHO ČERPADLA PRO VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ VODY

Jak funguje splitové tepelné čerpadlo

Splitové tepelné čerpadlo se skládá z vnější a vnitřní jednotky. Vnější jednotka obvykle obsahuje kompresor a výparník a s vnitřní jednotkou je propojena potrubím. Vnitřní jednotka obsahující kondenzátor může být umístěna i ve větší vzdálenosti od venkovní jednotky a odtud už nejkratší cestou rozvádět teplou vodu do několika samostatných okruhů. Splitové systémy nabízejí větší flexibilitu umístění a mohou být vhodnější pro větší objekty.

Výhody a nevýhody konstrukce typu monoblok a split

Vlastnost Tepelné čerpadlo Monoblok Tepelné čerpadlo Split
Instalace Snadná a rychlá Složitější a časově náročnější
Prostorové nároky Kompaktní – jedna venkovní jednotka Větší – venkovní a vnitřní jednotka
Efektivita v chladném počasí Nižší Vyšší
Tepelné ztráty Mohou se vyskytovat při extrémně nízkých teplotách Minimální
Hluk Hlučnější venkovní jednotka Tišší provoz uvnitř domu
Možnost chlazení Ano Ano
Počáteční náklady Nižší Vyšší
Údržba Snadná Náročnější, vyžaduje revizi chladivového okruhu

Moderní monobloková tepelná čerpadla Schlieger jsou odolná proti zamrznutí a za běžných provozních podmínek k němu nedochází. Dodržováním preventivních opatření a pravidelnou údržbou minimalizujete riziko zamrznutí a zajistíte bezproblémový provoz tepelného čerpadla po mnoho let.

Shrnutí

O výběru mezi tepelnými čerpadly typu monoblok a split rozhodují individuální potřeby zákazníka i technické specifikace objektu. Monoblok systémy jsou často preferovány díky jednodušší instalaci a nižším pořizovacím nákladům, což zvláště ocení majitelé menších domů s omezeným vnitřním prostorem.

Split systémy poskytují větší flexibilitu v umístění venkovní a vnitřní jednotky a umožňují multizónové řízení teploty, což může být výhodné především pro větší objekty s více topnými okruhy.

Oba typy čerpadel mají co nabídnout. O výběru typu obvykle rozhoduje pořizovací cena, možnosti umístění jednotek a požadavky daného otopného systému. V případě jakýchkoli otázek se neváhejte obrátit na našeho obchodně-technického zástupce, který je připraven poskytnout bezplatnou a nezávaznou konzultaci.

Mohlo by Vás také zajímat:

Často kladené otázky

Tepelné čerpadlo typu monoblok integruje všechny hlavní komponenty do jediné vnější jednotky. Splitové systémy jsou rozděleny na vnější jednotku a jednu či více vnitřních jednotek, což umožňuje větší flexibilitu při umístění a multizónovém řízení teploty.

Chladivo R32 se v současnosti považuje za nejvíce ekologickou a efektivní variantu. Oproti jiným chladivům však také vyžaduje opatrnější manipulaci a pečlivější instalaci kvůli vyšší míře hořlavosti.

Monoblokové tepelné čerpadlo sdružuje všechny hlavní součásti systému do jedné venkovní jednotky. Využívají rozdílu teplot mezi okolním vzduchem a chladicím médiem, které se pomocí kompresoru stlačí a zahřeje na vysokou teplotu. Získané teplo je potom odvedeno do topného systému.

Účinnost tepelného čerpadla se hodnotí pomocí koeficientu výkonu (COP) a sezónního koeficientu výkonu (SCOP), s přihlédnutím k průměrným venkovním teplotám a celkové energetické spotřebě domácnosti.

Při výpadku elektrického proudu tepelná čerpadla přestanou fungovat tedy vytápět a chladit. Po obnovení dodávky elektřiny by tepelné čerpadlo mělo automaticky obnovit provoz v předchozím režimu.

Při teplotách hluboko pod bodem mrazu je efektivita tepelných čerpadel nižší z důvodu menšího rozdílu teplot mezi okolním vzduchem a nemrznoucím teplovodným (chladicím) médiem. Splitové systémy jsou více flexibilní a mohou být o něco účinnější. U obou typů konstrukce tepelného čerpadla však účinnost při extrémně nízkých teplotách o něco poklesne.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

monoblok,monoblok a split
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
monoblok,monoblok a split
monoblok,monoblok a split

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás