5 tipů pro efektivní vytápění domu tepelným čerpadlem

Vytápění domu tepelným čerpadlem ocení zejména majitelé domů, kteří chtějí snížit náklady na energie a zároveň přispět k ochraně životního prostředí. Tepelná čerpadla dokáží ušetřit až 80 % energie ve srovnání s klasickými způsoby vytápění. Ideálním kandidátem je dům s dobrou tepelnou izolací, který byl původně vytápěn plynem nebo elektřinou. Ať už se teprve s myšlenkou na tepelné čerpadlo seznamujete, nebo už máte jasno a chcete se pustit do realizace, tento průvodce Vám poskytne všechny potřebné informace.

Tipy pro efektivní vytápění domu tepelným čerpadlem
Čerpadla
10min. čtení

Obsah

Komu se vytápění tepelným čerpadlem vyplatí

Tepelná čerpadla lze kombinovat s jakýmkoli typem topného systému, včetně radiátorů, podlahového vytápění a vzduchového potrubí. Nejvyšší účinnosti dosahují tepelná čerpadla při nízkých teplotách proudění (do 55 °C). Jak se jejich provoz liší podle typu stavby?

Vhodnost pro různé typy budov:

Novostavby

  • V novostavbách tepelné čerpadlo může fungovat účinněji díky nižší energetické náročnosti.
  • Díky účinnější izolaci a minimalizaci tepelných ztrát mohou novostavby využít potenciál tepelného čerpadla naplno.

Starší domy

  • V rámci rekonstrukcí lze u starších staveb modernizovat otopný systém, aby v kombinaci s tepelným čerpadlem přinášel maximum úspor. Některé starší nemovitosti s předimenzovanými radiátory zvládají vytápění i při nízkých teplotách.
  • Dalším způsobem, jak snížit energetickou náročnost stavby a ještě více zvýšit účinnost tepelného čerpadla, je provedení zateplení fasády domu. Na kombinaci těchto dvou opatření lze stále čerpat plnou dotaci až do výše 200.000 Kč.

Nízkoenergetické a pasivní domy

  • Nízkoenergetické a pasivní domy jsou pro provoz tepelného čerpadla ještě výhodnější díky minimálním tepelným ztrátám.

Tepelné čerpadlo má široké využití. Vysokoteplotní tepelná čerpadla Schlieger Premium PRO fungují až do −25 °C a lze je použít i pro starší stavby s původními radiátory nebo pro novostavby s podlahovým výtápěním. 

Muže se Vám také hodit:

Rozhodování o výhodnosti investice do tepelného čerpadla představuje posouzení současné spotřeby energií a očekávání z hlediska dlouhodobé úspory. Do rozvahy je třeba zahrnout energetickou náročnost objektu včetně kvality izolace, a také místní klimatické podmínky. U energeticky méně náročných staveb s nízkými náklady na vytápění lze předpokládat pomalejší návratnost investice.

Proto je třeba dobře spočítat, jak se pořízení vybraného systému vyplatí v dlouhodobém časovém horizontu. Příznivé bilanci nahrávají nadstandardní záruky dlouhé životnosti zařízení a významný podíl podpory obnovitelných zdrojů energie na koncové pořizovací ceně.

6 hlavních výhod vytápění tepelným čerpadlem Schlieger

Každý návrh řešení ekologického vytápění domu a ohřevu teplé vody vychází z potřeb vašich požadavků a našich dlouholetých zkušeností. Naším cílem je, abyste dosáhli maximální energetické úspory, získali nejmodernější dostupnou technologii a vaše investice se vám rychle vrátila.

Schlieger tepelná čerpadla přinášení efektivní řešení pro váš dům s dlouhou garantovanou životností. Obsahují ekologické teplonosné médium a navíc je lze připojit k Smart A.I. Boxu pro řízení umělou iteligencí.

Výhody  popis
Nízké provozní náklady Tepelné čerpadlo umí zužitkovat teplo i při velmi nízké venkovní teplotě až do −25 °C. V principu využívá zdarma okolní vzduch pro přeměnu získané energie na teplo. Vám tak šetří elektřinu a snižuje náklady na vytápění a ohřev vody.
Vysoká učinnost Parametrem účinnosti je topný faktor (COP – Coefficient of Performance), který vyjadřuje poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou energií. Naše tepelná čerpadla Premium PRO se pyšní COP až 5,03 (pro model X21 při 0 °C / 35 °C). COP ve výši 5 znamená, že za každý 1 kW energie získáte 5 kW tepla.
Dlouhá životnost Tepelná čerpadla mají dlouhou životnost. Poskytujeme 10 let na kompresor, 3 roky na samotné tepelné čerpadlo a 2 roky na montáž.
Snadná údržba Díky monoblokové konstrukci, tepelné čerpadlo nevyžaduje pravidelné roční revize. Oproti dělenému řešení je tedy téměř bezúdržbové a šetří vám náklady za revizní prohlídky.
Jednoduchá instalace Tepelné čerpadlo vzduch-voda s monoblokovou venkovní jednotkou se velmi jednoduše instaluje a má malé nároky na velikost pozemku. K tepelnému čerpadlu Schlieger Premium PRO navíc dodáváme unikátní vnitřní jednotku Schlieger Easy Box, která zahrnuje 9 různých komponent v jednom. Instalační technik může připojit tepelné čerpadlo přímo k Easy Boxu, což šetří čas a náklady. Zároveň vám ušetří místo v technické místnosti díky nižšímu počtu propojovacího materiálu.
Velmi vysoká bezpečnost Schlieger Easy Box díky oddělenému přívodu vody umožňuje automaticky doplnit potřebné množství, pokud dojde k poklesu tlaku v soustavě. Přívod vody je automaticky zastaven, pokud Easy Box vyhodnotí, že množství připouštěné vody je nadměrné. Tím je zajištěna vysoká bezpečnost a snížené nároky na obsluhu.
Dotace až 125 000 Kč Na pořízení tepelného čerpadla můžete využít dotační program Nová zelená úsporám ve výši 80 000 Kč pro vytápění, 100 000 Kč pro vytápění a ohřev teplé vody nebo 125 000 Kč pro vytápění a ohřev teplé vody spolu s fotovoltaickou elektrárnou. Výše dotace může být navýšena o 10% bonus pro žadatele z vybraných krajů a obcí.

Porovnání tepelných čerpadel vzduch-voda s jiným zdrojem vytápění

Při výběru vytápění je důležité zvážit několik faktorů, jako jsou počáteční investice, provozní náklady a dopad na životní prostředí. Tepelné čerpadlo může být výhodné zejména pro majitele domů, kteří chtějí snížit svou energetickou stopu a hledají efektivní způsob vytápění. V této části porovnáme s jinými systémy vytápění, abychom vám pomohli se rozhodnout, který z nich je pro Vás ten pravý.

Zdroj vytápění Plynové kotle Elektrické kotle Tepelná čerpadla vzduch-voda
Princip fungování Převádí teplo z plynu a distribuuje teplý vzduch potrubím nebo radiátory. Převádí elektrickou energii na teplo a distribuuje ho do topného systému. Odebírá teplo z venkovního vzduchu a přenáší ho dovnitř pro vytápění budovy. (V létě může také chladit)
Účinnost Až 98 % (moderní modely) Až 90 %  Více než 400% účinnost (COP)
Výhody Rychlé vytápění, vhodné do chladného klimatu, relativně nízké pořizovací náklady (plyn) Nízké pořizovací náklady, snadná instalace, žádné emise znečišťující ovzduší, kompatibilní s fotovoltaikou Energeticky úsporné vytápění a chlazení v jednom systému, nižší provozní náklady, šetrné k životnímu prostředí, vhodné do mírného až chladného klimatu
Nevýhody Závislost na fosilních palivech, vyšší provozní náklady v dlouhodobém horizontu, potenciální emise CO2 Vysoké provozní náklady (závislé na ceně elektřiny), nízká tepelná setrvačnost, nevhodné do oblastí s nestabilní sítí Snížená účinnost v extrémním chladu, vyšší pořizovací náklady, může vyžadovat záložní zdroj vytápění (v mrazech)

Od 1. září 2024 bude podle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 povoleno používat pouze kotle 3. a vyšší emisní třídy podle ČSN EN 303-5. Provoz technologicky starších kotlů bude brzy zakázán, tudíž je nezbytná jejich výměna za novější a ekologičtější zdroje vytápění. Pokuty za porušení tohoto zákazu se budou pohybovat v řádech desetitisíců a můžou být ukládány opakovaně. V součtu tak velmi brzy mohou překonat celkové náklady na pořízení tepelného čerpadla.

Tepelná čerpadla představují moderní a ekologický způsob vytápění s nízkými provozními náklady. I když jejich pořizovací cena je obvykle vyšší, v dlouhodobém horizontu mohou přinést značné úspory. Výběr optimálního topného systému závisí na individuální situaci a potřebách. Důkladné zvážení všech relevantních faktorů a porovnání dostupných možností vám pomůže najít nejvhodnější řešení pro váš domov.

Mohlo by Vás také zajímat:

Princip vytápění domu tepelným čerpadlem

Vytápění tepelným čerpadlem je energeticky efektivní způsob, jak zajistit teplo pro domácnost. Tepelné čerpadlo funguje na principu získávání tepla z okolního prostředí a jeho následné využití k vytápění nebo ohřevu teplé užitkové vody.

Schema vytápění domu tepelným čerpadlem

Typy tepelných čerpadel a jejich funkce

Existuje několik základních typů tepelných čerpadel, z nichž každý využívá jiný zdroj tepla:

  • Země–voda: Teplo je čerpáno ze země pomocí horizontálního nebo vertikálního kolektoru.
  • Vzduch–voda: Nejrozšířenější typ tepelného čerpadla využívá volné teplo z okolního vzduchu.
  • Voda–voda: Teplo je výsledkem rozdílu teplot podzemní vody a teplonosného média.

Jak funguje tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo pracuje na termodynamickém principu: Nízkopotenciální teplo je přeměněno na teplo s vyšší potenciální energií vhodnou pro vytápění. Tento proces má tři hlavní fáze:

  1. Extrakce tepla pomocí chladicího média
  2. Stlačení a zahřátí média na vysokou teplotu pomocí kompresoru
  3. Předání tepla prostřednictvím výměníku a následná expanze a ochlazení média

Doporučení na článek:

Jak funguje tepelné čerpadlo vzduch-voda

5 tipů: Jak efektivně vytápět tepelným čerpadlem

1. Neupravujte nastavení

  • Nastavení tepelného čerpadla provedené instalatérem zajišťuje maximální účinnost.
  • Pokud si nejste jisti, kontaktujte servisní linku.
  • Používejte inteligentní termostat pro regulaci teploty.
  • Ideální teplota: 19-20 °C v obytných prostorách, 17-18 °C v ložnici.
  • Snížení termostatu o 1 °C přinese značné úspory.

vytápění tepelným čerpadlem

2. Nikdy nezakrývejte ani neblokujte cirkulaci vzduchu k tepelnému čerpadlu

  • Zajistěte volný prostor před venkovní jednotkou (alespoň 1 metr).
  • Ujistěte se, že instalovaná jednotka je pevně ukotvena a odolná proti vnějším vlivům.
  • Neinstalujte žádné zábrany v blízkosti jednotky tepelného čerpadla.
  • Dodržujte pokyny  v návodu od výrobce.

TIP na článek: 8 tipů: Kam nejlépe umístit tepelné čerpadlo pro optimální výkon

4. Vodní kondenzát kolem venkovní jednotky? Nemusíte se ničeho obávat

  • Chladicí médium v tepelném čerpadlu je studené, proto se na výměníku venkovní jednotky sráží vlhkost z venkovního vzduchu.
  • Tato vlhkost odkapává na podstavec jednotky a může způsobit skvrny, které se mohou zdát jako zatékání, ale ve skutečnosti se jedná o normální jev.
  • V mrazivém počasí může venkovní jednotka namrzat. I toto je normální a tepelné čerpadlo se samo odmrazí.
  • Během odmrazování se uvolňuje roztavená voda, která se může projevovat jako pára nebo bílá mlha.

5. Dodržujte záruční podmínky a pokud si nejste něčím jisti? Ptejte se!

  • Stejně jako u plynového kotle je nutné i tepelné čerpadlo servisovat minimálně jednou ročně.
  • Servisní úkony musí provádět autorizovaný technik.
  • Pro zachování záruky je pravidelná údržba nezbytná.
  • Veďte záznamy o provedených servisních úkonech a údržbě.
  • Pokud máte technický dotaz týkající se tepelného čerpadla měli byste se co nejdříve obrátit na výrobce nebo na místního dodavatele/instalatéra. Můžete se také podívat do sekce Často kladené otázky.

Instalace tepelného čerpadla

Instalace tepelného čerpadla je klíčovou fází pro efektivní vytápění domu a  měla by být provedena odborníkem. Správný výběr modelu a dodržení podmínek instalace zajistí, že systém bude fungovat bezproblémově a úsporně. Bez správného nastavení by tepelné čerpadlo nemuselo fungovat správně a efektivně. Proto je důležité, aby byl celý systém před uvedením do provozu řádně otestován a nastaven.

Výkon čerpadla, by se měl dimenzovat na 8090 % požadované maximální spotřeby tepla. Tepelné čerpadlo by mělo být dostatečně kompatibilní se systémem vytápění: podlahovým, stěnovým nebo stropním topením. Tyto typy jsou ve spolupráci s tepelným čerpadlem efektivnější.

vytápění tepelným čerpadlem

Mohlo by Vás zajímat:

Jaké jsou roční provozní náklady na vytápění domu tepelným čerpadlem 

Roční náklady na vytápění domu tepelným čerpadlem voda-vzduch se liší v závislosti na několika faktorech, včetně velikosti domu, míry izolace a klimatu. V průměru se náklady pohybují od několika desítek až po několik set tisíc korun ročně.

Proč je důležité znát užitnou plochu nemovitosti?

Při výpočtu nezbytného výkonu pro vaši nemovitost samozřejmě zohledňujeme všechna její specifika. Jako základní kritérium se nám však osvědčila užitná plocha domu.

Další faktory, které ovlivňují náklady:

  • Podlahové vytápění je efektivnější než radiátory.
  • Nižší teplota otopné vody snižuje spotřebu energie.
  • Inteligentní regulace umožňuje optimalizovat spotřebu energie.

Pro starší nezateplený dům o velikosti 120 m² mohou být roční energetické potřeby přibližně 12 MWh

Tepelná čerpadla mají vysokou účinnost, kdy na každou jednotku spotřebované elektřiny mohou dodat až 4 COP získaná z okolního prostředí z výstupní teplotou vody 35 stupňů a teplotním průměrem v topné sezóně 5,78 stupňů.

vytápění domu tepelným čerpadlem

Při 3000 kWh vytápění s tepelným čerpadlem s cenou 4,5Kč za kWh vás to bude stát přibližně 15 000-25 000Kč na vašem ročním vyúčtování za vytápění (na základě průměrných cen elektřiny v roce 2024). Což tvoří přibližně pouze 25% skutečné energetické potřeby.

Přesné náklady na provoz se mohou lišit v závislosti na současných cenách energií a efektivitě jejich tepelného čerpadla.

Očima našeho spokojeného zákazníka který ušetřil 25 000 Kč za rok vytápěním tepelným čerpadlem

Efektivita vytápění tepelným čerpadlem voda-vzduch je výhodná pro domy s vysokou tepelnou ztrátou, ať již nově postavené nebo dobře zrekonstruované s kvalitní izolací. U těchto domů se investice do tepelného čerpadla rychle vrátí díky nízkým provozním nákladům.

TIP na článek: Kombinace fotovoltaiky s tepelným čerpadlem: Získejte dotaci a slevu až 392 500Kč!

Dotace na vytápění tepelným čerpadlem až 180 000 Kč

Dotační titul Maximální výše dotace Podmínky
Nová zelená úsporám Až 125 000 Kč v kombinaci s FVE, max. 50 % Splňuje většina žadatelů.
Kotlíková dotace Až 180 000 Kč (na samotné tepelné čerpadlo) do výše 95 % nákladů Senioři a nízkopříjmové domácnosti. (Pouze na výměnu kotlů na pevná paliva, nesplňujících podmínky 3.–5. emisní třídy.)
Oprav dům po babičce V závislosti na projektu + bonusy za děti. Celkově do výše 50 % nákladů Žadatel je vlastník rodinného/rekreačního objektu k trvalému bydlení, nebo je ekonomicky aktivní jako zaměstnanec, zaměstnavatel, OSVČ, pracující důchodce, pracující student/učeň, anebo rodič na mateřské dovolené.

S námi se o dotace na tepelné čerpadlo nemusíte starat! Vyřídíme je za vás od A do Z, ať už se jedná o program Nová zelená úsporám nebo Kotlíková dotace. Získáte tak dotaci bez zbytečného stresu a papírování a budete se moci soustředit na to, co je pro vás důležité. Kontaktujte nás a my vám rádi zodpovíme všechny vaše dotazy.

Shrnutí

Tepelná čerpadla představují efektivní řešení vytápění především pro majitele nemovitostí s dobrým zateplením, kteří hledají alternativu k tradičním zdrojům energie. Těží hlavně ze své schopnosti využít volné teplo z okolního vzduchu, které je nevyčerpatelné a zdarma, a už jenom tím ušetřit zhruba tři čtvrtiny nákladů na elektřinu. Mají nízké provozní náklady a schopnost zajistit jak vytápění, tak teplou užitkovou vodu. Některé modely tepelných čerpadel mají funkci reverzního chodu, a tak mohou v letním období místo topení chladit.

Před pořízením tepelného čerpadla doporučujeme bezplatnou konzultaci s našimi experty, kteří vám mohou poskytnout rady přizpůsobené vašim podmínkám a požadavkům. Díky akčním nabídkám a podpoře obnovitelných zdrojů jsou tepelná čerpadla dostupná pro široký okruh zájemců z řad soukromých i firemních vlastníků.

Často kladené dotazy

Efektivita tepelného čerpadla ve starším domě závisí na kvalitě tepelné izolace a celkovém stavu budovy. Účinnost tepelného čerpadla se starším otopným systémem může být nižší než u novostavby s moderním otopným systémem. Důvody jsou následující:

1. Nižší topná voda: Starší otopné systémy obvykle pracují s vyšší teplotou topné vody (např. 70°C) než moderní systémy (např. 40°C). Tepelná čerpadla jsou však efektivnější při nižších teplotách topné vody.

2. Větší tepelné ztráty: Starší domy mívají horší tepelnou izolaci a tudíž i větší tepelné ztráty. To znamená, že tepelné čerpadlo musí pracovat více, aby udrželo v domě požadovanou teplotu.

3. Nevhodný typ otopného systému: Některé starší otopné systémy, například gravitační systémy, nejsou pro tepelná čerpadla vhodné.

 

Schlieger dodává špičková vysokoteplotní tepelná čerpadla s provozní teplotou až do −25 °C za cenu od 147.000 Kč včetně 200l zásobníku teplé vody, dotace a DPH.

 Tepelná čerpadla obecně vykazují výbornou účinnost za předpokladu, že jsou správně zvolena a nainstalována. Nicméně, některé okolnosti mohou výhody tepelných čerpadel snižovat.

Geografická omezení: Provoz některých druhů tepelných čerpadel (například vzduch/voda) může být problematický v oblastech s extrémními zimními teplotami (pod -22°C), kde efektivita čerpadla prudce klesá.

Stavební omezení: Tepelná čerpadla vyžadující vrtání (typ země/voda a voda/voda) mohou být nevhodná pro pozemky s omezeným prostorem nebo tam, kde není možné v budoucnu plánovat jiné stavební aktivity.

Energetická náročnost:

  • Vyšší energetická náročnost budovy může znamenat, že pořizovací a provozní náklady tepelného čerpadla se nezamortizují dostatečně rychle oproti alternativním zdrojům tepla.
  • Bivalentní systémy jsou řešením, ale pro několik málo dnů v roce, kdy jsou teploty extrémně nízké, může instalace dalšího zdroje tepla (např. plynový kotel) neúměrně zvýšit náklady.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

vytápění domu tepelným čerpadlem
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
vytápění domu tepelným čerpadlem
vytápění domu tepelným čerpadlem

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás