1. >
  2. Fotovoltaika
  3. >
  4. 5 hlavních důvodů: Proč...

5 hlavních důvodů: Proč se vyplatí hybridní fotovoltaická elektrárna

Hledáte způsob, jak ušetřit za energie, chránit životní prostředí a zároveň si užívat energetickou soběstačnost? Hybridní fotovoltaická elektrárna je ideální řešení pro váš domov. Kombinuje solární panely s bateriovým úložištěm, takže si můžete ukládat přebytečnou energii vyrobenou během dne a používat ji v noci nebo v obdobích se sníženou produkcí. V našem článku se dozvíte, proč se investice do hybridní fotovoltaiky vyplatí a jaké výhody přináší.

jak funguje hybridni fotovoltaicka elektrarna
Fotovoltaika
8min. čtení

Obsah

Co je a jak funguje hybridní fotovoltaická elektrárna

Hybridní fotovoltaická elektrárna (HFVE) je systém, který se skládá ze solárních panelů, střídače a baterií pro ukládání energie. Systém využívá solární energii nejen pro okamžitou spotřebu, ale také pro ukládání přebytků na dobu vyšší spotřeby nebo výhodnějšího prodeje.

jak funguje hybridni fotovoltaicka elektrarna

Hybridní systém bohatě využije možností inteligentního řízení výroby a spotřeby energie. Dokáže detekovat vzorce spotřeby a vybírat nebo doporučovat vhodný režim pro provoz elektrických spotřebičů. Na základě provozních dat také automaticky přepne na zdroj energie, který zajistí nepřerušovaný provoz s maximální účinností a úsporou.

Chytrá aplikace

Mějte okamžitý přehled o spotřebě a výrobě elektrické energie přímo na svém mobilním zařízení, tabletu nebo počítači.

hybridní fotovoltaická elektrárna

Na výběr má elektřinu přímo z fotovoltaického panelu, akumulační baterie nebo distribuční sítě, kam lze výhodně posílat přebytky a zajistit si tak pasivní příjem. V případě kombinace se solárními fototermickými kolektory nebo s tepelným čerpadlem, pak lze obdobným způsobem hospodařit s teplou vodou určenou k vytápění nebo k přímé spotřebě.

Mohlo by vás také zajímat:

Příklady využití od spokojených zákazníků: Kde se hybridní fotovoltaické elektrárny vyplatí

Rodinné a bytové domy

Hybridní fotovoltaické systémy jsou vedle tepelného čerpadla vyhledávaná jak v rámci rekonstrukcí staveb nebo při zavádění úsporných opatření a snižování energetické náročnosti objektů, tak u novostaveb, na které jsou z hlediska ekologie kladeny čím dál vyšší nároky.

Firmy a komerční objekty

Pro firmy a jejich sklady a provozovny přináší hybridní fotovoltaická elektrárna možnost snížit provozní nebo výrobní náklady na energie. Další významnou výhodou je zabezpečení provozu i během výpadku dodávky elektřiny z distribuční sítě.

Oblasti s nestabilní dodávkou elektřiny

V oblastech, kde je dodávky elektřiny nestabilní nebo nedostupná, je hybridní fotovoltaická elektrárna vysoce žádaná a oceňovaná. Dobře zvolený systém dokáže i v těch nejodlehlejších oblastech zajistit spolehlivý a nezávislý zdroj elektřiny pro jedince i celé komunity.

TIP! Fotovoltaika na chatu: jaké řešení je nejvhodnější?

Základní komponenty hybridní fotovoltaiky

Hybridní fotovoltaická elektrárna se skládá z několika základních stavebních prvků, jejichž kvalita a účinnost přímo ovlivňuje výkon a efektivitu celého systému.

  • Fotovoltaické panely slouží k přeměně slunečního záření na elektřinu. Množství vyrobené energie je závislé na instalovaném výkonu panelů a intenzitě slunečního světla.
  • Baterie slouží k ukládání přebytků elektrické energie. Modulární baterie jako Schlieger H5 Tower jsou jednoduše rozšiřitelné po 5 kWh.
  • Střídač přeměňuje stejnosměrný proud z fotovoltaických panelů a baterií na střídavý proud, aby mohl napájet běžné domácí spotřebiče.
  • Řídicí jednotka. Schlieger vyvinul svou vlastní jednotku Smart A.I. Box, který fotovoltaický systém řídí s pomocí umělé inteligence a strojového učení. Dokáže tak zohlednit nejen provozní data, ale také předpověď počasí nebo spotovou cenu elektřiny na burze, a predikovat spotřebu na základě všech dostupných informací včetně odpozorovaných vzorců provozu elektrických spotřebičů.

fotovoltaika schlieger

Hlavní výhody investice do hybridní fotovoltaické elektrárny

Hybridní fotovoltaické systémy přinášejí řadu výhod, které mohou ocenit jak majitelé domů, tak podnikatelé. Tato zařízení mohou fungovat v ostrovním režimu nezávisle na distribuční síti (off-grid), nebo se v případě potřeby připojit k distribuční síti (on-grid). Hybridní fotovoltaické systémy umožňují energetickou soběstačnost a výrazně snižují závislost na monopolních dodavatelích energie.

Provozovatelé tak mohou snižovat náklady na energie a přitom využívat obnovitelný zdroj energie, který je sám o sobě zadarmo. Finanční úspory jsou klíčovým přínosem hybridních systémů. Díky optimalizaci výroby a spotřeby elektřiny dosahují vysoké účinnosti.

Jaká je cena a doba návratnosti do fotovoltaiky

5 hlavních výhod:

  1. Energetická soběstačnost a snížení závislosti na ostatních zdrojích energie
  2. Snížení nákladů na energie a pravidelná finanční úspora
  3. Zabezpečení pravidelné dodávky elektrické energie i během výpadků distribuční sítě
  4. Ekologický provoz a snížení dopadu na životní prostředí
  5. Dotace na fotovoltaiku sníží návratnost a celkové náklady na pořízení o polovinu

TIP na článek: Vyplatí se fotovoltaika v podmínkách ČR?

Schlieger vyvinul svou vlastní jednotku Smart A.I. Box

Jaká je výše dotace na hybridní fotovoltaické elektrárny v roce 2024

(Platnost od 15. 2. 2024)

Maximální dotace
Až 200 000 Kč na fotovoltaiku v kombinaci se zateplením (včetně bonusu 40 000 Kč)
Až 160 000 Kč na fotovoltaiku bez zateplení
Jednotkové dotace na FVE
Základní podpora 35 000 Kč nebo 60 000 Kč v kombinaci s tepelným čerpadlem
8 000 Kč za 1 kWp instalovaného výkonu
8 000 Kč za 1 kWh akumulované elektřiny
Až 125 000 Kč na tepelné čerpadlo s ohřevem vody, s připojením k fotovoltaice
+ 10 000 Kč za FVE s ohřevem vody

Maximum rezervovaného výkonu pro připojení do sítě činí 50 % maxima výkonu FVE.

S námi se o dotace na fotovoltaiku nemusíte starat! Vyřídíme je za vás od A do Z, ať už se jedná o program Nová zelená úsporám Light nebo Nová zelená úsporám. Získáte tak dotaci bez zbytečného stresu a papírování a budete se moci soustředit na to, co je pro vás důležité. Kontaktujte nás a my vám rádi zodpovíme všechny vaše dotazy.

Ve Schliegeru vám rádi pomůžeme s:

  • Výpočtem návratnosti fotovoltaické elektrárny pro váš konkrétní případ nebo využít naší kalkulačku
  • Navržením optimálního řešení fotovoltaické elektrárny na míru vašim potřebám.
  • Vyřízením dotací na fotovoltaiku až 200 000 Kč.
  • Profesionální instalací fotovoltaické elektrárny.

Shrnutí

Hybridní fotovoltaické elektrárny představují moderní řešení, které je v posledních letech stále populárnější. Tato technologie kombinuje výrobu elektřiny z fotovoltaických panelů s ukládáním elektrické energie do baterie. Kromě úspor elektřiny také přináší velkou míru soběstačnosti a energetické nezávislosti.

Uživatelé také oceňují:

  • Nezávislost na distribuční síti
  • Celoroční provoz s menší závislostí na počasí
  • Flexibilita a škálovatelnost systému
  • Ekologický přínos

Největší motivací k investici do hybridní fotovoltaické elektrárny je dlouhodobá úspora nákladů na energie a energetická soběstačnost a nezávislost. Přestože je pořizovací cena oproti tradičním zdrojům energie zpravidla vyšší, investice se vyplatí díky dlouhodobým úsporám a prodeji přebytků.

Často kladené otázky

On-grid systémy jsou závislé na veřejné elektrické síti, off-grid systémy dokáží fungovat zcela nezávisle. Hybridní systémy kombinují výhody obou řešení: Zatímco díky dostatečnému výkonu solárních panelů a odpovídající kapacitě bateriového úložiště získáte soběstačnost a nezávislost, připojení k distribuční síti můžete využít k prodeji přebytků elektřiny, k doplnění elektrické energie ve špičkách, nebo jako systémovou zálohu.

Životnost hybridní fotovoltaické elektrárny se odhaduje na 25–30 let. Dlouholeté záruky výrobců na jednotlivé komponenty i na zachování alespoň 80% výkonu fotovoltaických panelů mohou být dobrým vodítkem při navrhování systému a počítání návratnosti investice. Klíčovým prvkem fotovoltaické elektrárny, u kterého je třeba počítat s kratší životností, je baterie. Schlieger pro své sestavy používá kvalitní modulární baterie s ochranou proti úplnému vybití a garantovanou životností přes 6000 cyklů. 

Hybridní fotovoltaické elektrárny představují moderní řešení výroby a správy elektřiny. Kromě výhod však mají, jako každé řešení, limity a omezení. Oproti jednoduchému fotovoltaickému systému má pochopitelně o něco vyšší pořizovací cenu. To může pro některé investory představovat dilema.

O něco náročnější je i pravidelná kontrola systému a údržba. Bez toho by mohlo dojít ke snížení účinnosti a spolehlivosti hybridní elektrárny, což by mohlo vést i k nečekaným poruchám a výpadkům.

Složitější technologie vyžadují kvalifikované techniky a odbornou montáž. Proto je důležité vybírat dodavatele, kteří mohou prokázat technickou způsobilost a dostatek zkušeností. Napovědět vám může doba aktivního působení firmy na trhu, počet realizací, a také reference od zákazníků, kteří mají s provozem systému dlouhodobé zkušenosti.

Hybridní fotovoltaická elektrárna vyžaduje občasné čištění solárních panelů a kontrolu stavu baterií. Dále je dobré zkontrolovat funkci střídače a kabelové rozvody. Udržovat komponenty v dobrém stavu je důležité pro zachování účinnosti a životnosti celého systému.

Hybridní systémy využívají bateriová úložiště pro ukládání přebytků elektřiny vyrobené během dne. Tato energie je pak k dispozici v době, kdy fotovoltaika nevyrábí, máte větší spotřebu, nebo je výhodnější přebytek za nejlepší cenu prodat do distribuční sítě.

Proč Schlieger?
Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členy asociací:

  • Cech akumulace a fotovoltaiky
  • Česká fotovoltaická asociace
  • Česká asociace umělé inteligence

Fotovoltaika s garancí dotace

Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1

    Přes 18 500 instalací

    v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.