Jak vybrat nejlepší solární panely pro vaši fotovoltaiku

Chcete na svou střechu nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu, ale netušíte, který typ solárních panelů bude pro vás nejlepší? Pojďme tuhle hádanku vyřešit společně. Jako bonus vám přidáme pár tipů na to, které další parametry solárních panelů si pohlídat, aby vám domácí fotovoltaika přinesla co největší úspory.

Jak vybrat nejlepší solární panely pro vaši fotovoltaiku
Fotovoltaika
4min. čtení

Obsah

Úvod do výběru fotovoltaických panelů

Pořízení solárních panelů je potřeba si dobře promyslet. Jedná se o poměrně velkou investici do zařízení, které vám bude sloužit po celá desetiletí. Na trhu můžete pořídit velké množství variant fotovoltaických systémů. Než se rozhodnete pro jeden, měli byste si dobře rozmyslet, který je pro vás ten pravý.

Fotovoltaická elektrárna a její prvky

Než se dostaneme k jednotlivým typům solárních panelů, přiblížíme vám, co to vlastně fotovoltaika je. Často se setkáte s pojmy solární, ale také fotovoltaická elektrárna. Obě tato spojení označují zařízení, která vyrábí elektřinu ze slunečního záření.

Fotovoltaickou elektrárnu (zkráceně fotovoltaiku) tvoří dvě základní komponenty: fotovoltaické (solární) panely a střídač. Fotovoltaické panely přeměňují sluneční záření na stejnosměrný proud a střídač (někdy označovaný také jako měnič) převádí stejnosměrný proud na elektřinu s takovými parametry, aby mohla napájet běžné spotřebiče připojené do sítě.

Fotovoltaická elektrárna a její prvky

K fotovoltaické elektrárně však patří i další prvky – rozvaděč s jisticími a ochrannými prvky, řídicí a monitorovací technika a kabelové propojení. Do systému si můžete nechat nainstalovat také baterii, do které se ukládají přebytky vyrobené energie, kterou můžete využít i v době, kdy slunce nesvítí.

Mohlo by vás dále zajímat:

Typy solárních panelů

Fotovoltaické systémy získávají energii ze slunce prostřednictvím solárních panelů. Ty se vyrábějí pomocí různých technologických postupů. Jednotlivé typy mají samozřejmě své přednosti a limity. Nejrozšířenější jsou tyto 3 druhy solárních panelů:

Tenkovrstvé (amorfní) solární panely

Jde o tenkovrstvé panely nebo také amorfní solární panely, které se vyrábějí tak, že se na skleněné tabule nanáší vrstva amorfního křemíku. Ve srovnání s krystalickými solárními panely mají zhruba jen poloviční účinnost. Proto na střeše zaberou tyto tenkovrstvé panely dvojnásobnou plochu, pokud z nich chcete získat podobný výkon jako z krystalických solárních panelů. Oproti nim však mají výhodu v tom, že se v létě tolik nepřehřívají.

Polykrystalické solární panely

Vyrábějí se lisováním rozemletého křemíku. Právě proto jsou na panelech zřetelně vidět nepravidelné obrazce, ve kterých se střídají světlejší plochy s tmavšími, a připomínají tak oblohu. Během přímého slunečního svitu dosahují polykrystaly nepatrně nižšího výkonu než monokrystalické panely.

Polykrystal solární panely

Na polykrystalických panelech jasně vidíte změť tmavších a světlejších obrazců, které připomínají oblohu. Tento typ solárních panelů na FVE Schlieger nenajdete. Zákazníkům totiž vždy dodáváme solární panely, které jsou aktuálně nejvýhodnější v poměru cena–výkon.

Monokrystalické solární panely

Vyrábějí se tažením taveniny z jednoho kusu křemíku (proto mají v názvu označení mono = jeden). Díky tomu mají jednotnou barvu (černou nebo tmavě modrou) a nevykreslují žádné obrazce. Monokrystalické solární panely jsou technologicky pokročilejší, a proto je používáme na všech instalacích fotovoltaických elektráren. Tedy abychom byli úplně přesní, jde o monokrystalické half-cell solární panely.

solární panely monokrystal

Pozor na zavádějící tvrzení o tom, že monokrystalické panely musejí mít oříznuté rohy spojů. Toto je nejmodernější bezrámový FV monokrystalický tri-cell panel o výkonu 550 Wp, a jak vidíte, oříznuté rohy nemá. Monokrystal od polykrystalu rozeznáte velmi snadno – má jednotnou barvu a nevykresluje žádné obrazce.

Proč používáme bezrámové fotovoltaické panely DAH Solar a jaké jsou hlavní výhody

Přednosti 1/3 cut panelů, které využíváme u našich fotovoltaických elektráren

Jedná se o solární článek je jeden článek rozdělený na tři rovnoměrné části. 1/3 Cut technologie článků zajišťuje vyšší výkon a nižší ztráty i při výrazném zastínění. Umožní vyšší výkon oproti Half-Cell panelům, které při tak velkém zastínění už nedokážou energii vyrobit

1/3 Cut panely zvládají delší provozní dobu. Zvládají dřívější začátek a pozdější ukončení výroby oproti Halfcell panelům. Po delší dobu tak můžete čerpat vlastní vyrobenou energii, čímž samozřejmě šetříte své peníze

1/3 Cut technologie článků

 

Při vzrůstající venkovní teplotě nad 25 °C je teplotní koeficient (Pmax) –0.35 %/1 °C. Pracovní teplota 1/3 Cut panelu je o 2 °C nižší než u Half-cell panelu, čímž je dosažena vyšší účinnost výroby energie až o 0,7 %

1/3 Cut technologie článků

 

Výroba elektrické energie při nízkém slunečním svitu spustí střídač dříve a udrží ho v chodu po delší dobu. Fotovoltaická elektrárna generuje výkon déle a domácnost tak dokáže delší dobu čerpat vlastní vyrobenou energii, čímž samozřejmě šetří své peníze

1/3 Cut technologie článků

Tato zdánlivě drobná úprava přináší velké výhody. 1/3 Cut solární panely totiž oproti klasickým FV panelům:

  • Vyrábějí i v polostínu.
  • Díky tomu mají nižší ztráty.
  • Dosahují vyššího výkonu při stejném zastínění.
  • Mají delší životnost

Monokrystalické half-cell solární panely jsou zkrátka nejúčinnější variantou FV panelů, a proto ve Schliegeru používáme výhradně tento typ solárních modulů.

TIP

Přednosti 1/3 Cut panelů jsme vám podrobněji představili v samostatném článku: Proč používáme 1/3 Cut fotovoltaické panely a její výhody.

Výkon a účinnost solárních panelů

O tom, jak velké úspory vám fotovoltaická elektrárna opravdu přinese, ale nerozhoduje jen typ solárních panelů. Při výběru bedlivě sledujte také tyto parametry:

  • Velikost. Při plánování FVE myslete hlavně na to, že s rostoucím výkonem se zvětšuje také plocha panelu. Ve výsledku ale můžete díky výkonnějším panelům místo na střeše ušetřit, protože jich pro dosažení požadovaného výkonu FVE budete potřebovat méně. Navíc pár velkých panelů vypadá na střeše lépe než velký počet malých panelů.
  • Výkon. Aktuálně nejpoužívanější FV panely mají výkon 410 Wp. Panely s nižším výkonem než 410 Wp si rozhodně nepořizujte. Progresivní firmy postupně přecházejí na modernější 550 Wp solární panely. Přednosti těchto solárů jsme shrnuli v článku Výhody výkonnějších fotovoltaických panelů. Dozvíte se v něm i to, proč se vám zatím nevyplatí solární panely s ještě větším výkonem.
  • Účinnost. Je velký rozdíl mezi panelem, který má účinnost kolem 15 %, a panelem s účinností nad 20 %. Účinnost udává, kolik procent sluneční energie, která dopadá na panely, dokážou fotovoltaické články přeměnit na elektřinu. Ve Schliegeru stavíme fotovoltaické elektrárny výhradně ze solárních panelů, které mají účinnost až 21,5 %.

Nepodceňte vhodné umístění solárních panelů

Můžete mít sebelepší solární panely, ale když si je nainstalujete na nevhodnou světovou stranu, pod špatným úhlem nebo do míst, která trpí zastíněním, nebudou vám moc platné. Výběr správného místa je minimálně stejně důležitý jako technické parametry solárních panelů. Více o tomto tématu vám rádi prozradíme v článku Jaký vliv má velikost, sklon a orientace střechy na výkon fotovoltaické elektrárny.

Značky a výrobci solárních panelů

Při výběru nejvýkonnějších fotovoltaických panelů se můžete řídit také doporučeními firem, které solární panely vyrábí. V současné době se na špičku řadí solární panely od těchto tří firem:

  • LONGi Hi-MO 6 – účinnost 22,8 %, výkon 590 W, technologie HPBC
  • Maxeon 6 – účinnost 22,8 %, výkon 440 W, technologie IBC
  • Jinko Tiger Neo – účinnost 22,65 %, výkon 585 W, technologie TOPCon

Garance a certifikace

Výrobci na své solární panely běžně nabízejí záruky. Je však potřeba si uvědomit, že se rozlišuje záruka na výrobek a záruka na výkon. Záruka na výrobek je ze zákona povinná a výrobce je odpovědný za vady panelu.

Záruka na výkon zaručuje jmenovitý výkon solárních panelů. Obvykle se uvádí záruční doba 10 let při výkonu 90 %. Na dalších 10 až 15 let je zaručeno 80 % jmenovitého výkonu. Celková záruční doba se pak pohybuje mezi 20 a 25 lety. Tady se však výrobci panelů značně rozcházejí, prémioví výrobci často poskytují výrazně delší záruční lhůty než ostatní.

Aby mohl výrobce poskytnout záruku na tak dlouhou dobu, je důležité, aby byl i po letech stále na trhu. Indikátorem finanční stability je potom bankovní bonita a/nebo označení „Tier 1“. Agentura Bloomberg výrobce Tier 1 hodnotí pravidelně a je zárukou bezpečnosti investic.

Jak vypadají naše záruky na jednotlivé komponenty ve Schliegeru:

  • výkon FV panelů – 25 let na 85% výkonnost panelů
  • mechanické části FV panelů – 12 let
  • střídač – až 15 let (5 let standardně + 10 let volitelně)
  • baterie – až 10 let (5 let standardně + 5 let volitelně)
  • ostatní komponenty a montáž – 2 roky

Náklady na fotovoltaiku

Vstupní náklady na pořízení fotovoltaiky se pohybují v řádu stovek tisíc. Nicméně pokud se budete na tuto investici dívat v dlouhodobějším horizontu, rozhodně se vám vyplatí. Je třeba si uvědomit, že solární panely tu s vámi budou celá desetiletí. Kromě toho vám až polovinu pořizovacích nákladů pokryje státní dotace z programu Nová zelená úsporám.

Investiční náklady

Pro názornost si uvedeme příklad: systém pro 4člennou rodinu ve středně velkém domě, která chce být maximálně nezávislá na distribuční síti, vyjde v průměru na 400–500 tisíc Kč.

Cena jednoho solárního panelu se pohybuje kolem 4–5 tisíc Kč. Nejdražší položkou rozpočtu jsou baterie – ty s kapacitou 3,55 kWh získáte přibližně za 35 000 Kč/ks.

Provozní náklady

Ročně vám fotovoltaika vyrobí přes 10 MWh elektřiny. Tím pádem ušetříte měsíčně přes 5 000 Kč za elektřinu. Doba návratnosti se tak pohybuje v průměru mezi 2 a 7 lety.

Závěr

  • Nejúčinnější variantou FV panelů jsou monokrystalické half-cell solární panely.
  • Návratnost investice do fotovoltaické elektrárny je 5–7 let.
  • Prémioví výrobci mají delší záruky.
  • Důležitými parametry pro výběr solárních panelů je účinnost a výkon.
  • Kromě technických parametrů je důležité i umístění panelů na správné straně střechy.

Panely s nejlepším poměrem cena–výkon dodáme, dotaci zařídíme

Jde vám z těch technikálií hlava kolem? Nebojte. Vše vyřešíme za vás. Přijedeme za vámi na místo instalace, vše proměříme, promyslíme a propočítáme. Právě díky tomu pak připravíme návrh fotovoltaického systému, který padne jako ulitý vašim potřebám. Navíc za vás kompletně vyřídíme štědrou státní dotaci z programu Nová zelená úsporám. Vy pro to vše musíte udělat jediné. Ozvat se nám.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

Jak vybrat nejlepší solární panely pro vaši fotovoltaiku
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
Jak vybrat nejlepší solární panely pro vaši fotovoltaiku
Jak vybrat nejlepší solární panely pro vaši fotovoltaiku

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás