Jaký vliv má velikost, sklon a orientace střechy na výkon fotovoltaické elektrárny

|
Fotovoltaika
4min. čtení

Obsah

V době fotovoltaického boomu se ohledně sklonu a orientace střechy razilo univerzální doporučení: 35 stupňů a na jih. Dnes už technologie pokročily natolik, že zkušené firmy zvládnou postavit výkonnou fotovoltaickou elektrárnu téměř na jakékoliv střeše. Přesto je při plánování fotovoltaiky dobré popřemýšlet o několika aspektech, které ovlivňují skutečný výkon FVE.

Ideální podmínky versus praxe

Stále sice platí, že v ideálních podmínkách vám slunce nadělí nejvíc energie při sklonu 35° a orientaci na jih, jenže ideálních podmínek dosáhnete zřídka. A to i v případě, že máte 35° střechu orientovanou na jih.

Do skutečného výkonu vaší fotovoltaiky totiž můžou významně promlouvat další okolnosti. Účinnost fotovoltaických panelů snižuje například stínění okolní zástavby, stromů či komínů.

Důležitým faktorem je také typ fotovoltaické elektrárny. Proč? Protože třeba pro fotovoltaiku s akumulací do vody nemusí být vždy nejvýhodnější čistě jižní orientace střechy. Konkrétní důvody tohoto tvrzení vysvětlíme později.

I v případě FVE ale platí známé: Kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby. Pokud patříte mezi druhý typ lidí, pojďte s námi hledat nejlepší způsob instalace fotovoltaické elektrárny právě na vašem domě.

Jak velkou střechu potřebujete pro fotovoltaiku?

Velikost střechy není v naprosté většině případů limitujícím faktorem. Pokud by se vám ale přece jen nevešel potřebný počet fotovoltaických panelů přímo na střechu vašeho domu, nic není ztraceno.

Panely se dají připevnit i na fasádu nebo na střechy doplňkových staveb – třeba na garáž či pergolu. Tato stavení však musí být zakreslena v katastru nemovitostí, jinak byste na pořízení fotovoltaiky nedostali dotaci. Z podmínek dotačního titulu Nová zelená úsporám rovněž vyplývá, že panely nelze umístit mimo budovy – tedy volně na pozemku.

Kolik prostoru budete na střeše potřebovat právě vy? To záleží jednak na požadovaném výkonu elektrárny, jednak na typu vaší střechy.

U šikmých střech je v ideálních podmínkách na 1 kWp potřeba střešní plocha o velikosti zhruba 5 m². V případě rovných střech se potřebná plocha nepatrně zvětšuje. Na 1 kWp pak budete potřebovat asi 5,5 m². Orientační velikost potřebné plochy na obou typech střech najdete v následujících tabulkách.

Výkon FVE

Roční průměr vyrobené energie
(výrobní koeficient)

Počet panelů Plocha panelů
4,1 kWp 4 330 kWh 10 21,5–22,5 m2
4,92kWp 5 190 kWh 12 24,6–26,7 m2
6,15 kWp 6 400 kWh 15 33–35 m2
7,79 kWp 8 220 kWh 19 41–44,7 m2
9,84 kWp 10 390 kWh 24 55,9–62,85 m2

Přibližná plocha potřebná pro instalaci fotovoltaických elektráren různých výkonů na šikmých střechách.

Výkon FVE Vyrobená energie za rok
(výrobní koeficient)
Počet panelů Plocha panelů
4,1 kWp 4 330 kWh 10 22–24 m2
4,92kWp 5 190 kWh 12 26,25–29,95 m2
6,15 kWp 6 400 kWh 15 37,25–46,3 m2
7,79 kWp 8 220 kWh 19 45,2–54,55 m2
9,84 kWp 10 390 kWh 24 55,9–62,85 m2

Přibližná plocha potřebná pro instalaci fotovoltaických elektráren různých výkonů na rovných střechách.

Nejvíc získáte při sklonu 35°. Výkonnou fotovoltaiku ale postavíme i na rovné střeše

Máte šikmou střechu? Pak uděláte nejlépe, když fotovoltaické panely budou kopírovat její sklon. Případný odklon od střešní linie je samozřejmě technicky možný, ale takováto instalace stojí víc peněz a nevypadá moc hezky.

Mírné odchylky od ideálních podmínek navíc nezpůsobí razantní snížení výkonu. Tak třeba fotovoltaika nainstalovaná na jihozápadní střechu o sklonu 30° bude mít efektivitu maximálně jen o 5 % nižší než fotovoltaické panely umístěné pod úhlem 35°.

Na rovných střechách se v našich podnebných podmínkách nejvíc osvědčilo instalovat panely pod úhlem 27–33°. Ale i u nich samozřejmě vždy záleží na konkrétní situaci.

Jisté je však jedno. Pokud byste panely instalovali pod menším sklonem než 15°, přijdou o samočisticí funkci. Velmi pravděpodobně na nich bude delší dobu zůstávat sníh, ulpívat pyl, prach a jiné nečistoty. To vše by samozřejmě snižovalo výkon fotovoltaiky, a tak byste občas museli vylézt na střechu a panely očistit.

Ideální je jižní orientace střechy. Ale vše kromě severních variant se vyplatí

Již jsme si řekli, že největších energetických zisků dosáhnete v českých podmínkách při orientaci fotovoltaických panelů na jih. Zmínili jsme už ale také to, že ne vždy je čistě jižní orientace nejvýhodnější.

Když si například chcete pořídit fotovoltaiku s akumulací do vody, možná pro vás bude lepší rozmístit část panelů na východ a část na západ. Díky tomu totiž budete moci zejména v létě využívat solární energii dříve ráno a později večer – tedy v době, kdy jste doma. Vyrobenou elektřinu tak sami efektivněji spotřebujete, a tím pádem nebudete potřebovat tak velký akumulační zásobník na teplou vodu.

Pokud je vaší favoritkou fotovoltaika s baterií, za ideální orientaci střechy lze považovat i veškeré odklony od jihu do 45° – tedy vše od jihovýchodu až po jihozápad. Avšak ani střecha v čistě východní či západní orientaci nevystaví fotovoltaické elektrárně stopku. Chybějící intenzitu lze snadno dohnat vyšším počtem FV panelů.

Fotovoltaická elektrárna se zkrátka a dobře nevyplatí jen u střech s výhradní orientací na sever, severovýchod či severozápad. A takových je jako šafránu. Takže pokud uvažujete o tom, že byste si snížili účty za energie pomocí fotovoltaiky, ozvěte se nám. Rádi vám propočteme to nejlepší řešení právě pro vás. Nezávazně. A úplně zadarmo.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

fotovoltaika střecha,střecha fve,vliv střechy na fotovoltaiku
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
fotovoltaika střecha,střecha fve,vliv střechy na fotovoltaiku
fotovoltaika střecha,střecha fve,vliv střechy na fotovoltaiku

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás