Proč si pořídit solární ohřev vody a jaký typ kolektorů zvolit

|solární kolektory
Fotovoltaika
4min. čtení

Obsah

Solární kolektory jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce šetřit. Svou peněženku i životní prostředí. Solární ohřev vody je totiž nejen velmi levný, ale také zcela ekologický. Proč byste o něm měli uvažovat i vy?

K čemu slouží solární kolektory

Jak napovídá už samotný název, solární kolektory sbírají energii ze slunce. A to je dostupné všem a zdarma. Proč tedy nevyužít jeho moc i ve vašem domě?

Solární kolektory vám zajistí nejen celoroční ohřev teplé vody v domácnosti, ale pomůžou vám vyhřívat rovněž vodu v bazénu. A pokud chcete ušetřit ještě víc, můžete si pořídit verzi s přitápěním.

5 důvodů, proč si pořídit solární ohřev vody

  1. Výrazné úspory. Díky solárním kolektorům ušetříte až 70 % nákladů na ohřev vody. Navíc když si pořídíte variantu s přitápěním, budete topit až o 30 % levněji.
  2. Bezstarostný ohřev vody. Do solárního systému nemusíte dodávat palivo, platit každoroční revize a neřešíte obsluhu ani údržbu. Solární systém totiž běží automaticky a od prvního spuštění je zcela bezobslužný. Aby neustále šlapal jako na drátkách, stačí, když ho jednou za dva roky necháte zkontrolovat.
  3. Zhodnocení vaší nemovitosti. Systém na solární ohřev vody vám přinese nejen úspory, ale také zvýší cenu vaší nemovitosti. Instalaci solárních kolektorů můžete brát rovněž jako ochranu úspor před inflací.
  4. Štědré dotace. Na pořízení solárního termického ohřevu vody z programu Nová zelená úsporám dostanete příspěvek 45 000 Kč. Pokud se rozhodnete pro variantu s přitápěním, získáte dokonce dotaci ve výši 60 000 Kč.
  5. Rychlá návratnost. Investice do solárních kolektorů při současných cenách energie se i díky dotaci vrátí již za dobu od 2–3 let.

Typy solárních kolektorů: Který je nejlepší?

Na spočítání všech druhů solárních kolektorů by nám rozhodně nestačily prsty na rukou. Není divu. Soláry se dělí třeba podle typu konstrukce, absorbéru, teplonosné látky, zasklení nebo tlaku výplně. Zájemci o solární ohřev vody si však nejčastěji vybírají mezi touto trojicí: ploché zasklené, koncentrační a vakuové trubicové kolektory. A právě na tyto nejrozšířenější typy solárních kolektorů si teď posvítíme trochu víc.

Ploché zasklené kolektory vypadají jako desky. Za jejich největší výhodu bývá považováno to, že jsou díky silné vrstvě skla velmi odolné. V zimních měsících ale nedosahují ani zdaleka takové výkonnosti jako vakuové kolektory.

Koncentrační kolektory získaly své označení kvůli optickým prvkům (zrcadla, čočky…), pomocí nichž koncentrují přímé sluneční záření do ohniska. Výkon tohoto typu kolektorů je výrazně závislý na dostatečném množství přímého slunečního svitu. S difuzním zářením si neporadí.

Vakuové trubicové kolektory využívají izolační princip, který známe například z termosek. Díky tomu dosahují vysoké účinnosti i při nízkých venkovních teplotách, a proto se hodí pro ohřev vody i přitápění po celý rok. Právě kvůli této skvělé vlastnosti je ve Schliegeru používáme při všech instalacích. A tak vám rádi představíme přednosti tohoto typu solárních kolektorů podrobněji.

Výhody vakuových trubicových kolektorů Schlieger

  • Vysoká účinnost i za zhoršených podmínek. Pohlcují nejen přímé sluneční paprsky, ale rovněž difuzní záření. Jejich výkon nesníží ani mráz.
  • Větší výkon. Trubicové kolektory mají až o 25 % vyšší výkonnost než deskové kolektory.
  • Minimální tepelné ztráty. Díky Heat pipe technologii necirkuluje teplonosná kapalina přímo v trubicích, ale ve sběrači kolektoru. Navíc mezi trubicemi se nachází vakuum, které minimalizuje tepelné ztráty.
  • Nižší nároky na orientaci střechy. Vakuové trubicové kolektory jsou tolerantní vůči odchylkám od ideálního úhlu instalace. Dobře fungují nejen při orientaci na jih, ale také při východní a západní instalaci.
  • Odolnost vůči sněhu. Díky kulatému tvaru kolektorů se na trubicích nedrží sníh. Sklouzne mezi ně a trubice se tak i v zimě postarají o ohřev vody.
  • Dlouhá životnost. Na vakuum v kolektorech vám dáme luxusní záruku 15 let. Ale životnost trubicových kolektorů bývá daleko větší – počítá se na desítky roků.
  • Snadná a levná výměna. Trubice jsou velmi odolné a vydrží i běžné krupobití. Pokud by ale přece jen došlo k jejich poškození, snadno je vyměníme za plného provozu

Soláry nainstalujeme, dotaci zařídíme

Ve Schliegeru máme se solárními kolektory opravdu bohaté zkušenosti. Obnovitelné zdroje energie instalujeme už od roku 2010. Během této doby jsme se stali jedničkou českého trhu v počtu instalací.

Chcete se přidat k našim více než 7 000 zákazníkům, kterým už solární kolektory, fotovoltaika nebo tepelná čerpadla výrazně snižují náklady na bydlení? Stačí vyplnit kratičký online formulář a my se vám brzy ozveme.

Solární kolektory vám nejen nainstalujeme, ale také za vás kompletně vyřídíme státní dotaci. Teď už je vám jistě nad slunce jasné, že solární kolektory od Schliegeru se opravdu vyplatí. Ale kdybyste přeci jen potřebovali vysvětlit ještě něco dalšího, ozvěte se a my vám rádi vše objasníme.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

Proč si pořídit solární ohřev vody,jaky typ kolektoru
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
Proč si pořídit solární ohřev vody,jaky typ kolektoru
Proč si pořídit solární ohřev vody,jaky typ kolektoru

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás