Co ovlivňuje dobu návratnosti a cenu do fotovoltaiky: Do 3 let máte peníze zpět

Přemýšlíte o instalaci fotovoltaické elektrárny na vašem domě? Pak vás jistě zajímá, kolik vás to bude stát a za jak dlouho se vám investice vrátí. V tomto článku se podíváme na aktuální ceny fotovoltaiky, faktory ovlivňující návratnost a tipy, jak ušetřit.

Jaká je cena a doba návratnosti do fotovoltaiky
Fotovoltaika
6 min. čtení

Obsah

Jaké jsou hlavní faktory ovlivňující návratnost investic do fotovoltaiky?

Při hodnocení návratnosti investice do fotovoltaického systému je třeba započítat všechny známé proměnné této poměrně složité rovnice, abychom se co nejvíce přiblížili realistickému výsledku.

Investice do fotovoltaického systému se může vrátit v rozmezí 3–5 let

Návratnost investice ovlivňuje řada faktorů, přičemž její zkrácení nemusí být hlavním cílem. Například bude delší u nízkoenergetického domu, kde již významnou úsporu zajišťuje zateplení nebo ekologické vytápění. Co tedy obecně návratnost investice zkracuje nebo prodlužuje?

Počáteční investice:

  • Cena fotovoltaické elektrárny: Zahrnuje náklady na panely, střídač, baterie, montáž, projektovou dokumentaci a další. Čím nižší cena, tím kratší návratnost. Můžete se poohlédnout po slevách, akcích, které pravidelně nabízíme na našem webu.
  • Velikost elektrárny: Čím větší elektrárna, tím vyšší počáteční investice, ale i potenciální úspora a kratší návratnost. Je důležité sladit velikost elektrárny s vaší spotřebou energie.
  • Dotace: Dotace na fotovoltaiku snižují počáteční investici a tím i dobu návratnosti o více než polovinu. V České republice existuje několik dotačních programů, s jejichž výběrem vám rádi pomůžeme a nemusíte se o nic starat. Pokud vás zajímá jaké jsou podmínky dotace pro fotovoltaiku: Dotace na fotovoltaiku v roce 2024

Výroba energie:

  • Výkon elektrárny: Čím větší je výkon elektrárny, tím více energie vyrobí a tím kratší bude návratnost. Výkon elektrárny se udává v kilowattech špičkových (kWp).
  • Sluneční svit: Oblasti s větším počtem slunečných dnů v roce generují více energie a tím i kratší návratnost. V České republice se průměrný počet slunečních dnů pohybuje okolo 1200 ročně. Více se dozvíte také v našem článku: Vyplatí se fotovoltaika v podmínkách ČR v roce 2024?
  • Orientace a sklon panelů: Optimální orientace panelů na jih a sklon 30-40° zajišťuje maximální produkci energie a tím i kratší návratnost.

Spotřeba energie:

  • Vlastní spotřeba energie: Čím více energie z fotovoltaiky sami spotřebujete, tím méně energie budete muset kupovat z distribuční sítě a tím kratší bude návratnost.
  • Cena elektřiny: Čím vyšší cena elektřiny, tím větší úsporu s fotovoltaikou dosáhnete a tím kratší bude návratnost. 

Další faktory:

  • Údržba a servis: Fotovoltaické elektrárny vyžadují minimální údržbu, ale je nutné počítat s náklady na servis. Tyto náklady se promítají do delší návratnosti.
  • Životnost elektrárny: Životnost panelů je obvykle 25-30 let. Delší životnost elektrárny znamená kratší návratnost investic.
  • Změny legislativy: Změny v legislativě, jako například zavedení nových poplatků, mohou ovlivnit výnosnost fotovoltaické elektrárny a tím i návratnost investic.

Výpočet návratnosti fotovoltaického systému lze provést na individuální bázi. Chcete-li provést výpočet, musíme znát průměrnou spotřebu elektrické energie, výši investice do FVE systému a dostupné dotační programy nebo finanční úlevy. Je taktéž nutné zohlednit proměnné jako je výkupní cena nadbytečné energie prodávané do sítě a regionální klimatické podmínky, které ovlivňují výrobu energie.

Před instalací fotovoltaiky si nechte od nás zpracovat orientační výpočet návratnosti, který vám pomůže s výběrem optimálního systému pro vaši domácnost.

Reprezentativní příklad návratnosti investice a úspory v čase pro fovoltaickou elektrárnu o výkonu 9,9kWp s baterií 10 kWh:

Návratnost a finanční úspory v čase

Kolik ušetřím s fotovoltaikou

Přechod na fotovoltaickou energii se může finančně vyplatit, zejména pokud se jedná o dlouhodobou investici. V této části prozkoumáme, kolik financí je možné ušetřit díky instalaci fotovoltaické elektrárny, jak rychle se investice může vrátit a jaké jsou možnosti výdělků z prodávaných přebytků energie.

  • V závislosti na ceně elektřiny ušetříte tím více, čím větší podíl spotřeby domácnosti pokryjete výrobou v domácí fotovoltaické elektrárně. Vyjděte z výše roční spotřeby, zjistěte místní sluneční podmínky a zvolte optimální velikost instalovaného výkonu.
  • Přebytky elektřiny můžete ukládat do baterie a využít nebo prodat do distribuční sítě, když to vychází nejvýhodněji. Dosáhnete tak zkrácení návratnosti investice a zvýšení úspory nebo zisku z prodeje.

Máme pro vás TIP na článek!

Co jsou přetoky do sítě a co s nimi dělat

 

Orientační výpočet roční výroby a spotřeby elektřiny během roku pro elektrárnu o výkonu 9,9 kWp s baterií 10 kWh:

vyroba a spotreba elektriny behem roku

Orientačně lze říci, že s běžnou fotovoltaikou o výkonu 9,9 kWp lze ročně ušetřit 45-50 tisíc Kč za elektřinu při spotřebě kolem 11 MWh ročně. S běžnou fotovoltaikou o výkonu 5 kWp lze ročně ušetřit 15-20tisíc Kč při spotřebě kolem 4 MWh ročně. Přesnou úsporu vám spočítáme zdarma.

Ve Schliegeru vám rádi pomůžeme s:

  • Výpočtem návratnosti fotovoltaické elektrárny pro váš konkrétní případ.
  • Navržením optimálního řešení fotovoltaické elektrárny na míru vašim potřebám.
  • Vyřízením dotací na fotovoltaiku.
  • Profesionální instalací fotovoltaické elektrárny.

Jaká je cena nejprodávanější fotovoltaiky od Schliegeru

Výkon elektrárny

(s baterií 11,23 kWh)

Dotace + bonus

od Schliegeru

Koncová cena

(včetně DPH)

3,85 kWp / střídač 8 kW 167 400 od 177 400
7,7 kWp / střídač 8 kW 200 000 od 216 886
9,9 kWp / střídač 10 kW 200 000 od 256 086

Cena závisí na konkrétním použitém systému, jeho komponentech a celkovém instalovaném výkonu. K ceně je potřeba připočítat ještě instalaci a související práce. DPH na fotovoltaické systémy je od roku 2024 snížené 12%.

Pro přesnou cenovou nabídku doporučujeme kontaktovat Schlieger přímo ve formuláři požádat o kalkulaci na míru.

fotovoltaika schlieger

 

Garantujeme instalaci do 30 dnů nebo slevu 50 %! Schlieger jako jednička na trhu s více než 16000 realizacemi, vám nainstaluje fotovoltaiku do 30 pracovních dnů od připravenosti stavby. Pokud tento termín nestihneme, získáte slevu 50 % na celou zakázku. Díky našim zkušenostem a odbornosti vám zajistíme rychlou a bezproblémovou instalaci. Kontaktujte nás ještě dnes a dozvíte se více!

 

Cena fotovoltaiky

Jestli stále zvažujete, zda se vám vyplatí investice do fotovoltaiky, díky tomuto srovnání na příkladu fotovoltaiky s instalovaným výkonem 3,85 kWp budete mít jasno.

Pojďme si to spočítat.

Před rokem bylo možné pořídit si fotovoltaiku díky dotaci 163 000 Kč celkem za 214 000 Kč.
V tomto roce se sice dotace snížily, ale došlo také k poklesu samotné ceny fotovoltaiky a DPH. S naší dodatečnou slevou 40 000 Kč tak v tomto roce ušetříte 37 000 Kč ve srovnání s rokem předchozím.

Kolik solárních panelů

Kdy jindy si pořídit fotovoltaickou elektrárnu než teď?

Jaká je výše dotace pro fotovoltaiku v roce 2024?

(Platnost od 15. 2. 2024)

Maximální dotace
Až 200 000 Kč na fotovoltaiku v kombinaci se zateplením (včetně bonusu 40 000 Kč)
Až 160 000 Kč na fotovoltaiku bez zateplení
Jednotkové dotace na FVE
Základní podpora 35 000 Kč nebo 60 000 Kč v kombinaci s tepelným čerpadlem
8 000 Kč za 1 kWp instalovaného výkonu
8 000 Kč za 1 kWh akumulované elektřiny
Až 125 000 Kč na tepelné čerpadlo s ohřevem vody, s připojením k fotovoltaice
+ 10 000 Kč za FVE s ohřevem vody

Maximum rezervovaného výkonu pro připojení do sítě činí 50 % maxima výkonu FVE.

S námi se o dotace na fotovoltaiku nemusíte starat! Vyřídíme je za vás od A do Z, ať už se jedná o program Nová zelená úsporám Light nebo Nová zelená úsporám. Získáte tak dotaci bez zbytečného stresu a papírování a budete se moci soustředit na to, co je pro vás důležité. Kontaktujte nás a my vám rádi zodpovíme všechny vaše dotazy.

5 tipů na závěr: Jak zkrátit dobu návratnosti investic do fotovoltaiky

  1. Kvalita se vyplácí: Investujte do kvalitních panelů a střídačů od renomovaných výrobců. I když je cena o něco vyšší, delší životnost a vyšší efektivita přinesou úspory v dlouhodobém horizontu.
  2. Optimalizujte spotřebu: Sledujte a analyzujte vaši energetickou náročnost. Přizpůsobte spotřebu produkci energie z FVE a využijte chytré technologie pro maximální efektivitu.
  3. Dotační programy: Využijte dostupné dotace a podporu státu. Sledujte aktuální programy a získejte finanční pomoc pro vaši fotovoltaiku.
  4. Bateriové úložiště: Ukládejte přebytečnou energii do baterií a užijte si ji v době, kdy slunce nesvítí. Baterie vám zajistí energetickou soběstačnost a sníží závislost na distribuční síti.
  5. Prodávejte přebytky: Dodávejte vyrobenou elektřinu, kterou nespotřebujete, do distribuční sítě a získejte za ni odměnu.
  6. Sledujte vývoj ceny elektřiny a v případě potřeby změňte dodavatele.

Mohlo by Vás také zajímat:

Nejčastější dotazy

Instalace fotovoltaického systému je obvykle spojena s vysokými počátečními investicemi, ale skrytá rizika nebo nečekané náklady mohou být minimalizovány pečlivým plánováním a spoluprací s důvěryhodnými dodavateli. Důležité je zohlednit i dlouhodobou údržbu a možnou potřebu výměny komponent, jako jsou invertory.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás