Jak probíhá instalace fotovoltaiky: Jak moc se při ní vrtá, seká a práší?

Fotovoltaická elektrárna se na vaší střeše nebuduje, ale instaluje. Nečekejte proto žádné velké stavební úpravy. Většinou stačí vyvrtat pár děr na uchycení jednotlivých komponent a také pro protažení kabelů. Díky promyšleným montážním postupům se nemusí prášit ani uvnitř, ani venku. Jak tedy probíhá celá instalace?

Jak probíhá instalace fotovoltaiky
Fotovoltaika
4min. čtení

Obsah

Připevnění fotovoltaických panelů na střechu

Nejprve vám na střechu připevníme držáky pro FV panely. Konkrétní způsob montáže závisí na typu vaší střechy. Pokud na ní máte střešní tašky, dočasně je vytáhneme a umístíme pod ně háky, které přišroubujeme do trámu. Jestliže máte střešní krytinu, jejíž díly se nedají snadno vyjmout (šindel, eternit, plech…),  montáž probíhá skrze ni.

Při montáži vždy dbáme na to, aby střecha zůstala i nadále vodotěsná. Používáme k tomu střešní tmel a speciální utěsňovací gumy kolem šroubu. Nemusíte se tedy bát toho, že by vám po instalaci fotovoltaiky zatékalo střechou.

Držáky pro fotovoltaické panely jsou vyrobeny z nerezového materiálu. Díky tomu má celá konstrukce životnost několika desítek let. Samotné fotovoltaické panely se instalují velmi jednoduše. Do připevněných držáků se zasunou.

Instalace fotovoltaikyPřipevnění fotovoltaických panelů na střechu

Pohled na montáž a přípravu fotovoltaických panelů 

Montáž střídače a jeho propojení s FV panely

Vnitřní část instalace se odehrává nejčastěji v technické místnosti či kotelně. Na stěnu připevníme střídač a další drobné příslušenství fotovoltaické elektrárny. Pokud si vyberete fotovoltaický systém s akumulací přebytků do baterie, pod střídač vám nainstalujeme právě i bateriové články.

Dále je potřeba propojit střídač s fotovoltaickými panely. Jestliže máte taškovou střechu, kabely dovnitř nemovitosti svedeme pomocí větrací tašky. Do ostatních typů střešních krytin vytvoříme otvor, který následně vodotěsně upravíme.

TIP

Máte na střeše komín, který už nepoužíváte? Pak si ušetříte vrtání. Komínovým průduchem totiž můžete svést kabely od fotovoltaických panelů až do kotelny či technické místnosti.

Vnitřní rozvod elektrického vedení ukládáme buď do lišt, nebo husích krků.  Při této variantě je zásah do zdí minimální. Vytvoříme jen průchody mezi místnostmi a půdou. I tyto otvory samozřejmě dobře utěsníme.

Pokud byste chtěli mít kabeláž zcela ukrytou ve zdi, můžete do ní předem vyfrézovat drážky. Sami se do toho nepouštíme, protože bychom vám neradi při frézování přeřízli nějaké neočekávané rozvody.

Jestliže jste si vybrali fotovoltaiku s akumulací do vody, bude dále potřeba propojit střídač se zásobníkem teplé užitkové vody, popřípadě s nádrží pro ohřev vody na vytápění, která je vybavena patronou.

Zapojení fotovoltaiky do sítě

Celý fotovoltaický systém se následně napojí na vnitřní elektrorozvody. Výhodou je, že z venkovní elektroměrové skříně (tzv. antoníčka) není potřeba přivádět další kabel. Propojení fotovoltaiky s vaším domem totiž probíhá v hlavním domovním rozvaděči. Do něj vám namontujeme také další měřicí moduly (například pro wattrouter) nebo smartmetr (třeba pro hybridní systém s baterií).

Instalace fotovoltaiky

Chcete i vy šetřit peníze i životní prostředí pomocí fotovoltaiky? Rádi vám zcela zdarma připravíme nezávaznou cenovou nabídku na fotovoltaický systém, který nejlépe sedne vašim potřebám. Navíc za vás kompletně vyřídíme dotaci z programu Nová zelená úsporám, díky níž můžete ušetřit až 160 000 Kč. Stačí vyplnit kratičký online formulář a my se vám brzy ozveme.

Mohlo by Vás také zajímat:

 

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

Instalace fotovoltaiky
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
Instalace fotovoltaiky
Instalace fotovoltaiky

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás