8 tipů: Kam nejlépe umístit tepelné čerpadlo pro optimální výkon

Toužíte po maximálním výkonu a efektivitě vašeho tepelného čerpadla? Pak je klíčové zvolit vhodné umístění. Náš vysoce kvalifikovaný tým Vám může nabídnout nejlepší rady ohledně optimálního umístění venkovní i vnitřní jednotky tepelného čerpadla.

Kam nejlépe umístit tepelné čerpadlo
Čerpadla
8min. čtení

Obsah

Správným umístěním tepelného čerpadla mu vytvoříte ty nejlepší možné podmínky pro dosažení maximální účinnosti a dlouhé životnosti. K tomu potřebujete otevřený prostor se zajištěným přívodem vzduchu, alespoň částečně chráněný před povětrnostními vlivy. Zároveň hledáte místo s dobrou zvukovou izolací a co nejkratší vzdáleností k technické místnosti, aby tepelné ztráty byly co nejmenší.

Očima našeho spokojeného zákazníka

Proč je správné umístění tepelného čerpadla tak důležité

Nejdůležitější je dostatečný prostor pro cirkulaci vzduchu. Má-li tepelné čerpadlo dostatek volného okolního prostoru, funguje maximálně účinně i s nižší hlučností. Pokud je však umístěno za oknem ložnice nebo hned vedle terasy či verandy, nebo dokonce vedle oken sousedů, pak by hluk mohl být problémem, když běží na plný výkon.

Rušivým otřesům a vibracím, které by se mohly přenášet na dům, předejdete upevněním typicky v podobě betonového bednění.

Tepelné čerpadlo by nemělo být dlouhodobě vystaveno přímému slunci, aby nedošlo k přehřátí čerpadla a snížení jeho účinnosti, což znamená vyšší energetickou náročnost pro dosažení stejného výkonu.

Další faktory které je třeba sledovat před umístěním:

  • Optimalizace odtoku kondenzátu
  • Přístupnost pro údržbu a servis
  • Dodržení stavebních a bezpečnostních předpisů

Zohlednění všech těchto aspektů při rozhodování o umístění tepelného čerpadla zabezpečí, že zařízení bude fungovat na optimální úrovni a že jeho provoz bude co efektivní z hlediska návrátnosti investice.

Mohlo by vás zajímat:

Kam nejlépe umístit tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo se nepovažuje za stavbu, takže pro jeho instalaci nepotřebujete stavební povolení

Toto pravidlo neplatí, pokud je tepelné čerpadlo součástí novostavby. V takovém případě se posuzuje v rámci stavebního řízení pro celou stavbu. Při plánování umístění tepelného čerpadla je ale nezbytné dodržovat a zohlednit požadavky ohledně hlučnosti a bezpečné vzdálenosti od sousedů.

Jestli nepotřebujete stavební povolení, nemusíte také sousedům oznamovat, že plánujete instalaci tepelného čerpadla. Důležitá je však ohleduplnost k jejich klidu a soukromí, která může být velmi prospěšná. Promluvte si s nimi o svých plánech a umístěte jednotku na místo, které minimalizuje hluk a vizuální dopad na sousední nemovitosti.  Pokud instalujete tepelné čerpadlo na cizím pozemku, potřebujete samozřejmě souhlas vlastníka pozemku.

Pro optimální fungování a minimalizaci hluku doporučujeme svěřit instalaci profesionálům v oboru jako je Schlieger, který má za sebou 14 let zkušeností a 17 000 instalací v Česku, Slovensku a Německu.

Ideální vzdálenost mezi vnitřní a venkovní jednotkou tepelného čerpadla pro optimální výkon

Obecně platí, že čím kratší je propojení, tím jsou nižší tepelné ztráty. Většina odborníků doporučuje vzdálenost do 10 metrů.

Každé tepelné čerpadlo má svá specifická doporučení od výrobce, se kterými by měl být dodavatel dobře seznámen a dodržovat je. V případě větších vzdáleností je možné použít předizolované potrubí s nižšími tepelnými ztrátami a vodotěsným pláštěm.

Při instalaci tepelného čerpadla voda-vzduch je velmi důležitá vzdálenost od venkovní jednotky tepelného čerpadla k rozdělovači nebo zásobníku teplé vody.

Splitové tepelná čerpadla se skládájí ze dvou hlavních částí:

  • Venkovní jednotka: Obsahuje kompresor, výparník a další komponenty chladicího okruhu. Venkovní jednotka je umístěna venku, obvykle na zdi domu nebo na zahradě.
  • Vnitřní jednotka: Obsahuje kondenzátor, expanzní ventil a další komponenty hydraulického okruhu. Vnitřní jednotka je umístěna uvnitř domu, obvykle v technické místnosti.

Monoblokové tepelné čerpadlo se skládá z jediné venkovní jednotky, která obsahuje všechny komponenty

Tepelné čerpadlo vzduch voda s monoblokovou venkovní jednotkou se velmi jednoduše instaluje a má malé nároky na velikost pozemku. K tepelnému čerpadlu Schlieger Premium PRO navíc dodáváme unikátní vnitřní jednotku Easy Box, která zahrnuje 9 různých komponent v jednom. Instalační technik může připojit tepelné čerpadlo přímo k Easy Boxu, což šetří čas a peníze. Zároveň vám ušetří místo v technické místnosti díky nižšímu počtu propojovacích materiálů.

Kam nejlépe umístit tepelné čerpadlo

SESTAVA TEPELNÉHO ČERPADLA PRO VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ VODY

Orientace tepelného čerpadla na světové strany, nemá velký vliv na jeho fungování

Teplota vzduchu, se kterým čerpadlo pracuje, je prakticky stejná na všech stranách domu, ať už na slunci nebo ve stínu. Proto není problém umístit čerpadlo i na severní stranu. U starších tepelných čerpadel může být sluneční záření skutečně problémem, protože mnoho z nich má na plášti namontována čidla, která mohou být horkem ze slunce „zmatena“, což způsobí, že běží nepravidelně a ne podle termostatů v místnosti. Navíc může být v horkých dnech omezena, nebo v některých případech zcela přerušena, i příprava teplé vody.

Stále uvažujete o kvalitním řešení tepelného čerpadla?

Schlieger je skvělou volbou pro všechny, kteří hledají kvalitní a spolehlivé tepelné čerpadlo. Doporučte ho vašemu známému a pomozte mu zútulnit jeho domov a ušetřit peníze za energie.

8 tipů pro optimální umístění venkovní jednotky tepelného čerpadla

  1. Vyhněte se přímému působení slunečního záření, abyste předešli přehřívání čerpadla a snižování jeho účinnosti. Ideální umístění je na severní straně domu nebo pod přístřeškem.
  2. Dodržte minimální vzdálenost 3–5 metrů od oken, dveří, balkonů a teras tak, aby hluk a proudění vzduchu nerušily obyvatele domu.
  3. Čerpadlo neumisťujte pod okap střechy, aby nad jednotkou nestékala voda. V zimě může voda kapat na tepelné čerpadlo a zamrzat, což může způsobit ucpání a omezení proudění vzduchu.a nedocházelo k jejímu zamrzání při nízkých teplotách. Umísťujte co nejblíže k místu prostupu potrubí do domu. 
  4. Zanechte minimálně 30–50 cm volného prostoru kolem jednotky, aby vzduch mohl cirkulovat v dostatečném množství.
  5. Vyvýšením čerpadla pomocí betonového základu nebo konzole předejdete riziku zatopení při přívalových deštích.
  6. Nasměrováním výfuku vzduchu mimo terasu nebo sousední pozemek omezíte působení hluku.
  7. Čerpadlo umístěte co nejblíže technické místnosti, kde budete mít také akumulační zásobník teplé vody
  8. Zajistěte pod jednotkou dostatek prostoru pro odvod vody, aby se kolem jednotky nehromadila voda, která by mohla způsobit korozi jednotlivých součástek.

Ačkoli keře a rostliny mohou poskytnout ochranu, je třeba je udržovat alespoň jeden metr od venkovní jednotky, aby bylo možné shazovat listí a nečistoty, které by mohly skončit v lamelách a krytu ventilátoru.

Hlavní pozornost by měla být věnována také zemi pod jednotkou. Tento povrch by měl být rovný, pevný betonový základ, aby se zabránilo nadměrným vibracím. Použitím dlažebních kostek a drcenho kámene, zajistí správný odtok kondenzátu z okolí jednotky.

8 tipů pro optimální umístění venkovní jednotky tepelného čerpadla

Žijete v oblasti, která je náchylná k extrémním změnám počasí? Vyvarujte se umístění jednotky ke stěně, na které by se mohl hromadit sníh nebo která by mohla při dešti hromadit vodu. Sníh by se snášel na jednotku a omezil její proudění vzduchu, snížil by její účinnost a v důsledku toho i její výkon. Může dojít k zamrznutí tepelného čerpadla v oblasti odvodu konenzátu, proto se také doporučuje nastavit optimální výšku podstavce.

Kam nejlépe umístit tepelné čerpadlo

Technická místnost obvykle nabízí dostatek prostoru pro instalaci Easy Boxu a zásobníku ohřevu vody

  • V ideálním případě by technická místnost měla být tepelně izolovaná, aby se minimalizovaly tepelné ztráty ze zásobníku.
  • Umístění zásobníku teplé vody v blízkosti tepelného čerpadla snižuje délku potrubí a tepelné ztráty.
  • Snadný přístup k TUV usnadňuje servis a údržbu.

Další vhodné možnosti umístění zásobníku teplé vody a Easy Boxu:

  • Suchý sklep s dobrou tepelnou izolací může být také vhodnou alternativou.
  • Umístění na půdě je méně vhodné kvůli tepelným ztrátám a nutnosti delšího potrubí.

Unikátní řešení Easy Box dodáváme k tepelnému čerpadlu Schlieger Premium PRO

Obsahuje elektrokotel, pojistný ventil, třícestný ventil, plnící a vypouštěcí ventil vody. Zároveň umožnuje plynulou regulaci spínací elektrkotle a automatické vyrovnání tlaku v otopné soustavě. Tím je zajištěna vysoká bezpečnost a snížené nároky na obsluhu.

Pokud si nejste jisti, kam venkovní jednotku, Easy Box nebo zásobník teplé vody umístit, nebo potřebujete poradit, jak plochu připravit, rád vám pomůže některý z našich techniků. Před instalací se poraďte s obchodně technickým zástupcem, který vám pomůže najít optimální umístění tepelného čerpadla pro váš dům.

Shrnutí

Výběrem vhodného umístění tepelného čerpadla vzduch–voda vytvoříte podmínky pro jeho efektivní a ekonomický provoz. Zásadní je ochrana před přímým slunečním zářením a pronikáním obtěžujícího hluku jak do domu, tak do sousedství, zajištění dostatečného okolního prostoru pro cirkulaci vzduchu a umožnění snadného přístupu pro údržbu a servis.

Náš vysoce kvalifikovaný tým vám může nabídnout nejlepší rady ohledně nejlepšího místa pro instalaci venkovní jednotky tepelného čerpadla. Zároveň víme, na co se zaměřit, a dokážeme také posoudit, zda se v blízkosti jednotky nenacházejí věci, které by mohly v budoucnu způsobit problémy. Nechte si nainstalovat tepelné čerpadlo a buďte připraveni na jakékoliv počasí.

Mohlo by Vás také zajímat:

Často kladené otázky

Umístění tepelného čerpadla pro ohřev vody v bazénu volíme podle stejných obecných zásad. Dbáme na to, abychom se vyhnuli přímému slunci, zvolili co nejkratší vzdálenost od místa ohřevu vody a zajistili přístup pro údržbu a servis.

Umístění tepelného čerpadla na střeše může vyřešit prostorové omezení, snížit hlučnost v přilehlé části objektu a přinést další výhody. Na střeše lze jednotku skrýt tak, aby nebyla vidět ze zahrady ani ulice. Lepší přístup vzduchu ke kondenzátoru pozitivně ovlivňuje účinnost čerpadla. 

Je však nutné zvážit, zda-li máme k dispozici dobrý přístup na střechu a dostatečně silnou střešní konstrukci.

Venkovní instalace tepelného čerpadla obecně nabízí lepší výkon díky větším rozdílům provozních teplot. Vnitřní umístění sice chrání zařízení před působením povětrnostních vlivů, ale navíc vyžaduje účinnou ventilaci. Kvalitní provedení tepelného čerpadla mu zajistí téměř bezúdržbový provoz i dlouhou životnost.

Vlastnost Hodnota (cm)
Šířka 125 cm
Hloubka 54 cm
Výška 133 cm
Hmotnost 160 kg

Hlučnost:

  • Hladina akustického výkonu EN 12102 | 63 dB(A)
  • Akustický tlak volně stojící jednotky v 1 m | 42 – 48 dB(A)

Přestože jsou vzduchotěsná topná tělesa univerzální, existují určitá místa, kam je vhodné venkovní jednotku neumisťovat.

Stísněné prostory: Vyhněte se instalaci v malých uzavřených prostorách, kde je omezeno proudění vzduchu. Pro bezpečný a efektivní provoz potřebují dostatečné větrání venkovním vzduchem.
Prostory s překážkami: Prostory s výraznými překážkami, jako jsou vysoké stromy, konstrukce nebo blízké budovy, mohou bránit proudění vzduchu a ovlivňovat účinnost tepelného čerpadla.
Oblasti se silně znečištěným ovzduším: Vzduchová tepelná čerpadla mohou mít potíže ve velmi znečištěných místech, jako jsou městské čtvrti se špatnou kvalitou ovzduší. Znečišťující látky ve vzduchu mohou ovlivnit komponenty a výkon systému.
Přímé sluneční světlo: Přímé vystavení intenzivnímu slunečnímu záření může způsobit přehřátí jednotky, což snižuje její účinnost a může vést k poškození systému.
Oblasti náchylné k záplavám: Oblasti náchylné k záplavám představují riziko poškození venkovních jednotek a celého systému.
Konstrukčně nevyhovující oblasti: Instalace tepelného čerpadla v oblastech s nestabilní nebo slabou konstrukcí může představovat riziko pro stabilitu a bezpečnost jednotky, což může vést k poškození konstrukce a snížení výkonu.
Nepřístupná nebo těžko přístupná místa: Pro zajištění snadného servisu a údržby systému tepelného čerpadla je třeba se vyhnout obtížně přístupným místům pro údržbu, opravy nebo instalaci.
Místa, kde může být problémem hluk: Například se můžete vyvarovat umístění jednotky příliš blízko okna ložnice v přízemí.

Jednoduchá odpověď? Na většinu míst, kam byste si ho přáli umístit! Jsme si však vědomi, že to někdy není tak snadné. Podívejme se tedy na základní informace o tom, kam můžete a kam nemůžete umístit své tepelné čerpadlo voda-vzduch. Správné umístění vnitřní jednotky tepelného čerpadla je klíčové pro efektivitu a životnost systému. Je důležité zvolit místo, které je dobře izolované, chráněné a umožňuje efektivní rozvod tepla.

Umístění Výhody Nevýhody Doporučení
Garáž Dostatek prostoru Nižší teplota v zimě Teplota by neměla klesat pod bod mrazu, aby čerpadlo fungovalo správně a nedocházelo k jeho zamrzání.
Sklep Izolace od venkovního prostředí Potenciální hluk a vibrace Vhodné pro izolované sklepy s nízkým rizikem hluku.
Střecha Nízká hlučnost v interiéru Náročná instalace Vhodné pro robustní konstrukce a s ohledem na expoziční podmínky.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

Kam nejlépe umístit tepelné čerpadlo
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
Kam nejlépe umístit tepelné čerpadlo
Kam nejlépe umístit tepelné čerpadlo

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás