Kvalitní tepelné čerpadlo spolehlivě funguje i v třeskutých mrazech

Tepelné čerpadlo dokáže pořádně snížit účet za plyn nebo elektřinu. To je známá věc. Jak ale funguje, když venku panují extrémní mrazy? Stručná odpověď: Kvalitní tepelné čerpadlo šetří vaše náklady na vytápění až do venkovní teploty -25 °C. Podrobnější odpovědi přináší další díl Schlieger Rádce.

|Kvalitní tepelné čerpadlo|Kvalitní tepelné čerpadlo||
Čerpadla
4min. čtení

Obsah

Proč se přílišné šetření při nákupu tepelného čerpadla nakonec nevyplatí

Chcete si pořídit tepelné čerpadlo a rozhodujete se hlavně podle ceny? Tady je 5 důvodů, proč byste to dělat neměli.

  1. Běžná tepelná čerpadla fungují maximálně do venkovní teploty -12 °C až -15 °C.  Za silnějších mrazů si teplo domova musíte zajistit jinak. V tepelných čerpadlech Schlieger používáme kvalitní kompresory a moderní chladivo R32A . Díky tomu spolehlivě fungují až do -25 °C.
  2. Standardním tepelným čerpadlům musí během zimy pomáhat elektrokotel z 10 až 15 %. A sami jistě víte, že vytápění pomocí elektrokotle je násobně dražší. Jak si v tomto ohledu vedou tepelná čerpadla Schlieger? V zimě 2021/2022 nemuselo 90 % našich zákazníků použít elektrokotel ani jednou. A to je v řeči peněz obrovská úspora oproti standardním tepelným čerpadlům.
  3. Běžná tepelná čerpadla jsou levnější, protože nemají záložní zdroj. Právě ten je ale důležitý při extrémních mrazech. K naprosté většině tepelných čerpadel Schlieger dodáváme také elektrokotel o celkovém výkonu 9 kW. Používá kaskádní spínání topných patron. Díky němu se dá výkon efektivně stupňovat od 3 kW, přes 6 kW až na 9 kW.
  4. Standardní tepelná čerpadla nevyužívají akumulační zásobník na ohřev vody. Tepelné čerpadlo se pak musí častěji spouštět, což se samozřejmě promítá do účtů za elektřinu. Ve Schliegeru proto doporučujeme instalaci 2 zásobníků. Jeden slouží na ohřev užitkové vody a ve druhém se akumuluje voda, která zajišťuje vytápění domu.
  5. Běžná tepelná čerpadla vyžadují každoroční kontrolu těsnosti. A ta samozřejmě něco stojí. Konkrétně jde o částku kolem 5 000 Kč ročně. Když budete mít štěstí, vydrží vám standardní tepelné čerpadlo 15 let. Počítejte s námi: 15 x 5 000 Kč, to je dalších 75 000 Kč, které byste při nákupním rozhodování měli přičíst k ceně levnějšího čerpadla. U tepelných čerpadel Schlieger nejsou žádné kontroly těsnosti potřeba. Vyrábíme je totiž jako monoblok s hermeticky uzavřeným systémem. Chladivo tudíž nemá kudy unikat. Počáteční investice do kvalitnějšího zpracování se vám proto brzy vrátí.

Co dalšího je dobré vědět o provozu tepelných čerpadel v zimě

S rostoucím mrazem klesá účinnost tepelného čerpadla. Co to znamená v řeči čísel? Topný faktor může z hodnoty 4,4 COP dočasně klesnout i na 2,0 COP. Ale i při něm tepelné čerpadlo pořád vyrobí více tepla, než kolik spotřebuje energie. Opravdu mrazivých dní je na většině území ČR jako šafránu. Během nich bude tepelné čerpadlo sice méně účinné, ale pořád velmi ekonomické.

Tepelná čerpadla Schlieger mají funkci automatického odmrazování. Proto jsou prakticky bezúdržbová i v zimě. Velkou péči věnujeme také správnému odvodu kondenzátu. Pokud by se tato zdánlivá maličkost zanedbala, její následky můžou ohrozit samotné čerpadlo nebo i vaše zdraví.

Co když má tepelné čerpadlo v zimě poruchu?

I to nejkvalitnější tepelné čerpadlo je pouze stroj a ten může občas vypovědět službu. Díky mobilní aplikaci od renomované firmy Siemens naši technici hned uvidí, co se s vaším čerpadlem děje. Až 60 % všech servisních událostí dokážeme vyřešit na dálku. Velmi často totiž nejde o poruchu, ale jen o špatné nastavení.

Co když je to něco vážnějšího? I tak můžete být v klidu. Pokud se tepelné čerpadlo neplánovaně zastaví, sepne se záložní zdroj, takže o teplo nepřijdete. Provoz záložního (bivalentního) zdroje je ale dražší. Proto co nejdříve kontaktujte naše servisní středisko. Jestliže technici zjistí, že bude nutný servis přímo u vás, zařadíme vás přednostně na začátek klientů, ke kterým plánujeme výjezd. V praxi to znamená, že se k vám dostaneme nejpozději do 2 dnů.

Chtěli byste si také vy snížit náklady na vytápění pomocí kvalitního tepelného čerpadla? Ve Schliegeru vám dodáme spolehlivé zařízení s vysokým topným faktorem, díky kterému budete šetřit i za extrémních mrazů. Navíc za vás vyřídíme dotaci na pořízení tepelného čerpadla až do výše 140 000 Kč. Co pro to musíte udělat vy? Stačí vyplnit kratičký formulář. Do 4 dnů se vám ozveme.

Aktualizováno 31.8.2022

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

provoz tepleného čepardla,tepelné čepardlo zima
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
provoz tepleného čepardla,tepelné čepardlo zima
provoz tepleného čepardla,tepelné čepardlo zima

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás