3 jednoduché kroky: Jak postavit základ pod tepelné čerpadlo

Už jste si pořídili nebo zvažujete instalovat tepelné čerpadlo od Schliegeru? Pak jste na správném místě! Než se ale pustíte do instalace, je důležité správně připravit jeho základ. V tomto návodu vám krok za krokem ukážeme, jak jednoduše postavit základ pod venkovní jednotku tepelného čerpadla a zajistit tak jeho bezproblémový provoz. S trochou snahy a správným postupem bude vaše čerpadlo stát na pevném a stabilním místě.

Jak postavit základ pod tepelné čerpadlo
Čerpadla
7min. čtení

Obsah

Instalaci tepelného čerpadla ve většině případů předchází jedna drobná, ale nezbytná stavební úprava – položení základu. Řádné upevnění čerpadla, na místě kde nepůsobí otřesy nebo jiné fyzické vlivy, zajišťuje jeho stabilitu, ochranu a dlouhou životnost. Základ musí být zapuštěn do nezámrzné hloubky 80–140 cm. Dále je třeba odpovídajícím způsobem zajistit odvod kondenzátu.

Během stavební přípravy základu pro tepelné čerpadlo je třeba zohlednit typ půdy a místní podmínky.

Jak postavit základ pod tepelné čerpadlo

Proč je důležitý správný základ pod tepelné čerpadlo

Správný základ pod tepelné čerpadlo je důležitý z několika důvodů:

Absorpce vibrací

Správně provedený základ zajišťuje nejen stabilitu a odolnost jednotky proti vnějším vlivům, ale také brání vzniku zvýšeného hluku způsobeného vibracemi při nedostatečném upevnění. Tepelné čerpadlo, umístěné na nevhodném podkladu, může generovat vibrace, které se šíří konstrukcí a způsobuje hluk. Vhodný podklad, jako je beton, tyto vibrace účinně absorbuje.

Ochrana před tepelnými ztrátami

Správně izolovaný základ zabrání únikům tepla a pomůže tepelnému čerpadlu pracovat efektivně.

Ochrana před zatopením přívalovými dešti

K tomu, aby základ správně plnil svoji funkci, potřebujeme zvolit vhodnou konstrukci a odpovídající materiál. Betonové základy jsou obvykle preferované díky izolačním schopnostem, vysoké odolnosti a dlouhé životnosti. Základ musí odolávat jak mechanické zátěži, tak vlivům klimatických podmínek, jako jsou vlhkost nebo mráz. Zakotvení v nezámrzné hloubce zajistí, že základ zůstane nerozrušený i v zimních měsících.

Správné dimenzování základu a jeho pokládka vyžaduje odborné znalosti. Proto bychom tuto fázi přípravy rozhodně neměli podcenit.

Očima našeho zákazníka

Výběr umístění tepelného čerpadla

  • Terén musí mít stabilní podloží, aby unesl hmotnost tepelného čerpadla. Povrch by měl být rovný a upravený takovým způsobem, aby nehrozilo jeho pozdější sesedání.
  • Tepelné čerpadlo by mělo být umístěno v dostatečné vzdálenosti od okolních staveb a hranic pozemku, aby splňovalo platné stavební předpisy a zároveň zajistilo cirkulaci vzduchu.
  • Důležité je také zajistit přístup pro budoucí servis a údržbu zařízení.

Venkovní jednotka tepelného čerpadla je důležitou součástí celého systému. Je zodpovědná za odběr energie z venkovního prostředí, která pak zajišťuje vytápění a ohřev teplé užitkové vody. Instalace venkovní jednotky musí být provedena správně a v souladu s návodem výrobce, aby byla zajištěna optimální funkčnost a dlouhá životnost tepelného čerpadla.

Jak postavit základ pod tepelné čerpadlo

Možná Vás také bude zajímat:

3 jednoduché kroky: Jak postavit základ pod tepelné čerpadlo

Před instalací venkovní jednotky tepelného čerpadla potřebujeme vytvořit pevný a stabilní základ, který zajistí správnou funkci a dlouhodobou životnost čerpadla. 

Zde je návod, jak postavit betonový základ ze ztraceného bednění pod tepelné čerpadlo:

Krok Popis
1. Výkop Vykopejte výkop o rozměrech o něco větších, než je tepelné čerpadlo. Hloubka výkopu by měla být do nezámrzné hloubky (80-120 cm). Dno výkopu zhutněte štěrkem. 
2. Ztracené bednění Uspořádejte betonové bednění do požadovaného tvaru a rozměru. Tvárnice spojte betonovou maltou. Zajistěte, aby ztracené bednění bylo v rovině a kolmé.
3. Vybetonování Do ztraceného bednění nalijte betonovou směs. Beton uhlaďte a zhutněte, aby se odstranily vzduchové bubliny. Nechte beton vytvrdnout po dobu 24 hodin.

Profesionální instalatéři ze Schliegeru zajistí bezproblémovou instalaci tepelného čerpadla na váš připravený základ.

Tipy:

  • Použijte kvalitní betonové bednění (mrazuvzdorné, s dostatečnou nosností).
  • Použijte vyztuženou betonovou směs.
  • Dodržujte pokyny výrobce tepelného čerpadla.

Stavební připravenost tepelného čerpadla Schlieger Premium PRO X21

Jak postavit základ pod tepelné čerpadlo

Ztracené bednění je běžný typ základu pod tepelné čerpadlo. Je to jednoduchá a cenově dostupná konstrukce, která se snadno instaluje.

Orientačně pro základ pod tepelné čerpadlo Premium X21 o výšce 1,33 m a šířce 1,25 m budete potřebovat cca 6 tvárnic ztraceného bednění. Patky podstavce na ilustračním obrázku jsou dlouhé 60 cm a široké 20 cm.

Jak postavit základ pod tepelné čerpadlo

Jak správně odvádět kondenzát z venkovní jednotky tepelného čerpadla

Správné odvádění kondenzátu z venkovní jednotky tepelného čerpadla je zásadní pro zajištění jeho dlouhodobé funkčnosti. Existují různé metody, jak se s tímto problémem vypořádat:

  • Drenážní výkop: Pod jednotkou se vyhloubí výkop, do kterého je položeno propustné štěrkové lože. Kondenzát z jednotky je odváděn přímo do tohoto lože a vsákne se do země.
  • Kanalizační vpusť: Kondenzát může být odveden potrubím do kanalizace prostřednictvím sifonu, který zabraňuje zpětnému průniku kanalizačních plynů.

Důležité je nezanedbat instalaci sifonu, pokud se kondenzát odvádí do kanalizačního systému. Chybějící sifon může vést k degradaci výparníku tepelného čerpadla, a to kvůli agresivním plynum z kanalizace.

Je také klíčové udržovat správnou vzdálenost tepelného čerpadla od zdí a zajistit volný prostor před ventilátorem, aby bylo zaručeno efektivní proudění vzduchu. 

Při vybudování základu pod venkovní jednotku je potřeba dbát na to, aby nad jednotkou nebyly netěsnící okapy, které by mohly způsobovat zamrzání kondenzátu v zimních měsících a následně ucpávání systému.

Odvod kondenzátu z TČ
Odvod kondenzátu z TČ

Mohlo by Vás také zajímat:

Často kladené otázky

Tepelné čerpadlo se pro zajištění stability zařízení a minimalizaci přenosu vibrací nejčastěji připevňuje na betonový základ nebo speciální vibrační podložky.

Patky pod venkovní jednotku tepelného čerpadla by měly být dimenzovány podle hmotnosti a velikosti jednotky. Výrobce často poskytuje doporučení ohledně typu a velikosti základových patek pro jednotlivé modely.

Doporučené rozměry:

  • Patky by měly být dostatečně velké, aby podepíraly celou váhu venkovní jednotky tepelného čerpadla.
  • Obvykle se doporučuje, aby patky byly o cca 20 cm větší na délku a šířku než tepelné čerpadlo.
  • Minimální hloubka všech patek by měla být 80 cm, aby se zabránilo promrzání.

Doporučuje se kvalitní beton s odpovídající pevností v tlaku a odolností vůči mrazu. Důležitý je také správný poměr vody a cementu. Vhodný je beton třídy C20/25 nebo vyšší, který zaručí potřebnou únosnost a trvanlivost základu.

Pro minimalizaci vibrací jsou doporučovány speciální antivibrační podložky nebo podstavce, které účinně tlumí vibrace vznikající provozem tepelného čerpadla a zabraňují jejich přenosu do konstrukce budovy.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

Jak postavit základ pod tepelné čerpadlo
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
Jak postavit základ pod tepelné čerpadlo
Jak postavit základ pod tepelné čerpadlo

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás