Hlučnost tepelného čerpadla. Co vše ji ovlivňuje a jak ji minimalizovat?

Stavíte nebo rekonstruujete dům a zvažujete instalaci tepelného čerpadla? Jednou z prvních věcí, které byste měli při jeho výběru zvážit, je hlučnost tepelného čerpadla. Ta může výrazně ovlivnit pohodu u vás doma, ale i vztahy s vašimi sousedy. Pojďte se podívat, jak to vlastně s hlučností u tepelných čerpadel je a jak s ní nakládat.

Hlučnost tepelného čerpadla
Čerpadla
4min. čtení

Obsah

Co je tepelné čerpadlo a jak funguje?

Když se řekne tepelné čerpadlo, nemusí být na první pohled jasné, o co se vlastně jedná. Jedna z definic uvádí, že se jedná o zařízení, které čerpá teplo z jednoho místa na jiné s vynaložením vnější práce. Pro lepší představu se dá princip fungování tepelných čerpadel přirovnat k principu obrácené chladničky, která bere teplo potravinám uvnitř, a tímto odebraným teplem otepluje místnost, kde se nachází.

Tepelné čerpadlo tento princip využívá obráceně. Teplo se získává z okolního prostředí a vytápí nebo ochlazuje vnitřní prostor či dokonce ohřívá vodu. Především chlazení vnitřních prostor v letních měsících je pro majitele finančně zajímavé, protože je zde možné výrazně ušetřit ve srovnání s běžnou klimatizací. Funkce chlazení však nelze aplikovat plošně na všechny domácnosti. V případě chlazení je třeba přikoupit tzv. fancoil a následně připojit do tepelného čerpadla. Dalším řešením je pouštění ochlazené vody přímo do podlahy.

Podle toho odkud tepelné čerpadlo teplo získává a jakým způsobem ho předává, označujeme tepelná čerpadla země/voda, vzduch/voda, voda/voda, vzduch/vzduch. To je jeden z parametrů, který je potřeba zvážit, při výběru správného čerpadla pro váš dům.

Jaká je hlučnost tepelného čerpadla?

Když vybíráte tepelné čerpadlo, měli byste věnovat pozornost jeho hlučnosti, protože ta je důležitá pro běžný chod vaší domácnosti. Co vlastně hluk v tepelných čerpadlech vytváří? Za hlučností tepelného čerpadla stojí především ventilátor a kompresor.

Ventilátor při práci nasává obrovské množství vzduchu, proto můžete slyšet zvuky proudícího vzduchu, kteřý je vytvářen ventilátorem. Další hluk způsobují vibrace z kompresoru. Řešením problému může být zvukově optimalizovaný ventilátor s možností inteligentního řízení otáček, který zabrání nepříjemným hlubokým a akustickým tónům.

Hlučnost tepelných čerpadel se liší podle typu čerpadla a souvisí s kvalitou použitých materiálů a jeho umístěním v prostoru. Běžně se pohybuje v rozmezí 39–45 dB. Nejmodernější zařízení vzduch/voda dokáží snížit hlučnost až na 35 dB (A), což představuje tikot budíku, který slyšíte ze vzdálenosti 3 metrů nebo zvuk zapnuté myčky nádobí. My hlučnosti tepelných čerpadel věnujeme velkou pozornost a naše technologické postupy dokáží ztišit provoz čerpadel pod úroveň šepotu.

Jaké limity musí tepelné čerpadlo splňovat?

Na hlučnost tepelných čerpadel se vztahují legislativní požadavky, které musí splňovat. Podle platných hygienických předpisů a norem pro hlučnost tepelných čerpadel nesmí zvuk tepelného čerpadla přesáhnout 40 dB. Hluk se v tomto případě měří ve vzdálenosti 2 m od okna obytné místnosti sousedního domu.

Jak hlučnost tepelného čerpadla ovlivňuje váš životní prostor?

Když si pořizujete tepelné čerpadlo, myslete na to, jak se vám s ním bude doma bydlet. Nekvalitní výrobky velmi často vydávají takový hluk, který neruší jen obyvatele domu, ale také okolí. Dopad hlučnosti na životní prostor může být větší, než si myslíte.

Dlouhodobá expozice hluku může mít na zdraví nejrůznější dopady, včetně rušení spánku, negativních účinků na kardiovaskulární a metabolický systém.

Pokud pořídíte kvalitní výrobek, který necháte odborně namontovat, budete mít jistotu, že vás ani vaše sousedy nebude tepelné čerpadlo rušit. 

Abyste zajistili co nejmenší hlučnost, neumisťujte tepelné čerpadlo vedle ložnic. Pokud je to nutné, zajistěte vyšší neprůzvučnost stěny a dveří a vyhněte se kotvení potrubí do této společné stěny.

Pro zajímavost se podívejte, jak si ohledně hlučnosti stojí tepelné čerpadlo ve srovnání s ostatními hluky:

Práh slyšitelnosti 0 dB
Tikot hodin 35 dB
Tepelné čerpadlo Schlieger 39–45 dB
Zábava skupiny lidí 60 dB
Silný provoz 80 dB
Hlasitý výkřik 96 dB
Práh nepříjemnosti 102 dB
Výbuch dělostřeleckého granátu 132 dB

Jak ztišit tepelné čerpadlo?

Hlučnost tepelného čerpadla můžete snížit vhodným umístěním venkovní jednotky. Kvůli délce potrubí ji sice nemůžete postavit příliš daleko od domu, ale stačí se držet několika ověřených zásad a výrazně snížíte její hlučnost.

Tipy na snížení hlučnosti tepelného čerpadla

✓ Venkovní jednotku nikdy nedávejte přímo pod okna.

Nevhodné je rovněž umístění v rozích. Ty nejenže zvyšují hlučnost, ale také zhoršují průtok vzduchu, a tím snižují účinnost tepelného čerpadla.

✓ Tepelné čerpadlo instalujte na pevný podklad, který pohltí vibrace. Dobře poslouží třeba betonový základ.

Mezi zadní stěnou tepelného čerpadla a stěnou domu nechejte aspoň 50centimetrovou mezeru. Výparník tepelného čerpadla pak bude dobře nasávat vzduch a nedojte tak k poklesu účinnosti tepelného čerpadla.

✓ Před ventilátorem tepelného čerpadla nechejte volný prostor alespoň 3 metry. Díky tomuto opatření se nebude zvuk ventilátoru tolik odrážet a rezonovat.

✓ Pomoci si můžete rovněž prostřednictvím plechových či plastových krytů, které směřují proud vzduchu vycházejícího z ventilátoru do země.

Základem je kvalitní tepelné čerpadlo

Ve Schliegeru si zakládáme na tom, že naše tepelná čerpadla mají provoz tichý jako šepot. Co konkrétně pro to děláme?

✓ Používáme ventilátory a kompresory s proměnlivou rychlostí.

✓ Tepelná čerpadla Schlieger mají funkci pozvolného startu a zastavení.

✓ Samozřejmostí jsou noční režimy s ještě tišším provozem.

✓ Kompresory tepelných čerpadel poctivě izolujeme.

O tom, že se nám daří držet provozní zvuky tepelných čerpadel na velmi příjemných úrovních, svědčí i slova frontmana kapely Olympic Petra Jandy: „Tepelné čerpadlo Schlieger má příjemný zvuk, je to spíše šustění.“

Závěr

Tepelná čerpadla podle legislativních norem nesmí překročit hladinu hlučnosti 40 dB. Vzhledem k tomu, že by hluk z tepelného čerpadla mohl zatěžovat životní prostor obyvatel domu i jeho okolí, je třeba na hlučnost myslet ještě před instalací tepelného čerpadla.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

Hlučnost tepelného čerpadla
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
Hlučnost tepelného čerpadla
Hlučnost tepelného čerpadla

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás