1. >
  2. Fotovoltaika
  3. >
  4. Co dělat s fotovoltaickými...

Co dělat s fotovoltaickými panely, až doslouží?

fotovoltaické panely
Fotovoltaika
4min. čtení

Obsah

Rádi byste si pořídili fotovoltaickou elektrárnu, ale bojíte se, že až solární panely doslouží, zatíží životní prostředí jako nerozložitelný odpad? Nebo se snad obáváte toho, že za recyklaci zaplatíte vysoké částky? Pojďme si ukázat, že z vysloužilých FV panelů se dělá zbytečně nafouknutý strašák, kterého se není třeba vůbec bát.

Fotovoltaické panely můžou dosloužit dvojím způsobem: buď je za tím mechanické poškození, nebo rapidní pokles výkonu. Aby FV panel popraskal, musely by opravdu padat trakaře. Běžné krupobití panely bezpečně přečkají, protože kovová konstrukce toho vydrží opravdu hodně a samotné články jsou chráněny vrstvou plexiskla.

FV panely skončí spíš v dědickém řízení než na skládce

Výkon fotovoltaických panelů se opravdu postupně snižuje. Každý rok však poklesne o méně než jedno procento. Dodavatelé fotovoltaických elektráren vám proto garantují, že 80% výkon budou mít panely i za 20 či 25 let. Na panely, které jsou součástí fotovoltaických systémů Schlieger, máte dokonce výkonnostní záruku 30 let.

Ani pak však životnost fotovoltaických panelů neskončí. Odhaduje se, že FVE vám může šetřit náklady i více než 50 let. Možná se tak v budoucnu u FV panelů bude častěji než recyklace řešit jejich dědictví.

Ale nakonec přeci jen každý solární panel doslouží, a tak je dobré vysvětlit si, co se pak s fotovoltaikou dá udělat. Ať už dojde k mechanickému poškození nebo k výraznému poklesu výkonu, nabízí se
3 možná řešení: výměna, rozšíření a recyklace.

Výměna FV panelů

Vadné nebo dosloužilé solární panely si můžete v rámci oprav a údržby nechat vyměnit kus za kus dle potřeby. Měnit můžete rovněž další části fotovoltaiky – například střídač či baterii. Při výměně nejste omezeni počtem měněných kusů. Teoreticky tedy lze vyměnit všechny FV panely.

Je ovšem potřeba pohlídat si, aby při výměně nedošlo k navýšení celkového výkonu FVE. Rovněž je nutné dodržet všechny zákonné náležitosti. Pokud se ale s výměnou kterékoliv komponenty FVE obrátíte přímo na nás, nemusíte si lámat hlavu ani s paragrafy ani s technikáliemi. Vše vyřídíme k plné spokojenosti – vaší i úřadů.

Rozšíření fotovoltaiky

Pokud vám po desítkách let provozu poklesne výkon fotovoltaiky pod mez, kterou jste ochotni akceptovat, stále ještě nemusíte solární elektrárnu likvidovat. Místo toho popřemýšlejte, jestli by nebylo lepší FVE rozšířit, a dostat tak její výkon aspoň zpět na původní hodnoty.

Rozšiřování fotovoltaických elektráren není v praxi problematické. Jen je u toho potřeba myslet na pár technických věcí. Třeba na to, jestli nebude zároveň nutné vyměnit váš původní střídač nebo rozšířit kapacitu baterie. Možná bude nutné také přizpůsobit výkon nových panelů tak, aby odpovídal výkonu těch původních. Při rozšiřování FVE budete rovněž potřebovat novou dokumentaci, revizi fotovoltaického systému i novou autorizaci zapojení do distribuční sítě.

A ještě jedno malé upozornění. Pokud jste na původní fotovoltaiku čerpali dotace, na rozšíření už státní příspěvek nedostanete. Ale za ty roky, během kterých vám FVE ušetřila už dost peněz, budete dobře vědět, že se další investice do fotovoltaiky vyplatí i bez dotace.

Recyklace fotovoltaických panelů

Co když ale panely přece jen poškodí živelná katastrofa nebo po dlouhých desetiletích opravdu doslouží? Stane se z nich hromada nerozložitelného a nebezpečného odpadu? Ale kdepak! Fotovoltaický panel se dá z více než 95 % recyklovat. Navíc němečtí vědci nedávno úspěšně vyrobili nové solární články čistě z recyklovaného křemíku. Tím se obnovitelnost FV panelů už brzy zvýší ještě o další 2 %. Přibližně takové zastoupení totiž má křemík v celkové hmotnosti fotovoltaických panelů. Vycházejme však z aktuální situace a podívejme se na to, kolik materiálů se z nich dá recyklovat nyní.

Hliníkový rám lze pro další využití zpracovat kompletně celý. Více než dvě třetiny panelu tvoří sklo – to se pomocí současných technologií dá znovu využít minimálně z 95 %. V panelech jsou v menším množství dále zastoupeny rovněž vzácné prvky jako stříbro či měď, které se samozřejmě zrecyklují také. Zbytek panelů tvoří zejména plasty. Ty lze použít buď jako palivo pro tepelnou recyklaci, anebo je recyklovat klasickou cestou.

Vysoké procento recyklovatelnosti a také hodnota materiálů, ze kterých jsou FV panely vyrobeny, podle některých studií dokážou samy o sobě zaplatit náklady potřebné na recyklační proces. Ale i kdyby tomu tak v budoucnu nebylo, nemusíte se obávat, že byste za recyklaci něco platili. Recyklační poplatek je totiž už plně zahrnut v pořizovací ceně panelů. Když se vám fotovoltaický panel rozbije nebo doslouží, stačí jej dovézt do nejbližšího sběrného dvora – stejně jako třeba starou televizi.

Fotovoltaiky se není třeba bát. Lepší je jí naplno využívat!

Budoucnost patří fotovoltaice. A platí to nejen kvůli šokovému zdražování energií, se kterým se nyní všichni potýkáme. Tento způsob výroby elektřiny na rozdíl od jiných energetických zdrojů přírodě neškodí a životní prostředí nezatěžuje, ani až doslouží.

Chcete i vy využívat ekologický a ekonomický zdroj výroby elektřiny? Rádi vám nezávazně propočítáme vhodnou velikost fotovoltaické elektrárny přímo pro vaši nemovitost. Navíc za vás kompletně vyřídíme štědrou státní dotaci až 200 000 Kč. Od vás potřebujeme jediné. Abyste nám o svých fotovoltaických tužbách dali vědět.

Proč Schlieger?
Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členy asociací:

  • Cech akumulace a fotovoltaiky
  • Česká fotovoltaická asociace
  • Česká asociace umělé inteligence

Fotovoltaika s garancí dotace

Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1

    Přes 18 500 instalací

    v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.