Povinná výměna kotlů: Týká se i vás? A kolik na ni máte času?

Zprávy o povinné výměně kotlů jistě neminuly nikoho. Není divu, když se o nich mluví už více než 10 let. Možná ale stále nemáte úplně jasno v tom, kdo všechno bude muset starý zdroj vytápění odstavit nebo vyměnit za nový. Rádi vám vše přehledně vysvětlíme. Navíc poradíme, jak za nevyhovující kotel najít co nejlepší náhradu, a ještě na to dostat štědrou státní dotaci.

kotel na tuhá paliva
Čerpadla
4min. čtení

Obsah

Jaké kotle budou zakázány

Zákon o ochraně ovzduší zakazuje používání kotlů na pevná paliva:

  • vyrobených před rokem 2000 (do té doby se nepoužívaly tzv. emisní třídy)
  • vyrobených svépomocí
  •  1. a 2. emisní třídy

Zákaz se týká opravdu všech těchto kotlů. Je tedy jedno, zda jde o hlavní nebo záložní zdroj vytápění. A nezáleží ani na tom, jestli kotel provozuje podnikatel nebo domácnost. Pro vytápění už bude možné používat výhradně kotle 3. a vyšší emisní třídy nebo kotle, které splňují takzvaný ekodesign.

Očima našeho zákazníka

Kamna a krby měnit nemusíte

Přitápíte si v kamnech, krbu či jiném lokálním topidle? Můžete být v klidu. Těchto zařízení se povinná výměna netýká. Zákon totiž rozlišuje kotle a lokální topidla.

Kotel je zařízení, které je napojené na teplovodní otopnou soustavu, pomocí níž rozvádí teplo po nemovitosti. Sám přitom výrazně neohřívá místnost, ve které se nachází. Za lokální topidla označujeme taková zařízení, která slouží pro přímé vytápění místa instalace. Jde například o krby, kamna, krbová kamna, ale také o vařiče či sporáky. Tato topidla nemusíte odstavovat či měnit, dokonce ani v případě, že mají teplovodní vložku a jsou napojena na otopnou soustavu.

Jak zjistím emisní třídu svého kotle

Netušíte, zda se vás povinná výměna kotle týká? Jasno budete mít během okamžiku. Stačí se podívat na štítek umístěný na kotli nebo do jeho dokumentace. Jestliže tam najdete informaci o tom, že kotel splňuje alespoň 3. emisní třídu, výměnu zatím řešit nemusíte. Pokud ale zjistíte, že splňuje pouze 1. nebo 2. emisní tříd výměna vás nemine.

Co když na kotli žádný štítek není? Pak se vás pravděpodobně výměna týká také. Zřejmě totiž máte kotel vyrobený před rokem 2000. Do této doby se kotle emisními třídami neoznačovaly.

Ztratili jste dokumentaci a na kotli není štítek, ale zároveň jste si jistí, že splňuje limity alespoň 3. emisní třídy? Nic není ztraceno. Sepište o tom čestné prohlášení a nechte si kotel zkontrolovat revizním technikem. Pokud kotel požadované emisní podmínky splní, můžete ho dále provozovat na základě revizní zprávy.

Dokdy musím kotel vyměnit

Zákaz používání starých kotlů měl původně začít platit od 1. září 2022. Kvůli vysoké inflaci, rapidnímu zdražování i nestabilní mezinárodní situaci vláda tuto lhůtu prodloužila o 2 roky. Nově zákaz začne platit 1. září 2024.

Myslíte si, že na výměnu máte dost času? Nenechte se mýlit. Původní termín vláda ohlásila s 10letým předstihem. Odborníci ale přesto odhadují, že nevyhovující kotle stále používá 150 000 domácností.

Při plánování výměny počítejte také s tím, že dodací lhůty se protahují někdy až na celý rok. Může za to nedostatek materiálu i topenářů. Když budete výměnu odkládat, velmi pravděpodobně se vám kvůli neustálému zdražování také výrazně prodraží. Není proto od věci objednat si nový způsob vytápění už teď, a zajistit si tak nejen termín, ale i fixaci současné ceny.

Co hrozí, když kotel nevyměním

Pokud budete používat nevyhovující kotel i po 1. září 2024, riskujete uložení pokuty až do výše 50 000 Kč. A pozor! Když ani po této sankci nedáte věci do pořádku, můžete ji dostávat opakovaně až do odstranění nedostatků. Nelze tedy počítat s tím, že zaplacení jedné pokuty legalizuje provoz vašeho starého kotle.

Čím nahradit starý kotel

Jestli dáváte přednost kotlům na tuhá paliva, počítejte s tím, že dnes už nekoupíte kotel 3. ani 4. emisní třídy. Navíc všechny kotle uváděné na trh od roku 2020 už nejsou označovány pomocí emisních tříd, ale musí splňovat takzvaný ekodesign.

Pokud jste příznivci vytápění plynem, nezapomeňte na to, že jeho cena raketově roste a dodávky jsou nejisté. I kvůli tomu vláda ukončila dotační podporu plynových kotlů. Státní příspěvek na nový plynový kotel už nedostanete.

Je tedy vhodný čas přesedlat na vytápění pomocí obnovitelných zdrojů energie – třeba na tepelné čerpadlo. Na jeho pořízení vám navíc stát přispěje až 180 000 Kč!

Jaké výhody přináší vytápění tepelným čerpadlem voda vzduch oproti kotle na uhlí

Tepelné čerpadla vzduch/voda představují moderní a efektivní alternativu k tradičnímu vytápění uhlím. Tyto systémy se vyznačují vyšší energetickou účinností a přinášejí množství environmentálních i finančních výhod.

Kotel na tuhá paliva vs tepelné čerpadlo

Kotel na tuhá paliva Tepelné čerpadlo
Počáteční investice Nižší Vyšší
Provozní náklady Nižší (závisí na ceně paliva) Vyšší (závisí na ceně elektřiny)
Instalace a údržba Vyšší (pravidelné čištění, doplňování paliva) Nižší
Efektivnost Nižší (ztráta energie při spalování) Vyšší (využívá obnovitelnou energii)
Ekologická šetrnost Nižší (emise zplodin) Vyšší (nízké emise)
Komfort Nižší (nutnost manuálního ovládání) Vyšší (automatický provoz)

Získejte 80 000 Kč na nový kotel nebo až 180 000 Kč na tepelné čerpadlo

Nemáte na ekologičtější zdroj vytápění naspořenou celou částku? Nevadí. Stát na výměnu kotle přispěje. Stačí se zapojit do programu Nová zelená úsporám. Dotace jsou opravdu štědré a pokryjí až 50 % nákladů.

O kolik peněz přesně jde? Pokud se rozhodnete pro kotel na biomasu, můžete se těšit až na 80 000 Kč. Když ale dáte přednost tepelnému čerpadlu, je ve hře mnohem více. Na tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody stát přispívá částkou 100 000 Kč. A když si tepelko necháte napojit také na fotovoltaický systém, čeká vás dotace až 125 000 Kč.

V rámci kotlíkových dotací můžete získat významnou finanční podporu na pořízení tepelného čerpadla, a to až do výše 180 000 Kč. Tato iniciativa je zaměřena na podporu výměny starých neekologických kotlů za moderní a šetrné zdroje vytápění, mezi které patří i tepelná čerpadla.

Až se budete rozhodovat mezi kotlem na biomasu a tepelným čerpadlem, nezapomeňte v kalkulacích zohlednit důležitý fakt. Pořízení nového kotle je sice levnější, ale musíte do něj neustále kupovat palivo. A to také stojí nemalé peníze. Naproti tomu tepelné čerpadlo vzduch–voda si „palivo“ najde samo. Teplo totiž vytváří pomocí vzduchu. A ten je pro všechny zadarmo a v neomezeném množství.

TIP! O dotaci mohou žádat vlastníci rodinných domů, kteří současně používají kotel na tuhá paliva a chtějí jej nahradit tepelným čerpadlem. Program NZÚ podrobně představujeme a na příkladech vysvětlujeme v článku Co přináší nové podmínky dotace Nová zelená úsporám.

Nainstalujeme špičkové tepelné čerpadlo a vyřídíme za vás i dotaci

Nechcete pořád shánět a platit palivo do kotle? Rádi byste přispěli ke snížení emisí? Pak je tepelné čerpadlo jasnou volbou. Postaráme se o kompletní instalaci bezúdržbového monoblokového tepelného čerpadla.

Nejdřív ale musíme zjistit vše potřebné – jak vypadá současný topný systém, kolik stojí jeho provoz nebo jaká je tepelná ztráta domu. Zohledníme velikost domu, počet členů domácnosti, teplotní  komfort i další individuální požadavky. Jen díky tomu můžeme vybrat tepelné čerpadlo, které do puntíku sedne všem parametrům vašeho domu.

Zařídíme pro  vás zkrátka vše. Tedy kromě prvního kroku. Dejte nám vědět, že chcete ekonomické a ekologické vytápění pomocí tepelného čerpadla. Mohlo by vás také zajímat:

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

povinná výměna kotlů
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
povinná výměna kotlů
povinná výměna kotlů

Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

10% Vyplněno

O co máte zájem?

    15% Vyplněno

    Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

    fotovoltaika

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

      21% Vyplněno

      Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

      tepelne-cerpadlo

      defaultPlynDřevoElektřinaJiné

      Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

      1-23-45+Nelze určit

      Jste majitelem domu?

      AnoNe

      Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

      Probíhá ověřování

      Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

      Loading..

      Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

      E-mail *

      Telefonní číslo *

      Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        15% Vyplněno

        Čím ohříváte užitkovou vodu?

        solar

        defaultPlynDřevoElektřinaJiné

        Na jakém typu budovy má být solární kolektor instalován?

        defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

        Jaký tvar střechy má váš dům?

        defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

        Jste majitelem domu?

        AnoNe

        Zadejte lokalitu pro nejpřesnější výpočet dotace a ceny

        Probíhá ověřování

        Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

        Loading..

        Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
        Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

        E-mail *

        Telefonní číslo *

        Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

          10% Vyplněno

          Vyberte si kombinaci

          (Vyberte alespoň 2 produkty)

          fotovoltaika

          FotovoltaikaTepelné čerpadloSolární kolektor

          Jaký je Váš nynější hlavní zdroj vytápění?

          defaultPlynDřevoElektřinaJiné

          Na jakém typu budovy má být systém instalován?

          defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

          Jaký tvar střechy má Váš dům?

          defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

          Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

          1-23-45+Nelze určit

          Jste majitelem domu?

          AnoNe

          Pro kterou lokalitu chcete spočítat dotaci?

          Probíhá ověřování

          Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

          Loading..

          Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
          Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

          E-mail *

          Telefonní číslo *

          Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

          Vyřešte energie jednou provždy!

          Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

          Proč Schlieger?

          Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

          Německo

          Rakousko

          Česká republika

          Slovensko

          Přes 19 000 
          instalací v zemích EU

          Přes 19 000 
          instalací v zemích EU

          Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
          zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

          Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

          Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

          Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

          PO – PÁ 8 – 16 hod

          Fotovoltaika
          do 30 dnů nebo zdarma!

          chevron_right

          Dotace až 195 000 Kč

          chevron_right

          Úspora až 60 % el. energie

          chevron_right

          Patentované bezrámové panely

          Sledujte nás