Rozšiřování fotovoltaiky: Co vás čeká a na co si dát pozor

Osvědčila se vám domácí fotovoltaika a rádi byste pomocí solární energie ušetřili ještě víc? Pak vás nejspíš napadlo, že byste mohli navýšit kapacitu své fotovoltaické elektrárny. Skvělá myšlenka! Jen je dobré dopředu vědět, co vás při rozšiřování fotovoltaického systému čeká. A přesně to vám teď rádi prozradíme.

rozšíření fotovoltaiky
Fotovoltaika
4min. čtení

Obsah

Proč rozšiřovat fotovoltaickou elektrárnu

Majitelé domácích fotovoltaik zvažují navýšení výrobní kapacity solárního systému nejčastěji z těchto důvodů:

  • Vyšší úspory. Fotovoltaika vám dobře funguje, a tak si říkáte, že byste při větším výkonu FVE mohli ušetřit ještě víc. Například v zimě, kdy je slunečního svitu o poznání méně než na jaře a v létě. Ale třeba potřebujete posílit výkon i přes léto, protože váš odhad počasí a azimutu byl při plánování fotovoltaiky až příliš optimistický.
  • Větší spotřeba domácnosti. Možná vám vyrostly děti, možná se zvýšil počet členů vaší domácnosti. Možná jste jen podhodnotili předchozí spotřebu. Nebo z jiného důvodu vzrostl váš odběr elektřiny, aniž byste si pořizovali nějaké nové energeticky náročné zařízení.
  • Nákup elektromobilu, stavba sauny či vyhřívaného bazénu. Takovéto vybavení spotřebuje poměrně dost elektřiny, a tak je rozhodně namístě o rozšíření fotovoltaiky uvažovat.

Ať už chcete získávat více solární energie z jakéhokoliv důvodu, naprosto vás chápeme. Při dnešní nejisté ekonomické situaci může být investice do fotovoltaiky také rozumnou ochranou vašich úspor před inflací.

Co vás může potkat při navyšování kapacity FVE

Rozšířit fotovoltaickou elektrárnu, to neznamená jen doplnit na střechu více fotovoltaických panelů. Při zvyšování kapacity fotovoltaiky vás může čekat také:

  • Výměna střídače. Ten stávající totiž možná nebude mít dostatečnou kapacitu nebo nedokáže pracovat s baterií, kterou chcete do svého fotovoltaického systému doplnit.
  • Navýšení bateriového uložiště. Pokud už akumulátor máte, rozhodně při rozšiřování fotovoltaiky doporučujeme přidat také odpovídající počet bateriových článků. Jestli jste dosud akumulaci přebytečné energie do baterie nepoužívali, určitě tuto možnost alespoň zvažte.
  • Úprava elektroměru. Možná si říkáte, že když váš elektroměrový sloupek zvládal fotovoltaiku dosud, nebude s tím mít problém ani po rozšíření. Jenže ono nejde jen o navýšený výkon, ale i o to, že v posledních letech začaly distribuční společnosti mnohem přísněji kontrolovat pravidla, která musí elektroměrové rozvaděče splňovat pro připojení FVE. A aby to nebylo tak jednoduché, každý ze 3 distributorů má podmínky nastavené trochu jinak. Co například kontrolují? Třeba to, že elektroměr neobsahuje hliníkové vodiče.
  • Tvorba nové dokumentace. Vyšší kapacita z vaší fotovoltaiky vlastně udělá úplně jiný solární systém, než jste měli dosud. Proto je před samotnou instalací potřeba všechny plánované úpravy zaznamenat do projektové dokumentace.
  • Nová revize a povolení pro připojení do distribuční sítě. Upravený systém si samozřejmě žádá také další návštěvu revizního technika, který posvětí zapojení výkonnější fotovoltaiky do distribuční sítě.

Které z těchto bodů se budou týkat rozšiřování právě té vaší fotovoltaiky? To vám nejlépe řeknou odborníci, kteří vám původní FVE instalovali.

Fotovoltaiku teprve plánujete? Myslete už teď na budoucnost

Počítejte rovněž s tím, že na zvýšení kapacity fotovoltaické elektrárny nedostanete státní dotaci. I proto je dobré pečlivě zvážit velikost domácí fotovoltaiky už při prvotní instalaci. U ní totiž můžete získat štědrý státní příspěvek až do výkonu 10 kWp.

A k dotacím ještě jedno důležité upozornění! Když budete rozšiřovat fotovoltaickou elektrárnu, na kterou jste v minulosti dostali dotaci, musíte prokázat, že dotovaná instalace a aktuální rozšiřování proběhly podle oddělených smluv a nejedná se tak například jen o dodatek k původní smlouvě. V opačném případě byste mohli přijít i o už vyplacenou dotaci. Tato podmínka platí 15 let od vyplacení dotace.

Rozšiřovat fotovoltaickou elektrárnu je samozřejmě technicky možné. Ale po přečtení předchozích řádků jste už možná sami pochopili, že je daleko jednodušší pořídit si hned od začátku výkonnější systém. Anebo alespoň dimenzovat klíčové komponenty tak, aby byly na zvýšení výkonu připraveny.

Nejste si jisti, co přesně by měl fotovoltaický systém obsahovat, aby zvládl vyrábět dost elektřiny i v energeticky náročnější budoucnosti? Rádi vám poradíme. Přijedeme přímo na místo plánované instalace, probereme s vámi spotřebu domácnosti a způsob vytápění, prozkoumáme parametry vaší střechy. Pak vše pečlivě propočítáme a navrhneme řešení, které bude jako ulité přesně pro vaše potřeby. To vše nezávazně a zadarmo. Stačí, když uděláte první krok: Kontaktujte nás pomocí jednoduchého online formuláře.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

Rozšiřování fotovoltaiky
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
Rozšiřování fotovoltaiky
Rozšiřování fotovoltaiky

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás