Solární regulátor – klíčový prvek pro efektivní solární systém

Hlavním úkolem téhle součástky solárního systému je kontrolovat a regulovat nabíjení baterie. Což z něj dělá jeden z klíčových prvků solárních systémů. Při výběru toho nejlepšího solárního systému pro váš dům byste tedy na solární regulátor rozhodně neměli zapomínat.

Solární regulátor hraje zcela zásadní roli při zajišťování optimálního využití solární energie. Jeho hlavním úkolem je kontrolovat a regulovat nabíjení akumulátoru, aby se dosáhlo co nejefektivnějšího výkonu celého systému. Pojďme se podrobněji podívat na jeho funkce.

solarni regulator Schlieger
Fotovoltaika
4min. čtení

Obsah

Funkce solárního regulátoru

Pro snazší pochopení fungování solárního regulátoru je potřeba pochopit jeho tři základní funkce – optimalizace nabíjení akumulátoru (baterie), ochrana před přetížením a přebitím a kontrola příkonu solárních panelů.

Optimalizace nabíjení akumulátoru

Solární regulátor zajišťuje efektivní a bezpečné nabíjení akumulátoru tím, že monitoruje napětí a proud dodávaný solárními panely. Když je akumulátor plně nabitý, regulátor omezuje příkon energie z panelů, aby se předešlo poškození akumulátoru přetížením.

Ochrana před přetížením a přebitím

Další důležitou funkcí solárního regulátoru je ochrana akumulátoru před přetížením a přebitím. V situacích, kdy je solární systém vystaven nadměrnému slunečnímu záření nebo nízké spotřebě, by mohlo dojít k poškození akumulátoru, pokud by se řádně neregulovala dodávka energie. Regulátor monitoruje stav akumulátoru a v případě potřeby omezí nabíjecí proud, aby se zachoval optimální stav akumulátoru.

solarni regulator Schlieger

Kontrola příkonu solárních panelů

Solární regulátor má také za úkol řídit výkon solárních panelů tak, aby byl jejich výstupní proud optimalizován pro nabíjení akumulátoru. Tím se zvyšuje účinnost celého solárního systému a zajišťuje se co největší využití sluneční energie.

Typy solárních regulátorů

Existují dva hlavní typy solárních regulátorů – PWM regulátory a MPPT regulátory. Každý z nich se hodí pro jiné případy. Proto byste se měli na jejich typ při pořizování solárního regulátoru soustředit.

PWM regulátory

PWM regulátor (Pulse Width Modulation) je jednodušší a ekonomičtější volba. I když není tak účinný jako MPPT regulátor, stále poskytuje spolehlivou ochranu akumulátoru a regulaci nabíjení.

MPPT regulátory

MPPT regulátor (Maximum Power Point Tracking) je pokročilejší a efektivnější volbou. Díky své schopnosti sledovat bod s maximálním výkonem solárních panelů dokáže vytěžit více energie z dostupného slunečního záření, což zvyšuje celkovou efektivitu solárního systému.

Porovnání PWM a MPPT regulátorů

Pokud máte menší solární systém nebo omezený rozpočet, může být PWM regulátor dostatečnou volbou. Naopak, pokud máte větší solární systém a chtěli byste maximalizovat využití sluneční energie, pak je MPPT regulátor vhodnější volbou. Uvažte také regionální klimatické podmínky a dostupnost slunečního záření.

Výběr správného solárního regulátoru

Při výběru solárního regulátoru je důležité zvážit kapacitu solárního systému, požadavky na napájení, a především regionální klimatické podmínky. Díky správné úvaze na začátku si můžete ušetřit mnoho peněz a času později. Ideálně svůj výběr konzultujte s odborníky, kteří vám pomohou vybrat regulátor, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Závěr

Solární regulátor je nenahraditelným prvkem efektivního solárního systému. Jeho hlavní funkcí je optimalizace nabíjení akumulátoru a ochrana před přetížením či přebitím. Volba mezi PWM a MPPT regulátorem závisí na velikosti solárního systému a vašich požadavcích na účinnost. Správný výběr solárního regulátoru zajišťuje, že váš solární systém dosáhne maximálního potenciálu a poskytne vám dlouhodobě spolehlivý a udržitelný zdroj energie pro vaše potřeby.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

solární regulátor
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
solární regulátor
solární regulátor

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás