Vyplatí se fotovoltaika s baterií? Zjistěte, jak funguje a kolik ušetříte!

V dnešní době, kdy se stále více zaměřujeme na obnovitelné zdroje energie, hraje fotovoltaika klíčovou roli v přechodu na udržitelnou energetiku. Ale co by to bylo za systém, kdybychom neměli možnost uchovat energii, kterou slunce vyprodukuje? Baterie u fotovoltaických systémů nejen že umožňují efektivněji využívat vyrobenou energii, ale také zajišťují, že domácnosti i firmy zůstávají soběstačné také během večerních hodin či v případě výpadku sítě.

Jak funguje baterie u fotovoltaiky
Fotovoltaika
10min. čtení

Obsah

baterií

Ověřte si, zda se vám vyplatí instalace fotovoltaiky s baterií

 

    15% Vyplněno

    Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

    fotovoltaika

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Co fotovoltaická baterie vlastně je?

    Jednoduše jedná se o zařízení, které uchovává elektrickou energii vyrobenou fotovoltaickými panely. Můžete si ji představit jako zásobník energie“, který využívá chemickou energii k uchování elektrického náboje. Existuje několik typů baterií, které se používají ve fotovoltaických systémech, mezi nimiž dominují lithium-iontové a olověné baterie. Lithium-iontové baterie jsou oblíbené pro svou vysokou účinnost a dlouhou životnost, zatímco olověné baterie se často používají pro jejich nižší náklady.

    Náš specializovaný tým odborníků na solární a bateriová úložiště vám poskytne informace a poradí vám při výběru vhodného řešení pro ukládání energie podle vašich potřeb.

    Jak fotovoltaická baterie funguje?

    V podstatě se dá říci, že proces nabíjení a vybíjení baterie zahrnuje chemické reakce. Při nabíjení se elektrony pohybují z jedné elektrody na druhou, čímž se energie uchovává. Naopak během vybíjení pak tyto elektrony putují zpět, což energii uvolňuje a kterou můžete využít k napájení vaší nemovitosti. Vzhledem k tomu, že účinnost baterií se neustále zvyšuje, je dnes možné dosáhnout kapacity, která je více než dostatečná pro pokrytí energetických potřeb.

    Výhody používání baterií s fotovoltaickými systémy

    Jedním z hlavních přínosů použití baterií s fotovoltaickými panely je snížení nákladů na energii. Místo toho, abyste byli závislí na dodávkách elektřiny ze sítě, můžete využívat energii, kterou si sami vyrobíte. Nejenže ušetříte, ale zajistíte si tím větší energetickou nezávislost. V případě výpadku sítě se můžete spolehnout na rezervy uložené v bateriích, což zpravidla bývá důležité pro firmy. Navíc tím snižujete svou uhlíkovou stopu, a přispíváte tak k ochraně životního prostředí.

    Nevýhody a omezení

    Samozřejmě, že i baterie mají svá omezení. Například počáteční investice do baterií může být vysoká, ačkoliv se v dlouhodobém horizontu vrátí. Také je důležité mít na paměti, že baterie mají omezenou životnost a výkon se může s časem snižovat. Měli byste také zvážit prostorové požadavky na instalaci baterií při plánování vašeho systému.

    Solární baterie od Schliegeru je chytré a snadno rozšiřitelné řešení

     

    • Můžete začít s kapacitou 11,23 kWh a postupně ji rozšířit až na 93,5 kWh, což je ideální pro větší domácnosti nebo firmy.
    • Baterie má dlouhou životnost a zvládne více než 6000 nabíjecích cyklů.
    • Navíc je velmi jednoduchá na instalaci díky systému „Plug & Play“, takže ji lze snadno připojit ke stávajícímu solárnímu systému.
    • S touto baterií máte také jistotu díky 10leté záruce.

     

    Typy solárních baterií

    Typ baterie Olověné baterie Lithium-iontové baterie Solné baterie
    Vhodné pro Domácnosti, menší systémy Domácnosti, firmy, elektromobily Domácnosti, systémy mimo síť
    Účinnost Nižší Vysoká Střední
    Životnost 3–5 let 10–15 let 5–10 let
    Cena Nejlevnější varianta Vyšší než u olověných baterií Středně nákladné
    Výhody Cenově dostupné, spolehlivé Lehké, dlouhá životnost, minimální údržba Ekologické, bezpečné, netoxické
    Nevýhody Těžké, vyžadují pravidelnou údržbu Vyšší pořizovací náklady Nová technologie, méně rozšířené

    Budoucnost bez starostí! S našimi lithium-iontovými bateriemi Schlieger budete vždy připraveni na výpadky a nečekané situace. Kontaktujte nás a zjistěte více.

    Kolik můžete ušetřit se solárními panely?

    Využívat sluneční energii je skvělý způsob, jak získat elektřinu pro váš domov, a přitom ušetřit na účtech za elektřinu. Údaje v tabulce počítají s roční spotřebou 4 800 kWh a cenou elektřiny 6,50 Kč za kWh. Je to pro střechu, která je orientovaná na jih se sklonem 35° a bez stínů.

    Panely s pokročilou technologií

    Patentované fotovoltaické panely s nejmodernější technologií a výkonem 460 Wp dosahují až o 9 % vyšší účinnosti oproti běžným panelům. Panely AIKO jsou unikátní díky odolnosti proti mikrotrhlinám, kterou ocení každý, kdo hledá dlouhodobou spolehlivost.

    Naše
    záruky

    30let

    na 88,85 % výkon panelů

    25let

    na mechanické části panelů

    2roky

    na instalaci panelů

    Níže jsou uvedené úspory, které můžete očekávat při instalaci solárních panelů o výkonu 440 Wp, v rozmezí od 6 do 25 panelů.

    Počet solárních panelů kWp (výkon systému) Roční úspora na účtech (CZK) Roční úspora s baterií (CZK) Přetoky do sítě (kWh)
    6 2,64 12012 15444 264
    8 3,52 16016 20592 352
    10 4,4 20020 25740 440
    12 5,28 24024 30888 528
    14 6,16 28028 36036 616
    16 7,04 32032 41184 704
    18 7,92 36036 46332 792
    20 8,8 40040 51480 880
    22 9,68 44044 56628 968
    24 10,56 48048 61776 1056
    25 11 50050 64300 1100

    Orientační výroba a spotřeba elektřiny během roku pro 4 člennou domácnost

    vyroba a spotreba elektriny behem roku

    S fotovoltaickým systémem o výkonu 9,9 kWp a baterií o kapacitě 10 kWh můžete ročně ušetřit přibližně 48 770 Kč na účtech za elektřinu, protože budete většinu energie vyrábět a spotřebovávat sami. Navíc získáte přibližně 7 000 Kč za přetoky přebytečné energie zpět do sítě. Celkově tak vaše roční úspora může být kolem 55 765 Kč.

    baterií

    Připravíme vám individuální nabídku

    Uvedená nabídka je pouze indikativní. Konkrétní nabídku vám vypracuje obchodní zástupce Schlieger na základě individuálních požadavků. Pro získání dotace NZÚ nebo NZÚ light je nutné splnit podmínky dotačního programu vyhlášené Ministerstvem životního prostředí.

    Malá S Střední M Velká L
    Výkon elektrárny baterií 3,96 kWp baterií 6,16 kWp baterií9,68 kWp
    Kapacita baterie baterií 11,23 kWh baterií 11,23 kWh baterií 11,23 kWh
    Hybridní střídač baterií 8 kW baterií 8 kW baterií10 kW
    Ceníková cena 348 436 Kč 406 238 Kč 457 156 Kč
    Zvýhodnění (dotace a sleva) 180 040 Kč 210 000 Kč 210 000 Kč
    Cena s DPH po zvýhodnění od 168 396 Kč od 196 238 Kč od 247 156 Kč

    Pokud máte dostatečnou plochu na střeše, může se vyplatit pořídit i větší systém. Přebytky elektřiny budete moci v blízké budoucnosti sdílet s rodinou či sousedy díky komunitnímu sdílení. Dále vás může zajímat:

    Mohu ke stávajícímu fotovoltaickému zařízení přidat baterii?

    Ano, ke stávajícímu fotovoltaickému zařízení je možné přidat solární baterii od Schliegeru. To může výrazně zvýšit efektivitu celého systému, protože budete schopni ukládat přebytečnou energii vyrobenou během dne a využívat ji v době, kdy slunce nesvítí, například večer nebo v noci. Tím se zvýší vaše soběstačnost a sníží závislost na odběru elektřiny ze sítě.

    Při integraci baterie do již existujícího systému je důležité zajistit, že je váš systém s bateriovým úložištěm kompatibilní, a provést odbornou instalaci, kterou vám může zajistit tým od Schliegeru. Doporučuji konzultaci s technikem Schliegeru, který vám pomůže vybrat správnou kapacitu baterie podle vašich potřeb a stávajícího výkonu fotovoltaického zařízení.

    Jak správně vybrat baterii pro fotovoltaický systém?

    Při výběru baterie pro váš fotovoltaický systém se zaměřte na klíčové faktory, jako jsou kapacita, typ a cena. Kapacita baterie by měla odpovídat vašim energetickým potřebám a zvyklostem. Ve Schliegeru vám pomůžeme vybrat tu nejvhodnější variantu. Pro více informací, doporučujeme si přečíst:

    Získejte dotaci až 205 000 Kč na fotovoltaiku s baterií!

    Vyplňte náš formulář a my vám rádi pomůžeme s žádostí o dotaci a návrhem solárního systému na míru. Snížíte své náklady na energie a zvýšíte svou energetickou soběstačnost. Nezmeškejte tuto příležitost a začněte využívat čistou energii ze slunce!  Navíc získejte 40 000 Kč na FVE při zateplení domu! A pokud jste z Ústeckého, Karlovarského nebo Moravskoslezského kraje, čeká na vás 10% bonus. Nepropásněte šanci ušetřit a zvýšit svou energetickou nezávislost.

    Vyplňte formulář a začněte šetřit ještě dnes!

    Závěrem

    Baterie hrají velmi praktickou roli ve fotovoltaických systémech, a to jak pro domácnosti, tak pro firmy. Umožňují využívat solární energii efektivněji a zajišťují energetickou nezávislost. Budoucnost bateriových technologií v oblasti obnovitelných zdrojů energie vypadá slibně a s neustálým vývojem a inovacemi můžeme očekávat, že se stanou ještě dostupnějšími a účinnějšími.

    Jaké zkušenosti mají naši zákazníci s fotovoltaickými systémy: ⭐⭐⭐⭐⭐

    Chcete se ujistit, že děláte správné rozhodnutí při výběru dodavatele? Navštivte naši stránku s recenzemi a přečtěte si autentické názory a hodnocení od lidí, kteří už našimi službami prošli. Jejich spokojené reakce mluví za vše a mohou být tím posledním impulsem, který potřebujete k tomu, abyste se i vy stali hrdými majiteli fotovoltaické elektrárny od Schliegeru. Neváhejte a začtěte se do příběhů našich zákazníků ještě dnes!

    Často kladné otázky

    Solární baterie Schlieger má modulární design a nabízí možnost rozšiřování podle vašich potřeb. Základní modul baterie s kapacitou 10 kWh má rozměry 1124 mm na výšku, 600 mm na šířku a hloubku 160 mm. Hmotnost tohoto modulu je přibližně 100 kg. Díky modulárnímu systému můžete kapacitu baterie postupně zvyšovat až na 93,5 kWh, což je ideální pro větší domácnosti nebo firmy, které chtějí co nejefektivněji využívat vyrobenou solární energii.

    Fotovoltaická baterie může být nainstalována jak uvnitř, tak venku, v závislosti na vašich potřebách a možnostech prostoru. Baterie Schlieger je navržena s krytím IP65, což znamená, že je odolná vůči prachu a stříkající vodě, což umožňuje její instalaci venku. V případě venkovní instalace je důležité zajistit, aby byla baterie chráněna před extrémními podmínkami, jako jsou přímé sluneční paprsky, nadměrné teplo, nebo mráz.

    Pokud preferujete vnitřní instalaci, baterie může být umístěna například v technické místnosti, garáži nebo sklepě, kde je stabilní teplota a vhodné podmínky pro její provoz. Baterie Schlieger je také modulární a stohovatelná, což usnadňuje instalaci i do menších prostor

    Pro správnou instalaci je důležité, aby instalaci provedl odborný technik, který zajistí správné zapojení a nastavení systému.

    Ano, solární panely mohou fungovat bez bateriového úložiště. V takovém případě elektřina vyrobená panely proudí přímo do vaší domácnosti nebo do elektrické sítě. Pokud vyrábíte více elektřiny, než spotřebujete, přebytky se mohou prodávat zpět do sítě (v závislosti na podmínkách dodavatele energie a místních regulacích). Nevýhodou tohoto systému je, že v noci nebo během oblačných dní, kdy panely nevyrábějí energii, jste zcela závislí na elektřině z veřejné sítě.

    Na druhou stranu, pokud máte bateriové úložiště, můžete přebytečnou energii ukládat a využívat ji v době, kdy panely nevyrábějí, což zvyšuje vaši energetickou nezávislost a snižuje náklady na elektřinu ze sítě

    Životnost solární baterie se obvykle pohybuje v rozmezí 10 až 15 let, v závislosti na typu baterie a způsobu, jakým je využívána. U baterií Schlieger je životnost garantována na více než 6000 nabíjecích cyklů, což odpovídá přibližně 10 letům používání při běžném denním nabíjení a vybíjení. Baterie jsou navrženy tak, aby měly dlouhou životnost díky technologiím jako je inteligentní hloubka vybíjení a ochrana proti úplnému vybití, které pomáhají udržovat jejich kapacitu a prodlužují jejich provoz

    Životnost baterie může být také ovlivněna správným použitím a údržbou, a proto je důležité dodržovat pokyny výrobce.

    Ano, solární baterii můžete mít nainstalovanou venku, pokud je vhodně navržena pro venkovní použití. Baterie Schlieger jsou například vybaveny krytím IP65, což znamená, že jsou odolné proti prachu a vodě, a jsou tedy vhodné pro venkovní instalaci. I když baterie může být umístěna venku, je důležité, aby byla chráněna před extrémními podmínkami, jako jsou přímé sluneční záření, extrémní teploty nebo nadměrná vlhkost.

    Doporučuje se instalace v místě, kde jsou podmínky stabilní a nehrozí poškození baterie vlivem počasí. Také je důležité, aby instalaci provedl kvalifikovaný odborník, který zajistí správné zapojení a nastavení systému

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    baterií
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    baterií
    baterií

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

    10% Vyplněno

    O co máte zájem?

      15% Vyplněno

      Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

      fotovoltaika

      defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

      Jaký tvar střechy má váš dům?

      defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

      Jste majitelem domu?

      AnoNe

      Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

      Probíhá ověřování

      Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

      Loading..

      Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

      E-mail *

      Telefonní číslo *

      Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        21% Vyplněno

        Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

        tepelne-cerpadlo

        defaultPlynDřevoElektřinaJiné

        Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

        1-23-45+Nelze určit

        Jste majitelem domu?

        AnoNe

        Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

        Probíhá ověřování

        Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

        Loading..

        Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

        E-mail *

        Telefonní číslo *

        Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

          15% Vyplněno

          Čím ohříváte užitkovou vodu?

          solar

          defaultPlynDřevoElektřinaJiné

          Na jakém typu budovy má být solární kolektor instalován?

          defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

          Jaký tvar střechy má váš dům?

          defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

          Jste majitelem domu?

          AnoNe

          Zadejte lokalitu pro nejpřesnější výpočet dotace a ceny

          Probíhá ověřování

          Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

          Loading..

          Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
          Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

          E-mail *

          Telefonní číslo *

          Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            10% Vyplněno

            Vyberte si kombinaci

            (Vyberte alespoň 2 produkty)

            fotovoltaika

            FotovoltaikaTepelné čerpadloSolární kolektor

            Jaký je Váš nynější hlavní zdroj vytápění?

            defaultPlynDřevoElektřinaJiné

            Na jakém typu budovy má být systém instalován?

            defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

            Jaký tvar střechy má Váš dům?

            defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

            Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

            1-23-45+Nelze určit

            Jste majitelem domu?

            AnoNe

            Pro kterou lokalitu chcete spočítat dotaci?

            Probíhá ověřování

            Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

            Loading..

            Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
            Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

            E-mail *

            Telefonní číslo *

            Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            Vyřešte energie jednou provždy!

            Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

            Proč Schlieger?

            Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

            Německo

            Rakousko

            Česká republika

            Slovensko

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
            zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

            Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

            Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

            Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

            PO – PÁ 8 – 16 hod

            Fotovoltaika
            do 30 dnů nebo zdarma!

            chevron_right

            Dotace až 195 000 Kč

            chevron_right

            Úspora až 60 % el. energie

            chevron_right

            Patentované bezrámové panely

            Sledujte nás