Co přinese komunitní energetika v roce 2024

Sdílení elektřiny z obnovitelných zdrojů bez územních omezení (zejména z fotovoltaických, případně vodních nebo větrných elektráren) se na základě novely Lex OZE II stalo realitou s účinností od 1. 6. 2024. Komunitní sdílení elektřiny už z okolních zemí praktikují například v Německu, Rakousku, Belgii a Francii. Elektřinu vyrobenou ve vlastní elektrárně můžete využít nejen v rámci komunitní sítě, ale také v dalším vzdáleném odběrném místě – například na chatě nebo v městském bytě.

Komunitni energetika 2024
Fotovoltaika
4min. čtení

Obsah

Co je komunitní energetika a jak funguje

Komunitní energetika je decentralizovaný způsob výroby a distribuce energie (elektřiny nebo tepla) v místě spotřeby. Základem je spolupráce komunity: sousedů, obcí, firem nebo institucí. Inteligentní měřicí a řídicí systémy umožňují optimalizovat toky energie v závislosti na aktuální výrobě a spotřebě. Přebytky elektřiny lze ukládat do baterií nebo prodávat do distribuční sítě.

Kdo se může zapojit?

  • Aktivní zákazníci v počtu do 11 lidí, kteří společně vyrábí a sdílí energii mezi sebou. Povinná je pouze bezplatná registrace u EDC (Elektroenergetické datové centrum).
  • Energetická společenství do 1000 členů: společenství vlastníků bytových jednotek, obce, školy, úřady nebo malé podniky. Elektřinu mohou sdílet i domácnosti v rámci jednoho bytového domu. K založení je třeba aspoň 3 členů a registrace u EDC a ERÚ (Energetický regulační úřad).

Příklady komunitních energetických projektů v České republice:

  • Soběstačná obec Kněžice ve Středočeském kraji provozuje vlastní fotovoltaickou elektrárnu, která pokrývá značnou část spotřeby elektřiny v obci..
  • Komunitní energetika v Písku využívá možnosti sdílet elektřinu mezi majiteli fotovoltaických elektráren.
  • Obec Litultovice v Moravskoslezském kraji provozuje vlastní fotovoltaickou elektrárnu na střeše mateřské školky. Přebytky prodává do distribuční sítě.

Jaké výhody přináší komunitní sdílení energie v roce 2024

Levnější energie

V době nejistého vývoje cen energií získáváme možnost vyrobit si elektřinu nebo teplo a přebytky vzájemně sdílet v místě spotřeby.

Obnovitelné zdroje

Komunitní sdílení staví na zdrojích obnovitelné energie. Místní podmínky tak lze zužitkovat pro výrobu elektřiny ve slunečních, vodních nebo větrných elektrárnách, nebo k čerpání energie vzniklé zpracováním biomasy a komunálního odpadu.

Soběstačnost

Lokální výroba elektřiny umožňuje dosáhnout jisté míry soběstačnosti a nezávislosti na distributorovi, bez jehož rozvodné sítě se zatím většinou neobejdeme. Už však existují řešení, které k rozvodu elektřiny využívají například elektrické vedení veřejného osvětlení.

Soudržnost

Sdílení energií a dalších zdrojů učí lidi spolupráci, podněcuje k péči o společné životní prostředí a podporuje místní ekonomiku.

Moderní technologie

Komunitní sdílení naplno využije možnosti moderních technologií, chytrých sítí, řídících jednotek se zapojením umělé inteligence, mobilních aplikací pro vzdálené ovládání nebo sledování provozních dat a další.

Podpora státu

Ministerstvo životního prostředí plánuje dlouhodobou podporu komunitního sdílení energií včetně dotací.

Sdílení elektřiny z fotovoltaiky

Komunitní sdílení elektřiny je založeno na jednoduchém nápadu. Místo toho, aby každý musel mít svoji vlastní elektrárnu, si skupina lidí v domě, čtvrti nebo třeba malé obci pořídí společnou fotovoltaiku. Kromě úspory nákladů na elektřinu je fotovoltaika dostupnější, když se na ni složí více lidí.

Nejčastějším řešením je střešní instalace, která využívá jinak volnou plochu a zároveň nemusí slevit z estetických nároků. Náklady a příjmy z přebytků se rozúčtují podle naměřené spotřeby jednotlivých domácností.

Aby mohlo komunitní sdílení fungovat, odběrná místa musí být vhodně propojena. Lze tak dosáhnout i úplné nezávislosti na distribuční soustavě a ušetřit na poplatcích. Díky zlevnění technologií a smart řešením se výroba a sdílení elektřiny z fotovoltaiky postupně stává výhodnější a dostupnější pro široké spektrum zájemců.

TIP! Doporučujeme si přečíst:

Komunitní energetika a dotace

Komunitní energetika napomáhá decentralizaci, rozšiřuje podíl obnovitelných zdrojů a zvyšuje celkovou energetickou účinnost. Stát tento moderní trend podporuje. Ministerstvo životního prostředí poskytuje dotaci na pokrytí až 90 % nákladů na založení komunitní energetiky.

7 kroků: Co je třeba k založení energetického společenství?

1. Najít a oslovit partnery

Spojit se s dalšími lidmi, firmami nebo institucemi, které pojí zájem vyrábět a sdílet elektřinu.

2. Zvolit vhodnou právní formu

Energetické společenství může fungovat na platformě spolku, družstva nebo obchodní společnosti. Každá právní forma má svá specifika, které je třeba předem zvážit, a vyžaduje odlišné zakládající dokumenty.

3. Naplánovat projekt

Při plánování projektu zvažujeme způsob výroby energie, předpokládanou výši spotřeby, velikost instalovaného výkonu, umístění zdroje energie a možnosti zapojení členů.

4. Zajištění financí

K financování většího investičního celku, jako je komunitní fotovoltaická elektrárna, přijde vhod kombinace vlastních zdrojů, dotací a případně úvěrů.

5. Vyřízení administrativy

Součástí administrativy jsou například žádosti o udělení licence a připojení k síti dle energetického zákona. S jejím vyřízením vám může významně pomoci dodavatel fotovoltaiky.

6. Realizace projektu

Samotná realizace obnáší výběr, nákup a instalaci technologií, a jejich následné uvedení do provozu.

7. Zajištění provozu

Zahájení výroby a sdílení energie mezi členy společenství s sebou přináší řadu činností, jako je obsluha systému, měření spotřeby, rozúčtování plateb, nebo zajištění servisu. Se zkušeným dodavatelem fotovoltaických systémů, který je schopen převzít velkou část agendy, lze celý proces urychlit a vyhnout se zbytečným chybám. Odměnou nám budou čisté a levnější energie.

Závěrem

Komunitní energetika je zákonem daná nová možnost a novinka roku 2024. Od 1. 7. 2024 je možné sdílení a podávání žádostí o instalaci průběhového měření. Přestože jsou startovní podmínky pro každého stejné, výhodu mají opět ti, kteří už za sebou mají zkušenost s fotovoltaikou a jsou lépe připraveni. Se založením komunitní energetiky vám nejspíš pomůže komunita, která je oproti té vaší o něco napřed, a ověřený dodavatel fotovoltaiky, který pomůže vybrat optimální řešení a uleví vám od administrativní zátěže.

Podmínky sdílení elektřiny od 1. 7. 2024

  • Zákazník může sdílet elektřinu až s 11 odběrnými místy bez nutnosti účasti v energetickém společenství (mezi vlastními nemovitostmi, rodinnými příslušníky, firmou, přáteli aj.)
  • Nad 11 odběrných míst je třeba založit energetické společenství nebo společenství pro obnovitelné zdroje
  • Sdílená elektřina má přednost před elektřinou od obchodníka. Platí se jen distribuční a ostatní poplatky
  • Sdílenou elektřinu je nutno spotřebovat během stejné čtvrthodiny, ve které byla vyrobena
  • Sdílení elektřiny nelze kombinovat s virtuální baterií (jsou potřeba 2 EANy)
  • Přebytky lze prodat obchodníkovi za fixní i spotovou cenu

Mohlo by vás také zajímat:

Otázky a odpovědi

K založení energetického společenství je třeba právnická osoba, družstvo nebo spolek. Registrace se provádí u Energetického regulačního úřadu. Členové společenství si ustanoví alokační klíč, podle kterého si budou rozdělovat vyrobenou elektřinu. Všechny údaje včetně EAN* kódů nahlásí Datovému centru, které je následně předá Operátorovi trhu.

*(EAN kód slouží k identifikaci odběrného místa a lze ho najít na vyúčtování elektřiny.)

Tak jako každá jiná výrobna bude mít výrobna energetického společenství elektroměr s průběhovým měřením. Naměřené údaje distributor předává Elektroenergetickému datovému centru a operátorovi trhu. Tyto subjekty je pak poskytnou obchodníkovi, který je promítne do vyúčtování elektřiny.

Energetická společenství budou evidována v registru energetických společenství ve správě Energetického regulačního úřadu.

Za správné rozdělování vyrobené elektřiny odpovídá distributor, který odečítá stavy elektroměrů, a obchodník/dodavatel, který naměřené hodnoty promítne do vyúčtování elektřiny. Matematické operace (spojené zejména s alokací mezi členy spo

10% hlasovací podíl slouží jako opatření proti ovládnutí společenství zájmovou skupinou. Pokud by mělo společenství méně členů než 10, jejich podíl se pochopitelně navýší.

Vyrobenou elektřinu lze odebírat v jiném odběrném místě nezávisle na distribučním území, nebo ji sdílet s odběrnými místy jiných zákazníků – například s příbuznými.

Datovému centru se nahlásí čísla EAN zapojená do odběru vlastní elektřiny nebo sdílení elektřiny s jinými zákazníky. V případě sdílení je nutné připojit alokační klíč, podle kterého se bude poměr vyrobené elektřiny rozpočítávat mezi jednotlivé subjekty.

Členy skupiny sdílení mohou být fyzické osoby, právnické osoby, obce i neziskové organizace. Novela energetického zákona toto nijak neomezuje.

Počet členů sdílení elektřiny určuje počet odběrných míst.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

komunitní energetika
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
komunitní energetika
komunitní energetika

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás