Jaké jsou výhody investice do fotovoltaiky pro firmy a podnikatele

V tomto článku se dozvíte vše podstatné o fotovoltaice pro firmy a podnikatele. Probereme výhody, které může solární energie přinést vašemu podnikání, a poskytneme praktické rady, jak postupovat při plánování a realizaci projektu.

Proč zvážit investici do fotovoltaiky pro firmy a podnikatele
Fotovoltaika
11min. čtení

Obsah

Jako majitel firmy nebo podnikatel neustále hledáte způsoby, jak optimalizovat náklady a zefektivnit provoz. Jednou z oblastí, která si zaslouží vaši pozornost, je energetika. Ceny elektřiny neustále rostou a závislost na tradičních zdrojích energie představuje riziko do budoucna. Řešením může být investice do fotovoltaického systému, která vám umožní vyrábět vlastní čistou elektřinu ze slunečního záření a významně snížit vaše provozní náklady.

Spokojený zákazník – velké 50kW fotovoltaické elektrárny

Proč si pořídit FVE jako firma nebo podnikatel

Ekonomické úspory Snížíte svou závislost na kolísavých cenách fosilních paliv a ušetříte peníze. Návratnost investice do fotovoltaiky se obvykle pohybuje v rozmezí 3 až 5 let, poté si budete po dobu její životnosti (i více než 30 let) užívat čistou energii zdarma.
Energetická nezávislost Budete méně závislí na dodávkách elektřiny ze sítě. To vám pomůže ubránit se výpadkům proudu a cenovým výkyvům na trhu s energiemi. V případě blackoutu vám fotovoltaika s bateriovým úložištěm i nadále zajistí zásobování elektřinou.
Ekologický dopad Na rozdíl od některých jiných způsobů výroby elektřiny neprodukuje FVE žádné emise skleníkových plynů ani znečišťující látky. Tím pomůžete snížit dopad svého podnikání na životní prostředí a přispět k boji proti změně klimatu.
Zvýšení firemní prestiže Investici do fotovoltaiky vnímají zákazníci a investoři čím dál tím více jako symbol zodpovědného přístupu k životnímu prostředí. Instalace fotovoltaického systému tak může vašemu podniku přinést pozitivní publicitu a posílit jeho image.
Možnost prodeje přebytečné energie Kromě úspory na energiích vám fotovoltaické panely mohou přinést i peníze z prodeje přebytečné energie. To může být obzvláště výhodné v letních měsících, kdy vyprodukujete více energie, než kolik spotřebujete.

Jaké jsou možnosti FVE pro firmy a podnikatele?

Nabízíme komplexní řešení fotovoltaiky pro firmy a podnikatele všech velikostí. Ať už se jedná o malou firmu s nízkou spotřebou energie, nebo velký průmyslový podnik s vysokou energetickou náročností, máme pro vás ideální řešení.

Dotace z Modernizačního fondu v roce 2024 pro firmy

Návratnost investice může výrazně zrychlit finanční podpora z Modernizačního fondu. Pro rok 2024 jsou vypsány dva nové dotační tituly:

Dotační výzva Na co lze dotaci získat Kdy lze žádat Kdo může žádat Maximální dotace
RES+ č. 1/2024 FVE 10 kW – 5 MW s vlastní spotřebou 1. 3. 2024 – 31. 10. 2024 Stávající nebo budoucí držitelé licence pro podnikání v energetických odvětvích 50 % nákladů
RES+ č. 2/2024 FVE s výkonem nad 1 MWp 15. 5. 2024 – 10. 9. 2024 Stávající nebo budoucí držitelé licence pro podnikání v energetických odvětvích 50 % nákladů

Nejste si jistí, zda splňujete podmínky dotačního programu? Rádi vám poradíme. Vyplňte krátký kontaktní formulář a naši specialisté vám zodpoví veškeré vaše otázky.

Chci nabídku zdarma

Výzva RES+ č. 1/2024: Fotovoltaické elektrárny 10 kW – 5 MW s vlastní spotřebou

Na co lze dotaci získat?

  • Instalace nových FVE s instalovaným výkonem nad 50 kW (na katastrálním území Prahy nad 10 kW) a do 5 MWp (včetně) s vlastní spotřebou vyrobené elektřiny.
  • Podporovány jsou samostatné projekty FVE s jedním předávacím místem do distribuční nebo přenosové soustavy.

Společně s podporou na FVE mohou být dále podpořeny systémy bateriové akumulace vyrobené elektřiny a systémy výroby vodíku elektrolýzou vody.

Kdo může o dotaci žádat?

  • Stávající nebo budoucí držitelé licence pro podnikání v energetických odvětvích,
  • Žadatelé, kteří nebudou držiteli licence, za předpokladu, že provoz předmětu podpory mají smluvně zajištěn subjektem, který je držitelem licence pro podnikání v energetických odvětvích.

Výše podpory

Max. 50 % z celkových výdajů projektu.

Přednostně budou podpořeny projekty instalací FVE realizované v jednom z následujících krajů: Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký.

TIP na článek: Vyplatí se fotovoltaika v podmínkách ČR?

Výzva RES+ č. 2/2024: Fotovoltaické elektrárny s výkonem nad 1 MWp

Na co lze dotaci získat?

  • Instalace nových FVE s výkonem nad 1 MWp.

Podporovány jsou:

  • Samostatné projekty FVE s jedním předávacím místem do distribuční nebo přenosové soustavy.
  • Sdružené projekty FVE, které zahrnují více dílčích projektů s více než jedním předávacím místem do distribuční nebo přenosové soustavy. 

Společně s podporou na FVE mohou být dále podpořeny systémy bateriové akumulace vyrobené elektřiny a systémy výroby vodíku elektrolýzou vody.

Kdo může o dotaci žádat?

  • Stávající nebo budoucí držitelé licence pro podnikání v energetických odvětvích

Výše podpory

Max. 50 % z celkových výdajů projektu.

Investice do FVE s dotací se tak stává ještě dostupnější a atraktivnější pro firmy a podnikatele, kteří chtějí ušetřit peníze na energiích, chránit životní prostředí a zvýšit svou energetickou nezávislost.

Společnost Schlieger vám ráda pomůže s vyřízením dotace a s celým procesem instalace FVE. Kontaktujte nás pro nezávaznou nabídku.

Vhodná volba programu se může lišit v závislosti na individuální situaci dané firmy. Vy tohle nemusíte řešit a nejvhodnější dotaci vyřídíme za Vás!

Chci nabídku zdarma

Co přinese komunitní sdílení energie pro firmy

Od 1. července 2024 existuje v České republice možnost komunitního sdílení energie i pro firmy. Novela energetického zákona zavedla dva nové pojmy:

  • Aktivní zákazník: Skupina až 10 osob, které společně vyrábějí energii a sdílí ji mezi sebou. To se hodí například pro firmy, které si instalují fotovoltaiku na střeše své chaty a vyrobenou elektřinu přes týden sdílí s kanceláří ve městě.
  • Energetické společenství: Větší skupina až 1000 členů, kteří si mohou sdílet energii ze společných zdrojů, jako jsou například fotovoltaické elektrárny, větrné elektrárny, nebo bioplynové stanice. Mohou to být například firmy v průmyslové zóně nebo obce se sousedními obcemi.

Výhody komunitního sdílení energie pro firmy:

  • Nižší náklady na energie: Podniky si mohou samy vyrobit část nebo i celou svoji spotřebu energie a ušetřit tak peníze za elektřinu.
  • Energetická nezávislost: Firmy nejsou závislé na výkyvech cen energií na trhu.
  • Zvýšení firemní image: Zapojení do komunitního sdílení energie ukazuje, že firmě záleží na životním prostředí a že je zodpovědná.
  • Podpora regionálního rozvoje: Společnosti tím mohou podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů energie ve svém regionu.

Pro podrobnější informace naleznete zde v našem článku: Co přinese komunitní energetika v roce 2024

Jaká je cena a návratnost fotovoltaiky pro firmy

Zvažujete pořízení fotovoltaiky pro vaši firmu? Pojďme se podívat na cenu a návratnost FVE na příkladu 2 sestav od společnosti Schlieger:

Vlastnost Schlieger Plus Schlieger Optimal
Dotace Až 50% Až 50%
Výkon elektrárny 49,5 kWp 99,0 kWp
Střídač 50 kW 100 kW
Roční výroba 50 MWh 100 MWh
Návratnost 5 – 6 let 5 – 6 let
Cena 1 300 000Kč 2 110 000Kč
Cena s dotací Již od 1 150 000 Kč

Chci nabídku zdarma

Již od 1 990 000 Kč

Chci nabídku zdarma

Rádi Vám také sestavíme fotovoltaickou elektrárnu na míru!

  • Projektová dokumentace
  • Požárně bezpečnostní řešení
  • Statický posudek
  • Vyřízení dotace
  • Licence ERÚ

Kolik můžete ročně uspořit s fotovoltaikou pro firmy?

Při zvažování investice do fotovoltaiky je důležité vzít v úvahu specifika dané firmy, jako je velikost a orientace střechy, průměrná spotřeba elektřiny a možnosti financování. Odborníci v oblasti fotovoltaiky jako je Schlieger mohou firmě poskytnout detailní analýzu a navrhnout optimální řešení na míru, které maximalizuje úspory a minimalizuje dobu návratnosti investice.

Modelový příklad středně velké firmy:

  • Snížení účtů za elektřinu: Až 75 %
  • Návratnost investice do FVE: Od 6 let
  • Průměrná roční úspora za elektřinu: Až 70 600 Kč

Jaké technologie používáme: Stavíme na kvalitních komponentech

Naším cílem je, aby vám naše technologie přinášely maximální užitek a spokojenost po mnoho let. Proto používáme pouze osvědčené a prověřené produkty od renomovaných výrobců.

Jaké technologie používáme: Stavíme na kvalitních komponentech

Základem našich systémů jsou:

Střídače SolarEdge: Tyto střídače se pyšní evropskou váženou účinností 98 % a integrovaným systémem SafeDC a detekcí oblouku.

Panely DAH 550 Wp s patentovanou bezrámovou technologií

Fotovoltaika pro města a obce

Optimizéry SolarEdge

Baterie RENAC s rozšiřitelným úložištěm: Využívají technologii LiFePO4, nabízejí modulární systém „Plug & Play“ a mají 6 000 nabíjecích cyklů.

Co je také třeba zvážit při výběru fotovoltaiky pro váš podnik:

8 kroků: Jak probíhá realizace fotovoltaiky pro vaši firmu či podnik

Zorientovat se ve světě dotačních programů může být náročné. Proto jsme tu my – získat dotaci a pořídit si FVE s naší pomocí je hračka! Vyřídíme vše od A do Z a vy se tak nemusíte o nic starat. 

Jak tedy celý proces vypadá?

Fáze Popis
1.Osobní schůzka Sejdete se s naším obchodně-technickým zástupcem, který s vámi probere vaše potřeby a záměry. Na základě toho navrhne optimální řešení pro váš objekt.

Chci nabídku zdarma

2. Energetické posouzení Zpracujeme podklady pro dotační titul.
3. Podpis smlouvy / Projekt Podepíšete smlouvu o dílo a my vypracujeme projektovou dokumentaci.
4. Podání dotace / Fakturace Zkompletujeme veškerou potřebnou dokumentaci a podáme žádost o dotaci.
5. Realizace projektu Provedeme profesionální a rychlou montáž FVE.
6. Podání PPP Po instalaci podáváme žádost o první paralelní připojení FVE k distribuční soustavě.
7. Žádost o vyplacení dotace Státní fond životního prostředí vám vyplatí dotace.
8. Předání dokončeného díla A je to! Kompletně dokončené dílo předáváme včetně provedené revize.

Neváhejte nás kontaktovat a domluvte si nezávaznou schůzku s naším obchodně-technickým zástupcem.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

firmy a podnikatele
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
firmy a podnikatele
firmy a podnikatele

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás