10 tipů: Na co si dát pozor před pořízením tepelného čerpadla

Tepelná čerpadla jsou efektivním a ekologickým způsobem vytápění, který snižuje energetickou náročnost a náklady. Využívají obnovitelné zdroje, jako je vzduch nebo voda, což z nich činí atraktivní volbu pro moderní a udržitelné vytápění. Před pořízením je však důležité zvážit klíčové faktory, které vám pomohou rozhodnout, zda je to správná investice pro váš domov.
Na co si dát pozor před pořízením tepelného čerpadla
Čerpadla
10min. čtení

Obsah

tepelného čerpadla

Ověřte si, zda se vám vyplatí tepelné čerpadlo

 

    21% Vyplněno

    Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

    tepelne-cerpadlo

    defaultPlynDřevoElektřinaJiné

    Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

    1-23-45+Nelze určit

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Výhody tepelných čerpadel

    Tepelná čerpadla mají celou řadu výhod, díky nimž se stala jedním z nejvyhledávanějších způsobů vytápění v moderních domácnostech. Jednou z těch největších je jejich vysoká energetická účinnost. Díky tomu, že čerpadlo nevyrábí teplo, ale pouze přenáší již existující teplo z okolí, spotřebovává podstatně méně energie než tradiční způsoby vytápění, jako je plynový nebo elektrický kotel.

    S tepelným čerpadlem tak navíc výrazně snížíte svou uhlíkovou stopu. Díky využití obnovitelných zdrojů energie přispívají k ochraně životního prostředí a jsou skvělým krokem směrem k udržitelnému bydlení.

    Přestože se počáteční investice do tepelného čerpadla může zdát vyšší, z dlouhodobého hlediska výrazně ušetříte na energiích zásluhou nižších provozních nákladů. Jak tepelná čerpadla spotřebovávají méně elektřiny, snižují se tím celkové náklady na vytápění. Mohou navíc být kombinovaná například s fotovoltaikou či solárními kolektory.

    10 faktorů: Co je třeba zvážit před výběrem tepelného čerpadla

     

    1. Typ tepelného čerpadla

    Než se pustíme do podrobností, pojďme si nejdřív vysvětlit, jak vlastně tepelné čerpadlo funguje. V kostce řečeno, využívá jednoduchý fyzikální princip přenosu tepla. Představte si to takhle: tepelné čerpadlo si bere energii z přírodních zdrojů, jako je vzduch, voda nebo země. V zásadě máte na výběr ze tří hlavních typů: vzduch-voda, země-voda a voda-voda.

    • Vzduch-voda – využívá energii z venkovního vzduchu, kterou přeměňuje na teplo pro vytápění domu a ohřev vody. Tento typ je oblíbený pro svou nižší pořizovací cenu a jednoduchou instalaci.
    • Země-voda – čerpá energii ze země pomocí podzemních kolektorů nebo vrtů. Tento systém je vysoce účinný, a to zejména v chladnějších oblastech, ale jeho instalace je finančně i technicky náročnější.
    • Voda-voda – využívá teplo z podzemní vody. Jedná se o velmi efektivní způsob vytápění, ale je potřeba mít podzemní zdroj vody.

    Proč používáme tepelné čerpadlo voda-vzduch Schlieger Premium PRO

    2. Energetická účinnost (COP)

    Pokud se rozhodujete pro tepelné čerpadlo, je opravdu zásadní koukat po modelu s co nejvyšší energetickou účinností. Když si vezmete takzvaný koeficient výkonu (COP), což je vlastně poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií, tak platí, že čím vyšší COP, tím líp. Jedině tak máte šanci, že provoz tepelného čerpadla bude skutečně energeticky efektivní a ekonomický.

    Co znamená topný faktor (COP)

    Ale pozor, nestačí si jen pořídit tepelné čerpadlo a automaticky čekat, že se vám účty za energie výrazně sníží. Vždycky je potřeba se důkladně zamyslet nad tím, jak moc účinné čerpadlo vlastně kupujete. Jenom s opravdu výkonným a úsporným modelem, který bude správně navržený pro váš dům, můžete počítat s tím, že se vám investice do tepelného čerpadla rychle vrátí a dlouhodobě ušetříte.

    Doporučení: Účinnost tepelného čerpadla: Tipy pro maximalizaci výkonu

    3. Funkce a vlastnosti

    Technologie tepelných čerpadel se neustále vyvíjí a na trhu se objevují stále nové funkce a vylepšení. Proto se vyplatí sáhnout po novějším modelu s co nejvíce pokročilými funkcemi. Tady je seznam těch nejzajímavějších vychytávek, na které se můžete u našich tepelných čerpadel Schlieger PREMIUM X21 PRO těšit:

    HLAVNÍ KOMPONENTY

    Nejnovější funkce vám můžou v konečném důsledku ušetřit peníze a určitě přispějí k lepší výkonnosti celého systému. Než se pro nějaké tepelné čerpadlo definitivně rozhodnete, věnujte trochu času průzkumu trhu a dostupných možností. Budete pak vědět, co všechno můžete chtít a na co se při výběru konkrétního modelu zaměřit.

    4. Hlučnost tepelného čerpadla

    Tepelná čerpadla bývala v minulosti pověstná tím, že byla dost hlučná. Naštěstí pokrok v technologiích umožnil výrazně snížit hlučnost moderních systémů. Pořád se ale na trhu najdou modely, které vás nepříjemně přenesou zpátky do časů, kdy tepelná čerpadla dělala opravdu randál.

    hlucnost tepelneho cerpadla

    Hlučnost by pro vás měla být zásadním parametrem při výběru, zvlášť pokud plánujete instalovat tepelné čerpadlo blízko ložnice nebo obytných prostor. Určitě nechcete, aby vás nebo vaše sousedy v noci budil rachot a hučení čerpadla. Pokud je pro vás tichý provoz prioritou, skvělou volbou je tepelné čerpadlo Schlieger Premium PRO. Díky promyšlené konstrukci a pokročilým technologiím dosahuje vynikajících hodnot akustického tlaku a jeho provoz je tichý a nenápadný.

    Mohlo by vás také zajímat: Hlučnost tepelného čerpadla. Co vše ji ovlivňuje a jak ji minimalizovat?

    5. Výkon a dimenzování

    Od problémů s regulací teploty až po vysoké účty za energie – to všechno může způsobit špatně zvolený výkon tepelného čerpadla v kW pro vytápění a ohřev vody. Pokud pořídíte čerpadlo s nevhodným výkonem, může se stát, že nedosáhnete v domě požadované teploty. Při návrhu totiž hraje roli spousta faktorů, jako je místní klima, počet oken nebo kvalita izolace.

    vykon modelu tepelneho cerpadla

    Nechcete přece mrznout v nedostatečně vytopeném domě nebo naopak platit horentní sumy za zbytečně předimenzované čerpadlo. Proto je naprosto zásadní stanovit optimální výkon pro váš konkrétní dům. Specialisté ze společnosti Schlieger vám s tím rádi pomohou. Na základě podrobné analýzy vašeho objektu a místních podmínek navrhneme tepelné čerpadlo s ideálním výkonem, které perfektně pokryje vaše potřeby. Investice do správně navrženého systému se vám rychle vrátí v podobě komfortního vytápění a rozumných provozních nákladů.

    6. Cena a náklady tepelného čerpadla

    Cena tepelného čerpadla se může výrazně lišit v závislosti na jeho výkonu, funkcích a značce, kterou si vyberete. Proto je důležité mít představu o svém rozpočtu ještě předtím, než se pustíte do hledání. A rozhodně se vyplatí sáhnout po osvědčené značce s dobrou pověstí. Jasně, některá energeticky úsporná čerpadla můžou mít trochu vyšší pořizovací cenu, ale nebojte se – z dlouhodobého hlediska se vám tahle investice vrátí v podobě nižších účtů za energie.

    Navíc nezapomínejte, že existují různé dotační programy, jako třeba Nová zelená úsporám, kde můžete získat zajímavý příspěvek na pořízení tepelného čerpadla. Stačí si trochu načíst informace a zjistit, jestli splňujete podmínky pro získání dotace.

    A když už jsme u těch nákladů, nesmíme zapomenout na cenu instalace. Ta se odvíjí od konkrétního modelu a výkonu čerpadla i firmy, která montáž provádí. Vždycky počítejte s tím, že kromě samotného tepelného čerpadla budete muset zaplatit i za jeho odbornou instalaci.

    Uvedená nabídka je pouze indikativní. Konkrétní nabídku vám vypracuje obchodní zástupce Schlieger na základě individuálních požadavků. Pro získání dotace NZÚ nebo NZÚ light je nutné splnit podmínky dotačního programu vyhlášené Ministerstvem životního prostředí.
    Velikost Malá S Střední M Velká L
    Typ tepelného čerpadla  tepelného čerpadla X11 PRO tepelného čerpadla X11 PRO tepelného čerpadla X21 PRO
    Aku. Zásobník tepelného čerpadla 200 l tepelného čerpadla 300 l tepelného čerpadla 300 l
    Ceníková cena 306 281 Kč 309 524 Kč 330 468 Kč
    Zvýhodnění (dotace a sleva) 132 500 Kč 132 500 Kč 132 500 Kč
    Cena s DPH po zvýhodnění od 173 781 Kč od 177 024 Kč od 197 968 Kč

    Specialisté ze Schliegeru vám rádi připraví komplexní cenovou nabídku přímo na míru, abyste přesně věděli, kolik vás nový topný systém bude stát. Mohlo by vás také zajímat:

    7. Pověst značky

    Na trhu najdete nespočet různých značek tepelných čerpadel, ale ne všechny jsou důvěryhodné a spolehlivé. Chcete mít jistotu, že kupujete kvalitní produkt, který vám zaručí vysoký výkon a dlouhou životnost.

    Jaké zkušenosti mají naši zákazníci tepelných čerpadel: ⭐⭐⭐⭐⭐

    Chcete se ujistit, že děláte správné rozhodnutí při výběru dodavatele? Navštivte naši stránku s recenzemi a přečtěte si autentické názory a hodnocení od lidí, kteří už našimi službami prošli. Jejich spokojené reakce mluví za vše a mohou být tím posledním impulsem, který potřebujete k tomu, abyste se i vy stali hrdými majiteli tepelných čerpadel od Schliegeru. Neváhejte a začtěte se do příběhů našich zákazníků ještě dnes!

    Ať už se rozhodnete pro jakoukoli značku, určitě si nejdřív udělejte průzkum, promluvte si s renomovaným instalatérem a porovnejte různé možnosti.

    8. Servis a údržba

    Všechna tepelná čerpadla vyžadují určitou míru údržby, aby fungovala efektivně a spolehlivě. Ovšem existuje značný rozdíl mezi levnými, nekvalitně vyrobenými systémy a vysoce kvalitními tepelnými čerpadly. Zatímco u těch prvních se musíte připravit na častější a nákladnější servisní zásahy, prémiové modely vám poskytnou bezproblémový chod s minimem starostí.

    Při pořizování tepelného čerpadla je důležité mít na paměti, že se jedná o dlouhodobou investici do vašeho domova. Volba správného řešení vám v horizontu let ušetří značné finanční prostředky. Nenechte se zlákat nejnižší cenou – zaměřte se raději na kvalitu zpracování, použité materiály, pokročilé technologie a dostupnost náhradních dílů.

    Investice do špičkového tepelného čerpadla se zkrátka vyplácí. Získáte spolehlivého pomocníka, který se postará o příjemné teplo ve vašem domově po mnoho let, aniž by vás zatěžoval přemrštěnými nároky na údržbu. Rozhodněte se pro kvalitu a užívejte si pohodlí s vědomím, že jste zvolili tu nejlepší variantu.

    Pro optimální výkon je důležité, aby byl systém pravidelně kontrolovaný a servisovaný. Doporučuje se alespoň jednou ročně provést údržbu, kterou by měl provádět kvalifikovaný technik. Tato údržba zpravidla zahrnuje kontrolu chladiva, stav ventilátoru, čerpadla a dalších komponentů. TIP! Jak na údržbu tepelného čerpadla: krok za krokem

    9. Kvalita instalace

    Jednoduše řečeno, čím lépe je tepelné čerpadlo přizpůsobeno vašim potřebám a čím kvalitněji je nainstalováno, tím lépe bude fungovat. Naši certifikovaní odborníci jsou pro tuto práci ti nejlepší, protože je sami školíme a díky tomu nabízíme prodlouženou záruku na jejich instalaci. S námi máte jistotu, že vše bude fungovat bezchybně.

    zaruka tepelne cerpadlo

    Svěřte se do rukou specialistů a zajistěte svému tepelnému čerpadlu optimální podmínky pro spolehlivý a úsporný provoz. S proškoleným týmem ve Schliegeru máte jistotu, že váš vytápěcí systém bude pracovat s maximální efektivitou a komfortem po mnoho let.

    10. Financování a dotace tepelných čerpadel

    Pro mnoho lidí je pořizovací cena tepelného čerpadla jedním z hlavních rozhodujících faktorů. Existují programy, které pomáhají snížit finanční náklady spojené s instalací tepelných čerpadel. Jednou z nejvýznamnějších forem podpory jsou dotace z programu Nová zelená úsporám (NZÚ a NZÚ Light), který poskytuje finanční příspěvky na instalaci tepelných čerpadel. 

    Nevíte si rady s dotací NZÚ či NZÚ Light? Naši specialisté ve Schliegeru vám rádi pomohou, a to jak s konzultací, tak jejím vyřízením. Lze si také ověřit nárok na dotaci skrze naší rychlou a praktickou kalkulačku níže:

    tepelného čerpadla

    Nová Zelená úsporám

     185 000 Kč na fotovoltaiku, u tepelných čerpadel až 125 000 Kč, s kotlíkovou dotací až 180 000 Kč. 

    K tomu je možné čerpat tzv. kombinační bonus.

    zjistit více

    tepelného čerpadla

    Nová Zelená úsporám Light

    70 000 kč na solární fotovoltaický nebo solární termický ohřev vody pro nízkopříjmové domácnosti.

    zjistit více

      Máte nárok na dotaci?

      Kontaktuje vás specialista a během krátkého hovoru vysvětlí podmínky a doporučí nejlepší řešení.

      Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        Máte nárok na dotaci?

        Kontaktuje vás specialista a během krátkého hovoru vysvětlí podmínky a doporučí nejlepší řešení.

        Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        Máte jasno? Šetřete ještě dnes!

        Tepelné čerpadlo je skvělou volbou pro ty z vás, kteří hledají energeticky úsporné a ekologické řešení vytápění v jednom. Přináší nejen významné úspory na nákladech za energie, ale rovněž přispívá k ochraně životního prostředí. Přesto však platí promyslete všechny náležitosti s ohledem na potřeby vaší nemovitosti. Pokud máte jakoukoli otázku, neváhejte nás ve Schliegeru kontaktovat

        Proč Schlieger?

        Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

        5 100+

        Tepelných čerpadel

        11 900+

        Fotovoltaických elektráren

        1 000+

        Fototermických systémů

        Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

        Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

        Jsme členové těchto asociací

        Carousel - Dotace
        Fotovoltaika s garancí dotace

        Fotovoltaika s garancí dotace

        tepelného čerpadla
        Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
        tepelného čerpadla
        tepelného čerpadla

        Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

        Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

          PSČ *

          E-mail *

          Telefon *


          Co získám v PDF nabídce

          Vyřešte energie jednou provždy!

          Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

          Proč Schlieger?

          Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

          Německo

          Rakousko

          Česká republika

          Slovensko

          Přes 19 000 
          instalací v zemích EU

          Přes 19 000 
          instalací v zemích EU

          Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
          zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

          Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

          Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

          Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

          PO – PÁ 8 – 16 hod

          Fotovoltaika
          do 30 dnů nebo zdarma!

          chevron_right

          Dotace až 195 000 Kč

          chevron_right

          Úspora až 60 % el. energie

          chevron_right

          Patentované bezrámové panely

          Sledujte nás