3 důvody: Proč se rekuperace vzduchu vyplatí

Rekuperace tepla je moderní technologií, která si v posledních letech získává rostoucí oblibu nejen mezi ekologicky smýšlejícími zákazníky, ale také mezi těmi, kteří jednoduše chtějí ušetřit na nákladech za vytápění domácnosti. Co rekuperace tepla vlastně znamená, jak funguje, a proč se vyplatí ji zahrnout do vašeho domova?

rekuperace pro rodinný dům
Čerpadla
10min. čtení

Obsah

Co je a jak funguje rekuperace vzduchu

Rekuperace vzduchu je moderní a efektivní způsob větrání, který zajišťuje zdravé a příjemné vnitřní prostředí v domácnosti, a zároveň šetří energii. Problém běžného větrání spočívá v tom, že v zimě je venkovní vzduch studený a v létě zase příliš teplý. Pokud bychom tento vzduch přiváděli přímo dovnitř, museli bychom ho buď ohřívat, nebo ochlazovat, což by vedlo ke zvýšené spotřebě energie.

Rekuperace funguje tak, že odpadní vzduch z domu, který má téměř pokojovou teplotu, prochází rekuperační jednotkou, kde předává své teplo (nebo v létě chlad) čerstvému vzduchu, který je nasáván zvenku. Tento ohřátý (nebo ochlazený) čerstvý vzduch je pak distribuován do jednotlivých místností v domě pomocí vzduchotechnického potrubí. Uvnitř rekuperační jednotky jsou speciální filtry, které zachycují prach, pyl a další nečistoty, takže do domu proudí opravdu čistý a zdravý vzduch.

Díky rekuperaci si můžete užívat čerstvého vzduchu po celý rok, aniž byste plýtvali energií na vytápění nebo klimatizaci.

3 Hlavní výhody: Proč se rekuperace vzduchu vyplatí

Zavedení rekuperačního systému do vašeho domova může přinést celou řadu výhod, které vám ušetří nejen peníze, ale také přispějí k pohodlí a zdraví vaší rodiny:

1. Snížení nákladů na vytápění

Představte si, že můžete snížit své náklady na vytápění až o polovinu! Rekuperační jednotka totiž dokáže využít teplo z odpadního vzduchu, který odvádíte z domu, a použít ho k ohřátí čerstvého vzduchu, který si přejete do domu přivést. Je to jako recyklace tepla – teplo, které by jinak přišlo nazmar, se znovu využije.

2. Zlepšení kvality vzduchu a prevence vlhkosti a plísní v interiéru

Rekuperace vzduchu ale není jen o úspoře peněz. Díky ní si také zajistíte neustálý přísun čerstvého vzduchu, což je zvlášť důležité pro alergiky a lidi s dýchacími potížemi. Rekuperační jednotka totiž filtruje vzduch a snižuje koncentraci CO₂ a jiných škodlivin. Navíc správná cirkulace vzduchu pomáhá udržovat optimální vlhkost a předcházet tak vzniku plísní, které mohou být zdraví nebezpečné.

3. Ekologický přínos 

Snížení spotřeby energie vede ke snížení emisí skleníkových plynů. Rekuperace tepla přispívá také k udržitelnému a ekologickému bydlení.

Mohlo by Vás také zajímat:

Dosáhněte maximální účinnosti a pohodlí ve vaší domácnosti s kombinací tepelného čerpadla a rekuperace vzduchu

 

Kombinace tepelného čerpadla a rekuperace se vyplatí z několika důvodů:

  1. Vyšší energetická účinnost: Tepelné čerpadlo využívá obnovitelné zdroje energie k vytápění a chlazení domu, zatímco rekuperace pomáhá snižovat ztráty tepla tím, že využívá odpadní teplo z odváděného vzduchu. Společně tyto systémy minimalizují energetické ztráty a maximalizují efektivitu.
  2. Nižší náklady na vytápění a chlazení: Rekuperace umožňuje získávat teplo z odváděného vzduchu, čímž se snižuje potřeba vytápění. Tepelné čerpadlo efektivně zajišťuje vytápění i chlazení, což vede k nižším účtům za energie.
  3. Lepší kvalita vzduchu: Rekuperace zajišťuje pravidelnou výměnu vzduchu, čímž udržuje čistší a zdravější prostředí v domě. To zlepšuje celkovou pohodu a zdraví obyvatel.
  4. Celoroční komfort: Tepelné čerpadlo zajišťuje vytápění v zimě a chlazení v létě, zatímco rekuperace optimalizuje výměnu vzduchu po celý rok, čímž přispívá k celkovému komfortu v domácnosti.
  5. Ekologická řešení: Oba systémy využívají ekologické technologie, které snižují uhlíkovou stopu domácnosti, což je prospěšné pro životní prostředí.

Tento dokonalý systém zajistí efektivní vytápění, chlazení a stálý přísun čerstvého vzduchu po celý rok, a to vše s minimální spotřebou energie. Investice do moderního, zdravého a úsporného bydlení se vám rychle vrátí díky nižším účtům za energie a snížené uhlíkové stopě.

rekuperace

Ověřte si, zda se vám vyplatí tepelné čerpadlo

 

    21% Vyplněno

    Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

    tepelne-cerpadlo

    defaultPlynDřevoElektřinaJiné

    Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

    1-23-45+Nelze určit

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Pokud Vás zajímají podrobnosti, určitě si přečtěte:

    HLAVNÍ KOMPONENTY

    Rekuperace tepla je ideální volbou při stavbě nového domu nebo při rekonstrukci, kdy lze systém snadno zakomponovat do stavebních plánů

    Přestože počáteční investice může být vyšší, dlouhodobé úspory na energiích a zvýšení komfortu bydlení tuto investici rychle vyváží.

    Faktory, které ovlivňují efektivitu rekuperace tepla:

    • Kvalita izolace budovy
    • Typ a výkon rekuperační jednotky
    • Správná instalace a údržba

    Jak vybrat správnou rekuperační jednotku?

    Při výběru rekuperační jednotky je důležité zvážit několik faktorů, které ovlivní její výkon a účinnost.

    Klíčové parametry při výběru:

    • Účinnost tepelného výměníku: Tento parametr určuje, jak velká část odpadního tepla bude znovu využita.
    • Kapacita vzduchového průtoku: Musí být dostatečná pro objem vzduchu, který je třeba vyměnit v konkrétní domácnosti.
    • Hlučnost: Vzhledem k tomu, že jednotka bude v provozu většinu dne, měla by být co nejtišší.
    • Energetická náročnost: Čím nižší spotřeba energie jednotky, tím vyšší budou celkové úspory.

    Kolik dokáže ušetřit rekuperace a jaká je její návratnost

    Systémy rekuperace tepla jsou přizpůsobeny individuálním potřebám a závisí na velikosti domu, počtu odtahových a přívodních bodů a požadavcích samotného zařízení. Pokud se sníží spotřeba energie, může se počáteční investice vrátit během několika let díky stálému přísunu teplého vzduchu. Systém může zpětně získat až 90 % tepla, které by jinak bylo ztraceno, a snížit potřebu vytápění až o 30-50%, což znamená návratnost investice do pěti let.

    Instalace systému rekuperace je sice finančně náročná, protože vyžaduje instalaci provozního systému a rozvodů do každé místnosti. I když se to nemusí zdát jako zřejmý způsob, jak ušetřit peníze, dlouhodobě vám může pomoci snížit spotřebu energie. Efektivní ventilace udržuje teplo v domě a zároveň zajišťuje čistý a suchý vzduch. Díky tomu se dům snadněji a rychleji vytápí, což přináší významné úspory energie.

    Cena rekuperace pro rodinný dům

    Celkové náklady na pořízení a instalaci rekuperace vzduchu v rodinném domě se tak obvykle pohybují mezi 60 000 – 300 000 Kč. Je však důležité brát v úvahu dlouhodobé úspory energie, které rekuperace přináší, a také zlepšení kvality vnitřního prostředí. V mnohých případech se tak investice do rekuperace vzduchu vrátí v horizontu několika let.

    Cena rekuperace vzduchu v domě se může značně lišit v závislosti na velikosti domu, typu rekuperační jednotky a rozsahu instalace. Obecně se však náklady pohybují v následujících rozmezích:

    Položka Cena
    Rekuperační jednotka 30 000 – 150 000 Kč
    Vzduchotechnické potrubí a rozvody 20 000 – 80 000 Kč
    Montáž a zprovoznění 10 000 – 30 000 Kč
    Stavební úpravy 0 – 50 000 Kč
    Celkové náklady 60 000 – 300 000 Kč

    Poznámky:

    • Cena rekuperační jednotky se odvíjí od výkonu, účinnosti rekuperace a dalších funkcí.
    • Náklady na vzduchotechnické potrubí a rozvody závisí na velikosti domu a množství potrubí.
    • Cena za montáž a zprovoznění se týká instalace systému odbornou firmou.
    • Stavební úpravy jsou minimální při instalaci do novostavby nebo při větší rekonstrukci, ale mohou být vyšší při dodatečné instalaci do stávajícího domu.

    Celkové náklady na pořízení a instalaci rekuperace vzduchu v rodinném domě se tak obvykle pohybují mezi 60 000 – 300 000 Kč. Je však důležité brát v úvahu dlouhodobé úspory energie, které rekuperace přináší, a také zlepšení kvality vnitřního prostředí. V mnohých případech se tak investice do rekuperace vzduchu vrátí v horizontu několika let.

    Dotace na větrání s rekuperací: máte na ně nárok?

    Vzhledem ke skutečnosti, že rekuperace tepla je jedním z alternativních zdrojů energie, který snižuje energetickou náročnost domácností, můžete na její pořízení získat státní dotaci –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ prostřednictvím programu Nová zelená úsporám. Dobrou zprávou je, že o dotaci můžete požádat nejen při stavbě nového domu, ale také při modernizaci již existujícího objektu. Skutečnost, že váš dům už stojí, tedy není žádnou překážkou.

    V současnosti lze získat příspěvek až ve výši 50 % způsobilých výdajů.

    Výše dotace:

    • Pro rodinné domy: až 100 000 Kč
    • Pro bytové domy: až 150 000 Kč za bytovou jednotku

    Proces žádosti o dotaci:

    1. Registrace do programu Nová zelená úsporám.
    2. Výběr vhodné rekuperační jednotky a odborné firmy pro instalaci.
    3. Podání žádosti o dotaci před zahájením realizace.
    4. Realizace instalace rekuperace.
    5. Dokončení realizace a podání žádosti o vyplacení dotace.

    Shrnutí

    Rekuperace tepla představuje efektivní řešení pro všechny, kteří chtějí nejen ušetřit na vytápění, ale také zlepšit kvalitu vzduchu ve své domácnosti. Při správném navržení a instalaci může tento systém přinést značné dlouhodobé úspory a zvýšit komfort bydlení. Pokud plánujete stavbu nebo rekonstrukci domu, rozhodně stojí za zvážení integrace rekuperačního systému do vašeho projektu. Můžete rovněž zkusit kombinaci rekuperace s tepelným čerpadlem.

    Často kladené dotazy

    I přes mnoho výhod má rekuperace vzduchu také některé nevýhody, které je dobré zvážit před instalací systému:

    1. Počáteční investice
    • Pořízení a instalace rekuperace může být nákladné, zejména ve srovnání s tradicním větráním okny.
    • Ceny se obvykle pohybují v desítkách až stovkách tisíc korun v závislosti na velikosti domu a typu systému.
    1. Nutnost pravidelné údržby
    • Rekuperační jednotka a vzduchotechnické rozvody vyžadují pravidelné čištění a výměnu filtrů.
    • Zanedbání údržby může vést ke snížení účinnosti systému a riziku růstu bakterií a plísní.
    1. Složitější instalace ve stávajících budovách
    • Zabudování rekuperace do již postavených domů může vyžadovat stavební úpravy a zásahy do stěn a stropů.
    • V některých případech může být instalace technicky náročná nebo neproveditelná.
    1. Hlučnost systému
    • Rekuperační jednotka a proudění vzduchu v potrubí mohou způsobovat hluk.
    • Moderní systémy jsou však navrženy tak, aby hlučnost minimalizovaly a většinou nejsou rušivé.
    1. Závislost na elektřině
    • Rekuperační jednotka vyžaduje nepřetržitý přísun elektřiny pro svůj provoz.
    • V případě výpadku proudu systém nefunguje a je nutné větrat okny.
    1. Omezená flexibilita
    • Rekuperace vzduchu je navržena pro nepřetržitý provoz a rovnoměrnou distribuci vzduchu v celém domě.
    • Individuální nastavení pro jednotlivé místnosti může být obtížné nebo nemožné.

    Přestože tyto nevýhody existují, mnoho z nich lze minimalizovat pečlivým plánováním, výběrem kvalitního systému a pravidelnou údržbou. Ve většině případů výhody rekuperace, jako jsou úspory energie, zlepšení kvality vzduchu a zvýšení komfortu, převažují nad případnými nevýhodami.

    Spotřeba elektřiny rekuperační jednotky závisí na několika faktorech, jako je velikost jednotky, účinnost ventilátorů, doba provozu a nastavení intenzity větrání. Obecně platí, že moderní rekuperační jednotky jsou navrženy tak, aby byly energeticky úsporné a jejich spotřeba elektřiny byla relativně nízká.

    Průměrná spotřeba elektřiny rekuperační jednotky se pohybuje od 30 do 150 W, což odpovídá 0,03 až 0,15 kWh za hodinu provozu. Pro srovnání, je to přibližně stejné jako spotřeba jedné nebo dvou žárovek.

    Příklad výpočtu roční spotřeby elektřiny:

    • Rekuperační jednotka se spotřebou 80 W (0,08 kWh/h)
    • Průměrná doba provozu 20 hodin denně
    • Roční spotřeba: 0,08 kWh/h × 20 h/den × 365 dní/rok = 584 kWh/rok

    Při průměrné ceně elektřiny 4,5 Kč/kWh by roční náklady na provoz této rekuperační jednotky byly přibližně 2 628 Kč.

    Rekuperace v létě funguje tak, že odvádí teplý vzduch z domu ven a přivádí čerstvý vzduch zvenčí. Tento vzduch se ochladí pomocí tepelného výměníku, kde se energie z teplého vzduchu venku předá odváděnému vzduchu. Výsledkem je, že do domu proudí čerstvý, ale již ochlazený vzduch, aniž by docházelo k výraznému zvyšování teploty uvnitř. Rekuperace tak pomáhá v létě udržovat příjemnější teplotu uvnitř domu a zároveň zajišťuje dostatečnou ventilaci bez ztráty energie.

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    rekuperace
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    rekuperace
    rekuperace

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

      PSČ *

      E-mail *

      Telefon *


      Co získám v PDF nabídce

      Vyřešte energie jednou provždy!

      Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

      Jsme jednička na trhu v počtu realizací

      Mapa+dodavka 1
      Přes 19 000 instalací v zemích EU

      Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

      PO – PÁ 8 – 16 hod

      Fotovoltaika
      do 30 dnů nebo zdarma!

      chevron_right

      Dotace až 195 000 Kč

      chevron_right

      Úspora až 60 % el. energie

      chevron_right

      Patentované bezrámové panely

      Sledujte nás