5 rad, jak nenaletět dodavatelům energií

Na energetickém trhu to vře. Ceny elektřiny a plynu letí prudce vzhůru. Výjimkou není ani zdražení o desítky procent za jediný den. Naprosto neočekávaný vývoj burzy ukazuje také pravou tvář dodavatelů energií. Někteří se snaží vyvázat ze svých závazků. Mnohdy i pomocí podvodných praktik. Jak se jim bránit? A jak přejít k jinému dodavateli, aby to nebyl krok z bláta do louže?

Fotovoltaika
4min. čtení

Obsah

Zdražování energií je nevyhnutelné

Situace na energetickém trhu je opravdu vážná. Od jeho liberalizace v 90. letech dosud nikdy nedošlo k tak prudkému a nepředvídatelnému růstu cen. Co za ním stojí?

Skokové zdražení energií má podle analytiků více příčin. Nejčastěji se mluví o rapidním růstu cen emisních povolenek. V poslední době ale také prudce vzrostla cena plynu a uhlí. Spotřebitelé tak nutně musí počítat s tím, že jejich výdaje za elektřinu a plyn značně stoupnou. Značný vliv má i aktuální situace na mezinárodní politické aréně. Jak napovídají kontrakty na dodání elektřiny  v následujících několika letech, snížení cen zatím zůstává v nedohlednu.

Na co si dát pozor při jednání s dodavateli energií

Ani boj o přežití neomlouvá neférové jednání některých dodavatelů. Zkouší nové a nové finty, pomocí kterých se snaží vypovědět pro ně nevýhodné smlouvy nebo zákazníkům vnutit jiný produkt. Jak jim nenaletět a na co si při jednání s nimi dávat pozor?

1. Fixované ceny ve smlouvách na dobu určitou nemůže dodavatel zvýšit.

Pokud jste uzavřeli smlouvu na dobu určitou a je v ní vysloveně uvedena pevně garantovaná cena energií po určitou dobu, dodavatel vám takovouto smlouvu nemůže vypovědět. Navíc vám i nadále musí dodávat elektřinu či plyn za cenu, která je uvedena ve smlouvě.

Jiná je bohužel situace u smluv uzavřených na dobu neurčitou. Ty vám totiž může dodavatel vypovědět kdykoliv a po uplynutí 3měsíční výpovědní lhůty je ukončit. Proto při jednání s dodavateli pozorně čtěte smlouvy a pohlídejte si, že je cena opravdu garantována po konkrétní dobu. To, že vám dodavatel slibuje fixaci ceny v reklamním sloganu či po telefonu, nic neznamená.

2. Nové obchodní podmínky nesmějí být v rozporu se smlouvou.

Nejnovější trik dodavatelů spočívá v tom, že se snaží nepohodlných zákazníků (tedy těch, kteří mají fixované nízké ceny) zbavit tak, že vydají nové obchodní podmínky. Na změnu obchodních podmínek mají sice dodavatelé právo, ale ty nové nesmějí být v rozporu se smlouvou, kterou jste s dodavatelem uzavřeli. Pokud k rozporu dochází, rozhodující jsou ustanovení definovaná ve smlouvě.

Jestliže máte ve smlouvě na určitou dobu garantovanou konkrétní cenu energií, nemůže vám dodavatel zdražit dodávku jen proto, že vydal nové obchodní podmínky. A to ani v případě, že do nových podmínek začlenil informaci o tom, že na takovýto postup právo má.

3. Pozor na podomní prodejce.

I přes různé zákazy a vyhlášky se občas stává, že u vás zazvoní někdo z takzvaných energetických šmejdů. Dokonce mívají tu drzost, že se vydávají za zástupce vašeho stávajícího dodavatele nebo za revizního technika distribuční společnosti. Jenže poctivý dodavatel u vás opravdu zvonit nebude a distributor to udělá, maximálně když potřebuje odečíst stav vašeho plynoměru či elektroměru. A to jen v případě, že nemáte měřidla volně přístupná z ulice. Pokud by po vás někdo takový chtěl stvrdit odečet vaším podpisem, zbystřete. Není to vůbec potřeba – velmi pravděpodobně před vámi stojí podvodník.

4. Změnil se ceník? Odstupte od smlouvy.

Pokud dodavatel zdražuje vaši produktovou řadu, máte vždy právo na odstoupení od smlouvy. Toto pravidlo platí i pro smlouvy uzavřené na dobu určitou. Kolik času na odstoupení od smlouvy máte? To záleží na tom, jak vám dodavatel změnu ceníku oznámil.Jestliže vás informoval individuálně (dopisem, e-mailem či SMS) alespoň 30 dní před platností chystané změny, můžete smlouvu vypovědět nejpozději 10 dní před avizovanou změnou. Pokud dodavatel oznámí zdražování hromadně (například jen na svých webových stránkách), máte na výpověď 3 měsíce od účinnosti změny.

5. Nového dodavatele si nevybírejte jen podle ceny.

Aktuální situace na trhu ukazuje skutečné charaktery dodavatelů. Když budete hledat nového, nesáhněte hned po dodavateli, který nabízí nejnižší cenu. Zapátrejte také po tom, jak se chová k zákazníkům. Kde zjistit takovéto informace? Stačí si pročíst pár diskuzí na internetu, zeptat se kamarádů či známých, anebo sledovat to, jak k současné krizi přistupují jednotliví dodavatelé. Aktuálně je nicméně potřeba obrnit se trpělivostí, spolehliví dodavatelé jsou zavaleni žádostmi od nových zákazníků.

Vlastní zdroje energií vám pomůžou nejen v krizových dobách

Na celé situaci je pozoruhodné také to, že odborníci doporučují firmám, aby se zdražování bránily pomocí vlastních zdrojů energií. Stejné opatření se ale hodí také pro domácnosti. Kvůli zvyšujícím se cenám za energie se návratnost investice do fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla zrychluje a přináší tak velké úspory.

Už dříve jsme vám ukázali, jak vám tepelné čerpadlo pomůže v boji s rostoucími cenami energií. Pomocí zelené energie si ale můžete snížit nejen náklady na vytápění, ale rovněž na provoz elektrospotřebičů. Stačí, když si na střechu své nemovitosti nainstalujete správně dimenzovanou fotovoltaickou elektrárnu.

Návrh nejvhodnějšího řešení přesně pro vaši domácnost vám rádi a zadarmo zpracujeme. Navíc za vás vyřídíme také štědrou státní dotaci. Co proto musíte udělat? Jen maličkost. Ozvat se nám pomocí krátkého a nezávazného formuláře.

Celočerné half-cell panely, které požívá společnost Schlieger.

Aktualizováno 31.8.2022

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás