6 kroků: Jak probíhá montáž fotovoltaických panelů na střechu

Chcete vědět, jak probíhá montáž fotovoltaických panelů na střechu? Plánování instalace solárních panelů může být složitý proces, ale s naším průvodcem budete přesně vědět, na co se připravit. Od výběru vhodného systému až po konkrétní kroky montáže – poradíme vám, jak se vyhnout častým chybám a zajistit, aby vaše fotovoltaika fungovala efektivně. Tento článek vás provede celým procesem montáže solárních panelů krok za krokem, abyste měli jistotu, že děláte správné rozhodnutí pro váš domov.

Jak probíhá montáž fotovoltaických panelů na střechu
Fotovoltaika
10min. čtení

Obsah

Instalace fotovoltaických panelů je skvělým způsobem, jak ušetřit na energiích a přispět k ochraně životního prostředí. Než se však do tohoto projektu pustíte, je třeba se důkladně připravit a zvážit několik klíčových faktorů, které mohou ovlivnit efektivitu a životnost vaší solární elektrárny.

montáž

Ověřte si, zda se vám vyplatí instalace fotovoltaiky na střechu s baterií

 

    15% Vyplněno

    Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

    fotovoltaika

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Co je třeba zvážit při instalaci solárních panelů na střechu

    montáž

    Správná instalace fotovoltaických panelů je klíčová pro jejich efektivní fungování. Při výběru vhodného místa pro montáž je třeba zvážit několik faktorů.

    Nosnost krovu

    Fotovoltaické panely a montážní systém představují nezanedbatelnou zátěž, v průměru kolem 20 kg na panel. Je proto nezbytné ověřit, zda je vaše střešní konstrukce dostatečně pevná a stabilní, aby tuto váhu bezpečně unesla po celou dobu životnosti panelů. Pokud máte jakékoli pochybnosti, nechte si raději vypracovat odborný statický posudek.

    Typ střešní krytiny

    Ne všechny materiály jsou pro montáž fotovoltaických panelů vhodné. Například střechy z eternitu mohou být při instalaci náchylné k poškození. Volba správného montážního systému s ohledem na typ krytiny je proto klíčová pro dlouhodobou funkčnost a bezproblémový chod vaší solární elektrárny.

    Sklon a orientace

    Ideální je sklon v rozmezí 20–50 stupňů a orientace na jih, která zajistí maximální výkon panelů. Pokud vaše střecha směřuje na východ nebo západ, není to však na překážku – i takto orientované instalace mohou být efektivní a vyplatí se.

    Energetické potřeby a velikost systému

    Při plánování solárního systému na ploché střeše je zamyslet se nad tím, kolik energie vlastně potřebujete. Spočítejte si průměrnou denní spotřebu elektřiny ve vaší domácnosti nebo firmě. Podle toho pak můžete navrhnout odpovídající velikost fotovoltaické elektrárny.

    Při rozhodování o počtu a výkonu panelů zvažte několik faktorů:

    • Kolik energie chcete solárními panely pokrýt – jen část spotřeby, nebo všechno?
    • Jaký máte k dispozici prostor na ploché střeše? Více panelů zabere víc místa.
    • S jakým rozpočtem kalkulujete? Větší systém bude dražší, ale časem může více ušetřit.

    TIP! Kolik solárních panelů potřebujete pro vaši střechu (Krok za krokem)

    Budoucí práce na střeše

    Pokud očekáváte, že v budoucnu budete potřebovat opravu nebo výměnu střechy, zvažte, jaký to může mít dopad na váš systém solárních panelů. Naplánujte si snadný přístup k panelům a koordinaci s dodavateli střech, abyste minimalizovali narušení.

    Abyste měli jistotu, že je vaše střecha pro instalaci fotovoltaických panelů skutečně vhodná a že bude vše provedeno odborně a bezpečně, je nejlepší obrátit se na zkušeného specialistu. Ten dokáže posoudit stav vaší střechy, navrhnout optimální řešení na míru a postarat se o profesionální realizaci celého projektu.

    Mohlo by Vás také zajímat:

    Solární panely – ochrana pro vaši střechu

    Může se zdát paradoxní, ale solární panely ve skutečnosti střechu chrání. Díky své odolnosti totiž fungují jako štít proti nepříznivým povětrnostním podmínkám a dalším vlivům, které by mohly poškodit střešní krytinu. Základem je ovšem profesionální instalace.

    Vyberte si kvalitní solární panely od firmy s dlouhou historií jako je Schlieger

     

    Panely s pokročilou technologií

    Patentované fotovoltaické panely s nejmodernější technologií a výkonem 460 Wp dosahují až o 9 % vyšší účinnosti oproti běžným panelům. Panely AIKO jsou unikátní díky odolnosti proti mikrotrhlinám, kterou ocení každý, kdo hledá dlouhodobou spolehlivost.

    Naše
    záruky

    30let

    na 88,85 % výkon panelů

    25let

    na mechanické části panelů

    2roky

    na instalaci panelů

    Při výběru montážního systému se setkáte se dvěma základními možnostmi

    Překrytí střechy

    Tato metoda je nejčastěji voleným řešením díky své jednoduchosti a výhodnosti. Solární panely jsou upevněny na hliníkových kolejnicích, které jsou připevněny ke střeše pomocí speciálních háků. Mezi panely a střešní krytinou zůstává dostatečný prostor pro cirkulaci vzduchu, což napomáhá samočištění panelů a usnadňuje jejich údržbu. Díky tomu jsou panely méně náchylné k zanesení nečistotami a jejich účinnost je tak dlouhodobě vyšší. Tento způsob je ideální pro šikmé střechy v dobrém technickém stavu. 

    Integrace do střechy

    Pokud preferujete esteticky čistší řešení, kdy panely co nejvíce splynou se střešní krytinou, můžete zvolit jejich přímou integraci do střechy. Panely v tomto případě nahrazují část střešní krytiny. I když je tento způsob méně nápadný, vyžaduje komplexnější instalaci a nese s sebou vyšší riziko poškození střešní konstrukce. Je důležité zajistit dokonalé utěsnění všech spojů, aby nedocházelo k zatékání. 

    Při výběru vhodné metody instalace solárních panelů je třeba zvážit stav střešní krytiny, estetické požadavky, náklady a možnosti údržby. Přímá integrace panelů do střechy může být riskantní u starších nebo poškozených střech, je nákladnější a náročnější na instalaci, ale může lépe vyhovovat estetickým nárokům, zatímco překryvná metoda usnadňuje přístup k panelům pro údržbu. Mohlo by vás dále zajímat:

    Proč je důležité svěřit montáž fotovoltaiky odborníkům

    Kvalitní fotovoltaický systém není jen o správném výběru panelů a střídače. Základem jeho dlouhé životnosti a bezproblémového provozu je správná instalace. Každý detail má zásadní vliv na celkovou efektivitu a bezpečnost systému.

    Naši odborníci:

    • Navrhnou nejlepší řešení přesně pro vás: Díky našim zkušenostem a znalostem trhu vám navrhneme řešení, které bude optimálně vyhovovat vašim potřebám a zároveň bude dlouhodobě spolehlivé.
    • Zajistí bezchybnou montáž: Dodržíme všechny potřebné normy a předpisy, včetně správného uzemnění, aby byl váš fotovoltaický systém nejen funkční, ale především bezpečný.
    • Postarají se o veškerou administrativu: Vyřídíme za vás potřebná povolení a podáváme za vás žádost o dotaci i o první paralelní připojení.

    Svěřte montáž fotovoltaiky do rukou profesionálů a užívejte si čistou energii bez starostí.

    6 kroků: Jak probíhá instalace nosné konstrukce a montáž solárních panelů na střechu

     

    1. Posouzení stavu střechy a návrh systému

    Před samotnou instalací solárních panelů technici pečlivě kontrolují stav střechy, aby se ujistili, že je dostatečně pevná a vhodná pro montáž. Na základě výsledků této inspekce a energetických požadavků zákazníka se poté navrhuje optimální rozložení panelů a typ nosné konstrukce.

    2. Příprava střechy

    Technici pečlivě zaměří střechu a označí místa, kde budou nainstalovány nosné konstrukce pro solární panely. V případě potřeby také připraví střešní průchody pro kabeláž a upevnění nosné konstrukce.

    3. Instalace nosné konstrukce

    Na vyznačených místech se přímo do nosných prvků střechy upevní kotevní body, které zajistí pevné ukotvení nosné konstrukce. Následně se na tyto kotevní body připevní samotná nosná konstrukce vyrobená z odolných materiálů, jako je hliník nebo nerezová ocel, navržená tak, aby odolala povětrnostním vlivům a dlouhodobému zatížení.

    4. Montáž solárních panelů

    Solární panely se pomocí speciálních úchytek pevně a bezpečně montují na připravenou nosnou konstrukci. Panely jsou následně propojeny kabeláží, která vede ke střídači (inverteru) a poté do rozvodné skříně, přičemž kabeláž je obvykle skrytá pod panely nebo vedena v kabelových trasách, aby byla chráněna před poškozením.

    5. Kontrola a testování systému

    Po dokončení instalace solárních panelů probíhá důkladné testování elektrických spojů, které má za cíl ověřit správnou funkčnost všech komponentů a odhalit případné ztráty energie. Závěrečná kontrola také zahrnuje ověření stability nosné konstrukce a správného uchycení solárních panelů.

    6. Dokončení instalace

    Po úspěšném dokončení instalace solárních panelů se místo realizace uklidí a zkontroluje se, zda jsou všechny prvky systému správně nainstalovány. Zákazník je následně seznámen s fungováním solárního systému a případně i s postupem jeho údržby.

    Celý proces může trvat několik hodin až několik dní, v závislosti na velikosti a složitosti instalace. Všechny kroky jsou prováděny s ohledem na bezpečnost a kvalitu, aby byl systém efektivní a spolehlivý po dlouhá léta.

    Jak nainstalovat solární panely na různé typy střech

    Montáž panelů na šikmou střechu

    Instalace fotovoltaických panelů na šikmou střechu je komplexní proces, který vyžaduje odborné znalosti a kvalitní materiály. Ať už máte střechu pokrytou taškami, břidlicí, nebo plechem, základní principy montáže jsou podobné. Pojďme si je společně rozebrat. 

    montáž

    Instalace na střechu s taškami nebo břidlicí

    1. Upevnění háků: Prvním krokem je připevnění kovových háků přímo do střešních krokví. Tyto háky slouží jako pevný základ pro celý montážní systém. V některých případech může být nutné upravit střešní krytinu.
    2. Montáž kolejnic: Na takto upevněné háky se následně připevní kolejnice, které tvoří nosnou konstrukci pro solární panely. Kolejnice umožňují jednoduché nastavení optimálního úhlu panelů pro maximální využití sluneční energie.
    3. Upevnění panelů: Samotné solární panely se pomocí speciálních držáků připevní na kolejnice. Pro zajištění vodotěsnosti je důležité použít kvalitní těsnění. 

    Instalace fotovoltaických panelů na plechovou střechu

    Montáž na plechovou střechu se liší především způsobem upevnění kolejnic. Využívají se speciální držáky, které přesně kopírují profil vlnitého plechu. Tyto držáky jsou připevněny pomocí speciálních šroubů s gumovým těsněním, které zajišťují pevné a vodotěsné spojení.

    TIP! Jak probíhá montáž solárních panelů na ploché střeše

    Jak probíhá montáž solárních panelů na ploché střeše

    Instalace panelů na plochou střechu

    Montáž solárních panelů na ploché střechy je dnes již běžnou praxí, a to nejen u velkých průmyslových objektů, ale i u rodinných domů. Díky moderním montážním systémům je instalace nejen snadná, ale i flexibilní. 

    Instalace panelů na plochou střechu

    Základem montážního systému na ploché střechy jsou speciální podpěry, které mohou být buď zátěžové, nebo svařované. Na tyto podpěry se následně připevní fotovoltaické panely. Stabilitu celé konstrukce zajišťuje zátěž, například betonové bloky nebo zemina. 

    Zde je tabulka, která přehledně shrnuje instalaci solárních panelů na různé typy střech:

    Typ střechy Montáž Popis
    Šikmá střecha s taškami nebo břidlicí 1. Upevnění háků do krokví
    2. Montáž kolejnic na háky
    3. Upevnění panelů na kolejnice
    – Háky se připevní přímo do krokví a slouží jako základ pro montážní systém
    – Na háky se připevní kolejnice, které drží solární panely
    – Panely se pomocí speciálních držáků připevní na kolejnice
    Plechová střecha 1. Montáž držáků kopírujících profil plechu
    2. Upevnění kolejnic na držáky
    3. Upevnění panelů na kolejnice
    – Speciální držáky kopírují profil vlnitého plechu a připevní se pomocí šroubů s gumovým těsněním
    – Na držáky se připevní kolejnice, které drží solární panely
    – Panely se pomocí speciálních držáků připevní na kolejnice
    Plochá střecha 1. Instalace speciálních podpěr (zátěžové nebo svařované)
    2. Upevnění panelů na podpěry
    3. Zajištění stability pomocí zátěže
    – Na plochou střechu se umístí speciální podpěry
    – Na podpěry se připevní fotovoltaické panely
    – Stabilita konstrukce se zajistí zátěží (betonové bloky, zemina)

    Nosná konstrukce pro fotovoltaické panely na střechu je klíčovým prvkem, který zajišťuje bezpečné a stabilní upevnění panelů na různých typech střech

    Správně navržená konstrukce musí být odolná vůči povětrnostním vlivům, jako je vítr, sníh a teplo, a zároveň zohledňovat sklon a orientaci střechy pro maximální účinnost panelů. Existuje několik typů nosných konstrukcí, včetně šikmých a plochých střech, každá s různými montážními systémy, jako jsou hliníkové profily, střešní háky, nebo speciální konstrukce pro integraci panelů přímo do střechy.

    Svařované trojúhelníkové rámy

    Tyto rámy jsou vyrobeny z odolného hliníku a zajišťují pevné ukotvení panelů. Jejich cena se pohybuje od několika stovek do několika tisíc korun, v závislosti na kvalitě a velikosti.

    montáž

    Konzole se zátěží

    Jednoduché a cenově dostupné řešení. Konzole jsou vyrobeny z odolného plastu a snadno se instalují. K zajištění stability se do nich umisťuje zátěž, jako je zemina nebo štěrk. Solární panely se pak připevní přímo ke konzolám.

    montáž

    Cena montážních systémů

    Cena montážního systému závisí na několika faktorech, jako je velikost střechy, počet panelů a zvolený typ systému. Orientační ceny za základní komponenty:

    • Rámy: 600 – 3 500 Kč za kus
    • Konzole: cca 2 500 Kč za kus

    Chcete, aby vaše solární elektrárna splynula s okolím, nebo chcete vyniknout?

    Některé systémy jsou méně nápadné, jiné mohou být součástí celkového designu střechy. Poraďte se s odborníkem, který vám ukáže různé možnosti a pomůže vybrat řešení, které se vám bude líbit. 

    Závěr

    Během procesu instalace je důležité upřednostňovat bezpečnost a shodu s místními předpisy. Pokud nejste spokojeni s jakýmkoliv aspektem instalace, je nejlepší najmout si profesionálního solárního montéra, který zajistí, že práce bude provedena správně a bezpečně.

    Nejčastější dotazy

    Ano, je možné instalovat fotovoltaické panely i na starší střechy. Je však nutné zkontrolovat její stav a případně provést potřebné opravy.

    Délka instalace závisí na velikosti systému. Obvykle trvá 1-3 dny.

    Minimální sklon panelů je 7°, ale pro dosažení maximálního výkonu se doporučuje sklon alespoň 20°. Nejvyšší účinnosti dosáhnete při sklonu kolem 37°. Pokud máte střechu s menším sklonem, je nutné použít speciální konstrukci, která panely nadzvedne do optimální polohy.

    Solární panely se připevňují na nosnou konstrukci pomocí speciálních úchytek nebo svorek.

    Druh střešní krytiny hraje významnou roli. Například na měděné střechy, AG prefa a eternit (včetně modernějších variant jako beternit či cembrit) se panely instalovat nedoporučuje. Důvodem je vysoké riziko poškození těchto materiálů při montáži, což může vést k jejich prasknutí. 

    Většina instalací umožňuje dočasné odstranění panelů, aby mohly být provedeny potřebné opravy střechy. Následně lze panely bez problémů vrátit zpět na své místo.

    Nemusíte se vzdávat výhod solární energie. Existují i alternativní řešení:

    • Jiné stavby na pozemku: Solární panely lze umístit na střechy garáží, stodol, pergol nebo kůlen.
    • Pozemek: Pokud máte dostatek volného místa, lze panely instalovat přímo na zem.
    • Mobilní objekty: I karavany, maringotky či chaty mohou být vybaveny malými fotovoltaickými elektrárnami. 

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    montáž
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    montáž
    montáž

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

    10% Vyplněno

    O co máte zájem?

      15% Vyplněno

      Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

      fotovoltaika

      defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

      Jaký tvar střechy má váš dům?

      defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

      Jste majitelem domu?

      AnoNe

      Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

      Probíhá ověřování

      Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

      Loading..

      Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

      E-mail *

      Telefonní číslo *

      Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        21% Vyplněno

        Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

        tepelne-cerpadlo

        defaultPlynDřevoElektřinaJiné

        Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

        1-23-45+Nelze určit

        Jste majitelem domu?

        AnoNe

        Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

        Probíhá ověřování

        Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

        Loading..

        Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

        E-mail *

        Telefonní číslo *

        Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

          15% Vyplněno

          Čím ohříváte užitkovou vodu?

          solar

          defaultPlynDřevoElektřinaJiné

          Na jakém typu budovy má být solární kolektor instalován?

          defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

          Jaký tvar střechy má váš dům?

          defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

          Jste majitelem domu?

          AnoNe

          Zadejte lokalitu pro nejpřesnější výpočet dotace a ceny

          Probíhá ověřování

          Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

          Loading..

          Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
          Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

          E-mail *

          Telefonní číslo *

          Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            10% Vyplněno

            Vyberte si kombinaci

            (Vyberte alespoň 2 produkty)

            fotovoltaika

            FotovoltaikaTepelné čerpadloSolární kolektor

            Jaký je Váš nynější hlavní zdroj vytápění?

            defaultPlynDřevoElektřinaJiné

            Na jakém typu budovy má být systém instalován?

            defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

            Jaký tvar střechy má Váš dům?

            defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

            Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

            1-23-45+Nelze určit

            Jste majitelem domu?

            AnoNe

            Pro kterou lokalitu chcete spočítat dotaci?

            Probíhá ověřování

            Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

            Loading..

            Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
            Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

            E-mail *

            Telefonní číslo *

            Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            Vyřešte energie jednou provždy!

            Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

            Proč Schlieger?

            Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

            Německo

            Rakousko

            Česká republika

            Slovensko

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
            zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

            Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

            Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

            Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

            PO – PÁ 8 – 16 hod

            Fotovoltaika
            do 30 dnů nebo zdarma!

            chevron_right

            Dotace až 195 000 Kč

            chevron_right

            Úspora až 60 % el. energie

            chevron_right

            Patentované bezrámové panely

            Sledujte nás