Jak se vyznat v elektroměru: Vše, co potřebujete vědět

V dnešní době, kdy ceny energií neustále rostou, je důležité hledat způsoby, jak ušetřit na účtech za elektřinu. Jedním z klíčových kroků je porozumění tomu, jak funguje váš elektroměr a jak číst údaje, které poskytuje. Správné pochopení těchto informací vám může pomoci lépe kontrolovat spotřebu energie ve vaší domácnosti a najít účinné způsoby, jak snížit náklady.

Jak se vyznat v elektromeru
Čerpadla
8min. čtení

Obsah

V tomto článku vám elektroměr představíme tak, že mu porozumí opravdu každý. Žádné složité technické termíny, žádné matoucí grafy. Jednoduše a srozumitelně vám vysvětlíme, jak elektroměr číst, co jednotlivé údaje znamenají a jak tyto informace můžete prakticky využít k tomu, abyste snížili své účty za elektřinu.

Ověřte si, zda se vám vyplatí tepelné čerpadlo

    21% Vyplněno

    Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

    tepelne-cerpadlo

    defaultPlynDřevoElektřinaJiné

    Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

    1-23-45+Nelze určit

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Co je elektroměr

    Elektroměr je zařízení, které měří množství elektrické energie spotřebované v domácnosti nebo v podniku. Je to vlastně takový „hlídač“ vaší spotřeby elektřiny. Funguje na principu měření elektrického proudu a napětí v elektrickém obvodu. Jeho úkolem je zaznamenat, kolik kilowatthodin (kWh) jste za určité období spotřebovali. Tyto informace jsou pak základem pro vyúčtování od vašeho dodavatele elektřiny. 

    Elektroměry jsou obvykle instalovány distributorem elektřin – ČEZ, EG.D a PRE a jsou pravidelně odečítány, aby se stanovila vaše spotřeba za dané období, obvykle za jeden měsíc nebo čtvrt roku. Na základě tohoto odečtu se pak vypočítá částka, kterou musíte za spotřebovanou elektřinu zaplatit.. Právě váš distributor je zodpovědný za instalaci, výměnu a opravy elektroměru ve vaší domácnosti.

    Kde elektroměr najdete?

    Elektroměr naleznete v elektroměrové skříňce. Ta bývá umístěna na hranici pozemku, na zdi domu nebo na chodbě v paneláku. K otevření skříňky budete potřebovat speciální klíč.

    elektroměr

     

    Díky znalosti údajů z elektroměru můžete sledovat, jak se vaše spotřeba mění v průběhu času a identifikovat přístroje, které spotřebovávají nejvíce energie. Na základě získaných informací pak můžete vybrat nejvýhodnější tarif a upravit své spotřebitelské návyky tak, abyste co nejvíce využívali levnější hodiny. 

    Existují různé typy elektroměrů, od starších analogových s otočným číselníkem až po moderní digitální, které mohou komunikovat s distributorem na dálku.

    Bez ohledu na typ ale všechny plní stejnou základní funkci – měří vaši spotřebu elektřiny, abyste platili jen za to, co skutečně spotřebujete.

    Typ elektroměru Popis Výhody Nevýhody
    Elektromechanický elektroměr Tento typ elektroměru má otáčecí číselníky nebo ručičky, podobně jako staré hodiny. Není příliš spolehlivý, protože někteří lidé ho dokáží ovlivnit pomocí magnetu, aby čísla zastavili nebo přetočili zpět, čímž sníží své účty za elektřinu. – Jednoduchý a snadno čitelný

    – Nízké pořizovací náklady

    – Náchylný k manipulaci pomocí magnetu

    – Vyžaduje ruční odečty

    Digitální elektroměr Tento elektroměr má pevný digitální displej, podobně jako digitální hodinky. Nelze ho ovlivnit magnetem, ale odečty stále probíhají ručně. Pokud technici distributorů nestíhají, může dojít k tomu, že vaši spotřebu odhadnou na základě předchozích let. – Odolný vůči manipulaci

    – Přesnější měření než elektromechanický typ

    – Odečty se musí provádět ručně

    – Delší časový interval mezi odečty

    Chytrý elektroměr Tento moderní elektroměr má digitální displej a navíc sám každý den odesílá aktuální údaje o spotřebě přímo distributorovi. – Automatické a přesné denní odečty

    – Umožňuje sledovat spotřebu v reálném čase

    – Vyšší pořizovací náklady

    – Závislost na dostupnosti signálu pro přenos dat

    V závislosti na tom, jaké hodnoty potřebujeme měřit, můžeme volit mezi různými typy elektroměrů. Nejčastěji se setkáváme s jednofázovými a třífázovými elektroměry, přičemž ty modernější třífázové přístroje zvládnou obvykle i měření jednofázových veličin.

    elektroměr

    Elektroměry se také liší způsobem zapojení do elektrického obvodu. Některé se připojují přímo, jiné nepřímo. Existují i speciální elektroměry, které vyžadují zapojení přes přístrojové transformátory. Typ připojení se volí podle konkrétních požadavků a podmínek měření.

    Jak číst data elektroměru

    Výrobní číslo a evidenční číslo (EAN)

    Elektroměry se kromě typu a způsobu zapojení dají rozlišit i podle svých identifikačních čísel. Každé zařízení má své unikátní výrobní číslo, které se skládá z devíti číslic. Toto číslo, kterému se také říká vlastnické číslo, najdete buď přímo na elektroměru (obvykle v pravém dolním rohu), nebo na faktuře za elektřinu. Podle tohoto čísla poznáte, který elektroměr je právě ten váš.

    Kromě výrobního čísla má elektroměr i evidenční číslo, které mu přidělil distributor. Toto osmnáctimístné číslo, označované zkratkou EAN, je vázané na konkrétní odběrné místo a nelze ho přenést na jiné.

    Vysoký a nízký tarif

    Pokud máte dvoutarifní elektroměr, budete na něm moci odečíst hodnoty pro vysoký i nízký tarif. U klasických elektroměrů s ručičkami je číselník pro vysoký tarif (T1) umístěn v horní části, zatímco pod ním se nachází číselník pro nízký tarif (T2). Oba údaje jsou udávány v kilowatthodinách (kWh).

    U modernějších digitálních elektroměrů se hodnoty na displeji střídají. Pokud má elektroměr dva číselníky vedle sebe, levý ukazuje spotřebu ve vysokém tarifu a pravý v nízkém tarifu.

    Tarif Popis Distribuční sazby Displej na elektroměru
    Vysoký (T1) Určen pro domácnosti, které elektřinu nevyužívají k ohřevu vody nebo vytápění. D01d, D02d Jeden displej, zobrazuje celkovou spotřebu
    Nízký (T2) Poskytuje úsporu během víkendů nebo několik hodin denně, vhodný pro domácnosti s energeticky náročnými spotřebiči (bojler, přímotop, akumulační kamna, tepelné čerpadlo, elektromobil). Vyšší sazby, např. D26d, D57d Dvoutarifní displej – zobrazuje spotřebu střídavě nebo na dvou displejích.

    TIP na článek!

    Jak postupovat při změně distribuční sazby na D57d pro tepelné čerpadlo

    vykon modelu tepelneho cerpadla

    Jak provést odečet elektroměru

    Elektroměr je jako tachometr v autě. Ten také přičítá ujeté kilometry nepřetržitě. Podobně je to s elektroměrem, jen místo kilometrů měří kilowatthodiny. Aktuální spotřeba se tedy určí odečtením předchozího stavu (z faktury) od stavu aktuálního. A nezapomeňte, že 1 megawatthodina je tisíc kilowatthodin, takže pozor na přepočty. 

    Odečet v případě více tarifů

    Pokud máte sjednaný dvoutarifní nebo vícetarifní systém, bude váš elektroměr zaznamenávat spotřebu pro každý tarif zvlášť – nahoře najdete počítadlo pro vysoký tarif a pod ním pak pro ten nízký. Pokud jsou vedle sebe, to vlevo ukazuje vysoký tarif a to vpravo nízký

    Ať už máte jakýkoliv typ elektroměru, zajímá vás pouze celé číslo. Desetinná místa při odečtu ignorujte – zapište pouze číslice před desetinnou čárkou. 

    Identifikace neobvyklých výkyvů ve spotřebě

    Chcete-li mít přehled o tom, kolik elektřiny spotřebováváte, je dobré občas zkontrolovat údaje na elektroměru. Pokud si všimnete nějakých náhlých a překvapivých změn, může to znamenat, že se něco děje.

    Nejdřív se zamyslete, jestli se nějak nezměnilo vaše používání elektrospotřebičů. Třeba jestli jste si nepořídili nějaké nové nebo jestli ty staré nepoužíváte více než dřív. Pokud ne, je na čase pátrat po příčině.

    Může se stát, že některý spotřebič nefunguje správně a odebírá více proudu, než by měl. Nebo může být někde v elektroinstalaci skrytá závada. V nejhorším případě může jít i o krádež elektřiny. Pokud si nejste jistí, poraďte se s odborníkem nebo kontaktujte svého distributora elektřiny.

    Co dělat v případě nesrovnalostí?

    Pokud zjistíte jakékoli nesrovnalosti, neprodleně kontaktujte svého dodavatele elektřiny. Mějte přitom po ruce všechny relevantní dokumenty, jako jsou faktury, odečty a případně i záznamy o změnách tarifu. Požádejte dodavatele o opravu vyúčtování a o zaslání upravené faktury. 

    Hlídat si svoji spotřebu se vyplatí. Můžete díky tomu předejít zbytečným problémům a ušetřit peníze. Možná Vás budou zajímat tyto články:

    Kontrola správnosti účtování – abyste měli jistotu, že platíte za to, co skutečně spotřebujete

    1. Pravidelné odečty

    Pokaždé, když přijde pracovník distribuční společnosti odečíst elektroměr, zapište si aktuální stav číselníku. Tyto hodnoty pak můžete snadno porovnat s čísly uvedenými na faktuře. Rozdíl mezi dvěma po sobě jdoucími odečty představuje vaši spotřebu elektřiny za dané období.

    2. Rozdíl v odečtech

    Kromě samotných odečtů je dobré zkontrolovat i správnost výpočtů na faktuře. Ověřte, zda byl rozdíl v odečtech správně převeden na spotřebu v kilowatthodinách (kWh) a jestli byly použity odpovídající ceny podle vašeho tarifu.

    3. Časy špičky a mimo špičku

    Pokud máte dvoutarifní sazbu, tedy platíte jinou cenu za elektřinu ve špičce a mimo špičku, je důležité také zkontrolovat, jestli byly správně vyhodnoceny časové úseky pro vysoký a nízký tarif.

    4. Změny tarifů

    Jestliže jste v průběhu zúčtovacího období měnili tarif, například jste přecházeli z jednotarifní sazby na dvoutarifní, měli byste ve vyúčtování najít i informace o této změně a o tom, jak ovlivnila cenu.

    Pravidelná kontrola účtování vám pomůže odhalit případné nesrovnalosti a zajistit, že platíte opravdu jen za svou skutečnou spotřebu. Pokud narazíte na nějaké nejasnosti nebo chyby, neváhejte kontaktovat svého dodavatele elektřiny a požádat o vysvětlení nebo opravu.

    V poslední době se stále více setkáváme s tzv. chytrými elektroměry, které umožňují dálkový odečet spotřeby

    Tyto moderní přístroje přinášejí řadu výhod jak pro spotřebitele, tak pro distributory elektřiny. Hlavní předností chytrých elektroměrů je, že odpadá nutnost fyzických odečtů. Data o spotřebě jsou automaticky odesílána přes datovou síť distributorovi, který tak má k dispozici přesné a aktuální údaje. Odečty proto mohou probíhat častěji, třeba i každý měsíc, což vám umožní mít lepší přehled o svojí spotřebě.

    Instalace dálkového odečtu: Na většinu elektroměrů lze jednoduše nainstalovat speciální senzor, který bude automaticky odesílat aktuální údaje o spotřebě do aplikace. Cena za jeden senzor se pohybuje od 1 000 do 3 000 Kč. 

    Přenos dat: Senzory komunikují s aplikací pomocí bezdrátové technologie. Není tedy potřeba žádné složité zapojení ani kabeláž. 

    Aplikace pro správu a analýzu dat: Data jsou pravidelně odesílána do aplikace, a tak máte neustálý přehled o své spotřebě elektřiny:

    • Aktuální spotřeba: Sledujte, kolik elektřiny právě spotřebováváte na jednotlivých odběrných místech.
    • Historie spotřeby: Prohlížejte si detailní historii spotřeby za libovolné období.
    • Upozornění: Nastavte si upozornění, pokud spotřeba překročí vámi zvolený limit. Upozornění může být většinou zasláno SMS, e-mailem nebo jiným způsobem podle vašich preferencí.
    • Automatické rozúčtování: Aplikace vám automaticky vygeneruje přehled o spotřebě pro jednotlivá odběrná místa (pro vyúčtování nájemcům)

    Při instalaci chytrého elektroměru je ale dobré myslet i na ochranu osobních údajů. Ptejte se svého distributora, jak je zajištěna bezpečnost přenosu a uchovávání dat a kdo k nim má přístup.

    Závěr

    Pochopení principů fungování elektroměru je prvním krokem k efektivnějšímu využívání elektrické energie. Pravidelným odečtem a kontrolou spotřeby získáte cenné informace o vašich návycích a můžete tak lépe identifikovat oblasti, kde je možné ušetřit.

    Nezapomínejte však, že elektroměr je pouze nástroj, který vám poskytuje cenné informace. Abyste dosáhli skutečných úspor, je důležité tyto informace využít. Zkuste například optimalizovat dobu používání energeticky náročných spotřebičů, investovat do úsporných žárovek a spotřebičů s energetickou třídou A+++ nebo využívat chytré zásuvky pro automatické vypínání zařízení, která právě nepotřebujete. 

    Dlouhodobě se vám vyplatí také zvážit modernizaci vašeho domu nebo bytu. Zateplení, výměna oken a instalace solárních panelů jsou investice, které se vám vrátí nejen v podobě nižších účtů za energie, ale také zvýší komfort vašeho bydlení.

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    elektroměr
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    elektroměr
    elektroměr

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

      PSČ *

      E-mail *

      Telefon *


      Co získám v PDF nabídce

      Vyřešte energie jednou provždy!

      Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

      Jsme jednička na trhu v počtu realizací

      Mapa+dodavka 1
      Přes 19 000 instalací v zemích EU

      Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

      PO – PÁ 8 – 16 hod

      Fotovoltaika
      do 30 dnů nebo zdarma!

      chevron_right

      Dotace až 195 000 Kč

      chevron_right

      Úspora až 60 % el. energie

      chevron_right

      Patentované bezrámové panely

      Sledujte nás