1. >
  2. Fotovoltaika
  3. >
  4. 3 mýty o bateriích...

3 mýty o bateriích pro fotovoltaiku

Fotovoltaický systém, který dokáže ukládat přebytečnou energii do bateriového úložiště, je v posledních letech nejoblíbenějším typem fotovoltaiky. Není divu. Elektřinu vyrobenou v době, kdy nejste doma, vám uchová na pozdější využití. Díky tomu ze slunce získáte daleko víc energie než při akumulaci do vody. Přesto právě kolem baterií pro fotovoltaické elektrárny koluje několik mýtů a polopravd. Pojďme vnést světlo faktů na 3 nejrozšířenější omyly o akumulátorech pro fotovoltaiku.

Fotovoltaika
4min. čtení

Obsah

Typy baterií pro fotovoltaické systémy

Většina mýtů o bateriových uložištích pro fotovoltaiku pochází z doby, kdy se používaly převážně olověné akumulátory. Ty samy o sobě nejsou špatné, ale v mnoha ohledech jsou technologicky překonané.

V dnešní době se pro ukládání energetických přebytků vyrobených pomocí domácí fotovoltaiky využívají spíše modernější lithium-iontové baterie (Li-ion). V této kategorií baterií najdeme celou řadu dílčích typů, které se liší konkrétním chemickým složením. Mezi ty nejčastější patří:

✓ Lithium-mangan (LMO)

✓ Lithium-nikl-mangan-kobalt (NMC)

✓ Lithium-nikl-kobalt-aluminium (NCA)

✓ Lithium-železo-fosfát (LFP)

Ve Schliegeru máme výborné zkušenosti s posledním typem baterií (LFP) – konkrétně používáme vlastní Schlieger Tower H. Mýty kolující kolem akumulátorů pro fotovoltaické elektrárny proto budeme vyvracet právě na této baterii založené na bázi LiFePO4.

mýty o fve,mýty of fotovoltaice,mýty o fotovoltaikách

Fotovoltaika ukládá přebytečnou energii do baterií. V létě tak může pokrýt většinu nákladů za elektřinu.

1. mýtus: Baterie pro fotovoltaiku mají krátkou životnost

Je pravda, že olověné baterie příliš dlouho nevydržely. Jejich životnost dosahovala zhruba 600 cyklů. Ovšem moderní Li-ion baterie se dostávají až na desetinásobek.

Ve Schliegeru dostanete záruku na baterii 10 let či 6 000 cyklů. Záruka končí vždy událostí, která nastane dřív. Za jeden cyklus se považuje jedno úplné nabití a vybití baterie. V českých podmínkách se většinou počítá s tím, že za jeden rok v domácnosti baterie odslouží průměrně 280 cyklů.

Do životnosti baterie rovněž promlouvá způsob uskladnění. Nejvíce toho akumulátory vydrží, pokud je máte v místnosti s teplotami mezi 10 a 45 °C.

2. mýtus: Baterie pro FVE mají nedostatečnou kapacitu

I tento mýtus má své kořeny u olověných baterií. Jejich velkou nevýhodou je to, že se nedají vybít pod 50 %. Jinými slovy z nich lze využít jen polovinu jejich kapacity.

U moderních Li-ion článků je situace o dost jiná. Běžně z nich dostanete až 80 % jejich kapacity. Baterie, které dodáváme k FVE ve Schliegeru, mají hloubku vybití dokonce jen 10 %, takže můžete využívat celých 90 % jejich kapacity.

3. mýtus: Baterie pro fotovoltaické elektrárny jsou rizikové z hlediska požáru

K tomuto mýtu v minulosti přispěly některé zkreslené zprávy, které tvrdily, že hasiči odmítali hasit nemovitosti s fotovoltaickými panely.  Ponechme teď stranou skutečnost, že to není pravda, a řekněme si raději něco o tom, co vše děláme proto, abychom riziko požáru minimalizovali.

Nejprve je dobré zmínit, že moderní fotovoltaické elektrárny jsou vybaveny důmyslnými jisticími a ochrannými prvky. Ty při požáru samy zastaví výrobu elektřiny a celý fotovoltaický systém odpojí od elektrické sítě.

Co se týče samotných baterií pro fotovoltaiku, při jejich instalaci se řídíme protipožárními předpisy. Ty jsou srozumitelně vysvětleny třeba v této příručce, kterou vydala Solární asociace ve spolupráci s ČVUT. Díky všem těmto opatřením je riziko vznícení baterií skutečně minimální.

Výhody fotovoltaických elektráren s bateriemi

Ani jeden z mýtů o bateriích pro FVE se tedy nezakládá na pravdě. Přednosti fotovoltaické elektrárny, která ukládá přebytky do baterie, jasně převažují nad domnělými riziky.

Mezi hlavní výhody fotovoltaiky s baterií patří:

Ukládání vyrobené elektřiny během vaší nepřítomnosti pro pozdější využití.

✓ Ochrana před blackoutem.

✓ Vyšší dotace z programu NZÚ než u FVE s akumulací do vody.

Chcete efektivně šetřit na účtech za elektřinu i vy? Vypočítáme vám nejvhodnější velikost fotovoltaické elektrárny i baterie právě pro vás. Nezávazně a zadarmo. Stačí vyplnit krátký online formulář.

Proč Schlieger?
Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 200+

Fotovoltaických elektráren

700+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členy asociací:

  • Cech akumulace a fotovoltaiky
  • Česká fotovoltaická asociace
  • Česká asociace umělé inteligence

Fotovoltaika s garancí dotace

Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1

    Přes 18 500 instalací

    v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.