Konec starých kotlů: Vyplatí se i nyní přechod na tepelné čerpadlo?

Od 1. září 2024 vstoupil v platnost zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva. Co dělat, pokud jste výměnu ještě nerealizovali? V tomto článku vám poradíme, jaká řešení jsou nyní k dispozici a jaké jsou aktuální možnosti financování modernizace vytápění. 

Konec starých kotlů- Vyplatí se i nyní přechod na tepelné čerpadlo
Čerpadla
10min. čtení

Obsah

starých

Ověřte si, zda se vám vyplatí tepelné čerpadlo

 

    21% Vyplněno

    Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

    tepelne-cerpadlo

    defaultPlynDřevoElektřinaJiné

    Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

    1-23-45+Nelze určit

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Konec starých kotlů se týká především majitelů domů, kteří stále používají kotle na pevná paliva nižších emisních tříd, konkrétně kotle 1. a 2. emisní třídy.

    Od 1. září 2024 vstoupí v platnost nařízení, které zakazuje provoz těchto zastaralých kotlů, protože produkují vysoké množství škodlivých emisí, které přispívají k znečištění ovzduší.

    Toto nařízení se týká:

    1. Majitelů rodinných domů: Pokud máte starý kotel na uhlí nebo dřevo, zejména kotle bez označení emisní třídy nebo kotle s označením 1. a 2. třídy, musíte ho vyměnit za ekologičtější zdroj tepla, jako je tepelné čerpadlo, plynový kotel nebo kotel na biomasu.
    2. Domácností v oblastech se špatnou kvalitou ovzduší: V některých regionech (např. v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji) jsou požadavky ještě přísnější kvůli dlouhodobě znečištěnému ovzduší. Obyvatelé těchto regionů mohou být pod větším tlakem na výměnu starých kotlů.
    3. Domácností, které čerpaly dotace na nové kotle: Pokud jste v minulosti čerpali dotaci na výměnu kotle v rámci programů jako Kotlíkové dotace, musíte se ujistit, že jste instalovali kotel odpovídající aktuálním normám.

    Výměna kotle za moderní ekologický zdroj vytápění, jako jsou tepelná čerpadla, nejen splní nové legislativní požadavky, ale také vám umožní využít výhod vyšší energetické účinnosti, úspory na provozních nákladech a možnost získání státní dotace na pořízení nového kotle.

    Mohlo by Vás také dále zajímat:

    5 důvodů: Proč je výměna kotle důležitá

     

    Výměna starého kotle za nový, moderní systém vytápění, jako jsou tepelná čerpadla, přináší celou řadu výhod, které oceníte nejen z hlediska finančních úspor, ale také pro zlepšení komfortu a ochrany životního prostředí. Zde jsou hlavní důvody, proč byste měli zvážit výměnu kotle.

    1. Úspora energie a peněz

    Staré kotle mají obvykle nízkou účinnost, což znamená, že spotřebují více paliva nebo energie k dosažení požadované teploty. Nové kotle, zejména tepelná čerpadla, jsou až o 50 % účinnější, což vede k výrazným úsporám na účtech za energie. Méně spotřebované energie znamená nižší náklady na provoz, což dlouhodobě pomáhá snižovat finanční výdaje domácnosti.

    TIP! Jaké jsou náklady a návratnost investice do tepelného čerpadla v roce 2024

    2. Ekologická výhoda – nižší emise a ochrana životního prostředí

    Výměna starého kotle za nový má přímý pozitivní vliv na životní prostředí. Staré kotle, zejména ty na pevná paliva, vypouštějí do ovzduší velké množství škodlivých emisí, jako jsou oxid uhličitý (CO2) a pevné částice. Moderní tepelná čerpadla a další ekologické systémy výrazně snižují produkci emisí a tím přispívají k lepší kvalitě ovzduší. Změna na ekologičtější zdroj vytápění tak pomáhá v boji proti globálnímu oteplování a znečištění ovzduší.

    3. Zvýšení bezpečnosti domácnosti

    Staré kotle mohou být rizikové, protože často nemají moderní bezpečnostní systémy. Například u starých plynových kotlů hrozí riziko úniku oxidu uhelnatého, což je nebezpečný plyn bez zápachu. Nové systémy vytápění, včetně tepelných čerpadel, jsou navrženy s moderními bezpečnostními prvky, které minimalizují rizika spojená s provozem.

    4. Vyšší komfort a moderní technologie

    Nové systémy vytápění, jako jsou tepelná čerpadla, nabízejí vyšší komfort. Umožňují přesnou regulaci teploty v jednotlivých místnostech, jsou tiché a spolehlivé. Některé systémy lze navíc integrovat s chytrými technologiemi, což umožňuje ovládání teploty na dálku přes mobilní aplikace. To znamená, že můžete mít kontrolu nad vytápěním kdykoliv a odkudkoliv, což zvyšuje pohodlí vaší domácnosti.

    5. Finanční podpora a dotace

    Výměna kotle může být finančně nákladná, ale existuje několik dotačních programů, které vám pomohou pokrýt část nákladů. Programy jako Nová zelená úsporám nebo Nová zelená úsporám Light poskytují dotace na výměnu starých kotlů za ekologičtější zdroje vytápění, včetně tepelných čerpadel. V závislosti na programu můžete získat až 150 000 Kč na pořízení nového kotle. Díky tomu se investice do nového systému výrazně sníží a návratnost investice se urychlí.

    Vzhledem k významnému podílu, kterým se kotle na tuhá paliva podílely na celkovém znečištění ovzduší v České republice (odhadem 70 %) se stát rozhodl přijmout opatření vedoucí ke zlepšení této situace. Výsledkem je zákon o ochraně ovzduší z roku 2012, který od září 2024 zakazuje provoz kotlů na tuhá paliva první a druhé emisní třídy v obytných budovách. 

    Zákon o ochraně ovzduší zakazuje provozovat:

    • Kotle na pevná paliva nižších emisních tříd (1. a 2. třída): Jedná se především o starší kotle na uhlí nebo dřevo, které při spalování uvolňují velké množství škodlivých částic a dalších znečišťujících látek.
    • Kotle vyrobené před rokem 2000: Většina těchto kotlů nesplňuje současné emisní normy a jejich provoz je tudíž zakázán.
    • Nestandardní kotle: To zahrnuje kotle vyrobené svépomocí nebo kotle, které byly podomácku upraveny.

    Provozování nevyhovujícího zdroje tepla po 31. 8. 2024 je porušením zákona a může být sankcionováno pokutou až 50 000 Kč. Pokuty mohou být udělovány opakovaně, dokud nebude starý zdroj tepla řádně odstraněn.

    Jaké zkušenosti mají naši zákazníci s tepelnými čerpadly: ⭐⭐⭐⭐⭐

    Chcete se ujistit, že děláte správné rozhodnutí při výběru dodavatele? Navštivte naši stránku s recenzemi a přečtěte si autentické názory a hodnocení od lidí, kteří už našimi službami prošli. Jejich spokojené reakce mluví za vše a mohou být tím posledním impulsem, který potřebujete k tomu, abyste se i vy stali hrdými majiteli tepelných čerpadel od Schliegeru. Neváhejte a začtěte se do příběhů našich zákazníků ještě dnes!

    Emisní třída kotle

    Emisní třída kotle je vlastně jakási známka, která udává, kolik škodlivých látek kotel při svém provozu vypouští do ovzduší a jak efektivně přitom využívá energii. Představte si to jako energetický štítek u ledničky. 

    Existuje celkem 5 emisních tříd. Kotle 1. třídy jsou nejstarší a nejznečišťující, zatímco kotle 5. třídy představují špičku v oblasti čistoty spalování.

    Kde najít emisní třídu

    • Výrobní štítek: Nejčastěji se nachází na zadní straně kotle.
    • Dokumentace ke kotli: Pokud štítek chybí nebo je poškozen, zkuste najít potřebné informace v přiložené dokumentaci.
    • Kontakt s výrobcem: Pokud ani dokumentace neobsahuje potřebné údaje, obraťte se přímo na výrobce kotle.
    • Hledání na internetu: Pomocí modelového označení kotle můžete zkusit vyhledat potřebné informace na internetu.
    Emisní třída Popis Úroveň emisí Povolení k provozu
    1. třída Staré kotle na pevná paliva, nízká účinnost Nejvyšší emise Zákaz od září 2024
    2. třída Zastaralé kotle, stále vysoké emise Vysoké emise Zákaz od září 2024
    3. třída Kotel s lepší účinností, nižší emise Mírně snížené emise Povolené, ale méně ekologické
    4. třída Moderní kotle, nízké emise Nízké emise Doporučeno
    5. třída Nejmodernější kotle, vysoká účinnost Nejnižší emise Povolené, nejvíce ekologické

    Co znamená, když kotel nemá emisní třídu?

    Kotle vyrobené před rokem 2000, tedy před zavedením systému emisních tříd, nemají žádnou emisní třídu přidělenou. Takový kotel se automaticky řadí mezi nevyhovující a vztahuje se na něj povinnost jej vyměnit. 

    Jak dlouho budete moci používat kotel 3. emisní třídy

    Kotle emisní třídy 3 byly v době zavedení emisních norem považovány za špičku v oblasti čistoty a ekologické nezávadnosti. Avšak s rapidním vývojem technologií v oblasti vytápění se jejich postavení výrazně změnilo. Dnes již kotle třídy 3 představují spodní hranici přijatelných emisí a účinnosti.

    Vzhledem k obvyklé životnosti těchto zařízení kolem 20 let se však předpokládá, že jejich provoz bude nadále povolen a kotle se “nechají dožít”, než aby došlo k jejich plošnému zákazu. 

    I když kotle 3. třídy stále můžete bez obav používat, na trhu je už od roku 2018 nenajdete. Povoleny k prodeji už tenkrát zůstaly pouze kotle s vyšší, tedy 4. a 5. emisní třídou. 

    Ještě přísnější regulace však nastala počátkem roku 2020. Všechny kotle uvedené na trh po tomto datu musí splňovat tzv. ekodesign. Tento pojem zahrnuje komplexní soubor nových technických požadavků, které mají za cíl výrazně snížit emise škodlivých látek a zvýšit celkovou účinnost kotlů. Na rozdíl od emisních tříd, které se zaměřují především na okamžité emise při určitém zatížení kotle, klade ekodesign větší důraz na celkový výkon kotle po celou dobu jeho provozu. 

    Co se stane, když budete i nadále topit zakázaným kotlem

    Zákon nařizuje pravidelné kontroly kotlů na pevná paliva každé 3 roky. Proto nejpozději při této kontrole bude zjištěno, zda váš kotel splňuje emisní normy. 

    Pokud při pravidelné kontrole zjistí technik, že váš kotel nesplňuje současné emisní normy, nemůže vám dát povolení k jeho dalšímu provozu. To znamená, že budete muset kotel vyměnit za nový, modernější a šetrnější k životnímu prostředí.

    Odmítnutím výměny starého kotle tak majitel pouze oddaluje nevyhnutelné. Dříve či později bude muset kotel vyměnit, a to buď na základě výsledku pravidelné kontroly, nebo kvůli možnému nahlášení ze strany sousedů či jiných osob. 

    Máte-li stále starý kotel, neváhejte s jeho výměnou. Ačkoli se může zdát, že hrozba pokuty je okamžitá, není tomu tak. Podle oficiálních informací pokuta nehrozí, dokud neobdržíte písemné upozornění od příslušného úřadu. Toto upozornění bude obsahovat výzvu k odstranění závady, tedy výměně kotle.

    Tepelné čerpadlo jako nejmodernější řešení vytápění

    vykon modelu tepelneho cerpadla

    I pokud máte kotel vyšší emisní třídy a zákon o ochraně ovzduší se vás netýká, i tak je dobré zauvažovat o investici do ekologického vytápění. Přechod z vytápění tuhými palivy na tepelné čerpadlo přináší celou řadu výhod, které ocení každý, kdo touží po pohodlném, ekologickém a ekonomickém vytápění. 

    • Snadná integrace do stávajícího systému: Tepelné čerpadlo lze bez větších problémů napojit na stávající otopnou soustavu. To znamená, že nemusíte kompletně měnit své vytápění, ani když bydlíte ve starším domě.
    • Extrémní energetická účinnost: Tepelná čerpadla dosahují mnohem vyšší účinnosti než klasické kotle na tuhá paliva. Znamená to, že za stejné množství energie získáte výrazně více tepla.
    • Automatický a bezúdržbový provoz: Na rozdíl od kotlů na tuhá paliva, tepelné čerpadlo pracuje zcela automaticky. Nemusíte přikládat, čistit kotel ani komín. Jednou ročně stačí nechat provést servisní prohlídku.
    • Inteligentní ovládání: Tepelné čerpadlo lze snadno ovládat pomocí mobilní aplikace nebo přímo na zařízení. Můžete si tak pohodlně nastavit teplotu v jednotlivých místnostech a sledovat spotřebu energie.
    • Zdravější vnitřní prostředí: Tepelná čerpadla neprodukují žádné spaliny ani prach, což přispívá ke zlepšení kvality vzduchu v domácnosti.
    • Ekologické řešení: Tepelná čerpadla využívají obnovitelné zdroje energie a výrazně snižují emise skleníkových plynů.

    TIP! Jak zvolit efektivní vytápění do starého domu

    Kotlíkové dotace skončily. Kde lze nyní čerpat peníze na tepelné čerpadlo?

    Program Kotlíkových dotací, který umožňoval výměnu starých kotlů, již není dostupný. Jaké možnosti financování tedy nyní máte, pokud si chcete pořídit tepelné čerpadlo? 

    Od září 2024 došlo ke změně v programu Nová zelená úsporám. Byla zrušena možnost získat zvýhodněnou dotaci až 125 000 Kč na kombinaci tepelného čerpadla vzduch-voda a fotovoltaických panelů. Maximální dotace na tepelné čerpadlo tak klesla na 90 000 Kč, a to při kombinaci s ohřevem vody. 

    Naopak dobrou zprávou je rozšíření programu Nová zelená úsporám Light. Tento program je určen především seniorům a domácnostem s nižšími příjmy. Od září 2024 mohou žadatelé v rámci tohoto programu získat vyšší dotaci na výměnu zdroje tepla, a to až 150 000 Kč. Nově se o dotaci mohou ucházet i majitelé kotlů na uhlí 3. a vyšší emisní třídy, kteří chtějí přejít na ekologičtější vytápění. 

    Instalace systému od

    1. 9. 2024

    max. dotace

    max. výše nákladů bonus pro žadatele žadatelé
    NZÚ dotace
    TČ v kombinaci s FVE ruší se ostatní domácnosti
    TČ pro vytápění 75 000 Kč až 50 % nákladů na pořízení (sestava po slevě);

    navíc 40 000 Kč na FVE při zateplení domu

    navíc 10% bonus pro žadatele z vybraných krajů (Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský) a vybraných obcí
    TČ pro vytápění a ohřev vody 90 000 Kč
    NZÚ Light dotace
    TČ pro vytápění 130 000 Kč až 100 % nákladů domácnosti s nižšími příjmy (starobní nebo invalidní důchod nebo příspěvek na bydlení nebo přídavky na děti)
    TČ pro vytápění a ohřev vody 150 000 Kč až 100 % nákladů

    Výměna starého kotle za nový systém, jako je tepelné čerpadlo, přináší výhody ve všech oblastech – úspora nákladů, ekologické přínosy, vyšší bezpečnost a komfort, a navíc možnost získat finanční podporu. Dlouhodobě se jedná o rozumnou investici, která nejen zlepší vaše domácí pohodlí, ale také přispěje k ochraně životního prostředí.

    Mohlo by se vás dále zajímat:

     

    Často kladené otázky

    Informace o emisní třídě kotle by měla být uvedena v technickém průkazu nebo na typovém štítku kotle. 

    Ano, i po 1. září 2024 existují dotační programy, které podporují výměnu starých kotlů za modernější a ekologičtější zdroje tepla. 

    Kontrola kotlů proběhne takto:

    1. Revize kotlů: Každé 3 roky musíte nechat svůj kotel zkontrolovat odborníkem, který vám vystaví potvrzení o jeho stavu.
    2. Kontroly úřadů: Od září 2024 mohou obecní úřady provádět namátkové kontroly kotlů. Budete muset prokázat, že váš kotel splňuje normy, tedy minimálně emisní třídu 3.
    3. Pokuty: Pokud máte nevyhovující kotel, hrozí pokuta až 50 000 Kč.
    4. Doklady: Při kontrole musíte mít revizní zprávu od odborníka. Pokud ji nemáte, může vám být udělena pokuta.

    Je důležité včas vyměnit starý kotel, abyste se vyhnuli sankcím.

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    starých
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    starých
    starých

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

    10% Vyplněno

    O co máte zájem?

      15% Vyplněno

      Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

      fotovoltaika

      defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

      Jaký tvar střechy má váš dům?

      defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

      Jste majitelem domu?

      AnoNe

      Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

      Probíhá ověřování

      Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

      Loading..

      Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

      E-mail *

      Telefonní číslo *

      Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        21% Vyplněno

        Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

        tepelne-cerpadlo

        defaultPlynDřevoElektřinaJiné

        Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

        1-23-45+Nelze určit

        Jste majitelem domu?

        AnoNe

        Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

        Probíhá ověřování

        Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

        Loading..

        Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

        E-mail *

        Telefonní číslo *

        Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

          15% Vyplněno

          Čím ohříváte užitkovou vodu?

          solar

          defaultPlynDřevoElektřinaJiné

          Na jakém typu budovy má být solární kolektor instalován?

          defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

          Jaký tvar střechy má váš dům?

          defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

          Jste majitelem domu?

          AnoNe

          Zadejte lokalitu pro nejpřesnější výpočet dotace a ceny

          Probíhá ověřování

          Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

          Loading..

          Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
          Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

          E-mail *

          Telefonní číslo *

          Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            10% Vyplněno

            Vyberte si kombinaci

            (Vyberte alespoň 2 produkty)

            fotovoltaika

            FotovoltaikaTepelné čerpadloSolární kolektor

            Jaký je Váš nynější hlavní zdroj vytápění?

            defaultPlynDřevoElektřinaJiné

            Na jakém typu budovy má být systém instalován?

            defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

            Jaký tvar střechy má Váš dům?

            defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

            Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

            1-23-45+Nelze určit

            Jste majitelem domu?

            AnoNe

            Pro kterou lokalitu chcete spočítat dotaci?

            Probíhá ověřování

            Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

            Loading..

            Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
            Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

            E-mail *

            Telefonní číslo *

            Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            Vyřešte energie jednou provždy!

            Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

            Proč Schlieger?

            Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

            Německo

            Rakousko

            Česká republika

            Slovensko

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
            zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

            Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

            Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

            Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

            PO – PÁ 8 – 16 hod

            Fotovoltaika
            do 30 dnů nebo zdarma!

            chevron_right

            Dotace až 195 000 Kč

            chevron_right

            Úspora až 60 % el. energie

            chevron_right

            Patentované bezrámové panely

            Sledujte nás