Co připravit před instalací tepelného čerpadla

Zvažujete instalaci tepelného čerpadla? Než se pustíte do realizace, je důležité se řádně připravit. V tomto článku se dozvíte, co všechno je třeba zařídit před samotnou instalací tepelného čerpadla, aby vše proběhlo hladce a bez komplikací.

Co připravit před instalací tepelného čerpadla
Čerpadla
10min. čtení

Obsah

připravit

Ověřte si, zda se vám vyplatí tepelné čerpadlo

 

    21% Vyplněno

    Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

    tepelne-cerpadlo

    defaultPlynDřevoElektřinaJiné

    Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

    1-23-45+Nelze určit

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Konzultace s odborníkem – S kým a jak řešit instalaci tepelného čerpadla?

    Prvním krokem by měla být konzultace s odborníkem. Ten vám pomůže vybrat správný typ tepelného čerpadla, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám a podmínkám. Při výběru se zohledňuje:

    • Velikost a typ objektu: Jak velký prostor je třeba vytápět?
    • Tepelné ztráty objektu: Jak dobře je váš dům zateplen?
    • Stávající systém vytápění: Jaké máte nyní zdroje tepla?

    Na základě těchto údajů vám odborník navrhne optimální řešení a vypracuje cenovou nabídku.

    TIP! Schůzka s obchodně technickým zástupcem: Na co se těšit a jak se na ni můžete připravit

    vykon modelu tepelneho cerpadla

    3 kroky: Co připravit před instalací tepelného čerpadla

     

    Instalace tepelného čerpadla je komplexní proces, který obnáší několik kroků a obvykle vyžaduje odborné znalosti a zkušenosti. Zde jsou hlavní body, které instalace tepelného čerpadla obnáší:

    1. Výběr místa pro venkovní jednotku

    Poté, co máte jasno o typu tepelného čerpadla a jeho výkonu, je na řadě příprava vašeho domu na instalaci. 

    Již při konzultaci vám zkušený technik pomůže s výběrem vhodného místa pro umístění venkovní jednotky. Zde hraje klíčovou roli zajištění dostatečného průtoku vzduchu k venkovní jednotce, která jej odebírá z okolního prostředí. Důležité je také zajistit snadný přístup k jednotce pro pravidelné servisní zásahy. Z hlediska akustického komfortu je vhodné umístit čerpadlo do místa, kde nebude rušit okolní prostředí. Venkovní část se obvykle instaluje na stabilní betonový základ v blízkosti vnitřní části, která se následně propojí s vaším stávajícím topným systémem. 

    připravit

    Nezapomeňte na kondenzát

    Při provozu tepelného čerpadla vzniká určité množství kondenzátu, tedy čisté vody. Je důležité zajistit její správný odvod, aby nedošlo k poškození konstrukce budovy. Voda by totiž mohla způsobit promrzání základu a pronikání vlhkosti do zdiva.

    Co dát pod tepelné čerpadlo? 

    2. Příprava technické místnosti

    Pro optimální funkci tepelného čerpadla je nezbytné vyčlenit vhodnou technickou místnost. Tato místnost musí splňovat několik podmínek:

    Dostatečný prostor

    Aby se veškeré zařízení, včetně vnitřní jednotky, bojleru a dalších součástí systému, vešlo do jedné místnosti a zároveň bylo přístupné pro pravidelnou údržbu, doporučuje se místnost o minimálních rozměrech 3 x 3 metry. Tento prostor vám umožní pohodlnou instalaci a zamezí nepřehlednému rozmístění zařízení, které by mohlo komplikovat přístup.

    Minimální výška technické místnosti by měla být alespoň 2 metry. To je důležité nejen kvůli samotné instalaci zařízení, ale také pro možnost efektivní obsluhy a údržby v budoucnu.

    připravit

    Volný prostor před jednotkami

    Před vnitřními jednotkami (u splitového čerpadla) je nutné ponechat volný prostor o šířce minimálně 80 cm pro zajištění správné funkce a přístupu k zařízení. Tento volný prostor zajistí, že bude možné zařízení pohodlně obsluhovat, provádět údržbu nebo případné opravy.

    Vhodné podmínky

    Místnost, kde bude tepelné čerpadlo umístěno, by měla splňovat několik dalších podmínek:

    • Sucho: Příliš vysoká vlhkost v místnosti může způsobit problémy s elektronikou, která je citlivá na vlhkost. Ideální je mít místnost dobře izolovanou proti pronikání vlhkosti z okolí.
    • Stálá teplota: Výkyvy teplot, například v letních vedrech nebo zimních mrazech, mohou snížit účinnost tepelného čerpadla. Snažte se udržovat stabilní teplotu v místnosti, ideálně v rozmezí běžné pokojové teploty.
    • Odvětrávání: Dostatečné větrání místnosti je klíčové pro zajištění cirkulace vzduchu. Tím nejen zabráníte hromadění vlhkosti, ale také umožníte odvod přebytečného tepla, které zařízení produkuje. Ventilační systém nebo jednoduché okno mohou být praktickým řešením.

    Kromě toho pamatujte na umístění elektrických zásuvek a přípojek pro potrubí a zajistěte snadný přístup pro pravidelnou údržbu. Pokud si nejste jisti, poraďte se s odborníkem, který vám pomůže s přípravou místnosti na míru vašim potřebám. Správná příprava technické místnosti je klíčem k dlouhodobé spokojenosti s vaším tepelným čerpadlem.

    Z důvodu vyšší bezpečnosti a nižších celkových výdajů pracujeme ve Schliegeru pouze s monoblokovými tepelnými čerpadly, které nemají vnitřní jednotku. Ušetříte tedy místo v technické místnosti, a navíc odpadá nutnost povinných revizí. Pro více informací: Je lepší monoblokové nebo splitové tepelné čerpadlo

    3. Příprava elektroinstalace pro tepelné čerpadlo a stavební úpravy

    Tepelné čerpadlo má značné nároky na elektrický příkon, proto je nutné zajistit odpovídající přívod elektřiny. Obvykle se požaduje třífázové připojení s jističem o hodnotě 16A až 25A, v závislosti na výkonu čerpadla.

    Nechte si zpracovat projekt elektroinstalace odborníkem a zajistěte potřebné komponenty (kabely, jističe, rozvaděč). Pokud je to nutné, vyřiďte navýšení rezervovaného příkonu u distributora elektřiny.

    Pro vedení potrubí a kabeláže mezi vnitřní a venkovní jednotkou je nutné připravit prostupy skrz stěny nebo základy. Prostupy musí být řádně utěsněné a zaizolované, aby nedocházelo k tepelným ztrátám a pronikání vlhkosti. Připravtesi také trasy pro propojení tepelného čerpadla s otopnou soustavou a zásobníkem teplé vody.

    Pro získání tarifu D57d pro tepelné čerpadlo je třeba požádat o změnu smlouvy u dodavatele energie alespoň měsíc před instalací.

    Tento krok je důležitý, protože sazba D57d je speciálně navržena pro tepelné čerpadlo a umožňuje tak nižší náklady na provoz. Zároveň váš dodavatel ověří, zda vaše elektrická přípojka je dostatečně dimenzovaná pro připojení tepelného čerpadla a jeho bezproblémový chod.

    Jak postupovat při změně sazby na D57d jsme pro vás přehledně sepsali v tomto článku

    Připravte si také potřebnou dokumentaci, jako jsou plány, technické specifikace a energetické štítky. Tyto dokumenty budou vyžadovány při schvalovacím procesu a mohou být užitečné i pro budoucí referenci.

    V neposlední řadě se informujte o možnostech dotací na tepelná čerpadla a jejich podmínkách. Dotace mohou významně snížit počáteční náklady na pořízení a instalaci zařízení.

    Pokud máte jakékoli pochybnosti nebo nejasnosti, nebojte se obrátit na odborníky ze Schliegeru, kteří vám poskytnou podrobné informace a pomohou vám s každým krokem přípravy. S jejich pomocí a důkladnou přípravou bude vaše tepelné čerpadlo sloužit spolehlivě a efektivně po mnoho let.

    Svěřte instalaci tepelného čerpadla odborníkům

    Provedeme komplexní posouzení vašich potřeb a navrhneme optimální řešení. Naším cílem je zajistit maximální efektivitu a spolehlivost systému. Samozřejmostí je i pomoc s dotacemi. Montáž pak provedou naši vysoce kvalifikovaní technici.

    • Komplexní posouzení a návrh na míru: Na základě detailního průzkumu vašeho domu a vašich požadavků vám navrhneme optimální řešení, které bude přesně vyhovovat vašim potřebám.
    • Maximální efektivita a spolehlivost: Zaručíme vám, že vaše tepelné čerpadlo bude pracovat s nejvyšší možnou účinností a po dlouhá léta bez poruch.
    • Podpora při získání dotací: Rádi vám pomůžeme s vyřízením všech potřebných formalit a zajistíme, abyste mohli čerpat dostupné dotace.
    • Kvalifikovaní technici: Instalaci provede náš tým zkušených techniků, kteří mají s tepelnými čerpadly bohaté zkušenosti.
    • Záruka kvality: Na veškeré práce poskytujeme záruku, takže se nemusíte obávat žádného rizika. ,

    Co obnáší instalace tepelného čerpadla voda-vzduch

    Pokud jste se rozhodli pro instalaci tepelného čerpadla voda-vzduch, rádi bychom vám představili jednotlivé kroky, které tento proces obnáší:

    Postup
    Návrh systému na míru Provedeme výpočty a navrhneme ideální velikost a umístění tepelného čerpadla, včetně všech nezbytných komponentů, aby perfektně vyhovovalo vašim požadavkům.
    Příprava místa instalace Zajistíme přívod vody z vašeho zdroje a připravíme venkovní prostor pro umístění jednotky tepelného čerpadla.
    Odborná montáž a zapojení Naši kvalifikovaní technici nainstalují tepelné čerpadlo, propojí ho s vaším topným systémem, zapojí elektřinu a připojí řídicí jednotku.
    Uvedení do provozu a zaškolení Po dokončení montáže tepelné čerpadlo spustíme, otestujeme a nastavíme tak, aby fungovalo s maximální efektivitou. Současně vás proškolíme ohledně obsluhy a údržby, abyste mohli naplno využít všech výhod tohoto moderního zařízení.

    Jaké zkušenosti mají naši zákazníci s tepelnými čerpadly: ⭐⭐⭐⭐⭐

    Chcete se ujistit, že děláte správné rozhodnutí při výběru dodavatele? Navštivte naši stránku s recenzemi a přečtěte si autentické názory a hodnocení od lidí, kteří už našimi službami prošli. Jejich spokojené reakce mluví za vše a mohou být tím posledním impulsem, který potřebujete k tomu, abyste se i vy stali hrdými majiteli tepelných čerpadel od Schliegeru. Neváhejte a začtěte se do příběhů našich zákazníků ještě dnes!

    Závěr

    Připravili jste svůj domov na instalaci tepelného čerpadla? Prošli jsme si společně nejdůležitější kroky, které je potřeba podniknout před tím, než začne instalace, od konzultace s odborníkem přes přípravu objektu až po vyřízení změny sazby. Teď už si stačí jen užívat příjemného tepla a čisté energie. 

    Nejčastější dotazy

    Životnost tepelného čerpadla je velmi dlouhá, při správné instalaci a pravidelné údržbě může dosáhnout až 25 let. Délka životnosti závisí na kvalitě zařízení, podmínkách provozu a pravidelnosti servisních prohlídek. 

    Ano, kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaické elektrárny je velmi efektivní řešení. Tepelné čerpadlo využívá elektřinu vyrobenou fotovoltaikou k vytápění a ohřevu vody, čímž se ještě více sníží vaše závislost na klasických zdrojích energie. Pro další informace navštivte: Kombinace fotovoltaiky s tepelným čerpadlem: Získejte dotaci a slevu až 392 500Kč!

    Ano, je možné nainstalovat tepelné čerpadlo i do staršího domu, ale je třeba zvážit několik faktorů a případně provést určité úpravy. Pro více informací: Jak vybrat tepelné čerpadlo pro starší dům

    Příprava elektroinstalace pro tepelné čerpadlo je důležitým krokem při instalaci tohoto zařízení. Zde jsou hlavní body, které je třeba vzít v úvahu:

    1. Dimenzování elektrického přívodu: Je nutné zajistit dostatečně dimenzovaný elektrický přívod pro tepelné čerpadlo. Obvykle se požaduje třífázové připojení s jističem o hodnotě 16A až 25A, v závislosti na výkonu čerpadla.

    2. Umístění tepelného čerpadla: Zvolte vhodné místo pro instalaci tepelného čerpadla, nejlépe v blízkosti hlavního elektrického rozvaděče. Ujistěte se, že je místo snadno přístupné pro údržbu a servis.

    3. Kabeláž: Použijte správně dimenzované kabely pro připojení tepelného čerpadla k elektrickému rozvodu. Kabely by měly být uloženy v ochranných trubkách nebo žlabech.

    4. Jištění: Nainstalujte vhodný jistič pro ochranu tepelného čerpadla před přetížením a zkratem. Jistič by měl být umístěn v hlavním elektrickém rozvaděči.

    5. Uzemnění: Zajistěte správné uzemnění tepelného čerpadla podle platných norem a předpisů.

    6. Ovládací prvky: Nainstalujte potřebné ovládací prvky, jako jsou termostaty a regulátory, a připojte je k tepelnému čerpadlu podle pokynů výrobce.

    7. Revize: Po dokončení elektroinstalace je nutné provést revizi oprávněným elektrikářem, který zkontroluje správnost zapojení a funkčnost systému.

    Při přípravě elektroinstalace pro tepelné čerpadlo je vždy důležité postupovat podle pokynů výrobce a platných norem a předpisů. V případě nejasností se obraťte na na nás.

    TIP! Jsou potřeba pravidelné revize tepelného čerpadla?

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    připravit
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    připravit
    připravit

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

    10% Vyplněno

    O co máte zájem?

      15% Vyplněno

      Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

      fotovoltaika

      defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

      Jaký tvar střechy má váš dům?

      defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

      Jste majitelem domu?

      AnoNe

      Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

      Probíhá ověřování

      Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

      Loading..

      Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

      E-mail *

      Telefonní číslo *

      Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        21% Vyplněno

        Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

        tepelne-cerpadlo

        defaultPlynDřevoElektřinaJiné

        Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

        1-23-45+Nelze určit

        Jste majitelem domu?

        AnoNe

        Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

        Probíhá ověřování

        Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

        Loading..

        Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

        E-mail *

        Telefonní číslo *

        Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

          15% Vyplněno

          Čím ohříváte užitkovou vodu?

          solar

          defaultPlynDřevoElektřinaJiné

          Na jakém typu budovy má být solární kolektor instalován?

          defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

          Jaký tvar střechy má váš dům?

          defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

          Jste majitelem domu?

          AnoNe

          Zadejte lokalitu pro nejpřesnější výpočet dotace a ceny

          Probíhá ověřování

          Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

          Loading..

          Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
          Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

          E-mail *

          Telefonní číslo *

          Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            10% Vyplněno

            Vyberte si kombinaci

            (Vyberte alespoň 2 produkty)

            fotovoltaika

            FotovoltaikaTepelné čerpadloSolární kolektor

            Jaký je Váš nynější hlavní zdroj vytápění?

            defaultPlynDřevoElektřinaJiné

            Na jakém typu budovy má být systém instalován?

            defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

            Jaký tvar střechy má Váš dům?

            defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

            Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

            1-23-45+Nelze určit

            Jste majitelem domu?

            AnoNe

            Pro kterou lokalitu chcete spočítat dotaci?

            Probíhá ověřování

            Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

            Loading..

            Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
            Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

            E-mail *

            Telefonní číslo *

            Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            Vyřešte energie jednou provždy!

            Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

            Proč Schlieger?

            Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

            Německo

            Rakousko

            Česká republika

            Slovensko

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
            zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

            Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

            Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

            Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

            PO – PÁ 8 – 16 hod

            Fotovoltaika
            do 30 dnů nebo zdarma!

            chevron_right

            Dotace až 195 000 Kč

            chevron_right

            Úspora až 60 % el. energie

            chevron_right

            Patentované bezrámové panely

            Sledujte nás