Jak připravit tepelné čerpadlo na povodeň v 7 krocích

Pokud bydlíte v místě, kde hrozí povodně, je dobré vědět, jak ochránit vaše tepelné čerpadlo. Správná příprava může hodně pomoci, aby se minimalizovaly škody a aby se čerpadlo dalo rychle zprovoznit, až povodeň opadne. Tady je pár jednoduchých tipů, co můžete udělat:

Jak připravit a chránit tepelné čerpadlo na povodeň v 7 krocích
Čerpadla
4min. čtení

Obsah

Je důležité ho mít na bezpečném místě a vědět, co dělat, když voda stoupá. Když se na takové situace připravíte, nemusíte se tolik bát, že se čerpadlo poškodí. Stačí trocha péče a promyšlený plán. Tak budete mít jistotu, že i při záplavách ochráníte své tepelné čerpadlo i domov před škodami.

Máte otázky ohledně přípravy na povodně? Neváhejte nás kontaktovat

 

Jak připravit a chránit tepelné čerpadlo na povodeň v 7 krocích

1. Odpojení elektřiny

Před započetím jakýchkoli prací na tepelném čerpadle se ujistěte, že je hlavní jistič přívodu elektřiny vypnutý. Tím se zabrání možnému úrazu elektrickým proudem během přípravy na povodeň. Odpojte všechny elektrické kabely a konektory vedoucí k tepelnému čerpadlu a zajistěte je tak, aby nebyly vystaveny vodě. Můžete je například zvednout do výšky a upevnit ke stropu nebo stěnám.

2. Ochrana venkovní jednotky a zabezpečení vnitřní jednotky

Zvažte demontáž venkovní jednotky a její přesunutí na bezpečné místo. V případě, že přemístění není možné, obalte venkovní jednotku vodotěsnou plachtou nebo fólií. Ujistěte se, že ochranný materiál pevně drží a nemůže být snadno stržen proudem vody. Pro dodatečnou ochranu vnitřní jednotky použijte vodotěsné bariéry, jako jsou pytle s pískem nebo speciální protipovodňové zábrany. Rozmístěte je kolem jednotky, abyste zabránili vniknutí vody.

3. Utěsnění potrubí

Důkladně prozkoumejte celý potrubní systém tepelného čerpadla a vyhledejte případné netěsnosti, praskliny nebo otvory, kterými by mohla vniknout voda. K utěsnění použijte vodotěsný tmel nebo speciální těsnicí pásku odolnou proti vodě. Aplikujte je pečlivě na všechny spoje a otvory, abyste zajistili dokonalou těsnost. Ujistěte se také , že drenážní systém kolem základů domu a tepelného čerpadla je čistý a funkční pro odvod vody.

4. Mějte připravené ponorné čerpadlo pro odčerpávání vody

K čerpadlu připojte dostatečně dlouhou a pevnou odtokovou hadici, která umožní odvádět vodu do bezpečné vzdálenosti od domu. Ujistěte se, že hadice je bez překážek a není nikde zlomená nebo ucpaná. Před povodní vyzkoušejte funkčnost čerpadla a ujistěte se, že je připraveno k okamžitému použití. Mějte k dispozici také náhradní baterie nebo generátor pro případ výpadku elektřiny.

5. Dokumentace a pojištění

Před očekávanou povodní si pořiďte detailní fotografie nebo video záznam stavu tepelného čerpadla a jeho okolí. Zaměřte se na všechny důležité komponenty a případná již existující poškození. Zkontrolujte svou pojistnou smlouvu a ujistěte se, že pokrývá škody způsobené povodní. Pokud ne, zvažte rozšíření pojistného krytí nebo se poraďte se svým pojišťovacím agentem o možnostech dodatečné ochrany.

6. Evakuační plán

Nachystejte si všechno potřebné nářadí a vozík, ať máte vše po ruce. Naplánujte, kam čerpadlo bezpečně schováte před záplavou, ideálně někam hodně vysoko. Sdělte všem v domácnosti, co mají dělat, aby při stěhování čerpadla spolupracovali.

7. Po povodni

Nechte čerpadlo zkontrolovat odborníkem před opětovným uvedením do provozu a důkladně vyčistěte a vysušte všechny komponenty.

Nezapomeňte, že bezpečnost vás a vašich blízkých je vždy na prvním místě. V případě vážného ohrožení se řiďte pokyny záchranných složek a místních úřadů.

 

Mohlo by vás dále zajímat:

 

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.

Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

    PSČ *

    E-mail *

    Telefon *


    Co získám v PDF nabídce

    Vyřešte energie jednou provždy!

    Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 19 000 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás