8 tipů: Jak na ochranu fotovoltaických panelů

Pokud jste se rozhodli pro chytrou investici do solárních panelů pro váš dům, jistě chápete, jak důležité je tuto investici chránit. Solární energie je nejen výhodná pro vaši peněženku, ale také šetrná k životnímu prostředí. Abyste se ujistili, že vaše solární panely zůstanou v dobrém stavu po dlouhou dobu, je nutné je chránit před možným poškozením. V tomto článku vám poskytneme deset užitečných tipů, jak ochránit vaše solární panely před potenciálními hrozbami, jako je krupobití, bouřky a údery blesku.

Jak na ochranu fotovoltaických panelů před poškozením
Fotovoltaika
10min. čtení

Obsah

Při instalaci fotovoltaiky jako citlivého zařízení na střechu vašeho domu je nezbytné zajistit jeho dostatečnou ochranu před přímými zásahy blesku a indukovaným přepětím. Přestože je u  solárních panelů často garantovaná životnost od výrobců v rozmezí až 25 let, je třeba přijmout opatření k jejich maximální ochraně.

ochranu

Ověřte si, zda se vám vyplatí instalace fotovoltaiky na střechu s baterií

    15% Vyplněno

    Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

    fotovoltaika

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    8 užitečných tipů: Jak na ochranu fotovoltaických panelů před poškozením

     

    1.  Pravidelná údržba

    Abyste zajistili dlouhou životnost a optimální výkon vašich fotovoltaických panelů, je nezbytná jejich pravidelná kontrola a údržba. Doporučujeme provádět inspekci panelů minimálně dvakrát ročně, ideálně na jaře a na podzim.

    Při kontrole se zaměřte na odstranění veškerých nečistot, jako je listí, prach, ptačí trus a v zimním období také sníh. Čisté panely dokáží efektivněji přeměňovat sluneční záření na elektrickou energii a jsou méně náchylné k poškození. Pravidelná péče o vaše fotovoltaické panely se rozhodně vyplatí – zajistí jejich maximální výkon, delší životnost a vyšší návratnost vaší investice do solární energie.

    TIP! Jak správně udržovat a čistit fotovoltaické panely nebo 9 největších faktorů: Jak prodloužit životnost fotovoltaických panelů

    2. Fyzická ochrana

    Pořízení fotovoltaických panelů je podobné jako koupě nového auta. Chcete, aby vám sloužilo co nejdéle a bez problémů, a proto je důležité ho chránit před zloději a vandaly. U fotovoltaických panelů je to stejné – jsou to drahá zařízení a je potřeba je zabezpečit. Můžete to udělat například postavením plotu nebo mříží kolem panelů, které fyzicky zabrání zlodějům a vandalům v přístupu.

    Další dobrý nápad je instalace bezpečnostních kamer, které budou hlídat vaše panely 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. I když to znamená další náklady, investice do zabezpečení se opravdu vyplatí. Budete mít jistotu, že jsou vaše panely v bezpečí a nikdo je nepoškodí nebo neukradne. Fotovoltaické panely jsou dlouhodobá investice, která vám má šetřit peníze za elektřinu po mnoho let. Pokud je budete chránit, budou vám dobře sloužit a ušetříte díky nim spoustu peněz.

    3. Pojištění FV systému

    Fotovoltaické panely jsou významnou investicí, a proto je důležité chránit je nejen před zloději a vandaly, ale také před nepředvídatelnými událostmi, jako jsou přírodní katastrofy nebo nehody. Jedním z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout, je sjednání kvalitního pojištění.

    Při výběru pojištění se ujistěte, že kryje širokou škálu potenciálních škod. Patří sem například poškození způsobená vichřicemi, kroupami, požáry, záplavami nebo vandaly. Dobré pojištění by mělo pokrývat nejen opravu nebo výměnu poškozených panelů, ale také ušlý zisk z výroby elektřiny během doby, kdy je váš fotovoltaický systém mimo provoz. Zvažte také možnost zahrnout fotovoltaické panely do pojistky vaší nemovitosti, pokud je to možné. Může to být výhodné z hlediska ceny a administrativy. S kvalitním pojištěním budete mít jistotu, že vaše investice do solární energie je chráněna před neočekávanými událostmi.

    4. Přepěťová ochrana

    Fotovoltaické panely a jejich elektronické součásti jsou citlivé na náhlé změny napětí v elektrické síti, které mohou být způsobeny například údery blesků nebo poruchami v rozvodné síti. Taková přepětí mohou vážně poškodit nebo dokonce zničit váš solární systém. Proto je velmi důležité instalovat kvalitní přepěťové ochrany.

    Přepěťové ochrany fungují jako štít, který chrání vaše zařízení před nebezpečnými špičkami napětí. Když přepětí nastane, ochrana ho rychle odvede do země, aby nepoškodilo citlivé součástky vašich panelů a měničů. Instalace přepěťových ochran je relativně levná záležitost ve srovnání s cenou fotovoltaického systému, ale může vám ušetřit značné náklady na opravy nebo výměnu poškozených komponentů. Při výběru přepěťových ochran se ujistěte, že jsou navrženy speciálně pro fotovoltaické systémy a že odpovídají napětí a proudu vašeho systému. Kvalitní přepěťová ochrana je nezbytná pro dlouhou životnost a spolehlivost vaší solární elektrárny.

    TIP! Uzemnění fotovoltaických panelů: Vše, co potřebujete vědět

    5. Správná instalace

    Správná instalace fotovoltaických panelů je klíčová pro jejich optimální výkon, bezpečnost a dlouhou životnost. I když může být lákavé ušetřit peníze a pokusit se o montáž svépomocí, je vždy lepší svěřit tuto práci profesionálům. Odborná firma má zkušenosti, potřebné vybavení a zná všechny důležité normy a předpisy.

    Při výběru firmy pro montáž se ujistěte, že má dobré reference a zkušenosti s instalací fotovoltaických systémů podobných tomu vašemu. Schlieger bude vždy postupovat podle pokynů výrobce panelů, aby byla zajištěna jejich správná funkce a zachována záruka. Velmi důležité je také umístění panelů na pevné a stabilní konstrukci, která odolá silnému větru, sněhu a dalším vlivům počasí. Odborníci vám pomohou navrhnout a realizovat konstrukci, která bude vyhovovat vašim specifickým podmínkám. Nenechte se zlákat nízkou cenou na úkor kvality – špatná instalace vás může ve výsledku stát mnohem více. Investice do profesionální montáže se vám mnohonásobně vrátí v podobě bezproblémového a efektivního provozu vaší solární elektrárny po mnoho let.

    Naši odborníci ze Schliegeru:

    • Navrhnou nejlepší řešení přesně pro vás: Díky našim zkušenostem a znalostem trhu vám navrhneme řešení, které bude optimálně vyhovovat vašim potřebám a zároveň bude dlouhodobě spolehlivé.
    • Zajistí bezchybnou montáž: Dodržíme všechny potřebné normy a předpisy, včetně správného uzemnění, aby byl váš fotovoltaický systém nejen funkční, ale především bezpečný.
    • Postarají se o veškerou administrativu: Vyřídíme za vás potřebná povolení a podáváme za vás žádost o dotaci i o první paralelní připojení.

    6. Monitoring výkonu

    Sledování výkonu solárních panelů vám umožní včas zjistit, zda fungují správně a vyrábějí očekávané množství energie. Pokud zaznamenáte náhlý pokles výkonu, je důležité rychle vyhledat a odstranit případné problémy, aby panely mohly opět efektivně pracovat a dodávat dostatek elektřiny.

    7. Minimalizace stínění

    Aby solární panely dosahovaly maximálního výkonu, je důležité minimalizovat stínění od okolních objektů, jako jsou stromy, komíny nebo sousední budovy. Už při plánování instalace panelů je třeba brát v úvahu možné zdroje stínu, protože i malé částečné zastínění může snížit jejich schopnost vyrábět elektřinu na optimální úrovni.

    TIP na čláenk!  Jak řešit zastínění fotovoltaických panelů nebo Zvyšte výkon fotovoltaiky až o 25 % díky optimizérům; více energie z každého panelu

    8. Odborný servis

    V případě poruchy nebo podezření na závadu je vždy nutné kontaktovat odborný servis, který zajistí bezpečnou a kvalifikovanou opravu. Vyhýbání se svépomocným opravám je důležité nejen pro ochranu solárních panelů před nevratným poškozením, ale také pro prevenci úrazu elektrickým proudem.

    Vyberte si kvalitní solární panely od firmy s dlouhou historií jako je Schlieger

     

    Panely s pokročilou technologií

    Patentované fotovoltaické panely s nejmodernější technologií a výkonem 460 Wp dosahují až o 9 % vyšší účinnosti oproti běžným panelům. Panely AIKO jsou unikátní díky odolnosti proti mikrotrhlinám, kterou ocení každý, kdo hledá dlouhodobou spolehlivost.

    Naše
    záruky

    30let

    na 88,85 % výkon panelů

    25let

    na mechanické části panelů

    2roky

    na instalaci panelů

    K přepětí v těchto elektrických instalacích může dojít z různých důvodů

    • Úder blesku do samotných fotovoltaických panelů nebo do jejich blízkosti.
    • Elektromagnetické pole, které vzniká v okolí fotovoltaických zařízení při úderu blesku.

    Blesk tedy může vše obrátit naruby. Pokud jeho úder sahá do vzdálenosti až několik stovek metrů od vašeho domu, může dojít k již zmíněnému přepětí. Bez adekvátní ochrany může toto přepětí poškodit nejen fotovoltaické panely, střídače, baterie, kabeláž, monitorovací systémy nebo elektroinstalaci celkově.

    V extrémním případě, že by daný blesk zasáhl váš dům, může nastat požár, který vážně je zpravidla pro vaší nemovitost černým scenářem. Je však důležité zmínit, že solární panely nepřitahují blesky více než jiné části střechy, a riziko úderu blesku do vašeho domu tedy zůstává malé – a to s panely, nebo bez nich. Správné kotvení fotovoltaických panelů je v tomto kontextu také velmi důležité.

    Hlavním cílem instalace povrchové ochrany proti blesku je chránit strukturu

    V tomto případě fotovoltaické panely na střeše před přímým zásahem blesku. Pro zajištění účinné ochrany je nezbytné nainstalovat hromosvodní systém. Důležitým faktorem je, aby fotovoltika nebyla přímo propojena s ochranným systémem před bleskem (LPS).

    Aby bylo možné bleskový výboj bezpečně zachytit a uzemnit, používá se takzvaná jímací soustava, jež se skládá z následujících částí:

    • Uzemňovací soustava: Slouží k bezpečnému odvádění bleskového proudu do země. Je důležité, aby byl správně navržen a vyroben z odolných materiálů, protože jeho oprava je složitá a vyžaduje výraznější zásahy.
    • Tyčová soustava: Tento systém se skládá z tyčí, které zachycují blesky, a obvykle se používá u menších staveb, jako jsou rodinné domy. Na rozsáhlejších objektech, jako jsou průmyslové haly, je obvykle nasazována mřížová konstrukce.
    • Svodová soustava: Spojuje tyčovou soustavu se zemí, čímž je zajišťen bezpečný odvod bleskového proudu do země. Svody by měly být co nejkratší a propojené s vodivými částmi tak, aby se předešlo přeskakování blesků mezi kovovými částmi.

    Je také důležité dbát na to, aby jímací soustava byla umístěna alespoň jeden metr od panelů. Obvyklá cena hromosvodu je v rozmezí 14 000 až 32 000 korun za předpokladu, že jde o rodinný dům.

    Jak chránit fotovoltaické panely proti přepětí

    Ochrana proti přepětí v domech vybavených fotovoltaickými systémy musí být navržena tak, aby zajišťovala co nejvyšší ochranu solárních panelů a všech připojených komponentů. K tomuto účelu se používá zařízení známé jako svodič přepětí.

    Ten slouží k ochraně elektrických rozvodů před následky úderu blesku, který by mohl způsobit přepětí natolik silné, že by došlo k vážnému poškození zasaženého zařízení, které nebývá na tyto okolnosti konstruované. Přestože jsou zásahy blesku do budov dost vzácné díky nainstalovaným hromosvodům, stále je to něco, s čím je nutné případně počítat.

    Za normálních okolností je svodič ale uzavřený a elektrický proud protéká obvody běžným způsobem. Pokud dojde k náhlému nárůstu napětí, svodič se aktivuje a přesměruje proud přímo do země, čímž působí jako ochranná zábrana, která chrání zařízení před škodlivými účinky přepětí.

    Panely po bouřce nevyrábí elektřinu. Co dělat?

    Samotné přerušení výroby elektřiny z fotovoltaických panelů může být způsobeno právě zásahem blesku. Jako zcela první by měla následovat kontrola solárního střídače, který pravděpodobně bude příslušnou chybu hlásit. Je také záhodno zkontrolovat funkčnost internetu, respektive routeru, kvůli tomu, že některé monitorovací systémy fungují na základě síťového připojení.

    Moderní fotovoltaické elektrárny

    Jestliže problém přetrvává i po opětovném zapnutí jističe, může být na vině poškozená přepěťová ochrana. V takovém případě je nejlepší obrátit se na našeho odborného servisního technika ve Schliegeru. V žádném případě byste se neměli pokoušet opravy na elektroinstalaci provádět sami.

    Jaké zkušenosti mají naši zákazníci s fotovoltaickými systémy: ⭐⭐⭐⭐⭐

    Chcete se ujistit, že děláte správné rozhodnutí při výběru dodavatele? Navštivte naši stránku s recenzemi a přečtěte si autentické názory a hodnocení od lidí, kteří už našimi službami prošli. Neváhejte a začtěte se do příběhů našich zákazníků ještě dnes!

    Často kladené dotazy

    Fotovoltaické panely je nejbezpečnější hasit pomocí suchého práškového hasicího přístroje nebo CO₂ (oxidem uhličitým), protože tyto metody minimalizují riziko poškození elektrických komponentů. Při hašení vodou je třeba používat speciální mlhové proudnice, které snižují riziko elektrického šoku, a zajistit, že se hasí z bezpečné vzdálenosti a pouze pokud je to nezbytné. Vždy je vhodné kontaktovat odborníky, protože hašení fotovoltaických panelů vyžaduje zvýšenou opatrnost kvůli přítomnosti elektrického napětí.

    TIP! Prevence požárů u fotovoltaiky: Jak minimalizovat rizika a chránit váš systém

    Odmrazování fotovoltaických (FVE) panelů vyžaduje opatrnost, aby nedošlo k jejich poškození. Zde je několik bezpečných způsobů, jak odstranit námrazu:

    1. Přírodní rozmrazování: Nejlepší a nejbezpečnější metodou je nechat námrazu přirozeně roztát, zejména pokud je slunečno, protože solární panely přitahují teplo a námraza se rychleji rozpustí.
    2. Použití teplé vody: Pokud potřebujete panely odmrazit rychleji, můžete použít teplou (ne horkou) vodu a jemně ji nalít na povrch panelů. Dávejte pozor, aby voda nebyla příliš horká, aby nedošlo k prasknutí skla kvůli tepelnému šoku.
    3. Měkké nástroje: Použití měkkých nástrojů, jako je gumová stěrka, je další možností. Vyhněte se tvrdým nebo ostrým předmětům, které by mohly povrch panelů poškrábat nebo poškodit.
    4. Systémy na odmrazování: Některé solární systémy mohou být vybaveny integrovanými topnými prvky, které zajišťují odmrazování panelů automaticky. Pokud uvažujete o modernizaci, tato možnost může být dlouhodobě efektivní.
    5. Prevence: Zvažte instalaci panelů pod určitým úhlem, což zajišťuje, že sníh a led snadněji sklouznou, nebo použijte speciální nátěry, které minimalizují tvorbu ledu a sněhu na panelech.

    Je důležité nedoporučovat použití chemikálií ani solí, protože mohou poškodit povrch panelů.

    Fotovoltaické systémy nepřitahují blesky více než jiné struktury, ale vzhledem k jejich umístění mohou být při bouřkách náchylnější k zásahu.

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    ochranu
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    ochranu
    ochranu

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

    10% Vyplněno

    O co máte zájem?

      15% Vyplněno

      Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

      fotovoltaika

      defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

      Jaký tvar střechy má váš dům?

      defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

      Jste majitelem domu?

      AnoNe

      Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

      Probíhá ověřování

      Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

      Loading..

      Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

      E-mail *

      Telefonní číslo *

      Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        21% Vyplněno

        Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

        tepelne-cerpadlo

        defaultPlynDřevoElektřinaJiné

        Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

        1-23-45+Nelze určit

        Jste majitelem domu?

        AnoNe

        Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

        Probíhá ověřování

        Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

        Loading..

        Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

        E-mail *

        Telefonní číslo *

        Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

          15% Vyplněno

          Čím ohříváte užitkovou vodu?

          solar

          defaultPlynDřevoElektřinaJiné

          Na jakém typu budovy má být solární kolektor instalován?

          defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

          Jaký tvar střechy má váš dům?

          defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

          Jste majitelem domu?

          AnoNe

          Zadejte lokalitu pro nejpřesnější výpočet dotace a ceny

          Probíhá ověřování

          Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

          Loading..

          Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
          Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

          E-mail *

          Telefonní číslo *

          Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            10% Vyplněno

            Vyberte si kombinaci

            (Vyberte alespoň 2 produkty)

            fotovoltaika

            FotovoltaikaTepelné čerpadloSolární kolektor

            Jaký je Váš nynější hlavní zdroj vytápění?

            defaultPlynDřevoElektřinaJiné

            Na jakém typu budovy má být systém instalován?

            defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

            Jaký tvar střechy má Váš dům?

            defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

            Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

            1-23-45+Nelze určit

            Jste majitelem domu?

            AnoNe

            Pro kterou lokalitu chcete spočítat dotaci?

            Probíhá ověřování

            Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

            Loading..

            Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
            Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

            E-mail *

            Telefonní číslo *

            Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            Vyřešte energie jednou provždy!

            Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

            Proč Schlieger?

            Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

            Německo

            Rakousko

            Česká republika

            Slovensko

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
            zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

            Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

            Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

            Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

            PO – PÁ 8 – 16 hod

            Fotovoltaika
            do 30 dnů nebo zdarma!

            chevron_right

            Dotace až 195 000 Kč

            chevron_right

            Úspora až 60 % el. energie

            chevron_right

            Patentované bezrámové panely

            Sledujte nás