Tepelné čerpadlo v zimě: 9 tipů pro bezproblémový provoz

Zvládne tepelné čerpadlo pracovat i v mrazech? Tato otázka trápí mnoho lidí, kteří zvažují přechod na ekologické vytápění. Přeci jen, zima umí být i v našich končinách pořádně krutá. Ale nebojte se, odpověď na to je celkem jednoduchá. V tomto článku vám prozradíme vše, co potřebujete vědět o fungování tepelného čerpadla v zimě.  

Funguje tepelné čerpadlo v zimě 
Čerpadla
10min. čtení

Obsah

Tepelné čerpadlo dokáže vytopit váš dům i v mrazu

Možná si říkáte, jak je to možné, když čerpadlo bere vzduch zvenku. I když je venku zima, pořád je tam dost energie, kterou čerpadlo umí využít.

Funguje to tak, že si čerpadlo vezme vzduch zvenku a ohřeje jím svou speciální tekutinu. Ta se přemění na páru, i když jsou venku tuhé mrazy. Nehrozí, že by zamrzla.

Tepelné čerpadlo prostě funguje v zimě úplně stejně šikovně jako v létě. Spolehlivě vyhřeje váš domov a vy zaplatíte za teplo jen zlomek toho, co byste dali za jiný způsob topení. Nemusíte se bát, že vás tepelné čerpadlo v zimě zklame. Naopak, postará se o vás, i když bude venku třeskutá zima.

„Tepelné čerpadlo dokáže pořádně snížit účet za plyn nebo elektřinu. To je známá věc. Jak ale funguje, když venku panují extrémní mrazy? Stručná odpověď: Kvalitní tepelné čerpadlo šetří vaše náklady na vytápění až do venkovní teploty -25 °C,“ říká Pavel Matějovič, provozní ředitel.

zimě

Ověřte si, zda se vám vyplatí tepelné čerpadlo

 

    21% Vyplněno

    Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

    tepelne-cerpadlo

    defaultPlynDřevoElektřinaJiné

    Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

    1-23-45+Nelze určit

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Jaká je účinnost tepelného čerpadla v zimě?

    Otázka účinnosti tepelných čerpadel v zimních měsících je zcela oprávněná. Jak může zařízení odebírat teplo ze svého okolí, když je venkovní teplota pod bodem mrazu? Důležité je si uvědomit, že i při nízkých teplotách, třeba několika stupňů pod nulou, je v prostředí stále obsaženo určité množství tepelné energie. Tepelná čerpadla jsou navržena tak, aby tuto energii dokázala efektivně využít a přeměnit ji na teplo potřebné pro vytápění. 

    Účinnost tepelných čerpadel, vyjádřená koeficientem výkonu (COP), se však s klesající venkovní teplotou snižuje. To znamená, že při mrazech spotřebují více elektrické energie na výrobu stejného množství tepla ve srovnání s mírnějším počasím. Důvodem je snížená dostupnost tepla v okolním prostředí, které čerpadlo využívá. 

    Proč k poklesu účinnosti dochází?

    • Fyzika procesu: Tepelné čerpadlo „čerpá“ teplo z okolí (vzduch, země) a přenáší ho do vytápěného prostoru. Při nízkých teplotách je tohoto tepla v okolí méně, a tedy je pro jeho získání potřeba větší energetický výdej.
    • Odmrazování: V mrazu může na venkovní jednotce tepelného čerpadla vznikat námraza, která snižuje jeho účinnost. Systém se proto pravidelně odmrazuje, což vyžaduje dodatečnou energii.

    Příklad: Při 8,3 °C může mít tepelné čerpadlo COP 3,8, což znamená, že na 1 kWh elektrické energie vyrobí 3,8 kWh tepla. Při -8,3 °C může COP klesnout na 2,3. 

    Topný faktor (COP) je parametr, který udává účinnost tepelného čerpadla. Vyjadřuje poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou energií. Čím vyšší topný faktor, tím efektivnější a levnější výroba tepla.  Například naše čerpadlo Premium X21 může dosáhnout SCOP až 4,4, což znamená, že z 1 kWh elektrické energie vyrobí 4,4 kWh tepla. 

    Co znamená topný faktor (COP)

    Spotřeba tepelného čerpadla voda-vzduch v zimě

    Většina energie, kterou tepelné čerpadlo spotřebuje, připadá na zimní měsíce. Odhaduje se, že v období od listopadu do února tepelné čerpadlo spotřebuje přibližně 70% své celkové roční spotřeby energie. Naopak v ostatních měsících roku je spotřeba energie výrazně nižší.

    Z tohoto důvodu je důležité, aby se při porovnávání provozních nákladů tepelného čerpadla s jinými způsoby vytápění (např. plynovým kotlem) brala v úvahu spotřeba za celý rok, ne jen za topnou sezónu.

    Zde je tabulka porovnávající spotřebu energie a topný faktor (COP) tepelného čerpadla voda-vzduch s jinými zdroji vytápění:

    Zdroj vytápění Topný faktor (COP) Roční spotřeba energie (MWh)
    Tepelné čerpadlo voda-vzduch 3,5 6,5
    Elektrokotel 1,0 22,8
    Plynový kotel 0,95 24,0
    Kotel na lehký topný olej 0,90 25,3
    Kotel na hnědé uhlí 0,75 30,4

    Uvedené hodnoty jsou orientační a mohou se lišit v závislosti na konkrétních podmínkách, typu a stáří zařízení a dalších faktorech. Nicméně tabulka jasně ukazuje, že tepelné čerpadlo voda-vzduch je z hlediska spotřeby energie a účinnosti nejvýhodnějším zdrojem tepla v porovnání s ostatními uvedenými možnostmi.

    Pro přesnější odhad spotřeby je vhodné konzultovat odborníka nebo se řídit energetickým štítkem a technickými údaji konkrétního tepelného čerpadla.

    Inspirace na články:

    Mohou tepelná čerpadla v zimě zamrzat?

    Během zimních měsíců, kdy teploty klesají pod bod mrazu, může na výparníku tepelného čerpadla docházet k námraze. Námraza vzniká kondenzací vzdušné vlhkosti a jejím následným zmrznutím. Pokud se námraza hromadí, snižuje se účinnost tepelného čerpadla a v extrémních případech může dojít k jeho úplnému zamrznutí a nefunkčnosti.

    Moderní tepelná čerpadla jsou však vybavena systémy pro odtávání námrazy, jako je reverzní chod nebo elektrický ohřev. Tyto systémy se automaticky aktivují, když je detekována námraza, a pomohou ji odstranit, aby tepelné čerpadlo mohlo i nadále efektivně pracovat.

    Jak odmrazovací cyklus probíhá?

    Během tohoto cyklu, který trvá přibližně 10–15 minut, se dočasně přeruší topný režim a tepelné čerpadlo začne pracovat v režimu chlazení. Tím se námraza na výměníku rozpustí. Můžete si všimnout, že z vnitřní jednotky vychází chladný vzduch – není to však na závadu. 

    Kdy je třeba zpozornět?

    • Námraza na venkovní jednotce je příliš silná nebo dlouho neodtává. To může signalizovat poruchu odmrazovacího systému.
    • Odmrazovací cykly se spouštějí příliš často. Opakované odmrazování může být známkou snížené účinnosti tepelného čerpadla.

    Za problémy s odmrazováním může stát například znečištěný vzduchový filtr, který zhoršuje účinnost tepelného čerpadla. V případě opakovaných potíží s odmrazováním je vhodné kontaktovat servisní oddělení. Odborník provede důkladnou diagnostiku a odstraní příčinu závady. 

    Tepelná čerpadla Schlieger X11/X21 jsou navržena tak, aby spolehlivě fungovala i v náročných klimatických podmínkách, včetně mrazů dosahujících až -25 °C. 

    9 tipů: Jak na bezproblémový provoz tepelného čerpadla během celé zimy

    Zajistit bezproblémový provoz tepelného čerpadla během zimy je klíčové pro efektivní vytápění vašeho domova. Zde je 10 tipů, jak na to:

    1. Pravidelná údržba

    Pravidelná údržba je klíčová pro bezproblémový provoz tepelného čerpadla během zimy. Před začátkem topné sezóny nechte své tepelné čerpadlo zkontrolovat a servisovat odborníkem. Během kontroly by měly být vyčištěny filtry, zkontrolována hladina chladiva a promazány pohyblivé části. Pravidelná údržba pomáhá předcházet poruchám, zvyšuje účinnost a prodlužuje životnost systému.

    2. Čistota venkovní jednotky

    Venkovní jednotka tepelného čerpadla by měla být udržována v čistotě. Pravidelně odstraňujte sníh, listí, větve a jiné nečistoty, které by mohly bránit správnému fungování jednotky. Ujistěte se, že kolem venkovní jednotky je dostatek volného prostoru pro volný přístup vzduchu. Čistota a volný prostor jsou klíčové pro efektivní provoz a zabraňují přetížení systému.

    3. Kontrola izolace

    Zkontrolujte izolaci potrubí, které vede od venkovní jednotky do vašeho domu. Dobře izolované potrubí minimalizuje tepelné ztráty a zabraňuje zbytečnému zatěžování tepelného čerpadla. Pokud zjistíte poškození nebo nedostatečnou izolaci, nechte ji opravit nebo doplnit odborníkem.

    4. Optimalizace nastavení

    Přizpůsobte nastavení tepelného čerpadla aktuálním podmínkám a potřebám vašeho domu. Správná regulace teploty a dalších parametrů zlepší účinnost systému a sníží náklady na vytápění. Pokud si nejste jisti, jak nastavení optimalizovat, poraďte se s odborníkem.

    5. Průběžná kontrola spotřeby

    Pravidelně sledujte spotřebu energie a výkonnost tepelného čerpadla. Neobvyklé zvýšení spotřeby může naznačovat problém, který je třeba řešit. Sledování spotřeby vám také pomůže identifikovat možnosti úspor a optimalizace provozu.

    6. Prevence zamrznutí

    Čisté filtry zajišťují, že tepelné čerpadlo pracuje efektivně a bez zbytečného zatížení. Zkontrolujte a vyčistěte filtry alespoň jednou měsíčně nebo podle doporučení výrobce. Zanesené filtry snižují účinnost a mohou vést k poruchám systému.

    7. Pravidelná kontrola filtru

    Čisté filtry zajišťují, že čerpadlo pracuje efektivně. Zkontrolujte a vyčistěte filtry alespoň jednou měsíčně.

    8. Udržování volného prostoru

    Zajistěte, aby kolem venkovní jednotky tepelného čerpadla byl dostatečný volný prostor. Odstraňte překážky, jako jsou větve, keře nebo zahradní nábytek, které by mohly bránit volnému přístupu vzduchu. Dostatečný volný prostor zlepšuje výkon a snižuje riziko přehřátí systému.

    9. Použití správných provozních režimů

    Během zimy používejte vhodné provozní režimy tepelného čerpadla, jako je režim rozmrazování. Tento režim zabraňuje tvorbě námrazy na venkovní jednotce a udržuje ji v optimálním provozním stavu. Ujistěte se, že váš systém má správně nastavené a funkční režimy pro zimní provoz.

    Dodržováním těchto tipů si zajistíte efektivní a spolehlivý provoz tepelného čerpadla po celou zimu.

    TIP na článek:

    Výhody použití tepelných čerpadel v zimě

    Když už nyní víme, že v zimě může klesat účinnost tepelných čerpadel, nabízí se otázka, zda jsou vhodnou volbou pro vytápění v chladnějších klimatických podmínkách. Odpověď je jednoznačná: ano. Ve srovnání s tradičními kotli nabízejí tepelná čerpadla řadu výhod, které z nich činí atraktivní volbu i pro zimní měsíce. 

    Vysoká účinnost: Tepelná čerpadla jsou přibližně čtyřikrát účinnější než kotle, což znamená nižší spotřebu energie a tím i nižší náklady na vytápění.

    Nízké emise: Na rozdíl od fosilních paliv používaných v kotlích, tepelná čerpadla neprodukují žádné škodlivé emise, které přispívají ke změně klimatu.

    Nízké nároky na údržbu: Tepelná čerpadla vyžadují minimální údržbu ve srovnání s kotli, což přispívá k jejich dlouhé životnosti a spolehlivosti.

    Flexibilita: Tepelná čerpadla mohou být využita nejen k vytápění, ale také k chlazení a ohřevu vody.

    I při krátkodobém poklesu efektivity zůstává provoz tepelného čerpadla velmi úsporný. Většina území České republiky se vyznačuje mírnějšími zimami. Extrémně mrazivé dny s teplotami pod -15 °C jsou spíše výjimkou. Průměrné lednové teploty se pohybují okolo -6 °C, což je pro většinu tepelných čerpadel zcela optimální provozní teplota.

    Co umí naše revoluční tepelné čerpadlo Schlieger Premium Pro

    Správně nadimenzované čerpadlo je základ úspěchu

    Pro optimální výkon tepelného čerpadla je nezbytný správný návrh, který zohledňuje:

    • Specifické potřeby budovy: Tepelné ztráty, velikost vytápěné plochy, požadovaný tepelný komfort.
    • Vlastnosti tepelného čerpadla: Výkon, účinnost při nízkých teplotách, kompatibilita s existujícím topným systémem. 

    vykon modelu tepelneho cerpadla

    Naši zkušení technici vám rádi poradí a vypracují přesný návrh na míru.

    Díky detailní analýze vašeho objektu a vašich požadavků vám zajistíme, že tepelné čerpadlo bude nejen správně dimenzováno, ale také optimalizováno pro co nejvyšší účinnost a minimální provozní náklady. Spolehněte se na naše know-how a zkušenosti v oblasti tepelných čerpadel. 

    Závěr

    Tepelná čerpadla jsou spolehlivým a ekologickým řešením pro vytápění domácností i v zimních měsících. Při správném výběru, instalaci a údržbě vám toto zařízení poskytne pohodlné a úsporné vytápění po mnoho let.

    Je však důležité mít na paměti, že žádné zařízení není dokonalé. I tepelná čerpadla mají své limity a mohou vyžadovat určitou péči. Pokud zvažujete pořízení tepelného čerpadla, neváhejte se poradit s odborníkem, který vám pomůže vybrat nejvhodnější řešení pro váš konkrétní případ.

    Často kladené otázky

    Tepelná čerpadla mohou v zimě zamrznout, když je výparník tepelného čerpadla chladnější než okolní vzduch. Měli byste se však obávat? Vůbec ne. Zamrzání tepelného čerpadla v zimě můžete zabránit tím, že zajistíte, aby vaše tepelné čerpadlo bylo zbaveno listí a nečistot a dalších předmětů, které blokují proudění vzduchu. 

    Většina tepelných čerpadel má zabudované nastavení odmrazování, které automaticky vyčistí ventilátory, zabrání jejich poškození a zajistí, že i v mrazivých dnech budou efektivně vytápět váš domov. 

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    zimě
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    zimě
    zimě

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

    10% Vyplněno

    O co máte zájem?

      15% Vyplněno

      Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

      fotovoltaika

      defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

      Jaký tvar střechy má váš dům?

      defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

      Jste majitelem domu?

      AnoNe

      Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

      Probíhá ověřování

      Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

      Loading..

      Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

      E-mail *

      Telefonní číslo *

      Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        21% Vyplněno

        Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

        tepelne-cerpadlo

        defaultPlynDřevoElektřinaJiné

        Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

        1-23-45+Nelze určit

        Jste majitelem domu?

        AnoNe

        Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

        Probíhá ověřování

        Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

        Loading..

        Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

        E-mail *

        Telefonní číslo *

        Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

          15% Vyplněno

          Čím ohříváte užitkovou vodu?

          solar

          defaultPlynDřevoElektřinaJiné

          Na jakém typu budovy má být solární kolektor instalován?

          defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

          Jaký tvar střechy má váš dům?

          defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

          Jste majitelem domu?

          AnoNe

          Zadejte lokalitu pro nejpřesnější výpočet dotace a ceny

          Probíhá ověřování

          Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

          Loading..

          Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
          Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

          E-mail *

          Telefonní číslo *

          Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            10% Vyplněno

            Vyberte si kombinaci

            (Vyberte alespoň 2 produkty)

            fotovoltaika

            FotovoltaikaTepelné čerpadloSolární kolektor

            Jaký je Váš nynější hlavní zdroj vytápění?

            defaultPlynDřevoElektřinaJiné

            Na jakém typu budovy má být systém instalován?

            defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

            Jaký tvar střechy má Váš dům?

            defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

            Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

            1-23-45+Nelze určit

            Jste majitelem domu?

            AnoNe

            Pro kterou lokalitu chcete spočítat dotaci?

            Probíhá ověřování

            Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

            Loading..

            Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
            Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

            E-mail *

            Telefonní číslo *

            Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            Vyřešte energie jednou provždy!

            Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

            Proč Schlieger?

            Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

            Německo

            Rakousko

            Česká republika

            Slovensko

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
            zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

            Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

            Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

            Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

            PO – PÁ 8 – 16 hod

            Fotovoltaika
            do 30 dnů nebo zdarma!

            chevron_right

            Dotace až 195 000 Kč

            chevron_right

            Úspora až 60 % el. energie

            chevron_right

            Patentované bezrámové panely

            Sledujte nás