Balkonová fotovoltaika: Rizika a proč zvolit raději střešní instalaci

Balkonová fotovoltaika obecně představuje inovativní řešení pro domácnosti, které chtějí využívat solární energii, ale nemají možnost instalovat klasickou střešní solární elektrárnu.. Fotovoltaika jako taková sice v posledních letech zažívá velký rozmach a díky technologickému pokroku se stává dostupnější i pro menší prostory. Je ale fotovoltaika na balkon skutečně dobrým řešením?

 

Fotovoltaika na střeše vs fotovoltaika na balkóně
Fotovoltaika
10min. čtení

Obsah

Pro balkonovou fotovoltaiku se zpravidla používají malé solární panely, které mohou být upevněny na zábradlí nebo připevněny na fasádu

Kromě samotných panelů je potřeba střídač, který přeměňuje získanou energii na použitelnou elektřinu. Některé systémy umožňují také ukládání energie do baterií ty zpravidla oceníte v případě, že vám nepřeje počasí. Balkonové systémy lze propojit s domácí elektrickou sítí, a získaná energie tak může být používaná na provoz domácích spotřebičů

Jak je fotovoltaika na balkóně výhodná?

Balkonová fotovoltaika může být  dobrou volbou pro ty, kteří chtějí využívat solární energii, ale nemají k dispozici dostatečně velkou střechu nebo pozemek takto to na papíře může znít lákavě. Bohužel, zásluhou absence dotací na toto řešení a proměnlivými podmínkami a nejistota investice z balkonové fotovoltaiky dělají obecně nepříliš výhodnou volbu. Jednoduše řečeno spíše se nevyplatí.

Přestože se jedná o skladnější alternativu klasické, střešní fotovoltaiky, je s ní spojeno mnoho faktorů, které mohou její celkovou výhodnost i návratnost investice značně ovlivnitAbyste měli ucelenější představu ohledně výhodnosti balkónové fotovoltaiky, níže se blíže podíváme na všechna pro a proti, která se jí týkají. 

Výhody balkonové fotovoltaiky

  1. Snadná instalace
    Na rozdíl od střešních systémů není potřeba žádná složitá stavební úprava. Solární panely lze snadno připevnit na zábradlí nebo parapet balkónu, díky čemuž je instalace rychlejší a méně nákladná.
  2. Úspora energie i financí
    Mini solární elektrárna na balkon pomáhá minimalizovat závislost na externích dodavatelích elektřiny. Přestože výkon není tak vysoký jako u větších solárních systémů, její role ve snižování spotřeby energie v domácnosti může být také znatelná. Záleží však na mnoha faktorech, a sice lokalitě i tamních podmínkách.
  3. Skvělé řešení pro byty
    Balkónová fotovoltaika je ideální pro městské byty, kde je omezený prostor a v drtivých případech i omezení ohledně střešního prostoru. I malé balkóny mohou poskytnout dostatek místa pro několik panelů, které dodají energii na provoz potřebných spotřebičů.

Nevýhody balkónové fotovoltaiky

  1. Omezený výkon
    Výkon balkonových solárních panelů je zpravidla výrazně nižší než u klasických střešních instalací. V praxi to znamená, že veškerou spotřebu elektřiny lze pokrýt pouze částečně.
  2. Závislost na orientaci a osvětlení
    Jak už jsme zmiňovali výše, úspěšnost solárního systému závisí na tom na podmínkách dané lokality a umístění balkonu. Balkóny směrem na jih jsou ideální, zatímco panely u severních nebo stíněných balkónů mohou mít nižší účinnost.
  3. Počáteční investice
    I když je balkonová fotovoltaika levnější než střešní systémy, stále vyžaduje počáteční investici do panelů, invertorů a dalších komponentů. Na výkon je přímo navázána i návratnost investice, která může být v závislosti na bodu 2 i delší. Nevýhodou je také to, že na balkonovou fotovoltaiku nelze získat dotaci

Proč je střešní fotovoltaika bezpečnější volbou než balkonové solární panely

S rostoucí popularitou balkonových solárních panelů, které jsou snadno dostupné v hobby marketech, se mnoho lidí pouští do svépomocné instalace. Tato zdánlivě snadná cesta k vlastní solární elektrárně však skrývá řadu bezpečnostních rizik.

Jako odborníci na střešní fotovoltaické systémy víme, že správná a bezpečná instalace vyžaduje zkušenosti a znalosti kvalifikovaných elektrikářů. U balkonových panelů, které si lidé často montují sami, hrozí nejen neodborné zapojení s rizikem požáru, ale také nedostatečné upevnění a nebezpečí pádu. říká náš provozní ředitel Pavel Matějovic

V případě škody způsobené neodborně nainstalovanou balkonovou fotovoltaikou navíc pojišťovny vyžadují revizi elektroinstalace. Bez ní může být pojistné plnění zamítnuto, což pro majitele znamená značné finanční ztráty.

Fotovoltaika na střeše vs fotovoltaika na balkóně

Naproti tomu střešní fotovoltaika instalovaná našimi zkušenými profesionály představuje bezpečnou a spolehlivou volbu. Používáme kvalitní komponenty a dbáme na precizní provedení instalace s důrazem na protipožární ochranu a dlouhodobou stabilitu systému.

Fotovoltaika na střeše vs fotovoltaika na balkóně

Toto srovnání ti pomůže lépe pochopit rozdíly mezi oběma typy fotovoltaických systémů a rozhodnout se, který je pro tebe vhodnější.

Fotovoltaika na střeše Balkonová fotovoltaika
Větší plocha pro umístění panelů umožňuje vyšší výkon a produkci elektřiny. Omezený prostor pro umístění panelů, což vede k nižšímu výkonu a produkci elektřiny v porovnání se střešními systémy.
Možnost optimálního nastavení úhlu a orientace panelů pro maximální účinnost. Obtížné dosažení optimálního úhlu a orientace panelů kvůli omezenému prostoru a konstrukčním výzvám, což může vést k nižší účinnosti.
Profesionální instalace zajišťuje správné provedení, bezpečnost a dlouhodobou spolehlivost systému. Riziko nesprávné instalace a nedostatečné konstrukční integrity, což může vést k bezpečnostním problémům, jako je pád panelů nebo požár.
Možnost připojení k síti a prodeje přebytečné elektřiny za výkupní ceny stanovené státem. Připojení k síti vyžaduje instalaci střídače kvalifikovaným elektrikářem, revizní zprávu a smlouvu o připojení, jinak hrozí vysoké pokuty.
Střešní fotovoltaika je běžně akceptována a nevyžaduje souhlas sousedů, pokud nezasahuje do společných prostor. Nutnost získat souhlas sousedů, protože balkonová fotovoltaika zasahuje do vnější podoby budovy a může ovlivnit estetický vzhled.

Mohlo by vás dále zajímat:

 

Balkónová

Ověřte si, zda se vám vyplatí fotovoltaika na střechu s baterií

 

    15% Vyplněno

    Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

    fotovoltaika

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Střešní fotovoltaika od profesionálů ze Schliegeru

    je bezpečnější a spolehlivější volbou pro využívání solární energie. Naše zkušenosti, kvalita a důraz na bezpečnost zajistí optimální fungování vašeho fotovoltaického systému bez zbytečných rizik.

    Solární panely na panelovém a bytovém domě

    Pokud zvažujete instalaci solárních panelů na panelový dům, je jednoznačně nejlepší volbou plochá střecha. Získáte tak větší solární elektrárnu s vyšším výkonem, možnost čerpání dotací a rychlejší návratnost investice. Navíc budete mít jistotu bezpečné a esteticky přijatelné instalace.

    Panely s pokročilou technologií

    Patentované fotovoltaické panely s nejmodernější technologií a výkonem 460 Wp dosahují až o 9 % vyšší účinnosti oproti běžným panelům. Panely AIKO jsou unikátní díky odolnosti proti mikrotrhlinám, kterou ocení každý, kdo hledá dlouhodobou spolehlivost.

    Naše
    záruky

    30let

    na 88,85 % výkon panelů

    25let

    na mechanické části panelů

    2roky

    na instalaci panelů

    Velká plocha střechy poskytuje dostatek prostoru pro umístění většího množství panelů, což vede k vyššímu výkonu a větší produkci elektřiny. Díky speciálním nosným konstrukcím lze panely nainstalovat v optimálním úhlu a orientaci, což zajišťuje maximální účinnost a využití slunečního záření. Další výhodou je možnost čerpání dotací na stavbu solární elektrárny na střeše panelového domu. Dotace mohou pokrýt až 50 % nákladů na instalaci, což znamená, že si můžete dovolit větší solární systém s vyšším výkonem.

    Instalace solárních panelů na střechy bytových domů již nevyžaduje jednomyslný souhlas všech vlastníků, stačí jen nadpoloviční většina.

    Co se týče legislativy balkonové fotovoltaiky, tak obyvatelé připojených bytů si pak mohou rozdělit vyrobenou elektřinu podle předem stanoveného alokačního klíče. Systém funguje tak, že fotovoltaika dodává energii primárně do společných prostor a přebytky jsou distribuovány do jednotlivých domácností. Solární elektrárna může být vybavena bateriovým úložištěm, ale není to podmínkou.

    Fotovoltaika: Ludmila Smolová | Schlieger recenze

    I když je 100% shoda všech vlastníků spíše raritou, v takovém případě není nutné propojovat všechna odběrná místa. Namísto toho se určí jedno hlavní odběrné místo, kam proudí elektřina ze solárních panelů, a odtud se případné přebytky dělí mezi ostatní byty prostřednictvím přidružených odběrných míst.

    Mohlo by Vás také zajímat: 

    Dotace na balkonovou fotovoltaiku

    V současné je možné využívat různé dotační programy na podporu fotovoltaických systémů. Nejnovějším je v současnou chvíli program Nová zelená úsporám, který poskytuje finanční podporu domácnostem právě při instalaci a přechodu na obnovitelné zdroje energie.

    Podmínky pro získání dotace zahrnují:

    • Minimální požadovaný výkon systému – i menší balkónové fotovoltaiky často splňují tyto požadavky.
    • Technické standardy – systém musí být instalován odbornou firmou a splňovat určité kvalitativní normy.
    • Žádost o dotaci – musí být podána před instalací, s doložením potřebné dokumentace.

    Bohužel, jak jsme psali výše, na balkonovou fotovoltaiku se dotace nevztahují. Pokud ale uvažujete o normální fotovoltaice přímo na střechu, naši odborníci ve Schliegeru vám s nimi včetně jejich vyřízení, rádi pomohou. Níže si můžete do minuty ověřit dostupnost dotací ve vašem kraji:

     

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    Balkónová
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    Balkónová
    Balkónová

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

      PSČ *

      E-mail *

      Telefon *


      Co získám v PDF nabídce

      Vyřešte energie jednou provždy!

      Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

      Proč Schlieger?

      Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

      Německo

      Rakousko

      Česká republika

      Slovensko

      Přes 19 000 
      instalací v zemích EU

      Přes 19 000 
      instalací v zemích EU

      Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
      zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

      Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

      Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

      Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

      PO – PÁ 8 – 16 hod

      Fotovoltaika
      do 30 dnů nebo zdarma!

      chevron_right

      Dotace až 195 000 Kč

      chevron_right

      Úspora až 60 % el. energie

      chevron_right

      Patentované bezrámové panely

      Sledujte nás