6 jednoduchých kroků: Jak probíhá změna dodavatele elektřiny

Zvažujete změnu dodavatele energií, ale nejste si jisti, jak celý proces probíhá? Není se čeho obávat. I když se to může na první pohled zdát jako složitá administrativa, ve skutečnosti je to jednoduchý proces, který vám může ušetřit značné částky na vašich účtech za energie. Od roku 2007 máte právo svobodně si vybrat dodavatele, který vám nejlépe vyhovuje. Tento článek vám krok za krokem vysvětlí, jak celý proces probíhá a na co si dát pozor. 

6 jednoduchých kroků: Jak probíhá změna dodavatele elektřiny
Fotovoltaika
10min. čtení

Obsah

Ke změně dodavatele elektřiny mohou vést různé důvody. Svého dodavatele si můžete vybrat nezávisle na distributorovi elektřiny (ČEZ, E.ON, PRE). Změnit dodavatele elektřiny v České republice je naštěstí snadné.

Pokud zvažujete instalaci fotovoltaického systému nebo tepelného čerpadla, je důležité se kromě samotné technologie zaměřit i na výběr vhodného dodavatele elektřiny. Některé společnosti nabízejí speciální tarify a výkupní ceny, které mohou maximalizovat výhody těchto ekologických řešení. Jak ale probíhá změna dodavatele v kontextu fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla? Zjistíte dále v článku

Zjistěte, zda se Vám vyplatí fotovoltaika, tepelné čerpadlo nebo solární kolektory

    10% Vyplněno

    Vyberte si kombinaci

    (Vyberte alespoň 2 produkty)

    fotovoltaika

    FotovoltaikaTepelné čerpadloSolární kolektor

    Jaký je Váš nynější hlavní zdroj vytápění?

    defaultPlynDřevoElektřinaJiné

    Na jakém typu budovy má být systém instalován?

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má Váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

    1-23-45+Nelze určit

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Pro kterou lokalitu chcete spočítat dotaci?

    Probíhá ověřování

    Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

    Loading..

    Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
    Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Existuje několik pádných důvodů, proč změnit dodavatele elektřiny

    Při zvažování změny dodavatele elektřiny je důležité se zaměřit na úsporu nákladů (levnější tarify a nižší fixní poplatky), smluvní podmínky (flexibilita, transparentnost a kvalita zákaznického servisu), ekologické hledisko (obnovitelné zdroje a udržitelnost) a dodatečné benefity (bonusy, slevy a doplňkové služby).

    Pečlivým zvážením těchto faktorů můžete najít dodavatele elektřiny, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a preferencím, ať už je vaší hlavní prioritou úspora peněz, flexibilita, ekologie nebo dodatečné výhody.

    Proč změnit dodavatele elektřiny při pořízení fotovoltaiky, tepelného čerpadla nebo při zavádění úsporných opatření:

    Důvod změny dodavatele
    Lepší výkupní ceny za přebytečnou elektřinu z fotovoltaiky Někteří dodavatelé nabízejí výhodnější tarify pro lidi s fotovoltaikou, díky kterým můžete více vydělat na prodeji přebytečné elektřiny.

    Vyrábíte více elektřiny, než spotřebujete? Nenechte své přebytky zmizet v síti! Zjistěte, jak fungují přetoky do sítě a jak z nich můžete těžit. Poradíme vám, jak na výhodný prodej přebytečné elektřiny a jak si vybrat nejlepšího odběratele.

    Chystáte se na instalaci fotovoltaiky nebo už ji máte? Pak byste měli vědět o chystaných změnách ve výkupu elektřiny v roce 2024. Projděte si s námi krok za krokem, co vás čeká a jak postupovat, abyste získali maximum z vaší investice.

    Výhodné tarify pro provoz tepelného čerpadla Existují speciální tarify navržené pro efektivní provoz tepelných čerpadel, které mohou snížit náklady na vytápění.

    Plánujete instalaci tepelného čerpadla nebo ho již máte a chcete ušetřit na energiích? Pak je sazba D57d tou správnou volbou! Projděte si s námi jednoduchý postup, jak na změnu distribuční sazby, a začněte čerpat výhody zvýhodněné dvoutarifové sazby pro tepelná čerpadla.

    Podpora ekologicky šetrných řešení Volbou dodavatele, který investuje do obnovitelných zdrojů energie, můžete podpořit rozvoj ekologických řešení.

    Zvažujete fotovoltaickou elektrárnu? Projděte si našich 10 klíčových tipů, které vám pomohou vybrat optimální řešení. Od volby spolehlivého dodavatele po zajištění maximální životnosti – poradíme vám, na co se zaměřit.

    Komplexní služby pro váš energetický systém Někteří dodavatelé nabízejí doplňkové služby, jako je monitoring spotřeby, energetické poradenství nebo výhodné financování dalších ekologických opatření.
    Úspora peněz díky kombinaci různých opatření Správnou kombinací fotovoltaiky, tepelného čerpadla a dalších úsporných opatření můžete s pomocí dodavatele významně snížit své účty za energie.

    Moderní energeticky soběstačné domy nabízí chytré propojení fotovoltaiky, tepelného čerpadla, bateriového úložiště a řídicího systému. Dokáží pokrýt většinu svých energetických potřeb, a to s minimálními náklady a šetrně k životnímu prostředí.

    Jak probíhá změna dodavatele elektřiny: Krok za krokem

    1. Porovnání nabídek

    Hlavním důvodem, proč lidé mění dodavatele elektřiny, je snaha ušetřit. Díky srovnávačům energií můžete snadno zjistit, zda vám váš současný dodavatel nabízí nejvýhodnější podmínky. Kromě ceny je důležité sledovat také další aspekty.

    Zvlášť důkladně si prostudujte obchodní podmínky. Zaměřte se na to, jak dlouho smlouva platí, jaké jsou výpovědní lhůty, kolik vás budou stát případné sankce nebo poplatky a jak se ceny mohou v budoucnu změnit. Teprve poté, co budete mít jasný přehled o svých právech a povinnostech, se rozhodněte pro konkrétního dodavatele. Z vyúčtování zjistěte roční spotřebu elektřiny, podle které se budete orientovat při výběru nového tarifu.

    Retenční nabídky – ano, nebo ne?

    Pokud se rozhodnete změnit dodavatele, může se stát, že vám váš současný dodavatel nabídne tzv. retenční nabídku. Jedná se o speciální nabídku, která má za cíl vás přesvědčit, abyste u něj zůstali. Před tím, než nabídku přijmete, si ji pečlivě prostudujte a porovnejte s nabídkami od ostatních dodavatelů.

    2. Výpověď smlouvy

    Existují dva způsoby, jak začít se změnou dodavatele:

    1. Samostatná výpověď: Můžete sami vypovědět smlouvu u svého stávajícího dodavatele a následně uzavřít novou smlouvu s novým dodavatelem.
    2. Plná moc pro nového dodavatele: Častěji se využívá možnost udělit plnou moc novému dodavateli. Ten za vás vyřídí veškerou administrativu spojenou s ukončením stávající smlouvy a uzavřením nové.

    Pokud se rozhodnete vypovědět smlouvu sami, je důležité rozumět výpovědním lhůtám a podmínkám, které se na vás vztahují. Požádejte o potvrzení přijetí výpovědi a ujistěte se, že výpověď byla akceptována.

    • Smlouva na dobu neurčitou: Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, můžete ji vypovědět kdykoliv. Obvyklá výpovědní lhůta je 3 měsíce, ale může se lišit podle konkrétní smlouvy.
    • Smlouva na dobu určitou: U smluv na dobu určitou je změna dodavatele možná, ale často je spojena s podmínkami. Pokud chcete změnit dodavatele před skončením smlouvy, budete muset uhradit pokutu dle smluvních podmínek. Nejvýhodnější je změnit dodavatele těsně před koncem stávající smlouvy. 
      • Vypovědět smlouvu musíte alespoň 20 dní před koncem závazku.
      • Pokud dodavatel zvýšil cenu na další období, můžete vypovědět do 10 dnů před koncem závazku.

    Na co si dát pozor:

    • Podvodné praktiky: Někteří dodavatelé mohou zatajovat informace o ukončení smlouvy. Podle zákona máte právo tyto informace znát a najdete je ve své faktuře.
    • Přepis odběrného místa na jinou osobu: Pokud smlouvu uzavřela jiná osoba, je nutné nejdříve provést přepis.
    • Akceptace výpovědi: Není zákonně vyžadována, ale může být požadována novým dodavatelem. Důležité je, aby vám dodavatel sdělil přesné datum, kdy dojde k ukončení dodávek. Toto datum je pro přechod k novému dodavateli klíčové.

    Změna dodavatele je zdarma a během ní vám nebude přerušena dodávka elektřiny.

    3. Přechod na nového dodavatele

    Nový dodavatel často přebírá administrativu spojenou se změnou dodavatele, aby nové zákazníky motivoval a usnadnil jim přechod. Měl by vše koordinovat takovým způsobem, aby nedošlo k přerušení dodávky elektřiny a také vás bude informovat, k jakému datu dojde ke změně.

    4. Odečet elektroměru

    Podepsáním smlouvy u nového dodavatele ještě není tak úplně hotovo. Ke dni změny dodavatele je totiž nutné provést odečet stavu vašeho elektroměru. Tento údaj nahlaste svému původnímu dodavateli. Díky tomu se vyhnete odhadovanému vyúčtování, které by pro vás mohlo být nevýhodné. 

    Na základě vašeho odečtu vám původní dodavatel vystaví konečné vyúčtování, kde bude zohledněna vaše skutečná spotřeba. 

    Toto vyúčtování zahrnuje veškerou spotřebovanou energii do okamžiku přechodu k novému dodavateli. Pokud je vaše spotřeba vyšší než platby záloh, vznikne vám nedoplatek, který je nutné uhradit. V případě, že jste platili zálohy nadměrně, bude vám přeplatek vrácen. 

    Po obdržení konečného vyúčtování od původního dodavatele si pečlivě zkontrolujte všechny údaje, zejména výši záloh a celkovou částku k úhradě. Pokud zjistíte nějaké nesrovnalosti, neváhejte kontaktovat svého bývalého dodavatele. Mohlo by vás také zajímat: Jak se vyznat v elektroměru: Vše, co potřebujete vědět

    5. Nové zálohy a platby

    Po přechodu obdržíte závěrečné vyúčtování od vašeho předchozího dodavatele. Ujistěte se, že jsou všechny údaje správné a uhraďte případné závazky. Zkontrolujte první fakturu od nového dodavatele, zda odpovídá sjednaným podmínkám a obdržít také předpis záloh. Nezapomeňte si v bance zrušit všechny trvalé příkazy a inkasa spojené s platbami za energie a nastavit nové platby u nového dodavatele. Tím pro vás změna dodavatele zdárně končí. 

    6. Sledování spotřeby a dopadu úsporných opatření

    Pravidelně sledujte spotřebu a porovnejte vyúčtování od předchozího a nového dodavatele za stejné roční období, abyste zjistili, zda změna dodavatele přinesla očekávanou úsporu. Zvažte další úsporná opatření a využijte případné bonusy a akce nabízené novým dodavatelem.

    Co se stane s mým stávajícím elektroměrem?

    Elektroměr zůstává na svém místě a patří distributorovi, nikoli dodavateli. Distributor je zodpovědný za distribuci energií v dané oblasti a s elektroměrem nemanipuluje, pokud nedochází k nějakým výjimečným událostem, jako je například zrušení odběrného místa.

    Změna dodavatele elektřiny je administrativně jednoduchý proces, který může vést k významným úsporám nákladů na energie

    Důležité je pečlivě porovnat nabídky včetně smluvních podmínek a správně vypovědět smlouvu se stávajícím dodavatelem. Dodržením postupu a výpovědní lhůty zajistíte hladký přechod bez přerušení dodávky elektřiny.

    Nezapomínejte však, že nejnižší cena není vždy tím nejdůležitějším kritériem. Zaměřte se také na kvalitu služeb, transparentnost obchodních podmínek a případné bonusy, které nový dodavatel nabízí. 

    Nezapomeňte:

    • Srovnávat nabídky: Před podpisem smlouvy si pečlivě porovnejte nabídky různých dodavatelů. Zaměřte se nejen na cenu, ale i na další podmínky, jako jsou zálohy, výpovědní lhůta nebo další podmínky.
    • Číst smlouvu: Smlouvu s novým dodavatelem si pečlivě přečtěte a v případě nejasností se nebojte zeptat.
    • Uchovávat dokumenty: Veškeré dokumenty spojené se změnou dodavatele si pečlivě uchovávejte pro případné budoucí potřeby.
    • Komunikovat s dodavateli: Pokud narazíte na nějaký problém, neváhejte kontaktovat svého stávajícího nebo nového dodavatele.

    Mohlo by Vás také zajímat:

    Nejčastější otázky

    K úspěšné změně dodavatele budete potřebovat smlouvu s původním dodavatelem, poslední vyúčtování, občanský průkaz, doklad o vztahu k odběrnému místu (např. nájemní smlouvu) a aktuální stav elektroměru. 

    Ne, změna dodavatele je čistě administrativní záležitost. Kvalita elektřiny, elektroměr ani rozvody se nijak nemění.

    Délka změny závisí především na výpovědní lhůtě ve vaší stávající smlouvě. Po jejím uplynutí trvá změna zpravidla jen několik dní.

    Pokud jste smlouvu uzavřeli mimo obchodní prostory nebo distančně, můžete od ní odstoupit do 14 dnů. Pokud jste smlouvu uzavřeli přes zprostředkovatele, máte na odstoupení 15 dní po zahájení dodávek, přičemž výpovědní doba je dalších 15 dní.

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    změna
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    změna
    změna

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

      PSČ *

      E-mail *

      Telefon *


      Co získám v PDF nabídce

      Vyřešte energie jednou provždy!

      Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

      Jsme jednička na trhu v počtu realizací

      Mapa+dodavka 1
      Přes 19 000 instalací v zemích EU

      Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

      PO – PÁ 8 – 16 hod

      Fotovoltaika
      do 30 dnů nebo zdarma!

      chevron_right

      Dotace až 195 000 Kč

      chevron_right

      Úspora až 60 % el. energie

      chevron_right

      Patentované bezrámové panely

      Sledujte nás