Vyplatí se ukládat přebytky elektřiny do virtuální nebo fyzické baterie

Porovnejte výhody a nevýhody virtuální a fyzické baterie. Zjistěte, která varianta je pro vás nejvhodnější z hlediska nákladů, nezávislosti a flexibility. Optimalizujte svou spotřebu energie a ušetřete na účtech za elektřinu.

Vyplatí se ukládat přebytky elektřiny do virtuální nebo fyzické baterie
Fotovoltaika
10min. čtení

Obsah

Ověřte si, zda se vám vyplatí fotovoltaika s baterií

    15% Vyplněno

    Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

    fotovoltaika

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Co je a jak funguje virtuální baterie

    Virtuální baterie je inovativní koncept, který umožňuje efektivně ukládat a využívat elektrickou energii bez nutnosti fyzické baterie. Tento systém funguje na principu chytrého řízení spotřeby energie a využívá již existující infrastrukturu, jako jsou elektrická vozidla a budovy vybavené solárními panely.

    Představte si, že vlastníte elektromobil a dům se solárními panely. Během dne, kdy svítí slunce, vaše solární panely vyrábějí elektřinu, kterou můžete použít pro napájení vašeho domu a nabíjení elektromobilu. Pokud máte přebytek energie, můžete ji prostřednictvím virtuální baterie „uložit“ do distribuční sítě.

    Když nastane noc nebo období s nižší produkcí solární energie, můžete tuto „uloženou“ energii čerpat ze sítě a používat ji pro své potřeby. Virtuální baterie tak funguje jako pomyslný úložný prostor, do kterého můžete ukládat přebytečnou energii a čerpat ji v době, kdy ji potřebujete.

    Celý proces je řízen chytrým softwarem, který optimalizuje tok energie mezi vaším domem, elektromobilem a sítí. Tento software bere v úvahu různé faktory, jako je předpověď počasí, vaše spotřební návyky a aktuální ceny elektřiny, aby zajistil co nejefektivnější využití energie.

    Možná se Vám také bude hodit:

    Doporučujeme produkty Schlieger

    Virtuální baterii mohou využít majitelé a provozovatelé fotovoltaických elektráren o výkonu do 50 kWp. Ty ke svému provozu nepotřebují licenci

    Virtuální baterii mohou využít majitelé a provozovatelé fotovoltaických elektráren o výkonu do 50 kWp. Ty ke svému provozu nepotřebují licenci. Virtuální baterii mohou využívat fyzické i právnické osoby. Podmínky se mohou lišit podle jednotlivých poskytovatelů, takže je třeba ověřit, zda budou vyhovovat vašim potřebám. Služba je určena široké škále zákazníků a uživatelů, kteří chtějí efektivně využívat elektrickou energii a podílet se na budování udržitelnější budoucnosti. Mezi hlavní cílové skupiny patří:

    • Majitelé domů se solárními panely
    • Vlastníci elektromobilů
    • Podniky a organizace
    • Obce a města
    • Provozovatelé elektrických sítí

    Možná se Vám také bude hodit:

    Při rozhodování mezi virtuální a fyzickou baterií je důležité zvážit vaše konkrétní potřeby a okolnosti.

    Virtuální baterie:

    Pokud máte stabilní připojení k síti a chcete se vyhnout vysokým počátečním nákladům, může být virtuální baterie vhodnou volbou.

    Výhody Nevýhody
    Nižší počáteční náklady: Nemusíte kupovat a instalovat cenově nákladnfyzické baterie Závislost na síti: Virtuální baterie vyžaduje stabilní a spolehlivé připojení k elektrické síti.
    Škálovatelnost: Kapacita virtuální baterie se snadno přizpůsobuje vašim potřebám. Omezená kontrola: Nemáte přímou kontrolu nad tím, kdy a jak se energie ukládá a využívá.
    Snadná údržba: Údržbu a správu virtuální baterie zajišťuje poskytovatel služby. Potenciální poplatky: Některé služby virtuální baterie mohou účtovat poplatky za používání.
    Flexibilita: Virtuální baterie může sloužit více uživatelům a přizpůsobovat se měnícím se podmínkám.

    Fyzické baterie:

    Pokud však upřednostňujete nezávislost, přímou kontrolu a máte prostředky na počáteční investici, může být lepší volbou fyzická baterie.

    Výhody Nevýhody
    Nezávislost: Fyzická baterie vám umožňuje ukládat a využívat energii i při výpadku sítě. Vysoké počáteční náklady: Nákup a instalace fyzické baterie mohou být nákladné.
    Přímá kontrola: Máte plnou kontrolu nad tím, kdy a jak se energie ukládá a využívá. Omezená kapacita: Kapacita fyzické baterie je omezena její velikostí a není snadno škálovatelná.
    Potenciální úspory: Z dlouhodobého hlediska může být vlastní fyzická baterie finančně výhodnější. Údržba: Fyzické baterie vyžadují pravidelnou údržbu a po čase je nutná jejich výměna.

    Schlieger nabízí špičkové fyzické baterie pro vaši nezávislost a kontrolu nad energií. Naše baterie poskytují vysoký výkon, dlouhou životnost a potenciální dlouhodobé úspory.

    Hledáte spolehlivé řešení pro ukládání energie?

     S baterií od Schliegeru se stanete méně závislými na síti a ušetříte na účtech za elektřinu. Náš tým odborníků vám poradí s výběrem správné baterie a zajistí hladkou instalaci i údržbu. Dále se vám bude hodit: Jak nejlépe vybrat baterie pro fotovoltaiku

    Ověřte si, zda se vám vyplatí fotovoltaika s baterií

      15% Vyplněno

      Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

      fotovoltaika

      defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

      Jaký tvar střechy má váš dům?

      defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

      Jste majitelem domu?

      AnoNe

      Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

      Probíhá ověřování

      Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

      Loading..

      Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

      E-mail *

      Telefonní číslo *

      Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

      Přebytky neukládá ve formě elektrické energie, ale odebere je od vás do sítě a připíše vám je na účet

      Přebytky vyrobené přes den tak můžete využít k nočnímu provozu, nebo v zimě uplatníte přebytky z letního období.

      Porovnejte cenu, za jakou dodavatel elektřiny od vás vykoupí přebytky, s cenou, za jakou vám ji prodá zpět. Do výkupní ceny jsou pochopitelně zahrnuty související distribuční náklady, poplatky a daně. Pokud je rozdíl mezi těmito cenami malý, může být virtuální baterie výhodná. V případě, že je výkupní cena výrazně nižší než cena za nákup, pořízení virtuální baterie už z tohoto jediného důvodu nemusí dávat smysl.

      Věnujte pozornost smluvním podmínkám dodavatele elektřiny!

      Ti mohou mimo jiné účtovat poplatky za využívání virtuální baterie, nebo mohou omezit množství energie, kterou můžete uložit nebo zpětně odebrat.

      Výkupní ceny elektřiny v roce 2024

      V roce 2024 se výkupní ceny elektřiny v České republice výrazně liší podle dodavatelů a typu smlouvy. Výkupní ceny se pohybují mezi 1 100 až 2 000 Kč/MWh. Některé společnosti, jako PRE, nabízejí i vyšší výkupní ceny (například až 3 500 Kč/MWh), pokud vyrobená elektřina pokryje vlastní spotřebu. Mnozí dodavatelé také nabízejí možnost prodat elektřinu za spotové ceny, které se mění podle aktuálních tržních podmínek. Tyto ceny mohou dosahovat i 7 000 Kč/MWh, zejména v době vysoké poptávky.

      Přečtěte si článek Jaký je postup při výkupu elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024.

      Jaké jsou další alternativy k virtuální baterii

      Fyzická baterie nejspíš bude vhodnější volbou, pokud si můžete dovolit navýšit počáteční investici a oceníte větší nezávislost na distribuční síti. Je však důležité zmínit, že počáteční náklady na pořízení fyzické baterie lze významně snížit využitím státních dotací, které mohou pokrýt až polovinu investice.

      Díky těmto dotacím se stává fyzická baterie dostupnější širšímu okruhu zájemců. Elektřinu si tak budete ukládat přímo doma a čerpat ji budete moci i v případě výpadku dodávky elektřiny z rozvodné sítě.

      Jaký výkon fotovoltaické elektrárny zvolit?

      Náš špičkový střídač Schlieger Asymo dokáže distribuovat až 50 % výkonu na jednu fázi, což umožňuje větší odběr energie z fotovoltaické elektrárny a přispívá k významným úsporám. Tento střídač je také certifikovaný pro použití a řízení v komunitní energetické síti, což otevírá další možnosti sdílení a optimalizace energie ve vaší lokalitě.

       

      virtuální

      Připravíme vám individuální nabídku

      Uvedená nabídka je pouze indikativní. Konkrétní nabídku vám vypracuje obchodní zástupce Schlieger na základě individuálních požadavků. Pro získání dotace NZÚ nebo NZÚ light je nutné splnit podmínky dotačního programu vyhlášené Ministerstvem životního prostředí.

      Malá S Střední M Velká L
      Výkon elektrárny virtuální 3,96 kWp virtuální 6,16 kWp virtuální9,68 kWp
      Kapacita baterie virtuální 11,23 kWh virtuální 11,23 kWh virtuální 11,23 kWh
      Hybridní střídač virtuální 8 kW virtuální 8 kW virtuální10 kW
      Ceníková cena 348 436 Kč 406 238 Kč 457 156 Kč
      Zvýhodnění (dotace a sleva) 180 040 Kč 210 000 Kč 210 000 Kč
      Cena s DPH po zvýhodnění od 168 396 Kč od 196 238 Kč od 247 156 Kč

      Pokud máte dostatečnou plochu na střeše, může se vyplatit pořídit i větší systém. Přebytky elektřiny budete moci v blízké budoucnosti sdílet s rodinou či sousedy díky komunitnímu sdílení. Dále vás může zajímat:

      Okamžitá spotřeba nebo akumulace energie do zásobníku teplé vody vychází výhodněji než prodej do sítě.

      Komunitní sdílení elektřiny v rámci rodiny, domu, ulice, obce, nebo mezi vlastními nemovitostmi může být zajímavé od 2. poloviny roku 2024. Za sdílení elektřiny po síti se platí distribuční poplatky.

      Více se dočtete v našem článku: Co přinese komunitní energetika v roce 2024.

      Přímý prodej za fixní nebo spotové ceny volte jako poslední možnost, kdy na elektřině nejvíce vydělá distributor nebo dodavatel.

      Jaké zkušenosti mají naši zákazníci s fotovoltaickými systémy: ⭐⭐⭐⭐⭐

      Chcete se ujistit, že děláte správné rozhodnutí při výběru dodavatele? Navštivte naši stránku s recenzemi a přečtěte si autentické názory a hodnocení od lidí, kteří už našimi službami prošli. Jejich spokojené reakce mluví za vše a mohou být tím posledním impulsem, který potřebujete k tomu, abyste se i vy stali hrdými majiteli fotovoltaické elektrárny od Schliegeru. Neváhejte a začtěte se do příběhů našich zákazníků ještě dnes!

      Shrnutí

      Virtuální baterie dává smysl, pokud vychází výhodněji oproti pořízení fyzické baterie. Je třeba porovnat jednotlivé nabídky dodavatelů elektřiny a spočítat, co je pro vás výhodnější, což se vzhledem k nepředvídatelnému vývoji cen bude navíc měnit v čase. Obecně se virtuální baterie kvůli vysokým paušálním poplatkům za službu nevyplácí pro přebytky do 1000 kWh/rok. S výpočtem a porovnáním různých konfigurací fotovoltaického systému vám ochotně pomohou naši obchodně-techničtí zástupci.

      Mohlo by se Vám dále hodit:

      Proč Schlieger?

      Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

      5 100+

      Tepelných čerpadel

      11 900+

      Fotovoltaických elektráren

      1 000+

      Fototermických systémů

      Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

      Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

      Jsme členové těchto asociací

      Carousel - Dotace
      Fotovoltaika s garancí dotace

      Fotovoltaika s garancí dotace

      virtuální
      Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
      virtuální
      virtuální

      Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

      Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

        PSČ *

        E-mail *

        Telefon *


        Co získám v PDF nabídce

        Vyřešte energie jednou provždy!

        Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

        Jsme jednička na trhu v počtu realizací

        Mapa+dodavka 1
        Přes 19 000 instalací v zemích EU

        Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

        PO – PÁ 8 – 16 hod

        Fotovoltaika
        do 30 dnů nebo zdarma!

        chevron_right

        Dotace až 195 000 Kč

        chevron_right

        Úspora až 60 % el. energie

        chevron_right

        Patentované bezrámové panely

        Sledujte nás