Jaký je postup při výkupu elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024

Provozujete domácí nebo firemní fotovoltaickou elektrárnu, nebo o ní uvažujete a zjišťujete možnosti, jak vám může ušetřit nebo vydělat? Jak je to s výkupem elektřiny? Můžete své přebytky vyrobené elektřiny prodávat a posílat do distribuční sítě? Je distributor nebo dodavatel elektřiny ze zákona povinný přebytky odkoupit? Jaká je aktuální výkupní cena elektřiny? Odpovědi najdete v našem článku.

Jaký je postup při výkupu elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024
Fotovoltaika
10min. čtení

Obsah

výkup

Ověřte si, zda se vám vyplatí fotovoltaika

 

    15% Vyplněno

    Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

    fotovoltaika

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Jak funguje výkup elektřiny z fotovoltaické elektrárny

    Většina zákazníků distributorů a dodavatelů elektřiny platí jak za distribuci prostřednictvím rozvodné sítě včetně přípojného místa s elektroměrem, tak za silovou elektřinu, jež mohou kupovat od libovolného dodavatele, který jim nabídne lepší podmínky (cena elektřiny, výše poplatků, výhodnější smlouva, doplňkové služby, výhody a podobně).

    Pokud máte vlastní fotovoltaickou elektrárnu, můžete během slunečných dnů vyrobit více elektřiny, než spotřebujete. Takzvané přetoky lze ukládat do baterie nebo prodávat do distribuční sítě. Baterie může sloužit jak pro odložení spotřeby, tak prodeje elektrické energie na dobu, kdy je to ekonomicky výhodnější. Distributor nemá zákonnou povinnost vykupovat přetoky z fotovoltaiky a ne vždy je to výhodné.

    Více se dočtete v našich článcích na téma komunitní sdílení elektřiny:

    Pokud se se svým dodavatelem elektřiny dohodnete na výkupu elektrické energie, můžete na tom vydělat. Výkup elektřiny z FVE není nic neobvyklého a nabízí ho řada dodavatelů energií. Výkup elektřiny však pro dodavatele není povinný a vaši žádost může jednoduše zamítnout. V krajním případě se může stát, že vám fotovoltaiku dokonce odmítnou připojit do sítě z důvodu možného přetížení.

    Jaký je postup při výkupu elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024

    Podmínky výkupu přetoků elektrické energie bez licence

    O výkup elektřiny máte ze zákona právo žádat, pokud vlastníte malou „výrobnu elektřiny“ s instalovaným výkonem do 50 kW. Do tohoto limitu navíc nepotřebujete ani stavební povolení, ani speciální licenci pro podnikání v energetice.

    Chcete-li začít vydělávat na přebytcích elektřiny z vaší fotovoltaické elektrárny, je třeba podniknout dva důležité kroky. Nejprve kontaktujte svého regionálního distributora elektřiny (ČEZ Distribuce, EG.D nebo PREdistribuce, podle vaší lokality) a požádejte o připojení vaší FVE do distribuční soustavy. Tento krok je nezbytný pro to, abyste mohli dodávat přebytky elektřiny do sítě.

    Jakmile je vaše fotovoltaika úspěšně připojena, je na čase najít spolehlivého odběratele vašich přebytků. Na trhu působí řada firem, které se specializují na výkup elektřiny od malých výrobců. Pečlivě porovnejte jejich nabídky – zaměřte se na výkupní ceny, délku závazku, podmínky ukončení smlouvy a způsob vyplácení peněz. Vyberte si solidního partnera, který vám nabídne féroví podmínky.

    Při optimální konfiguraci vaší FVE a vhodně zvolené výkupní ceně můžete prodejem přebytků získat zajímavou roční sumu v řádu tisíců až desítek tisíc korun, v závislosti na velikosti vaší elektrárny a množství prodané elektřiny. Tyto dodatečné příjmy mohou zvýšit celkovou rentabilitu vaší fotovoltaické investice a zkrátit její návratnost.

    Vyplatí se spot víc než fixní ceny elektřiny?

    Odpověď na otázku, zda se vyplatí spot více než fixní ceny elektřiny, není jednoznačná a záleží na individuální situaci a preferencích každého spotřebitele. Nicméně, zde jsou některé faktory, které je třeba zvážit:

    Když se rozhodujete mezi spotovými a fixními cenami elektřiny, je důležité zvážit několik faktorů. Spotové ceny elektřiny se neustále mění v závislosti na aktuální nabídce a poptávce na trhu. To znamená, že cena, kterou platíte za elektřinu, se může lišit každou hodinu nebo dokonce každou minutu. Na druhou stranu fixní ceny zůstávají po dobu trvání smlouvy stejné, obvykle po dobu 1-3 let, což vám poskytuje větší jistotu a předvídatelnost nákladů.

    Jedním z hlavních faktorů při rozhodování mezi spotovými a fixními cenami je vaše schopnost přizpůsobit spotřebu elektřiny. Pokud jste schopni posunout většinu své spotřeby do období s nižšími spotovými cenami, například do nočních hodin nebo víkendů, mohli byste potenciálně ušetřit peníze ve srovnání s fixními cenami. Nicméně, pokud máte relativně stabilní spotřebu elektřiny během celého dne a nemáte možnost ji výrazně přizpůsobit, fixní ceny mohou být pro vás výhodnější.

    Je také důležité zvážit vlastní toleranci k riziku. Spotové ceny jsou ze své podstaty riskantnější, protože se mohou značně lišit a jsou méně předvídatelné. Pokud upřednostňujete jistotu a stabilitu ve svých výdajích za energie, fixní ceny mohou být pro vás vhodnější volbou.

    V neposlední řadě je třeba vzít v úvahu i administrativní zátěž spojenou s různými cenovými strukturami. Sledování spotových cen a neustálé přizpůsobování spotřeby může vyžadovat více času a úsilí ve srovnání s fixními cenami, kde jednoduše platíte dohodnutou sazbu bez ohledu na tržní výkyvy.

    Faktor Spotové ceny Fixní ceny
    Volatilita cen Ceny se neustále mění v závislosti na nabídce a poptávce na trhu Ceny zůstávají po dobu trvání smlouvy stejné
    Schopnost přizpůsobit se Možnost ušetřit přizpůsobením spotřeby období s nižšími cenami Méně flexibility, ale větší stabilita a předvídatelnost
    Dlouhodobé vs. krátkodobé úspory Krátkodobě mohou přinést úspory, ale dlouhodobě může být fixní cena výhodnější Stabilní ceny po celou dobu trvání smlouvy, bez ohledu na tržní výkyvy
    Tolerance rizika Riskantnější, ceny mohou značně kolísat Větší jistota a stabilita výdajů za energie
    Administrativní zátěž Vyžaduje více času a úsilí pro sledování cen a přizpůsobení spotřeby Jednodušší, platíte dohodnutou sazbu bez ohledu na tržní výkyvy
    Vhodné pro Ty, kteří jsou ochotni aktivně sledovat trh a přizpůsobit spotřebu Ty, kteří upřednostňují jednoduchost, stabilitu a předvídatelnost

    Postup pro výkup elektrické energie z fotovoltaiky: Jak na to

    Pokud máte zájem o výkup elektřiny z vaší fotovoltaiky, nejprve kontaktujte svého dodavatele elektřiny. Pokud vám nemůže nabídnout nejvýhodnější výkupní cenu elektřiny, můžete ho jednoduše změnit nezávisle na distributorovi (provozovateli rozvodné sítě).

    1. Se svým distributorem elektřiny (ČEZ, EG.D, PRE) uzavřete smlouvu o připojení do distribuční soustavy.
    2. Požádejte distributora o rozdělení EAN kódu svého elektroměru na dvě části: na EAN pro měření spotřeby a na EAN pro měření výroby elektřiny.
    3. Ujistěte se, že je vaše fotovoltaika připojena podle § 28 energetického zákona.
    4. Pokud váš dodavatel elektřiny (nemusí jím být distributor) nabízí výkup, uzavřete s ním smlouvu o výkupu elektřiny z FVE. Smlouva je obvykle na dobu neurčitou.

    Cena za výkup elektřiny se řídí ceníkem dodavatele elektřiny. U větších elektráren může být sjednána individuálně. Na odkoupenou elektřinu byste měli vystavovat faktury. V praxi se však o to zpravidla postará sám dodavatel a peníze vám rovnou pošle na určený bankovní účet. Někteří dodavatelé si za výkup elektřiny navíc účtují měsíční poplatky v řádu stovek korun za každou dodanou MWh elektřiny, což může výrazně snížit váš výdělek.

    Výběr dodavatele elektřiny pro výkup přetoků

    Dodavatel Výkupní ceny (Kč/MWh) Délka závazku Poplatky
    ČEZ Fixní 1 rok
    E.ON Fixní 2 roky
    PRE Fixní 1 rok
    Elyn Spotová cena 1 rok 59,29 Kč/měsíc
    Centropol Energy Fixní 2 roky
    EnerSpot Spotová cena 1 rok 178 Kč/měsíc, nebo 300 Kč/MWh
    Delta Green Spotová cena 1 rok 600 Kč/MWh
    Electree Spotová cena 1 rok 217,80 Kč/měsíc
    ENTRI Spotová cena 1 rok 500 Kč/MWh + 19 Kč/fakturu
    BezDodavatele.cz Spotová cena Bez závazku

    Pro získání přesných a aktuálních informací je nutné kontaktovat přímo jednotlivé dodavatele a ověřit si podmínky jejich nabídek pro výkup přetoků z fotovoltaických elektráren. Také je důležité si ověřit, zda daný dodavatel skutečně vykupuje přetoky ve vaší lokalitě, protože některé nabídky mohou být regionálně omezené.

    TIP!

    Při prodeji přebytků elektřiny z vaší fotovoltaické elektrárny je důležité najít odběratele, který vám nabídne nejvyšší výkupní cenu. Nenechte se zlákat různými slevami, bonusy a krátkodobými akcemi, ale zaměřte se na to, kolik peněz reálně získáte za prodanou elektřinu.

    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024

    Výkupní cena elektřina z fotovoltaiky se přibližně pohybuje v rozmezí 1 100 až 2 000 Kč/MWh (červen 2024).

    Zde můžete sledovat oficiální spotové ceny v České republice pro každou hodinu dne

    Náše doporučení:

    Někteří dodavatelé vykupují elektřinu za fixní (stálou) cenu, jiní nabízejí výkup za spotové (aktuální) ceny. V některých případech může vycházet výhodněji sdílení elektřiny. Proto si předem zjistěte dostatek informací, abyste si vybrali variantu, která vám bude maximálně šetřit nebo vydělávat a je nejvýhodnější právě pro vás.

    Kolik můžete vydělat na přebytcích z naší fotovoltaiky

    Představme si, že jste se rozhodli investovat do fotovoltaické elektrárny Střední M. Tato sestava má instalovaný výkon 6,05 kWp a obsahuje baterii s kapacitou 11,23 kWh a 8kW hybridní střídač. Ačkoli ceníková cena činí 400 994 Kč, po odečtení dotace a slevy zaplatíte pouze 190 994 Kč.

    Vaše nová fotovoltaika jakožto mikrozdroj vyrobí ročně 6 MWh elektřiny. Polovina této produkce (3 MWh) pokryje spotřebu vaší domácnosti a zbylé 3 MWh představují přebytky, které můžete prodat. Pojďme se podívat na různé scénáře, jak s těmito přebytky naložit:

    1. Rozhodnete se pro jistotu fixní výkupní ceny ve výši 2000 Kč/MWh. Vaše roční tržby z prodeje přebytků tak dosáhnou 6000.
    2. Zvolíte dynamičtější spotovou cenu, která se dle predikce udrží na průměrné hodnotě 2300 Kč/MWh. Překupník si ovšem nárokuje provizi 10-25 % z této ceny. Váš roční výdělek z přebytků proto bude činit okolo 5200Kč.

    Uvedená nabídka je pouze indikativní. Konkrétní nabídku vám vypracuje obchodní zástupce Schlieger na základě individuálních požadavků. Pro získání dotace NZÚ nebo NZÚ light je nutné splnit podmínky dotačního programu vyhlášené Ministerstvem životního prostředí.

    Nejžádanější Malá S Střední M Velká L
    Výkon elektrárny výkup 3,85 kWp 6,05 kWp 9,90 kWp
    Kapacita baterie  výkup 11,23 kWh 11,23 kWh 11,23 kWh
    Hybridní střídač  výkup 8 kW 8 kW 10 kW
    Ceníková cena 344 659 Kč 400 994 Kč 456 086 Kč
    Zvýhodnění (dotace a sleva) 177 400 Kč 210 000 Kč 210 000 Kč
    Cena s DPH po zvýhodnění od 167 259 Kč od 190 994 Kč od 246 086 Kč
    Chci nabídku Chci nabídku Chci nabídku Chci nabídku

    Na co si dát pozor a další tipy, jak na prodej přebytků elektřiny

    • Nově rozdělený kód EAN si musíte prostřednictvím dodavatele elektřiny, který ji od vás bude odkupovat, nechat zaregistrovat u Operátora trhu s elektřinou (OTE). Pokud byste to do data stanoveného vaším distributorem neudělali, budou vaše dodávky elektřiny do sítě vyhodnoceny jako neoprávněné a vystavíte se možnosti postihu.
    • Ujasněte si, jestli máte výrobnu elektřiny s licencí nebo bez licence. Na každou z nich se vztahují jiná pravidla.
    • Pokud jste se rozhodli prodávat elektřinu za spotové ceny, měli byste je na denní bázi sledovat, abyste na výkupu neprodělávali.
    • Kvůli výkupu elektřiny nemusíte nutně měnit dodavatele. Některé společnosti nabízejí výkup i vlastníkům FVE, kteří nejsou jejich zákazníky.

    Mohlo by Vás dále zajímat:

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    výkup
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    výkup
    výkup

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

      PSČ *

      E-mail *

      Telefon *


      Co získám v PDF nabídce

      Vyřešte energie jednou provždy!

      Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

      Proč Schlieger?

      Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

      Německo

      Rakousko

      Česká republika

      Slovensko

      Přes 19 000 
      instalací v zemích EU

      Přes 19 000 
      instalací v zemích EU

      Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
      zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

      Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

      Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

      Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

      PO – PÁ 8 – 16 hod

      Fotovoltaika
      do 30 dnů nebo zdarma!

      chevron_right

      Dotace až 195 000 Kč

      chevron_right

      Úspora až 60 % el. energie

      chevron_right

      Patentované bezrámové panely

      Sledujte nás