Zvyšte výkon fotovoltaiky až o 25 % díky optimizérům – více energie z každého panelu

Solární energie je čím dál tím populárnější volbou pro domácnosti i podniky, které chtějí snížit své účty za elektřinu a zároveň přispět k ochraně životního prostředí. Pokud však chcete z vaší fotovoltaické instalace vytěžit maximum, pouhé umístění panelů na střechu nemusí stačit. Zde přicházejí na scénu optimizéry – chytrá zařízení, která dokáží zvýšit výkon a efektivitu každého jednotlivého panelu ve vašem systému. V tomto článku se dozvíte, jak optimizéry fungují, jaké jsou jejich výhody a proč byste měli zvážit jejich implementaci do vašeho fotovoltaického projektu.

Optimizéry SolarEdge
Fotovoltaika
10min. čtení

Obsah

Ověřte si, zda se vám vyplatí fotovoltaika

 

    15% Vyplněno

    Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

    fotovoltaika

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Co je to optimizér a jak funguje

    Optimizér je malé zařízení, které se umisťuje na spodní část fotovoltaického panelu a stará se o optimalizaci jeho bodu maximální účinnosti. Díky tomu dokáže každý panel dodávat maximální výkon i při nízkých úrovních slunečního záření, což vede k vyšší celkové účinnosti celé fotovoltaické elektrárny.

    Představte si optimizér jako bypass (přemostění), který v případě zastínění panelu, například komínem, zabrání negativnímu ovlivnění zbytku fotovoltaických panelů v systému. Tím se minimalizují ztráty způsobené částečným zastíněním a zajistí se stabilní výkon vaší solární elektrárny.

    Je však důležité zmínit, že použití optimizeru s sebou nese dodatečné náklady, které mohou ovlivnit celkový rozpočet Vaší fotovoltaické instalace. Naším cílem ve společnosti Schleger je poskytnout Vám všechny potřebné informace, abyste se mohli rozhodnout, zda je optimizer pro Váš projekt tou správnou volbou.

    Rádi bychom Vám objasnili výhody optimizéru, mezi které patří:

    • Zvýšení celkového výkonu systému až o 25%
    • Minimalizace ztrát způsobených zastíněním či různou orientací panelů
    • Možnost detailního monitoringu výkonu jednotlivých panelů
    • Vyšší bezpečnost systému díky funkci vypnutí na úrovni panelu

    Kdy je dobré použít optimizér?

    Použití optimizérů k fotovoltaice je vhodné v následujících případech:

    • Pokud má vaše střecha překážky, jako jsou komíny, vikýře nebo střešní okna, které mohou způsobovat zastínění panelů
    • V případě, že vaše fotovoltaická elektrárna má více než 5 panelů na jeden string (řetězec)
    • Když chcete maximalizovat výkon své solární elektrárny i při horších světelných podmínkách

    Pokud máte naši fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 9,9 kWp s 18 panely na jižní straně střechy, kde se nachází překážka jako komín vrhající stín na část panelů, je vhodné zvážit instalaci optimizerů. Pomocí aplikací, pozorování nebo přímé kontroly lze identifikovat konkrétní zastíněné panely. V případě, že komín zastíní například dva panely, je rozumné navrhnout zákazníkovi osazení těchto panelů optimizery, které zajistí jejich maximální efektivitu a zamezí negativnímu vlivu na výkon celého systému. Zákazníci s tímto řešením většinou souhlasí, neboť chápou přínos optimizerů pro zvýšení celkové produkce elektrické energie z jejich fotovoltaické elektrárny.

    Mohlo by Vás také zajímat:

    Jaké technologie používáme

    Kdy je optimizér zbytečný

    Představte si, že máte naši fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 6,6 kWp, která se skládá z 12 panelů. Střecha, na které jsou panely umístěny, je orientována na východ a západ, takže panely jsou rozděleny do dvou skupin, tzv. stringů.

    Na západní straně střechy je všech 7 panelů bez problémů a nejsou zastíněny. Na východní straně, kde je umístěno 5 panelů, se však vyskytuje menší komplikace. Nachází se zde výdech z WC, který je poměrně vysoký (cca 500 mm) a nelze ho zkrátit. Už na první pohled je vidět, že večer, když slunce zapadá, bude tento výdech vrhat stín na jeden z panelů po dobu přibližně dvou hodin.

    V tomto případě se rozhodneme optimizér neinstalovat, a to z důvodu technických omezení střídače. Aby střídač správně fungoval, potřebuje, aby na jeden string bylo zapojeno minimálně 5 panelů. Kdyby byl na zastíněný panel nainstalován optimizér, sice by ho v době zastínění odpojil, ale zároveň by tím odpojil i zbývající panely v daném stringu. Tím by došlo k poklesu výstupního napětí stringu pod minimální hodnotu potřebnou pro správnou funkci střídače a přeměnu stejnosměrného proudu (DC) na střídavý proud (AC).

    Při dimenzování fotovoltaické elektrárny se snažíme rozkládat panely tak, aby bylo ideálně 6 panelů na jeden string. Tím zajistíte spolehlivý provoz i při zhoršených světelných podmínkách.

    Investice do optimizérů se vyplatí v případě, že máte na střeše překážky způsobující zastínění. Vždy však zákazníka informujeme o výhodách a nevýhodách použití optimizérů a společně zvážíme, zda je tato investice pro váš konkrétní případ opravdu nezbytná.

    Naše doporučení:

    Snažíme se při dimenzování FVE rozkládat panely tak aby jich bylo ideálně 6 na jeden string. Budete tak mít jistotu, že tento string bude fungovat i při horších světelných podmínkách.

    Kolik stojí optimizér

    Cena optimizérů se může lišit v závislosti na výrobci, modelu a regionu, kde je nakupujete. Obecně se cena za jeden optimizér pohybuje od 1 100 až 3 300 Kč. Například od značek:

    1. SolarEdge
    2. Tigo
    3. Huawei

    Je důležité si uvědomit, že kromě samotných optimizérů budete potřebovat také kompatibilní invertor a další komponenty systému, jako jsou kabely a konektory. Celkové náklady na fotovoltaický systém s optimizéry budou tedy vyšší než na systém bez nich.

    Ve Schliegeru jsme si vědomi důležitosti maximalizace výkonu a efektivity fotovoltaických systémů. Proto jsme se rozhodli používat špičkové optimizéry SolarEdge, které nabízejí řadu výhod pro naše zákazníky.

    Optimizéry SolarEdge

    Při zvažování použití optimizérů je důležité porovnat dodatečné náklady s potenciálními přínosy, jako je zvýšení celkové produkce energie, možnost monitorování na úrovni panelů a zjednodušení návrhu systému. V mnoha případech mohou výhody optimizérů převážit dodatečné náklady, zejména v situacích, kdy jsou podmínky pro fotovoltaiku méně než ideální (např. částečné zastínění, různá orientace panelů).

    Jak se zapojuje optimizér k fotovoltaickým panelům

    Instalace optimizérů pro fotovoltaické systémy je proces, který vyžaduje pečlivou přípravu a dodržování technických specifikací. Na začátku je nutné zkontrolovat kompatibilitu optimizérů s fotovoltaickými panely a zajistit, že všechny komponenty splňují normy pro bezpečnou instalaci a zahrnuje několik kroků. Optimizér se k fotovoltaickým panelům zapojuje následujícím způsobem:

    1. Optimizér se připevní na konstrukci za fotovoltaický panel nebo přímo na rám panelu.
    2. Kladný a záporný výstup z fotovoltaického panelu se připojí ke vstupním svorkám optimizéru. Tyto svorky jsou většinou označeny jako „PV+“ a „PV-“ nebo podobným způsobem.
    3. Výstupní svorky optimizéru, obvykle označené jako „OUT+“ a „OUT-“ nebo podobně, se připojí k hlavnímu vedení, které spojuje všechny panely v sérii.
    4. Pokud je to poslední optimizér v sérii, jeho výstupní svorky se připojí k vedení, které směřuje k invertoru.
    5. Optimizéry jsou často vybaveny konektory MC4, které usnadňují zapojení a zajišťují vodotěsnost a bezpečnost spojení.
    6. V případě, že optimizéry podporují komunikaci, se připojí také komunikační kabel, který umožňuje monitorování a řízení jednotlivých optimizérů.

    Je důležité, aby instalaci a konfiguraci prováděl kvalifikovaný a zkušený odborník na fotovoltaiku, který je obeznámen s místními předpisy a bezpečnostními požadavky. Nesprávná instalace může vést ke snížení výkonu, bezpečnostním rizikům a ztrátě záruky.

    Shrnutí

    Optimizéry jsou mocným nástrojem, který dokáže posunout vaši fotovoltaickou instalaci na zcela novou úroveň. Díky jejich schopnosti maximalizovat výkon každého jednotlivého panelu, minimalizovat ztráty způsobené zastíněním a poskytovat detailní monitoring systému, se optimizéry stávají stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí ze svých solárních panelů vytěžit maximum. Ačkoli s sebou nesou dodatečné náklady a mírně složitější instalaci, výhody optimizérů často převáží jejich nevýhody.

    Při rozhodování o investici do optimizérů pro fotovoltaické systémy je nutné pečlivě zvážit řadu faktorů. Primárně se jedná o návratnost investice, která je ovlivněna zvýšením efektivity energie získané z panelů a následným snížením elektrických nákladů.

    Optimizéry jsou obzvláště užitečné v situacích, kde solární panely trpí částečným stíněním nebo tam, kde jsou panely orientovány do různých směrů. Tyto zařízení jsou schopny minimalizovat ztráty výkonu způsobené nerovnoměrnou insulací nebo nefunkčností jednoho článku.

    Pokud tedy plánujete investici do fotovoltaiky a chcete zajistit, aby váš systém fungoval na plný výkon po mnoho let, rozhodně zvažte implementaci optimizérů. Váš rozpočet i životní prostředí vám poděkují.

    Další články, které Vás mohou zajímat:

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

    10% Vyplněno

    O co máte zájem?

      15% Vyplněno

      Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

      fotovoltaika

      defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

      Jaký tvar střechy má váš dům?

      defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

      Jste majitelem domu?

      AnoNe

      Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

      Probíhá ověřování

      Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

      Loading..

      Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

      E-mail *

      Telefonní číslo *

      Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        21% Vyplněno

        Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

        tepelne-cerpadlo

        defaultPlynDřevoElektřinaJiné

        Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

        1-23-45+Nelze určit

        Jste majitelem domu?

        AnoNe

        Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

        Probíhá ověřování

        Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

        Loading..

        Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

        E-mail *

        Telefonní číslo *

        Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

          15% Vyplněno

          Čím ohříváte užitkovou vodu?

          solar

          defaultPlynDřevoElektřinaJiné

          Na jakém typu budovy má být solární kolektor instalován?

          defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

          Jaký tvar střechy má váš dům?

          defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

          Jste majitelem domu?

          AnoNe

          Zadejte lokalitu pro nejpřesnější výpočet dotace a ceny

          Probíhá ověřování

          Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

          Loading..

          Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
          Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

          E-mail *

          Telefonní číslo *

          Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            10% Vyplněno

            Vyberte si kombinaci

            (Vyberte alespoň 2 produkty)

            fotovoltaika

            FotovoltaikaTepelné čerpadloSolární kolektor

            Jaký je Váš nynější hlavní zdroj vytápění?

            defaultPlynDřevoElektřinaJiné

            Na jakém typu budovy má být systém instalován?

            defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

            Jaký tvar střechy má Váš dům?

            defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

            Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

            1-23-45+Nelze určit

            Jste majitelem domu?

            AnoNe

            Pro kterou lokalitu chcete spočítat dotaci?

            Probíhá ověřování

            Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

            Loading..

            Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
            Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

            E-mail *

            Telefonní číslo *

            Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            Vyřešte energie jednou provždy!

            Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

            Proč Schlieger?

            Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

            Německo

            Rakousko

            Česká republika

            Slovensko

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
            zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

            Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

            Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

            Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

            PO – PÁ 8 – 16 hod

            Fotovoltaika
            do 30 dnů nebo zdarma!

            chevron_right

            Dotace až 195 000 Kč

            chevron_right

            Úspora až 60 % el. energie

            chevron_right

            Patentované bezrámové panely

            Sledujte nás