Jak funguje termostat a jak vybrat ten nejlepší pro tepelné čerpadlo

Pokud zvažujete pořízení tepelného čerpadla, určitě vás zajímá, jak bude váš nový termostat fungovat. Můžete se těšit na to, že váš domov bude nejen ekologicky vytápěn, ale také inteligentně řízen. Dnešní termostaty totiž nejsou jen obyčejné regulátory teploty. Mnohé z nich lze ovládat přímo z mobilního telefonu, a to i na dálku. Zjistěte, jak správně funguje termostat a proč je jeho výběr klíčový pro efektivní provoz tepelného čerpadla. Tento průvodce vám pomůže vybrat ten nejlepší termostat pro vaše potřeby a zajistit optimální vytápění vašeho domova.

Jak funguje termostat a jak vybrat ten nejlepší pro tepelné čerpadlo
Čerpadla
4min. čtení

Obsah

Ověřte si, zda se vám vyplatí tepelné čerpadlo

    21% Vyplněno

    Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

    tepelne-cerpadlo

    defaultPlynDřevoElektřinaJiné

    Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

    1-23-45+Nelze určit

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Jak funguje termostat u tepelného čerpadla

    Termostat u tepelného čerpadla funguje podobně jako termostat u jiných topných systémů, ale s několika specifickými rozdíly. Jeho hlavním úkolem je regulovat teplotu v místnosti nebo v celém domě podle nastavení, které jste zvolili.

    Když teplota v místnosti klesne pod nastavenou hodnotu, termostat vyšle signál tepelnému čerpadlu, aby se zapnulo a začalo vytápět. Tepelné čerpadlo pak odebírá teplo z venkovního vzduchu, země nebo vody (v závislosti na typu čerpadla) a předává ho do vnitřního prostoru pomocí systému potrubí a výměníků tepla.

    Jakmile teplota v místnosti dosáhne požadované úrovně, termostat vyšle signál tepelnému čerpadlu, aby se vypnulo nebo snížilo svůj výkon. Tímto způsobem termostat neustále monitoruje a upravuje teplotu, aby byla udržována na vámi zvolené hodnotě.

    Některé moderní termostaty pro tepelná čerpadla mají pokročilé funkce, jako je:

    1. Programovatelnost – můžete nastavit různé teploty pro různé denní doby nebo dny v týdnu.
    2. Učení se z vašeho chování – termostat se učí z vašich preferencí a automaticky upravuje teplotu.
    3. Dálkové ovládání – teplotu můžete nastavovat i pomocí chytrého telefonu nebo tabletu.
    4. Zobrazování údajů o spotřebě energie – termostat vám může poskytovat informace o tom, kolik energie vaše tepelné čerpadlo spotřebovává.

    Správně nastavený a fungující termostat je klíčem k efektivnímu a pohodlnému vytápění vašeho domova pomocí tepelného čerpadla. Investice do kvalitního termostatu se vyplatí díky úsporám energie, zvýšenému komfortu a prodloužené životnosti vašeho tepelného čerpadla.

    Kam a do jaké místnosti umístit termostat

    Popis
    1. Centrální poloha Umístěte termostat v centrální části domu, například v obývacím pokoji nebo chodbě, kde může nejlépe regulovat teplotu v hlavních obytných prostorách.
    2. Mimo přímé zdroje tepla nebo chladu Neumisťujte termostat blízko zdrojů tepla, jako je krb, televize nebo přímé sluneční světlo, ani blízko chladu, jako jsou venkovní zdi nebo okna.
    3. Dál od průvanu Umístěte termostat mimo dosah průvanu, například od oken a dveří, aby nebyla ovlivněna přesnost měření teploty.
    4. Ve výšce 150 cm od podlahy Termostat by měl být umístěn ve výšce očí, přibližně 150 cm od podlahy, pro přesné měření teploty v místnosti.
    5. Na vnitřní zdi Instalujte termostat na vnitřní zeď, ne na venkovní, aby nebyl ovlivněn venkovními teplotami.
    6. V místnosti s běžným provozem Vyhněte se instalaci termostatu v místnostech s extrémními podmínkami, jako jsou koupelny, kuchyně nebo sklepy, kde teplota a vlhkost mohou kolísat.
    7. V každém patře Pokud máte vícepodlažní dům, zvažte instalaci termostatu na každém patře pro lepší a přesnější regulaci teploty.
    8. Správné umístění Správné umístění termostatu zajistí efektivní regulaci teploty. V případě nejasností se poraďte s expertem na vytápění ze Schliegeru.

    Možná Vás také bude zajímat:

    Jak nejlépe vybrat termostat k tepelnému čerpadlu

    Vybrat ten nejlepší termostat pro vaše tepelné čerpadlo může být složité, ale s naší pomocí to zvládnete snadno. Důležité je ověřit kompatibilitu termostatu s vaším tepelným čerpadlem a rozhodnout se mezi klasickým a programovatelným modelem. Zvažte také, zda preferujete drátový nebo bezdrátový termostat.

    Moderní termostaty nabízejí chytré funkce, jako je ovládání přes smartphone nebo automatická optimalizace nastavení pro úsporu energie. Důležité je také intuitivní ovládání a přesné měření teploty. Značkové termostaty, které nabízíme společně k tepelnému čerpadlu jsou zárukou kvality a spolehlivosti.

    termostat k tepelnemu cerpadlu

    Pokud si nejste jisti, který termostat je pro vás ten pravý, obraťte se na náš tým odborníků. Rádi vám poradíme a pomůžeme vybrat termostat, který bude perfektně vyhovovat vašim potřebám a zajistí vám maximální pohodlí a úsporu energie. Kontaktujte nás ještě dnes a udělejte první krok k dokonalému vytápění vašeho domova.

    Věděli jste…? 

    Naše mobilní aplikace Smart Control pro chytrá čerpadla neslouží jen k regulaci teploty odkudkoli. Dokážeme díky ní také vyřešit až 60 % servisních událostí po telefonu. Naši technici totiž vidí na monitoru, co se s vaším tepelným čerpadlem děje, a hned vám mohou poradit, jak tepelné čerpadlo přenastavit, aby opět bezvadně šlapalo. 

    Ovládání termostatu není vůbec složité!

    V našem videu vám ukážeme, že i ten nejzákladnější model lze ovládat intuitivně. Podívejte se a přesvědčte se sami.

    Jaké jsou rozdíly mezi termostatem a ekvitermní regulací

    V systému s tepelným čerpadlem můžeme využít jak termostat, tak ekvitermní regulaci, přičemž oba prvky plní odlišné funkce a mohou se vhodně doplňovat.

    Funkce Termostat Ekvitermní regulace
    Měření teploty Měří teplotu vnitřního vzduchu a podle ní spíná nebo vypíná tepelné čerpadlo. Řídí teplotu topné vody na základě venkovní teploty, kterou měří venkovní čidlo.
    Udržování teploty Udržuje nastavenou teplotu v místnosti či domě. Upravuje výkon tepelného čerpadla plynule podle aktuálních tepelných ztrát domu.
    Nastavení uživatelem Uživatel si může nastavit požadovanou teplotu a časový program vytápění. Automaticky upravuje teplotu topné vody bez nutnosti manuálního nastavení, zajišťuje efektivnější provoz a vyšší tepelný komfort.
    Součásti systému Jednoduchý termostat s možností nastavení teploty a programu. Zahrnuje venkovní čidlo pro měření venkovní teploty a řídící jednotku pro regulaci teploty topné vody.
    Výhody Umožňuje snadné ovládání a nastavení teploty v místnosti. Zajišťuje efektivnější provoz tepelného čerpadla, úsporu energie a vyšší tepelný komfort díky plynulé regulaci na základě venkovní teploty.

    Společné využití termostatu a ekvitermní regulace funguje tak, že termostat určuje, kdy by mělo tepelné čerpadlo začít nebo přestat topit na základě požadované vnitřní teploty. Ekvitermní regulace poté optimalizuje teplotu topné vody podle aktuálních venkovních podmínek, čímž zlepšuje celkový výkon tepelného čerpadla. Tato kombinace zajišťuje nejen efektivní vytápění, ale také vyšší komfort a úsporu energie.

    Pro dosažení nejlepších výsledků s tepelným čerpadlem svěřte návrh a instalaci odborníkům ze Schliegeru. Náš zkušený tým vám zajistí komplexní služby s důrazem na kvalitu a individuální přístup, díky čemuž dosáhnete maximálního komfortu, efektivity a úspory energie. Kontaktujte Schlieger ještě dnes a domluvte si nezávaznou konzultaci.

    Doporučení od Schliegeru!

    Vše o ekvitermní regulaci jsme pro vás sepsali v tomto článku: Jak funguje ekvitermní křivka u tepelného čerpadla

    Profesionální instalace – základ úspěchu

    I když se termostat může jevit jako jednoduché zařízení, jeho správná instalace vyžaduje odborné dovednosti. Technik ze Schliegeru zajistí:

    • Optimální umístění: Termostat by měl být nainstalován v místnosti, kde se nejvíce zdržujete a kde je důležité udržovat stabilní teplotu. Zároveň by měl být chráněn před vlivy, jako je blízkost radiátorů nebo přímé sluneční záření, které by mohly ovlivnit jeho přesnost.
    • Správné připojení: Bezchybné zapojení termostatu do elektrické sítě a systému tepelného čerpadla je klíčové pro jeho spolehlivou funkci. Nesprávné připojení může způsobit poruchy a snížit účinnost celého systému.
    • Precizní kalibrace: Po instalaci je nutné termostat pečlivě zkalibrovat, aby bylo zajištěno přesné měření teploty v místnosti.

    Tepelné čerpadlo do
    severských mrazů

    Výstupní teplota vody až 75 °C díky účinějšímu chladivu. Dokáže nahradit kotle na plyn či pevná paliva a je vhodné i pro starší domy před rekonstrukcí.

    termostat

    Naše
    záruky

    10let

    na
    kompresor

    3roky

    na tepelné
    čerpadlo

    2roky

    na
    montáž díla

    termostat
    termostat

    Závěr

    Termostat, neoddělitelná součást moderního tepelného čerpadla, představuje klíčový prvek pro dosažení optimálního komfortu a energetické účinnosti vašeho domova. Správně nastavený termostat umožňuje přesnou regulaci teploty v jednotlivých místnostech nebo celém objektu.

    Mohlo by Vás dále zajímat:

     

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    termostat
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    termostat
    termostat

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

      PSČ *

      E-mail *

      Telefon *


      Co získám v PDF nabídce

      Vyřešte energie jednou provždy!

      Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

      Jsme jednička na trhu v počtu realizací

      Mapa+dodavka 1
      Přes 19 000 instalací v zemích EU

      Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

      PO – PÁ 8 – 16 hod

      Fotovoltaika
      do 30 dnů nebo zdarma!

      chevron_right

      Dotace až 195 000 Kč

      chevron_right

      Úspora až 60 % el. energie

      chevron_right

      Patentované bezrámové panely

      Sledujte nás