Jak na financování fotovoltaiky

Vyhnout se drahým energiím, ušetřit a vytvořit si nějakou jistotu do budoucna, to je cílem lidí, kteří si pořizují fotovoltaickou elektrárnu. Důležitým faktorem je také udržitelnost a ekologická stránka věci. Pozitiva jsou v tomto případě jasná, ale velkým strašákem jsou v těchto případech vysoké pořizovací náklady. Naštěstí existují dotační programy i půjčky na fotovoltaiky, které vám s počátečními náklady pomohou. Pojďte se s námi podívat, jak pořízení fotovoltaiky bezpečně financovat.

Jak na financování fotovoltaiky
Dotace
6min. čtení

Obsah

Nikdy neutrácejte celou rezervu

Možná si říkáte, že máte naspořeno dostatek peněz a mohli byste fotovoltaiku financovat z vlastních zdrojů a nezadlužovat se. Pravdou však je, že by to byla velká chyba, kdybyste všechny peníze z rezervy použili na pořízení jedné věci a nemysleli na další rezervu. A to obzvlášť, když je možné ji financovat alternativními způsoby. 

Myslete na to, že určitá část úspor by měla vždy zůstat na vašem účtu. Ideální výše rezervy je 3–6násobek vašich běžných měsíčních výdajů. Tuto rezervu si ponechte i v případě, že chcete požádat o dotaci. Peníze z dotace se totiž nevyplácí hned. Dotační programy fungují tak, že nejdříve musíte zaplatit všechny náklady vy a až následně vám mohou přijít peníze z dotace. Kromě toho se může něco pokazit a nepřijde vám nic nebo to potrvá mnohem déle, než jste původně mysleli.

Očima našeho zákazníka: Jak probíhala objednávka fotovoltaiky

Vyplatí se fotovoltaika na hypoteční úvěr?

Hypotéka se jeví logicky jako to nejvýhodnější řešení. Počítejte ovšem s tím, že musíte ručit nemovitostí a jsou s jejím vyřízením spojené další náklady (například odhad nemovitosti, zapsání zástavního práva do Katastru nemovitostí apod.). Proto je vhodné spojit pořízení fotovoltaiky s větším financováním, například celkovou rekonstrukcí domu. 

Využít můžete také různé situace, kdy pro vás bude sjednání hypotéky výhodnější. Například v momentě končící fixace úrokové sazby. Vaším cílem v tomto období je vyjednat si co nejlepší podmínky úvěru v bance. Připravte se na to, že ne vždy budete úspěšní ve své bance, ale můžete uspět někde jinde. Navíc máte možnost požádat o navýšení hypotéky o náklady na pořízení solární elektrárny.

Poskytnutí hypotéky vždy závisí na bonitě žadatele a dostatečné zástavě. U zástavy je situace jednodušší, protože hodnota nemovitostí jde v čase nahoru a existuje velká pravděpodobnost, že je tomu tak i u vás. Měla by být dostačující pro případné navýšení úvěru. Oříšek může být vaše bonita, kterou ovlivňují vaše příjmy, výdaje a budoucí splátka, protože s ohledem na současné úrokové sazby bude pravděpodobně vyšší, než jste byli zvyklí.

Máme pro Vás tipy na zajímavé články:

Financování fotovoltaiky pomocí úvěru ze stavebního spoření

Výhodou úvěru ze stavebního spoření je jeho dostupnost a také to, že nemusí být zajištěn nemovitostí. Další výhodou je, že na splacení máte dostatek času a měsíčně díky tomu platíte přijatelnou částku. I tady ovšem musíte splnit podmínky získání a mít dostatečnou bonitu. Podmínkou vyplývající ze zákona o stavebním spoření je, že musíte spořit do stavebního spoření minimálně dva roky. Mezi další podmínky patří také našetření určité stanovené částky a dosažení správné výše parametrů hodnocení.

Koupě fotovoltaické elektrárny pomocí spotřebního úvěru

Běžný neúčelový úvěr, ať už od banky nebo nebankovní společnosti, vyřídíte snadno a rychle. Vzhledem k současným úrokovým sazbám půjček na bydlení už neplatí, že jde o příliš drahé a nevýhodné řešení. Navíc ho můžete předčasně splatit, ve chvíli, kdy vám přijdou peníze z vyřízené dotace. Zcela zásadní tu je vybrat si vhodný produkt. Výběr neuspěchejte, podívejte se na nabídku spotřebitelských úvěrů a porovnejte půjčky mezi sebou.

Využijte dostupné dotace z programu Nová zelená úsporám

Novou fotovoltaiku nemusíte financovat jen pomocí úvěru, nebo se dokonce zadlužit na spoustu let. Existují totiž dotační programy, které vám s jejím pořízením pomohou. Získat můžete až 50 % celkových přímých realizačních výdajů. Na jeden dům to je maximálně 160 000 Kč. 

Částky, které můžete získat z dotace Nová zelená úsporám

  • Základní instalace o výkonu 2 kWp až 40 000 Kč
  • Minimální instalace o výkonu 2 kWp s hybridním měničem až 60 000 Kč
  • Instalace o výkonu 2kW s využitím tepelného čerpadla až 100 000 Kč
  • Za každý další 1 kWp 10 000 Kč
  • Za 1 kWp v elektrickém akumulačním systému 10 000 Kč
  • Za pořízení wallboxu k dobíjení elektromobilu (i bez nutnosti vlastnit elektromobil) 10 000 Kč

O dotace můžete žádat jako vlastník stávajícího rodinného domu, vlastník řadovky a příspěvkové organizace. Podporu můžete využít i pro rekreační objekty, pokud mají přidělené číslo popisné či evidenční a alespoň 24 měsíců je využíváte k trvalému bydlení. U novostaveb rozhoduje průkaz energetické náročnosti budovy. 

Důležité je, že dotaci získáte pouze zpětně a na každý dům smí být podána pouze jedna žádost z programu podpory Nová zelená úsporám. Dotace se poskytuje pouze na nové systémy. Není možné ji využít na rozšíření či úpravy.

Nová Zelená úsporám Light

Novým programem, který vám může pomoci financovat fotovoltaiku na ohřev vody je také NZÚ Light. To je dotace určená pro nízkopříjmové domácnosti. Abyste mohli o dotaci žádat, je třeba být vlastníkem nebo spoluvlastníkem rodinného domu, nebo trvale obývané rekreační stavby. Všichni členové domácnosti musí být současně příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně, nebo domácnost pobírala v období od 12. 9. 2022 příspěvek na bydlení.

Oprav dům po babičce

Jedním z dotačních programů, který můžete využít, je dotace na domácí solární fotovoltaickou elektrárnu propojenou s distribuční soustavou. V tomto programu však můžete čerpat dotaci na výměnu zdrojů pouze v kombinaci se zateplením. Žádat můžete jako Vlastníci stávajícího domu využívaného k trvalému bydlení, musíte být ekonomicky aktivní a nesmíte vlastnit další dům k určený k bydlení, nebo byt, nebo podíl v bytovém družstvu.

Kolik získáte

    • Minimální instalace o výkonu 2 kWp – 60 000 Kč
    • Minimální instalace o výkonu 2 kWp s využitím tepelného čerpadla – 100 000 Kč
    • Za každý další 1 kWp instalovaného výkonu – 10 000 Kč
  • Za 1 kWh el. akumulačního systému – 10 000 Kč

Získat finance na fotovoltaický systém můžete pomocí půjčky, dotace či kombinací obojího. Než se rozhodnete, jak budete financovat fotovoltaický systém, proberte s odborníky, jaký konkrétní systém je pro vás vhodný. Naši specialisté vám kromě výběru a realizace projektu rádi pomohou i s podáním žádosti o dotaci.

Mohlo by Vás také zajímat:

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

financování
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
financování
financování

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás