Jak zvolit efektivní vytápění do starého domu

Udržovat starší dům v teple bývá často technicky i finančně náročné. Vysoké náklady na vytápění mohou být způsobeny řadou faktorů, jako jsou tepelné ztráty, zastaralé kotle nebo nevhodný zdroj paliva. Pokud se potýkáte s tímto problémem, je nejvyšší čas prozkoumat možnosti modernizace vašeho topného systému.  V našem článku vám poradíme, na co se zaměřit a jak správně postupovat při modernizaci vytápění staršího domu.

Jak zvolit efektivní vytápění do starého domu
Čerpadla
10min. čtení

Obsah

Vytápění a chlazení domu obvykle tvoří přibližně 51 % vašeho účtu za energie.

Nejčastější problémy při vytápění starého domu

Vytápění starého domu představuje pro mnoho majitelů nemovitostí výzvu. Neefektivní systémy, úniky tepla a vysoké náklady na energie jsou jen některé z problémů, se kterými se potýkají. V této části se zaměříme na nejčastější problémy s vytápěním starých domů a nabídneme praktická řešení.

Staré domy často čelí specifickým výzvám při vytápění, a to především kvůli stáří a původnímu stavitelskému provedení. Jedním z hlavních problémů je neefektivní izolace. Tepelné ztráty jsou výrazně vyšší, pokud dům není dostatečně zateplen. Časté slabiny zahrnují špatně izolované střechy, stěny a nekvalitní okna, kterými uniká teplo.

Dalším problémem je zastaralý a neefektivní vytápěcí systém, který může být zdrojem vysokých nákladů na energie. Staré kotle na tuhá paliva nebo zastaralé elektrické ohřívače mohou být méně efektivní a ekologické než moderní alternativy.

Velikost a rozvržení domu rovněž ovlivňuje efektivitu vytápění. Starší domy mají často komplikované půdorysy, což ztěžuje rovnoměrné rozložení tepla.

Nedostatečná regulace tepla a absence termostatů umožňuje, že v některých místnostech je příliš horko, zatímco jiné mohou být chladné. To vede ke zbytečnému přebytku spotřeby energie.

Řešení problémů s vytápěním starého domu vyžaduje komplexní přístup. Investice do izolace, modernizace topného systému a eliminace úniků tepla se dlouhodobě vyplatí nejen v podobě nižších nákladů na energie, ale i zvýšeného komfortu bydlení. Nezapomeňte, že každý dům je jedinečný, a proto je vhodné konzultovat konkrétní řešení s odborníky.

Potýkáte se s problémy vytápění vašeho starého domu? Neváhejte nás kontaktovat pro odbornou konzultaci a návrh řešení šitého na míru vašim potřebám.

vytápění

Ověřte si, zda se vám vyplatí tepelné čerpadlo

 

    21% Vyplněno

    Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

    tepelne-cerpadlo

    defaultPlynDřevoElektřinaJiné

    Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

    1-23-45+Nelze určit

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    5 osvědčených tipů pro efektivní vytápění starého domu

    Hledání efektivního řešení vytápění pro starý dům vyžaduje pečlivou přípravu a znalost možných úprav. Zde jsou užitečné tipy, které mohou vést k účinnějšímu a hospodárnějšímu vytápění:

    1. Izolace: Výrazné zlepšení v oblasti tepelné účinnosti lze dosáhnout zateplením objektu. Začít lze izolací střechy nebo půdy, což je často jedna z nejjednodušších cest, jak zredukovat tepelné ztráty. Pokud si nejste jisti, jak vypadá stav vaší izolace, můžete si ji nechat zkontrolovat odborníkem, nechat si zpracovat energetický audit domu.
    2. Okna: Starší domy se často potýkají s únikem tepla skrz neefektivní okna. Investice do kvalitních dvojskelných nebo dokonce trojskelných oken se může významně promítnout do snížení nákladů na vytápění. A co je podstatnější – i když okna skutečně představují významný problém, nemusí to nutně znamenat, že je musíte kompletně vyměňovat. V mnoha případech lze dosáhnout dostatečného zlepšení méně nákladnými opatřeními, jako jsou dodatečná těsnění či drobné úpravy.
    3. Moderní kotel: Výměna zastaralého kotle za moderní kondenzační kotel může zvýšit účinnost a snížit spotřebu paliva. Je vhodné zvolit kotel odpovídající potřebám domu a preferencím majitele.
    4. Regulace topení: Pro správné nastavení teploty a zabránění nadbytečné spotřebe je dobré používat termostatické hlavice a programovatelné termostaty, které mohou topení řídit podle potřeby.
    5. Tepelné čerpadlo: Uvažování o tepelném čerpadlu může být vhodné zejména pokud je dům již dobře izolován. Tepelná čerpadla jsou schopná efektivně využívat obnovitelné zdroje energie, což vede k dlouhodobým úsporám.

    TIP na články!

    Jak postupovat při modernizaci vytápěcího systému

    Modernizace vytápění starého domu vyžaduje pečlivé posouzení stávajícího stavu a stanovení rozsahu potřebných úprav, přičemž hlavním důvodem pro modernizaci bývá neefektivita současného systému a rostoucí náklady na vytápění.

    Prvním krokem by měla být kontrola stávajícího topného systému, včetně kotle a rozvodů, s cílem identifikovat největší energetické ztráty. U starších domů často původní kotel dosáhl konce své životnosti a jeho výměna za účinnější typ, jako je kondenzační kotel, přináší významné úspory energie a snížení nákladů. Efektivity lze dosáhnout také instalací termostatických ventilů, izolací potrubí a pravidelnou údržbou systému.

    Při volbě nového topného zařízení je důležité zvážit jeho kompatibilitu s obnovitelnými zdroji energie, jako jsou solární panely nebo tepelná čerpadla, což může být výhodné ekonomicky i ekologicky.

    Současným trendem je snižování spotřeby neobnovitelných zdrojů energie a dodržování nových předpisů platných od roku 2022, které stanovují limity pro spotřebu energie a nutí majitele domů hledat energeticky úsporná řešení.

    Jaké vybrat vytápění do starého domu

    Při výběru vhodného způsobu vytápění pro starší rodinný dům je třeba zvážit několik faktorů, jako jsou stav a možnosti domu, dostupnost různých zdrojů energie a v neposlední řadě také finanční možnosti majitelů. Zde je přehled některých možností vytápění vhodných pro starší rodinné domy:

    Typ topení Popis Výhody Nevýhody
    Kotel na tuhá paliva (dřevo, uhlí, pelety) Tradiční způsob vytápění. Nízké pořizovací náklady, dostupnost paliva. Systémy jsou schopny rychle nahřát prostor. Vyžaduje prostor pro skladování paliva, manuální obsluhu, produkce emisí, nutnost pravidelného čištění komínu.
    Plynový kotel Komfortní a efektivní řešení. Vysoká míra komfortu, snadná regulace, relativně nízké provozní náklady. Vyžaduje přívod plynu, nutnost pravidelných revizí, závislost na cenách plynu.
    Elektrokotel Snadná instalace. Nízká pořizovací cena u přímotopů, bez nutnosti komínu. Vysoké provozní náklady, nejvyšší u přímotopů, nevhodné pro velké prostory.
    Tepelné čerpadlo Ekologické a úsporné řešení. Nízké provozní náklady, šetrné k životnímu prostředí. V porovnání s tradičními zdroji mohou být tepelná čerpadla 3–4krát efektivnější Vyšší pořizovací náklady, nutnost dostatečného prostoru pro instalaci, vhodné v kombinaci s nízkoteplotním systémem vytápění.
    Solární panely Doplňkový zdroj energie. Obnovitelný zdroj energie, snížení emisí CO2, nízká údržba. Vysoká pořizovací cena, závislost na počasí, nízký výkon v zimě, nutnost kombinace s jiným zdrojem tepla.
    Rekuperace tepla Zlepšuje kvalitu vzduchu a snižuje tepelné ztráty. Zajišťuje čerstvý vzduch v interiéru, snižuje náklady na vytápění. Vyšší pořizovací náklady, nutnost instalace rozvodů vzduchu.
    Krb nebo krbová kamna Příjemná atmosféra. Dotváří útulnou atmosféru, může sloužit jako doplňkový zdroj tepla. Nízká energetická účinnost, nutnost komínu, manuální obsluha, produkce emisí.

    Ideální je kombinace více zdrojů vytápění pro optimalizaci nákladů a komfortu. Před rozhodnutím je vhodné konzultovat s odborníkem, který dokáže posoudit konkrétní podmínky a navrhnout nejvhodnější řešení. Možná se Vám také bude hodit: Kombinace fotovoltaiky s tepelným čerpadlem: Získejte dotaci a slevu až 392 500Kč!

    Vyplatí se tepelné čerpadlo pro vytápění starého domu

    Tepelná čerpadla jsou považována za energeticky efektivní volbu pro vytápění, která mohou být vhodná i pro starší domy, ale záleží na několika faktorech:

    1. Zateplení domu – Starší domy často mají špatné zateplení, což může snižovat efektivitu tepelného čerpadla. Před instalací tepelného čerpadla je dobré dům řádně zateplit, aby se zvýšila jeho energetická účinnost.
    2. Systém vytápění – Starší domy obvykle mají zastaralé topné systémy, jako jsou např. radiátory s horkou vodou. Tepelná čerpadla fungují nejlépe s podlahovým nebo stěnovým vytápěním s nižší teplotou topné vody.
    3. Dostupnost volného prostoru – Tepelná čerpadla potřebují dostatečně velký venkovní prostor pro instalaci venkovní jednotky. Ve starých zástavbách to může být problém.
    4. Finanční náročnost – Pořizovací cena tepelného čerpadla je vyšší než u tradičních zdrojů vytápění. Je třeba zvážit, zda je investice do tepelného čerpadla pro daný dům finančně únosná.

    Schema tepelneho cerpadla

    Při instalaci tepelného čerpadla do starého domu je doporučeno provést energetický audit a zlepšit izolaci, aby se maximalizovala jeho efektivnost a minimalizovaly náklady.

    Srovnání tepelného čerpadla, elektrokotle a plynového kotle:

    Plynový kotel Tepelné čerpadlo Elektrokotel
    Pořizovací náklady ✓ řádově desítky tisíc Kč × od 160 000 Kč ✓ řádově desítky tisíc Kč
    Dotace × ×
    Provozní náklady × odvíjí se od nejistého vývoje cen plynu + nákladů na revize a údržbu ✓ nízká spotřeba elektřiny, levnější provoz o 50–75 % × ohřev topné a užitkové vody ze 100 % zajišťuje elektřina
    Zvýhodněná sazba elektřiny ×
    Ekologie × spalováním vznikají emise ✓ provoz bez emisí ✓ provoz bez emisí
    Čistý provoz ×
    Životnost 10–15 let ✓ 20 let ✓ 15–20 let

    Spotřeba elektřiny:

    Typ vytápění Spotřeba elektřiny (kWh/rok) Spotřeba plynu (m³/rok) Náklady (Kč/rok)*
    Elektrokotel 25 000 125 000
    Plynový kotel 1 500 2 500 62 500
    Tepelné čerpadlo Schlieger premium PRO 5680 28400

    Doporučujeme konzultovat instalaci tepelného čerpadla se specialistou, který zhodnotí stav a podmínky Vašeho domu a navrhne nejefektivnější řešení. Moderní tepelná čerpadla mají řadu výhod, ale jejich použití ve starších domech vyžaduje pečlivé posouzení. Další tip na článek: 8 tipů: Jaká je spotřeba tepelného čerpadla a jak ji snížit

    vykon modelu tepelneho cerpadla

    TIP odborníka:

    Mezi špičkové modely tepelných čerpadel pro starší domy patří Premium X21, které dokáže snížit náklady až o 75%. Toto tepelné čerpadlo typu vzduch-voda se vyznačuje vysokým výkonem až 23 kW. Možná se vám také bude líbit tento článek: 8 tipů: Jaká je spotřeba tepelného čerpadla a jak ji snížit

    Podívejte se na příběh paní Lenky, která se rozhodla vyměnit vytápění plynem za tepelné čerpadlo.

    Využití obnovitelných zdrojů

    Modernizace starého domu nabízí šanci integrovat technologie využívající obnovitelné zdroje energie, jako jsou solární panely, které mohou přinést úspory a ekologické benefity.

    Solární panely

    fotovoltaika budoucnosti

    Solární panely, přeměňující sluneční světlo na elektrickou energii, jsou efektivním řešením pro snížení provozních nákladů domácnosti. Instalace fotovoltaických panelů na střechu domu může pokrýt podstatnou část spotřeby elektřiny. Výhodou je možnost kombinace s akumulačními bateriemi pro ukládání energie nebo prodej přebytků do sítě. Vzhledem k dlouhodobé životnosti, až 30 let, a státním dotacím se jedná o investici s příznivou návratností.

    online solarni kalkulacka

    TIP! Proč používáme bezrámové fotovoltaické panely DAH Solar a jaké jsou hlavní výhodyKombinace fotovoltaiky s tepelným čerpadlem: Získejte dotaci a slevu až 392 500Kč!

    fotovoltaika schlieger

    Povinná výměna kotlů se blíží

    Od 1. září 2024 bude v České republice zakázáno používat kotle na pevná paliva, které nesplňují emisní limity. Týká se to starých kotlů:

    • Vyrobených před rokem 2000
    • Vyrobených svépomocí
    • 1. a 2. emisní třídy

    Lokálních topidel, jako jsou krby a kamna, se povinná výměna netýká.

    Pokud budete i po 1. září 2024 používat nevyhovující kotel, hrozí vám pokuta až do 50 000 Kč. A pozor! Pokuta se může opakovat, dokud kotel nevyměníte za ekologičtější model.

    Nemáte dostatek financí na pořízení nového ekologického kotle? Nezoufejte! Státní program Nová zelená úsporám vám s tím pomůže. Díky dotaci pokryjete až 50 % nákladů na výměnu starého kotle za moderní a šetrnější zdroj tepla.

    Kolik peněz můžete získat?

    • Kotel na biomasu: Až 80 000 Kč
    • Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody: 100 000 Kč
    • Tepelné čerpadlo s fotovoltaickým systémem: 220 000 Kč

    Možná Vás také bude zajímat:

    Shrnutí a doporučení

    Při výběru vytápění pro starý dům je třeba pečlivě zvážit několik faktorů. Optimální řešení by mělo být efektivní, ekonomické a ekologické. Z hlediska efektivity je vhodné v první řadě snížit tepelné ztráty domu. To se dá dosáhnout pomocí zateplení a výměny oken.

    Typ vytápění by měl odpovídat aktuálním potřebám domácnosti i konstrukčním možnostem domu. Tuhá paliva, jako jsou pelety nebo ekohrášek, mohou být ekonomickou volbou, avšak je potřeba počítat s nutností úložného prostoru pro palivo a pravidelné obsluhy. Plynové kotle nabízí komfort a snadnou údržbu, avšak závislost na plynových sítích. Kombinace kotle na tuhá paliva a efektivního krbového vytápění může být také vhodná, zejména pro snížení nákladů na vytápění.

    Moderní alternativou je tepelné čerpadlo, jež je vzhledem k nízkým provozním nákladům a ekologickému provozu čím dál tím oblíbenější. Nicméně počáteční investice je vyšší. Pro staré domy, kde není možná celková rekonstrukce, se doporučuje kombinace několika způsobů vytápění, aby bylo dosaženo optimální rovnováhy mezi investicí a provozními náklady.

    Výběr vytápění by vždy měl reflektovat individuální požadavky a možnosti. Je doporučeno konzultovat s odborníkem, který dokáže zhodnotit specifika domu a navrhnout nejvhodnější řešení.

    Další zajímavé články k tématu:

    Často kladené otázky

    Nejefektivnějším řešením pro staré domy je často vytápění, které kombinuje různé zdroje tepla. Tuhá paliva, jako jsou dřevo a pelety, v kombinaci s účinnými krby nebo podlahovým topením, mohou poskytovat vyvážené a hospodárné vytápění. Modernizace starých kotlů na tuhá paliva nebo přechod na kondenzační kotle na plyn může značně zlepšit efektivitu.

    Pro nezateplené kamenné domy je výběr vytápění náročnější kvůli vyšším tepelným ztrátám. V těchto případech se doporučuje nejprve investovat do zateplení, vlhkosti a izolace okenních rámů, což může být spojeno s instalací tepelných čerpadel nebo kondenzačních kotlů, jež pracují efektivně i při nižších teplotách a minimalizují ztráty.

    Infrapanely mohou být dobrým doplňkem k existujícím vytápěcím systémům, zejména v místnostech, které vyžadují dodatečné vytápění, nebo tam, kde není možné realizovat rozsáhlé změny v systému. Jsou efektivní v přímém vyzařování tepla, ale pro staré domy s vysokými stropy a špatnou izolací nemusí být jako hlavní zdroj tepla dostatečné.

    Elektrické kotle se nedoporučují do starších domů kvůli vysokým provozním nákladům způsobeným vyšší cenou elektřiny a často nedostatečnou tepelnou izolací těchto domů, což vede k významným tepelným ztrátám a neefektivnímu vytápění.

    Při výběru ekonomicky nejvýhodnějšího řešení vytápění pro staré domy je potřeba zvážit nejen počáteční investici, ale také dlouhodobé provozní náklady. V současnosti se jako účinné a nákladově přijatelné řešení často vybírají tepelná čerpadla, jelikož garantují nižší provozní náklady za energie.

    Tradiční kotle na tuhá paliva bývají oblíbenou volbou pro starší domy, nicméně pro dosažení vyšší efektivity by tato volba měla být kombinována s dalším způsobem vytápění, jako je například podlahové vytápění.

    Je důležité neopomenout modernější kotle s kondenzační technologií, které pracují efektivněji oproti klasickým kotelům a jsou schopné výrazně snížit náklady na vytápění, zvláště pokud jsou staré domy po kvalitní tepelné izolaci.

    Další faktory ovlivňující výběr vhodného topného systému zahrnují velikost domu, izolační vlastnosti, a počet obyvatel. Je třeba zohlednit i individuální nároky a možnosti investice do vylepšení energetické efektivity nemovitosti.

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    vytápění
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    vytápění
    vytápění

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

    10% Vyplněno

    O co máte zájem?

      15% Vyplněno

      Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

      fotovoltaika

      defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

      Jaký tvar střechy má váš dům?

      defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

      Jste majitelem domu?

      AnoNe

      Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

      Probíhá ověřování

      Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

      Loading..

      Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

      E-mail *

      Telefonní číslo *

      Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        21% Vyplněno

        Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

        tepelne-cerpadlo

        defaultPlynDřevoElektřinaJiné

        Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

        1-23-45+Nelze určit

        Jste majitelem domu?

        AnoNe

        Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

        Probíhá ověřování

        Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

        Loading..

        Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

        E-mail *

        Telefonní číslo *

        Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

          15% Vyplněno

          Čím ohříváte užitkovou vodu?

          solar

          defaultPlynDřevoElektřinaJiné

          Na jakém typu budovy má být solární kolektor instalován?

          defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

          Jaký tvar střechy má váš dům?

          defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

          Jste majitelem domu?

          AnoNe

          Zadejte lokalitu pro nejpřesnější výpočet dotace a ceny

          Probíhá ověřování

          Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

          Loading..

          Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
          Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

          E-mail *

          Telefonní číslo *

          Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            10% Vyplněno

            Vyberte si kombinaci

            (Vyberte alespoň 2 produkty)

            fotovoltaika

            FotovoltaikaTepelné čerpadloSolární kolektor

            Jaký je Váš nynější hlavní zdroj vytápění?

            defaultPlynDřevoElektřinaJiné

            Na jakém typu budovy má být systém instalován?

            defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

            Jaký tvar střechy má Váš dům?

            defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

            Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

            1-23-45+Nelze určit

            Jste majitelem domu?

            AnoNe

            Pro kterou lokalitu chcete spočítat dotaci?

            Probíhá ověřování

            Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

            Loading..

            Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
            Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

            E-mail *

            Telefonní číslo *

            Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            Vyřešte energie jednou provždy!

            Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

            Proč Schlieger?

            Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

            Německo

            Rakousko

            Česká republika

            Slovensko

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
            zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

            Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

            Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

            Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

            PO – PÁ 8 – 16 hod

            Fotovoltaika
            do 30 dnů nebo zdarma!

            chevron_right

            Dotace až 195 000 Kč

            chevron_right

            Úspora až 60 % el. energie

            chevron_right

            Patentované bezrámové panely

            Sledujte nás