Proč se vám vyplatí tepelné čerpadlo do novostavby v roce 2024

Uvažujete o vytápění vaší nové nemovitosti a zvažujete tepelné čerpadlo? V roce 2024 je volba tepelného čerpadla pro novostavbu chytrým a zodpovědným rozhodnutím. Tento moderní a efektivní zdroj tepla nabízí mnoho výhod, jako jsou ekologický provoz, významné finanční úspory, státní dotace a zvýhodněné sazby elektřiny.

Proč se vám vyplatí tepelné čerpadlo do novostavby v roce 2024
Čerpadla
10min. čtení

Obsah

Proč se vám vyplatí tepelné čerpadlo do novostavby

Tepelné čerpadlo se stává čím dál oblíbenější volbou pro vytápění a ohřev vody v novostavbách. A není divu – přináší totiž řadu výhod, které ocení každý moderní stavebník. Pojďme se podívat na důvody, proč byste měli zvážit instalaci tepelného čerpadla právě ve vaší nové nemovitosti.

  1. Úspora nákladů: Tepelné čerpadlo využívá energii z okolního prostředí (vzduch, země nebo voda) a přeměňuje ji na teplo pro váš dům. Díky tomu dokáže ušetřit až 80 % nákladů na vytápění ve srovnání s tradičními zdroji tepla, jako jsou plynové kotle nebo elektrické přímotopy.
  2. Ekologický provoz: Instalací tepelného čerpadla přispíváte k ochraně životního prostředí. Tento systém totiž nevytváří žádné emise a snižuje vaši uhlíkovou stopu. Navíc využívá obnovitelné zdroje energie, což z něj dělá udržitelné řešení pro budoucnost.
  3. Snadná instalace v novostavbě: Pokud plánujete tepelné čerpadlo již při stavbě domu, ušetříte si starosti s dodatečnými úpravami. Vše může být přizpůsobeno přímo na míru vašim potřebám a prostorám, bez nutnosti zásahů do hotové stavby.
  4. Využití pro chlazení: Tepelné čerpadlo nejen vytápí, ale umí i chladit. V letních měsících tak můžete svůj domov příjemně ochladit bez nutnosti pořizovat klimatizaci. Získáte tak 2v1 řešení pro celoroční tepelnou pohodu.
  5. Dlouhá životnost a minimální údržba: Kvalitní tepelná čerpadla mají dlouhou životnost (až 20 let) a vyžadují minimální údržbu. Odpadají vám tak starosti s pravidelným servisem nebo výměnou opotřebených součástí, jako je tomu u konvenčních kotlů.
  6. Zvýšení hodnoty nemovitosti: Dům s tepelným čerpadlem má na trhu nemovitostí vyšší hodnotu. Pokud se rozhodnete v budoucnu svoji novostavbu prodat, může vám tento moderní a úsporný systém vytápění pomoci dosáhnout lepší prodejní ceny.

Tepelné čerpadlo je chytrá volba pro všechny, kteří hledají úsporné, ekologické a komfortní řešení vytápění a chlazení ve své novostavbě. Nižší účty za energie, snadná instalace a dlouhá životnost jsou jen některé z mnoha důvodů, proč se tepelná čerpadla těší stále větší oblibě mezi stavebníky rodinných domů.

Chcete se dozvědět více o tom, zda se tepelné čerpadlo vyplatí i do vaší novostavby? Kontaktujte nás a rádi vám zpracujeme individuální kalkulaci a poradíme s výběrem.

Recenze od našeho spokojeného zákazníka

Jaká je průměrná roční spotřeba tepelného čerpadla ve srovnání s jinými zdroji vytápění?

Pokud uvažujete o změně způsobu vytápění vašeho domu, tepelné čerpadlo může být zajímavou volbou. Tepelná čerpadla jsou zařízení, která dokážou efektivně čerpat teplo z okolního prostředí (ze země, vody nebo vzduchu) a předávat ho do vašeho domu.

Jednou z hlavních výhod tepelných čerpadel je jejich energetická účinnost. Ve srovnání s jinými běžnými zdroji vytápění, jako jsou elektrické přímotopy, plynové kotle nebo kotle na tuhá paliva, spotřebují tepelná čerpadla méně energie na vytápění stejného prostoru.

Představte si, že máte rodinný dům a zvažujete, čím ho budete vytápět. Pokud byste zvolili elektrické přímotopy, mohli byste za rok spotřebovat třeba 15 000 kWh elektřiny. S tepelným čerpadlem by se tato spotřeba mohla snížit na pouhých 4 500 kWh. Podobně ve srovnání s plynovým kotlem může tepelné čerpadlo ušetřit až polovinu nákladů na vytápění.

Obecně platí, že tepelná čerpadla jsou energeticky efektivnější než klasické zdroje vytápění:

  • Plynové kotle: Tepelná čerpadla spotřebují přibližně 2-3krát méně energie než plynové kotle. U starších kotlů může být úspora ještě větší.
  • Elektrokotle: Tepelná čerpadla spotřebují přibližně 4-5krát méně energie než elektrokotle.
  • Tuhá paliva: Tepelná čerpadla jsou srovnatelná s vytápěním tuhými palivy z hlediska energetické efektivity, ale nabízí značné pohodlí v podobě automatického provozu a eliminují nutnost skladování paliva a údržby kotle.

Přemýšlíte o výměně starého elektrokotle nebo plynového kotle za moderní a ekologické tepelné čerpadlo? Přečtěte si náš článek, kde se dozvíte ty nejpodstatnější informace: 

Níže je uvedena tabulka s příklady průměrné roční spotřeby energie pro vytápění rodinného domu o ploše 100 m²:

Zdroj vytápění Průměrná roční spotřeba energie
Tepelné čerpadlo vzduch-voda 4500 kWh
Plynový kotel 20 000 kWh
Elektrokotel 15 000 kWh
Tuhá paliva 10 000 kWh

Je důležité poznamenat, že výše uvedené hodnoty jsou pouze orientační. Skutečná spotřeba energie se může lišit v závislosti na výše uvedených faktorech.

Naše tepelná čerpadla typu vzduch-voda mají COP 4,4. To znamená, že za každý 1 kW energie získáte 4,4 kW tepla.

tepelné čerpadlo země-voda

Další tipy pro úsporný provoz tepelného čerpadla v novostavbě:

  • Správná regulace: Tepelné čerpadlo by mělo být vybaveno inteligentní regulací, která optimalizuje jeho chod v závislosti na aktuálních potřebách domu a venkovních teplotách.
  • Kombinace s podlahovým vytápěním: Podlahové vytápění pracuje s nízkými teplotami, čímž dále zvyšuje efektivitu tepelného čerpadla.
  • Využití solární energie: Fotovoltaické panely vám pomohou s výrobou elektřiny pro pohon tepelného čerpadla, čímž dosáhnete ještě větší energetické nezávislosti.

Věděli jste, že díky kombinaci tepelného čerpadla s fotovoltaickou elektrárnou můžete ušetřit až 80 % vašich současných nákladů na energie? Přečtěte si více: Kombinace fotovoltaiky s tepelným čerpadlem: Získejte dotaci a slevu až 392 500Kč!

Hlavní výhody tepelného čerpadla vzduch-voda

Právě tepelné čerpadlo vzduch-voda je často hlavní doporučovanou možností pro novostavby, a to díky své flexibilitě a energetické efektivitě. Tento typ čerpadel přenáší teplo z okolního vzduchu do vodného topného systému. Jaké jsou jeho hlavní výhody oproti jiným typům tepelných čerpadel?

  • Výrazně nižší pořizovací cena oproti typům země-voda nebo voda-voda
  • Nízké provozní náklady a levnější sazba elektřiny D57d
  • Možnost kombinace s fotovoltaikou nebo solárním ohřevem vody
  • Čistý a bezúdržbový provoz. Díky monobloku není třeba doplňovat chladivo
  • Jednoduchá instalace. Nulové nároky na velikost pozemku
  • Nevyčerpatelný zdroj tepla – až 75 % energie

Tepelná čerpadla vzduch-voda představují atraktivní volbu pro ty, kteří hledají efektivní, cenově dostupné a ekologické řešení vytápění domu. Díky snadné instalaci, kompaktním rozměrům a široké škále modelů jsou ideální jak pro novostavby, tak i pro rekonstrukce. Pro více informací se neváhejte poradit s našimi odborníky.

Tepelná čerpadla vyžadují minimální údržbu. Je však důležité provádět pravidelné kontroly a servis podle doporučení výrobce, obvykle jednou ročně.

Proč si vybrat tepelné čerpadlo od Schliegeru

Podle čeho vybrat tepelné čerpadlo vzduch-voda do novostavby

Výběr správného tepelného čerpadla vzduch-voda pro novostavbu je důležitým krokem k zajištění efektivního, komfortního a ekologického vytápění. Při výběru je nutné zohlednit několik faktorů:

  1. Velikost a energetická náročnost domu: Základním parametrem je tepelná ztráta domu, která udává, kolik tepla uniká z domu během chladných měsíců. Tepelnou ztrátu je nutné spočítat s pomocí technického specialisty. Na základě tepelné ztráty se určí potřebný výkon čerpadla.

vykon modelu tepelneho cerpadla

  1. Typ tepelného čerpadla:
  • Split: Skládá se z vnitřní a venkovní jednotky, které jsou propojené potrubím s chladivem.
  • Monoblok: Kompaktní jednotka umístěná venku, která je jednodušší na instalaci a nevyžaduje výměnu chladicího média.

Split, či monoblok? Toť otázka, na kterou naleznete odpověď zde: Je lepší monoblokové nebo splitové tepelné čerpadlo

  1. Požadovaná teplota výstupní vody: Vysokoteplotní tepelná čerpadla Schlieger Premium PRO ohřejí vodu až na 75 °C.
  2. Hlučnost: Běžně se pohybuje v rozmezí 39–45 dB. Nejmodernější zařízení vzduch/voda dokáží snížit hlučnost až na 35 dB (A).
  3. Cena: Pořizovací cena tepelného čerpadla se liší v závislosti na typu, výkonu a značce. 

Také zvažte:

  • Druh elektrické přípojky: Výkonnější čerpadla vyžadují třífázové připojení.
  • Ovládání: Moderní tepelná čerpadla od Schliegeru se dají ovládat na dálku pomocí chytrého telefonu.
  • Dotace: Stát nabízí dotace až 180 000 Kč na instalaci tepelných čerpadel, které vám pomohou s financováním. Zvládneme vám je zprostředkovat.

Výběr správného tepelného čerpadla vzduch-voda pro novostavbu je důležitým rozhodnutím, které by se mělo dělat s rozvahou. Zohledněte všechny výše uvedené faktory a vyberte si takové, které splňuje vaše potřeby a požadavky. S rozhodováním vám rádi pomůžeme

Mohlo by vás zajímat:

Jak nejlépe vybrat tepelné čerpadlo pro rodinný dům

Jak probíhá instalace tepelného čerpadla vzduch-voda pro novostavbu

Kroky: Popis:
Návrh a projekt Prvním krokem je návrh systému tepelného čerpadla na základě energetických potřeb novostavby a místních klimatických podmínek. Tento návrh je součástí projektu novostavby a je třeba ho vypracovat před začátkem stavby. Možná se vám také bude hodit: Jak připravit novostavbu na instalaci tepelného čerpadla vzduch-voda
Stavební příprava Během stavby novostavby je třeba připravit potřebné prvky pro instalaci tepelného čerpadla, jako jsou základy pro venkovní jednotku, prostupy pro potrubí, místo pro vnitřní jednotku a akumulační nádrž.

Stavební povolení pro zařízení s celkovým instalovaným výkonem do 20 kW není potřeba.

Montáž venkovní jednotky a vnitřní jednotky Po dokončení stavebních prací se nainstaluje venkovní jednotka tepelného čerpadla. Ta se umisťuje na připravený základ a připojuje se k vnitřní jednotce pomocí chladivového potrubí.
Instalace akumulační nádrže Pro efektivní provoz tepelného čerpadla je vhodné nainstalovat akumulační nádrž, která slouží k ukládání tepelné energie a vyrovnávání rozdílů mezi výkonem čerpadla a aktuální spotřebou tepla.
Propojení a naplnění systému Po instalaci všech komponentů se systém propojí a naplní se topným médiem (nemrznoucí směsí nebo vodou). Provede se odvzdušnění a tlaková zkouška.
Elektroinstalace a regulace: Tepelné čerpadlo se připojí k elektrické síti a nainstaluje se regulační systém, který řídí provoz čerpadla podle nastavených parametrů a aktuálních potřeb domu.
Uvedení do provozu a zaškolení: Po dokončení instalace se tepelné čerpadlo uvede do provozu. Instalační firma provede zkoušky, nastavení a zaškolení uživatelů. Ukážeme vám, jak si můžete sami regulovat teplotu, nastavovat různé teplotní režimy či načasovat zapnutí čerpadla na určitou dobu. Požadované hodnoty si díky mobilní aplikaci můžete nastavit odkudkoliv. 

Celý proces instalace tepelného čerpadla pro novostavbu trvá obvykle několik dní až týdnů v závislosti na velikosti a složitosti systému. Je důležité svěřit instalaci odborné firmě, která má zkušenosti s tepelnými čerpadly a dokáže navrhnout a realizovat systém na míru vaší novostavbě.

Instalace tepelného čerpadla vzduch-voda v novostavbě není nijak složitý proces, pokud je svěřena do rukou zkušených profesionálů. Naši Schlieger montážníci mají bohaté zkušenosti z velkého množství předchozích realizací.

Náklady a financování

Investice do tepelného čerpadla zahrnuje počáteční náklady na pořízení a instalaci, ale dlouhodobě přináší finanční úspory díky snížení energetických výdajů.

Počáteční investice

  • Tepelné čerpadlo vzduch-voda: cena od 145 541 Kč
  • Tepelné čerpadlo se solárními kolektory: cena od 257 542 Kč
  • Tepelné čerpadlo s FV systémem: cena od 341 373 Kč

Dlouhodobá návratnost

Návratnost investice určuje, za jak dlouho se počáteční výdaje na pořízení a instalaci zařízení vrátí, než začne šetřit naplno. Doba návratnosti investice závisí na výši spotřeby, ceně elektřiny (případně ceně původního nebo srovnávaného zdroje energie), účinnosti zařízení, míře zateplení objektu, podnebí, výši dotace a dalších faktorech. 

Příklad: Pokud náklady na pořízení a instalaci tepelného čerpadla činí 150 000 Kč a roční úspora je 30 000 Kč oproti elektrickému kotli, investice se za předpokladu neměnných podmínek a bez dalších investic vrátí za pět let.

TIP! Nechte si od nás zdarma spočítat návratnost investice do tepelného čerpadla nebo pro lepší přestavu poslouží tato odpověď: Jaká je návratnost investice do tepelného čerpadla?

Kdo se může ucházet o dotace na tepelné čerpadlo a jaké jsou podmínky

O dotace na tepelné čerpadlo pro novostavby se mohou ucházet stavebníci nebo kupující nových rodinných a bytových domů, kteří splňují podmínky dotačního programu. Nejčastěji se jedná o fyzické osoby, ale někdy mohou žádat i právnické osoby, jako jsou developeři nebo společenství vlastníků jednotek.

Dotační titul Nová zelená úsporám Kotlíková dotace Oprav dům po babičce
Kdo má nárok na dotaci? Vlastníci rodinných domů nebo řadově uspořádaných bytových jednotek a příspěvkové organizace zřízené samosprávnými celky. Senioři a nízkopříjmové domácnosti. (Pouze na výměnu kotlů na pevná paliva, nesplňujících podmínky 3.–5. emisní třídy.) Převážně mladé rodiny / vlastníci nebo spoluvlastníci nemovitosti, kteří chtějí rekonstruovat starší dům.
Podmínky dotace Splňuje většina žadatelů. Členové domácnosti pobírají starobní nebo invalidní důchod 3. stupně. Jeden z členů domácnosti v období od 1. 1. 2022 do dne podání žádosti pobíral příspěvek na bydlení. Žadatel je vlastník rodinného/rekreačního objektu k trvalému bydlení, nebo je ekonomicky aktivní jako zaměstnanec, zaměstnavatel, OSVČ, pracující důchodce, pracující student/učeň, anebo rodič na mateřské dovolené.
Čerpání dotace Až 100 000 Kč (na samotné tepelné čerpadlo) do výše 50 % nákladů. Až 180 000 Kč (na samotné tepelné čerpadlo) do výše 95 % nákladů. V závislosti na projektu + bonusy za děti. Celkově do výše 50 % nákladů.

Konkrétní podmínky se mohou lišit v závislosti na aktuálně vypsaných dotačních programech. Pro novostavby je určen například program Nová zelená úsporám – Novostavby. Vždy je dobré si pečlivě prostudovat pravidla daného programu a včas začít s přípravou projektu a žádosti o dotaci.

Rádi vám poradíme a všechno papírování vyřídíme za vás. Vyplňte krátký kontaktní formulář a naši specialisté vám pomohou najít to nejvhodnější řešení přesně pro vaše potřeby.

Závěr

  1. Plánujte dopředu:
  • Včas se informujte o dostupných dotačních programech a jejich podmínkách.
  • Vyberte si spolehlivého dodavatele tepelných čerpadel.
  1. Investujte do kvality:
  • Nešetřete na kvalitě tepelného čerpadla a jeho instalaci.
  • Vyberte si model s odpovídajícím výkonem pro váš dům a klimatické podmínky.
  1. Využívejte chytré funkce:
  • Moderní tepelná čerpadla nabízí chytré funkce, které vám pomohou optimalizovat spotřebu energie a komfort.
  • Využívejte mobilní aplikace pro ovládání a monitoring tepelného čerpadla.
  • Nastavte si automatické režimy pro úsporu energie.

Tepelná čerpadla jsou energeticky nejefektivnějším a nejšetrnějším způsobem vytápění rodinných domů. Počáteční investice do tepelného čerpadla je sice vyšší než u jiných zdrojů, ale provozní náklady jsou výrazně nižší a návratnost investice se pohybuje v řádu několika let.

Mohlo by vás také zajímat:

Často kladené otázky

Instalace tepelného čerpadla vyžaduje značnou počáteční investici, a i když se jedná o efektivní způsob vytápění, počáteční náklady mohou být pro některé domácnosti příliš vysoké. V extrémně chladných klimatických podmínkách může klesat efektivita čerpadla a pro dosažení komfortní teploty může být nutné použít záložní zdroj vytápění.

Životnost tepelného čerpadla se pohybuje mezi 15 až 20 lety, některé kvalitní systémy mohou vydržet i déle. Pravidelná údržba a servis mohou životnost prodloužit.

Moderní tepelná čerpadla mají velmi tichý provoz. Venkovní jednotka produkuje hluk srovnatelný s běžnou ledničkou a vnitřní jednotka je téměř bezhlučná.

Návratnost investice do tepelného čerpadla se obvykle pohybuje mezi 5 až 8 lety v závislosti na cenách energií, dotacích a konkrétních podmínkách nemovitosti.

Proč Schlieger?

Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

5 100+

Tepelných čerpadel

11 900+

Fotovoltaických elektráren

1 000+

Fototermických systémů

Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

Jsme členové těchto asociací

Carousel - Dotace
Fotovoltaika s garancí dotace

Fotovoltaika s garancí dotace

tepelné čerpadlo do novostavby
Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
tepelné čerpadlo do novostavby
tepelné čerpadlo do novostavby

Vyřešte energie jednou provždy!

Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Ozveme se vám do 24 hodin

    Jsme jednička na trhu v počtu realizací

    Mapa+dodavka 1
    Přes 18 500 instalací v zemích EU

    Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

    PO – PÁ 8 – 16 hod

    Fotovoltaika
    do 30 dnů nebo zdarma!

    chevron_right

    Dotace až 195 000 Kč

    chevron_right

    Úspora až 60 % el. energie

    chevron_right

    Patentované bezrámové panely

    Sledujte nás