Jak zvýšit účinnost solárních panelů v zimě

V posledních letech populární fotovoltaika, tedy technologie přeměny slunečního světla na elektrickou energii, se stává stále běžnější součástí našich domácností a podniků. Ačkoli jsou její výhody v létě zřejmé, zimní měsíce přinášejí dost otázek ohledně její efektivity. Je proto obvyklé se domnívat, že fotovoltaické panely v zimě nemají stejný výkon jako v letních měsících. V tomto článku si objasníme, jak fotovoltaika funguje během zimy a jaké možnosti jejího využití existují, i když jsou sluneční podmínky méně příznivé.

Jak zvýšit účinnost solárních panelů v zimě
Fotovoltaika
10min. čtení

Obsah

zimě

Ověřte si, zda se vám vyplatí instalace fotovoltaiky během zimního období

    15% Vyplněno

    Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

    fotovoltaika

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Jak fungují solární panely v zimě

    Solární panely v zimě fungují podobně jako v létě, ale jejich účinnost je ovlivněna několika faktory. Největší rozdíl je v množství slunečního svitu – v zimě jsou dny kratší a slunce je níže na obloze, což vede k nižší produkci elektřiny. Přesto solární panely stále dokážou vyrábět elektřinu, protože fungují na základě světla, nikoli tepla. I v chladnějším počasí mohou být panely efektivní, protože nižší teploty mohou zlepšit jejich výkon (ve srovnání s horkými letními dny, kdy může dojít k přehřívání).

    Sníh může dočasně snížit výrobu, pokud pokryje panely, ale pokud je sklon střechy dostatečný, sníh často sklouzne. Navíc, solární panely produkují energii i za oblačného počasí, byť s nižší účinností. Z dlouhodobého hlediska tedy solární panely fungují i v zimě, i když s nižším výkonem než v letních měsících.

    Co ovlivňuje účinnost solárních panelů v zimě

    Vzhledem ke skutečnosti, že během zimy jsou dny kratší a sluneční paprsky dopadají na Zemi pod menším úhlem. V praxi to znamená, že sluneční světlo je méně intenzivní a jeho dopad je rozptýlenější. Fotovoltaické panely tak mohou zachytit méně energie v porovnání s létem. V tomto období stejně tak slunce vyšplhá na oblohu níže, a tak sluneční paprsky dopadají na panely pod menším úhlem. Tento úhel může snížit efektivitu jejich práce, protože méně světla je absorbováno.

    • Vliv sněhové pokrývky a námrazy na panelech

    Výkon vaší fotovoltaiky mohou však ovlivnit sněhové pokrývka či námrazy. Panel je v tomto případě schopný zachytit a přeměnit na energii pouze omezené množství světla. Lze řešit údržbou a pravidelným odstraňováním sněhu.

    • Jak je to s nižšími teplotami?

    Zajímavé je, že nižší teploty mohou mít na fotovoltaické panely pozitivní vliv. Nízké teploty snižují odpor materiálů v panelech, což může vést k jejich vyšší účinnosti. To však neznamená, že zimní podmínky kompenzují všechny negativní faktory, jako je kratší denní doba a nižší intenzita slunečního svitu.

    8 tipů: Jak zvýšit účinnost solárních panelů v zimě

     

    Chcete-li, aby vaše solární panely vyráběly co nejvíce elektřiny i během zimních měsíců, můžete podniknout několik jednoduchých kroků. Níže najdete přehledně praktické tipy a snadno pochopitelnými vysvětleními.

    1. Nastavit správný úhel a směr solárních panelů

    Aby solární panely v zimě pracovaly co nejlépe, nastavte je do strmějšího úhlu (ideálně kolem 60°) a ujistěte se, že jsou otočené směrem na jih. Díky tomu panely zachytí více slunečního světla, které je v zimě níže na obloze. Také sníh na panelech snáze sklouzne, takže nebude bránit ve výrobě elektřiny. Optimalizace úhlu a orientace panelů může výrazně zvýšit jejich účinnost v zimních měsících.

    TIP! Jaký vliv má velikost, sklon a orientace střechy na výkon fotovoltaické elektrárny

    2. Pravidelně odstraňovat sníh a nečistoty z panelů

    Zimní sníh může pokrýt solární panely a blokovat jim přístup ke slunečnímu záření. Proto je dobré sníh jemně smést, ideálně měkkým kartáčem, abyste panely nepoškodili. Kromě toho se na panelech hromadí prach a špína, takže je třeba je pravidelně čistit. Čisté panely lépe přijímají světlo a tím zvyšují výrobu elektřiny. Údržba solárních panelů je klíčová pro jejich dlouhou životnost a optimální výkon.

    Pokud se chystáte uklízet sníh ze solárních panelů, určitě použijte ten správný nástroj. Hrubý kartáč nebo hrábě mohou poškodit vaše solární panely. Místo toho použijte měkký kartáč na sníh, který sníh očistí bez poškrábání povrchu panelů. Opět je vždy dobré se informovat u svého poskytovatele, abyste se ujistili, že neztratíte záruku.

    TIP! Jak správně udržovat a čistit fotovoltaické panely

    3. Používat vysoce účinné solární panely

    V zimě, kdy je sluneční světlo slabší, je důležité používat solární panely, které jsou účinné i při nízkém osvětlení. Investujte do panelů s technologií ABC, které lépe pracují za oblačného počasí nebo při difúzním světle. Tyto panely vám zajistí, že i v zimě budete mít dostatek energie. Vysoce účinné solární panely maximalizují výkon vašeho systému i během méně slunečných dnů.

    Panely s pokročilou technologií

    Patentované fotovoltaické panely s nejmodernější technologií a výkonem 460 Wp dosahují až o 9 % vyšší účinnosti oproti běžným panelům. Panely AIKO jsou unikátní díky odolnosti proti mikrotrhlinám, kterou ocení každý, kdo hledá dlouhodobou spolehlivost.

    Naše
    záruky

    30let

    na 88,85 % výkon panelů

    25let

    na mechanické části panelů

    2roky

    na instalaci panelů

    4. Minimalizovat stínění solárních panelů

    V zimě jsou stíny delší, což může snížit účinnost vašich panelů. Ujistěte se, že v blízkosti panelů nejsou žádné překážky, jako stromy nebo budovy, které by je mohly stínit. Odstranění stínů a překážek zajistí, že vaše panely budou moci zachytit maximum dostupného slunečního světla, což zvýší jejich celkový výkon.

    TIP! Jak řešit zastínění fotovoltaických panelů

    5. Zvážit instalaci pohyblivých panelů (trackerů)

    Chcete-li maximalizovat výrobu energie, zvažte instalaci pohyblivých panelů, které sledují pohyb slunce po obloze. Tyto panely se automaticky otáčejí za sluncem, což znamená, že vždy zachytí co nejvíce světla. I když je tato technologie dražší, může zvýšit výrobu energie až o 30 %. Trackery solárních panelů jsou skvělým řešením, pokud chcete maximalizovat výnos z vaší solární instalace.

    6. Udržovat elektrické součástky v dobrém stavu

    Solární systém není jen o panelech, ale také o elektrických součástech, jako jsou kabely a invertory. Pravidelně kontrolujte, zda nejsou poškozené nebo opotřebované, a zajistěte, aby byly chráněné před vlhkostí a mrazem. Pravidelná kontrola solárního systému zajišťuje, že bude pracovat efektivně a bez problémů, čímž prodloužíte jeho životnost.

    7. Sledovat výkon panelů a spotřebu energie

    Pomocí jednoduchých aplikací můžete sledovat, kolik energie vaše panely vyrábějí. Pokud víte, kdy panely vyrábějí nejvíce elektřiny, můžete tomu přizpůsobit svoji spotřebu, například pračku spouštět během slunečných hodin. Monitorování výkonu solárních panelů vám umožní efektivněji využívat vyrobenou elektřinu a rychle identifikovat případné problémy.

    V zimě fotovoltaické systémy produkují méně energie než v létě. V letních měsících, kdy jsou dny dlouhé a sluneční svit intenzivní, je produkce mnohem vyšší. Studie ukazují, že zimní výkon může klesnout až na 20–30 % výkonu v letních měsících, v závislosti na konkrétních podmínkách a umístění.

    Chytrá aplikace

    Mějte okamžitý přehled o spotřebě a výrobě elektrické energie přímo na svém mobilním zařízení, tabletu nebo počítači.

    zimě

    8. Nechat solární systém pravidelně zkontrolovat odborníkem

    Profesionální kontrola solárního systému vám pomůže odhalit skryté problémy a navrhnout vylepšení, která zvýší účinnost vašich panelů. Pravidelná údržba může také prodloužit životnost celého systému. Odborné prohlídky solárních panelů jsou klíčové pro zajištění jejich optimálního výkonu a dlouhodobé spolehlivosti.

    TIP! Jak probíhá revize fotovoltaického systému (Krok za krokem)

    Kolik elektřiny vyrobí solární panely v zimě a jaká je spotřeba

    Výroba elektřiny ze solárních panelů v zimě je obecně nižší než v letních měsících, ale panely stále mohou produkovat určité množství energie. Hlavní důvody nižší produkce v zimě jsou kratší délka dne, nižší intenzita slunečního záření a častější oblačnost.

    Orientační výroba a spotřeba elektřiny během roku pro 4 člennou domácnost

    vyroba a spotreba elektriny behem roku

    Jak ukazuje graf, spotřeba energie domácnosti v zimě je poměrně vysoká, protože v chladnějším počasí více topíme, vaříme a svítíme kvůli kratším dnům. Zatímco spotřeba domácnosti zůstává vysoká, výroba elektřiny ze slunce je v zimě nižší, protože slunce tolik nesvítí.

    V zimních měsících (leden, únor, březen, listopad, prosinec) domácnost spotřebuje více elektřiny, protože je třeba více topit a svítit. Celková spotřeba dosahuje 5720 kWh, přičemž nejvíce energie se spotřebuje v lednu a prosinci (1320 kWh měsíčně). Oproti tomu výroba z fotovoltaické elektrárny (FVE) je nižší, celkem 2579 kWh za těchto pět měsíců. Nejmenší výroba je v listopadu, kdy elektrárna vyrobí jen 292 kWh.

    Tento rozdíl mezi spotřebou a výrobou ukazuje, že v zimě solární elektrárna pokryje jen část energetických potřeb. Pro vyrovnání tohoto rozdílu může být užitečné doplnit FVE o baterie nebo využít jiné zdroje energie, aby domácnost měla dostatek elektřiny i v období s menším slunečním svitem.

    Tyto výpočty jsou pouze orientační a skutečná výroba a spotřeba elektřiny může záviset na mnoha faktorech, jako je poloha domu, sklon střechy a místní podmínky. Pro přesnou kalkulaci a návrh optimálního řešení na míru vaší domácnosti kontaktujte odborníky ze Schliegeru. Rádi vám připravíme individuální nabídku a pomohou s efektivním využitím solární energie po celý rok.

    Přeskočte výpočty a použijte naši solární kalkulačku pro přesný odhad počtu solárních panelů, které potřebujete.

    online solarni kalkulacka

    Jaké jsou možnosti využití fotovoltaiky v zimě

    Možnost využití Popis Výhody
    Ohřev vody a přitápění Přebytek energie generovaný v zimě může být využit k ohřevu vody nebo přitápění. Umožňuje efektivní využití energie i při nižší výrobě v zimě. Snižuje závislost na tradičních zdrojích vytápění a ohřevu vody.
    Dobíjení baterií a akumulace energie Fotovoltaika může být kombinována s bateriemi, které uchovávají energii pro pozdější využití. Pomáhá vyrovnat sezónní výkyvy výroby a zajišťuje stálý přísun energie i během noci nebo dní s minimálním slunečním svitem.
    Napájení zimních rekreačních objektů Fotovoltaické systémy jsou ideální pro napájení horských chat a rekreačních objektů v odlehlých oblastech. Zajišťuje základní potřeby, jako je osvětlení a vytápění, na místech, kde není snadno dostupná běžná elektrická síť. Šetří náklady na provoz a udržuje energetickou nezávislost.

    Přidání baterie pro zvýšení vlastní spotřeby

    Baterie je vždy relevantní součástí fotovoltaického systému, ale obzvláště užitečná je během zimní sezóny, kdy může být fotovoltaická produkce po delší dobu nižší kvůli špatným povětrnostním podmínkám. Proč tomu tak je? Protože solární baterie vám umožňují ukládat energii, která je vyrobena, ale není okamžitě spotřebována. V zimní sezóně, kdy je méně světla a dny jsou kratší, to může být velká pomoc, protože baterie zajišťují, že světlo, které solární panely dokáží absorbovat a přeměnit na elektřinu, je využito ve vaší domácnosti.

    Z finančního hlediska mohou také udělat rozdíl v tom smyslu, že podstatně zvyšují úroveň vlastní spotřeby – až na 90 %. To znamená, že ačkoli budou náklady na fotovoltaický systém s baterií vyšší, stejně tak budou i úspory generované každý měsíc od dne instalace.

    Solární baterie by měly být umístěny v izolované oblasti, chráněné před přírodními vlivy, aby podávaly co nejlepší výkon a byly důležitým doplňkem vašich solárních panelů v zimě.

    Ve Schliegeru si jsou členové našeho týmu toho všeho dobře vědomi a poskytnou vám užitečné informace týkající se faktorů, které mohou ovlivnit produkci vašich solárních panelů. Naším cílem je zajistit, aby solární řešení, které instalujete ve svém domě, vyhovovalo vašim potřebám a cílům a maximalizovalo poměr cena/výkon.

    zimě

    Připravíme vám individuální nabídku

    Uvedená nabídka je pouze indikativní. Konkrétní nabídku vám vypracuje obchodní zástupce Schlieger na základě individuálních požadavků. Pro získání dotace NZÚ nebo NZÚ light je nutné splnit podmínky dotačního programu vyhlášené Ministerstvem životního prostředí.

    Malá S Střední M Velká L
    Výkon elektrárny zimě 3,96 kWp zimě 6,16 kWp zimě9,68 kWp
    Kapacita baterie zimě 11,23 kWh zimě 11,23 kWh zimě 11,23 kWh
    Hybridní střídač zimě 8 kW zimě 8 kW zimě10 kW
    Ceníková cena 348 436 Kč 406 238 Kč 457 156 Kč
    Zvýhodnění (dotace a sleva) 180 040 Kč 210 000 Kč 210 000 Kč
    Cena s DPH po zvýhodnění od 168 396 Kč od 196 238 Kč od 247 156 Kč

    Pokud máte dostatečnou plochu na střeše, může se vyplatit pořídit i větší systém. Přebytky elektřiny budete moci v blízké budoucnosti sdílet s rodinou či sousedy díky komunitnímu sdílení. Dále vás může zajímat:

    Vyplatí se provoz fotovoltaiky v zimě?

    Příjmy z prodeje elektřiny vyrobené fotovoltaickými systémy jsou v zimě nižší než v létě. To je dáno sníženou produkcí energie, která ovlivňuje celkovou ekonomiku provozu.

    V některých regionech však mohou být k dispozici dotace, které podporují instalaci a provoz fotovoltaických systémů. Díky tomu můžete kompenzovat nižší zimní výkon a zvýšit ekonomickou výhodnost investice. Nárok na dotaci si můžete v rychlosti a nezávazně ověřit níže:

    Samotná návratnost investice do fotovoltaických systémů  ale může být tímto zimním výkonem ovlivněna. Důležité je vzít v úvahu především dlouhodobé úspory a ekologické přínosy, které fotovoltaika přináší, i když zimní měsíce mohou přinést určité výzvy.

    Závěrem

    Fotovoltaické systémy i v zimě přinášejí cenné výhody, i když jejich výkon není tak vysoký jako v létě. Zimní měsíce přinášejí specifické výzvy, ale moderní technologie a efektivní využívání energie mohou pomoci tyto výzvy překonat. Výhled do budoucna ukazuje, že s pokrok

    Dálé Vás múže zajímat:

    Jaké zkušenosti mají naši zákazníci s fotovoltaickými systémy: ⭐⭐⭐⭐⭐

    Chcete se ujistit, že děláte správné rozhodnutí při výběru dodavatele? Navštivte naši stránku s recenzemi a přečtěte si autentické názory a hodnocení od lidí, kteří už našimi službami prošli. Jejich spokojené reakce mluví za vše a mohou být tím posledním impulsem, který potřebujete k tomu, abyste se i vy stali hrdými majiteli fotovoltaické elektrárny od Schliegeru. Neváhejte a začtěte se do příběhů našich zákazníků ještě dnes!

    Často kladené dotazy

    Ano, solární panely mohou fungovat i ve sněhu, ale s nižší účinností.

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    zimě
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    zimě
    zimě

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

    10% Vyplněno

    O co máte zájem?

      15% Vyplněno

      Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

      fotovoltaika

      defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

      Jaký tvar střechy má váš dům?

      defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

      Jste majitelem domu?

      AnoNe

      Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

      Probíhá ověřování

      Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

      Loading..

      Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

      E-mail *

      Telefonní číslo *

      Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        21% Vyplněno

        Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

        tepelne-cerpadlo

        defaultPlynDřevoElektřinaJiné

        Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

        1-23-45+Nelze určit

        Jste majitelem domu?

        AnoNe

        Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

        Probíhá ověřování

        Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

        Loading..

        Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

        E-mail *

        Telefonní číslo *

        Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

          15% Vyplněno

          Čím ohříváte užitkovou vodu?

          solar

          defaultPlynDřevoElektřinaJiné

          Na jakém typu budovy má být solární kolektor instalován?

          defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

          Jaký tvar střechy má váš dům?

          defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

          Jste majitelem domu?

          AnoNe

          Zadejte lokalitu pro nejpřesnější výpočet dotace a ceny

          Probíhá ověřování

          Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

          Loading..

          Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
          Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

          E-mail *

          Telefonní číslo *

          Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            10% Vyplněno

            Vyberte si kombinaci

            (Vyberte alespoň 2 produkty)

            fotovoltaika

            FotovoltaikaTepelné čerpadloSolární kolektor

            Jaký je Váš nynější hlavní zdroj vytápění?

            defaultPlynDřevoElektřinaJiné

            Na jakém typu budovy má být systém instalován?

            defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

            Jaký tvar střechy má Váš dům?

            defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

            Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

            1-23-45+Nelze určit

            Jste majitelem domu?

            AnoNe

            Pro kterou lokalitu chcete spočítat dotaci?

            Probíhá ověřování

            Zjišťujeme, zda je produkt ve vaší oblasti dostupný. Chvilku vydržte!

            Loading..

            Gratulujeme, nabídka je ve vaší oblasti dostupná!
            Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

            E-mail *

            Telefonní číslo *

            Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

            Vyřešte energie jednou provždy!

            Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

            Proč Schlieger?

            Jsme zkušení, na trhu působíme více než 14 let

            Německo

            Rakousko

            Česká republika

            Slovensko

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Přes 19 000 
            instalací v zemích EU

            Naším posláním je zajistit, aby nová generace energetických
            zařízení byla snadno dostupná pro všechny.

            Vyvíjíme a dodáváme špičkové produkty, vybavené pokročilými funkcemi.

            Investujeme do vlastního vývoje produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

            Interně odborně proškolené týmy zvládají až 1000 instalací měsíčně.

            PO – PÁ 8 – 16 hod

            Fotovoltaika
            do 30 dnů nebo zdarma!

            chevron_right

            Dotace až 195 000 Kč

            chevron_right

            Úspora až 60 % el. energie

            chevron_right

            Patentované bezrámové panely

            Sledujte nás