Jak funguje fotovoltaika: Vše, co potřebujete vědět

Zajímá vás, jak funguje fotovoltaika a jak můžete využít sluneční energii pro svou domácnost? V tomto komplexním průvodci se dozvíte vše podstatné o fotovoltaických systémech, jejich výhodách a možnostech využití. Ať už plánujete instalaci fotovoltaiky, nebo se jen chcete dozvědět více, tento článek je přesně pro vás.

Jak funguje fotovoltaika
Fotovoltaika
10min. čtení

Obsah

Ověřte si, zda se vám vyplatí fotovoltaika s baterií

    15% Vyplněno

    Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

    fotovoltaika

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Jak funguje fotovoltaika

    Fotovoltaika je technologie, která umožňuje přeměnu slunečního záření na elektrickou energi. Tento proces je založen na fotoelektrickém jevu, při němž se v určitém materiálu, obvykle křemíku, uvolňují elektrony působením světla. 

    Jak funguje fotovoltaická elektrárna

    Proces přeměny sluneční energie

    1. Absorpce slunečního záření: Když sluneční světlo dopadne na povrch fotovoltaického článku, jeho fotony (částice světla) uvolňují v polovodičovém materiálu elektrony.
    2. Generování elektrického proudu: Uvolněné elektrony se začnou pohybovat, čímž vzniká elektrický proud. Tento proud je však stejnosměrný (DC).
    3. Přeměna na střídavý proud: Abychom mohli vyrobenou elektřinu využít v domácnosti nebo ji dodat do sítě, je nutné stejnosměrný proud přeměnit na střídavý (AC) pomocí střídače.
    4. Využití elektřiny: Střídavý proud je poté veden do elektrické sítě a může být použit pro napájení různých elektrických spotřebičů. 

    Fotovoltaické panely na vaší střeše zachytí sluneční světlo a přemění ho na elektřinu. Tuto elektřinu pak můžete využít pro napájení vašich spotřebičů a osvětlení, čímž ušetříte na účtech za energii a stanete se méně závislými na dodávkách elektřiny ze sítě.

    Možná Vás dále bude zajímat:

    Komponenty fotovoltaického systému

    Fotovoltaický panel

    Fotovoltaické (solární panely) jsou bezpochyby nejviditelnější součástí celého systému. Tyto ploché, obvykle černé panely se instalují na střechu domu nebo na volnou plochu zahrady. Jejich úkolem je zachytit sluneční záření a přeměnit ho na elektřinu. Panely se skládají z propojených fotovoltaických článků, které jsou vyrobeny z křemíku. Když na články dopadne sluneční světlo, uvnitř článků se uvolní elektrony a vzniká elektrický proud.

    Panely s pokročilou technologií

    Patentované fotovoltaické panely s nejmodernější technologií a výkonem 460 Wp dosahují až o 9 % vyšší účinnosti oproti běžným panelům. Panely AIKO jsou unikátní díky odolnosti proti mikrotrhlinám, kterou ocení každý, kdo hledá dlouhodobou spolehlivost.

    Naše
    záruky

    30let

    na 88,85 % výkon panelů

    25let

    na mechanické části panelů

    2roky

    na instalaci panelů

    V současnosti se běžně používají fotovoltaické panely s účinností kolem 20 %. I když je teoreticky možný vyšší výkon, praktické limity jsou dány fyzikálními zákony. Ve Schliegeru využíváme vysoce výkonné, nejúčinnější panely AIKO s výkonem 440 Wp a účinností překračující 22,3%.

    Solární panel, nebo kolektor?

    Pokud mluvíme o fotovoltaických panelech jako o “solárních panelech”, může snadno dojít k záměně se solárními kolektory. Solární kolektor na rozdíl od fotovoltaických panelů nevyrábí elektřinu, ale využívá se k ohřevu vody. TIP! Jak vybrat nejlepší solární panely pro vaši fotovoltaiku

    Střídač

    Fotovoltaické panely generují stejnosměrný elektrický proud, který nelze přímo využít v běžné elektrické síti. Právě zde přichází na scénu střídač. Tento chytrý přístroj převádí stejnosměrný proud na střídavý, který již můžete bez obav použít ve vaší domácnosti nebo bude ukládán do baterií pro pozdější použití. Střídač je mozkem celého systému a kromě své hlavní funkce také monitoruje výkon panelů a stará se o bezpečnost systému. 

    TIP! Jak vybrat nejlepší střídač pro fotovoltaiku: Vše, co potřebujete vědět

    Bateriové uložiště

    Přestože fotovoltaické panely vyrábějí elektřinu především během slunečných dní, můžete si vyrobenou energii uschovat i na pozdější použití. K tomu slouží baterie, které jsou součástí některých fotovoltaických systémů. Během dne, kdy panely vyrábějí více elektřiny, než vaše domácnost spotřebuje, se přebytečná energie uloží do baterií. Tuto energii pak můžete využít večer nebo během zatažených dní, kdy panely nevyrábějí dostatek elektřiny.

    Doporučujeme produkty Schlieger

    Uložení vyrobené elektřiny do baterie je z ekonomického hlediska výhodnější než její prodej do distribuční sítě. Odkupní ceny elektřiny od domácností jsou obecně výrazně nižší než ceny, za které se elektřina domácnostem prodává. TIP! Jak nejlépe vybrat baterie pro fotovoltaiku

    Kolik stojí pořízení fotovoltaické elektrárny na klíč

    Připravíme vám individuální nabídku

    Uvedená nabídka je pouze indikativní. Konkrétní nabídku vám vypracuje obchodní zástupce Schlieger na základě individuálních požadavků. Pro získání dotace NZÚ nebo NZÚ light je nutné splnit podmínky dotačního programu vyhlášené Ministerstvem životního prostředí.

    Malá S Střední M Velká L
    Výkon elektrárny 3,96 kWp 6,16 kWp 9,68 kWp
    Kapacita baterie 11,23 kWh 11,23 kWh 11,23 kWh
    Hybridní střídač 8 kW 8 kW 10 kW
    Ceníková cena 348 436 Kč 406 238 Kč 457 156 Kč
    Zvýhodnění (dotace a sleva) 180 040 Kč 210 000 Kč 210 000 Kč
    Cena s DPH po zvýhodnění od 168 396 Kč od 196 238 Kč od 247 156 Kč

    Pokud máte dostatečnou plochu na střeše, může se vyplatit pořídit i větší systém. Přebytky elektřiny budete moci v blízké budoucnosti sdílet s rodinou či sousedy díky komunitnímu sdílení. Dále vás může zajímat:

    Fotovoltaika s garancí dotace

    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.

    Fotovoltaika s garancí dotace

    7 důvodů: Proč se vyplatí pořídit fotovoltaickou elektrárnu

    1. Čím více solární energie vyrobíte, tím méně zaplatíte dodavateli
    2. Solární panely mohou zvýšit cenu nemovitosti na trhu
    3. Sluneční energie je čistá a obnovitelná, neznečišťuje ovzduší ani vodu
    4. Menší obavy z výpadků proudu nebo zdražování a s bateriovým úložištěm budete mít vlastní záložní zdroj energie
    5. Různé dotační programy pro investice do solárních elektráren, kde návratnost investic zkrátite o poloviny
    6. Solární panely vydrží až 35 let a nevyžadují téměř žádnou údržbu
    7. Fotovoltaika neprodukuje hluk ani škodlivé látky

    Nyní si představte, že elektřinu vyrobenou vaším fotovoltaickým systémem použijete pro vytápění tepelným čerpadlem

    Získáte tak dvojnásobnou výhodu – nejen že budete vyrábět vlastní elektřinu ze slunce, ale také ji efektivně využijete pro vytápění a chlazení vašeho domova. V létě, kdy fotovoltaické panely produkují nejvíce energie, můžete přebytečnou elektřinu použít pro pohon tepelného čerpadla v režimu chlazení a udržovat tak příjemné vnitřní prostředí.

    TIP! Kombinace fotovoltaiky s tepelným čerpadlem: Získejte dotaci a slevu až 352 000Kč!

    Jak probíhá instalace fotovoltaických systémů ve Schliegeru

    Přistupujeme k instalaci fotovoltaických systémů s maximální pečlivostí a efektivitou, abychom zajistili bezproblémový provoz a optimální výkon vaší nové elektrárny. Celý proces lze rozdělit do několika klíčových etap:

    Fáze Doba trvání
    Příprava a administrativa 1–3 měsíce Vyřízení smlouvy, žádost o dotace a připojení k síti. Čekání na schválení žádostí a distributora.
    Montáž fotovoltaických panelů 1–3 dny Montáž panelů na střechu, připevnění držáků, instalace panelů.
    Montáž střídače a vnitřní rozvody 1–3 dny Instalace střídače, propojení panelů s rozvody, zapojení do vnitřní elektroinstalace.
    Závěrečné práce Několik dní až týdnů Měření a nastavení systému, dokončovací práce a připojení do sítě.

    Celková doba instalace tedy může trvat od několika týdnů do 2–3 měsíců, přičemž většinu tohoto času zaberou administrativní úkony. Samotná fyzická instalace je mnohem kratší, trvající zhruba několik dní. Nemusíte se obávat poškození střechy či fasády. Instalace fotovoltaiky je prováděna odborně a s důrazem na bezpečnost. Naši technici disponují potřebnými znalostmi a zkušenostmi. Dále Vás může zajímat:

    Žádat můžete jako vlastníci stávajícího domu využívaného k trvalému bydlení, musíte být ekonomicky aktivní a nesmíte vlastnit další dům k určený k bydlení, nebo byt, nebo podíl v bytovém družstvu. 

    Závěr

    Instalace fotovoltaické elektrárny je investice do budoucnosti. Kromě úspor za energie získáte také vyšší hodnotu nemovitosti a přispějete k vytvoření udržitelnějšího světa pro příští generace.

    Pokud uvažujete o pořízení fotovoltaické elektrárny, neváhejte se poradit s našimi odborníky. Ti vám pomohou vybrat optimální řešení pro váš konkrétní případ a zajistí bezproblémovou instalaci a pro

    Často kladené otázky

    Solární kolektory se speciální kapalinou absorbují sluneční záření a přeměňují ho na teplo. Toto teplo se pak předává vodě v zásobníku, čímž ji ohřívá. Tento systém se liší od fotovoltaických panelů, které vyrábějí elektřinu. Solární kolektory jsou skvělým doplňkem k fotovoltaice, protože umožňují využít sluneční energii pro více účelů. 

    Jedná se o chytré řešení, které spojuje výhody obou technologií. Fotovoltaika vyrábí elektřinu ze slunce, kterou tepelné čerpadlo využívá k odběru tepla z okolního prostředí a jeho přenosu do vašeho domu. Tímto způsobem můžete výrazně snížit náklady na vytápění a chlazení.

    Výkon fotovoltaických panelů v zimě ovlivňují kratší dny a menší intenzita slunečního záření. Pro zvýšení jejich účinnosti je důležité pravidelně odstraňovat sníh, který brání panelům v absorpci světla. Dále je vhodné upravit sklon panelů tak, aby byly v zimě co nejlépe orientovány ke slunci. Použití střídačů s maximálním výkonovým bodem (MPPT) zajistí, že panely budou pracovat s optimální účinností za všech podmínek.

    Výroba elektřiny pomocí fotovoltaických panelů závisí na množství slunečního záření, které dopadá na panely. Proto je v zimě, kdy jsou dny kratší a slunce svítí méně intenzivně, výroba elektřiny nižší než v létě. Avšak i v zimě mohou fotovoltaické systémy významně přispět k pokrytí spotřeby domácnosti, pokud jsou správně umístěny a udržovány. V létě, kdy je sluneční energie nejdostupnější, dosahují fotovoltaické systémy maximálního výkonu.

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

      PSČ *

      E-mail *

      Telefon *


      Co získám v PDF nabídce

      Vyřešte energie jednou provždy!

      Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

      Jsme jednička na trhu v počtu realizací

      Mapa+dodavka 1
      Přes 19 000 instalací v zemích EU

      Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

      PO – PÁ 8 – 16 hod

      Fotovoltaika
      do 30 dnů nebo zdarma!

      chevron_right

      Dotace až 195 000 Kč

      chevron_right

      Úspora až 60 % el. energie

      chevron_right

      Patentované bezrámové panely

      Sledujte nás