Jak probíhá montáž solárních panelů na ploché střeše

Chcete si nainstalovat solární panely na plochou střechu, ale nevíte, co to obnáší? Není to tak složité, jak se zdá! V tomto článku vás provedeme krok za krokem procesem montáže fotovoltaického systému na ploché střeše. Dozvíte se, jak probíhá od počátečního posouzení až po finální zapojení a získáte cenné tipy pro optimální a bezpečné fungování vašeho solárního systému.

Jak probíhá montáž solárních panelů na ploché střeše
Fotovoltaika
10min. čtení

Obsah

Ověřte si, zda se vám vyplatí fotovoltaika na plochou střechu s baterií

    15% Vyplněno

    Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

    fotovoltaika

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Rozhodli jste se pro instalaci solárních panelů, ale váš dům nebo podnik má plochou střechu

    Je možné i tak instalovat solární panely? Odpověď zní ano!

    Instalace solárních panelů na plochou střechu je skvělým způsobem, jak maximálně využít dostupnou plochu a učinit chytrá energetická rozhodnutí. Podle instalatérů ze Schliegeru jsou ploché střechy jedny z nejlepších pro instalaci solárních panelů na rodinné domy.

    Nicméně při instalaci panelů na plochou střechu je třeba zohlednit několik specifických faktorů. Zde je to, co byste měli vědět.

    Co všechno umí energeticky soběstačný dům

    Nejčastější překážky při instalaci solárních panelů na plochou střechu

    Klíčem k úspěšné instalaci solárních panelů na plochou střechu je včasné rozpoznání potenciálních překážek. Před zahájením instalace je třeba vzít v úvahu několik prvků, které mohou na střeše překážet:

    • Odtoky
    • Větrací otvory
    • Odsávací ventilátory
    • Střešní jednotky
    • Okraje střechy
    • Parapety

    Schlieger vám s tím pomůže díky zkušenému týmu odborníků, kteří zajistí bezproblémovou instalaci. Kontaktujte nás a zjistěte, jak vám můžeme přinést úspornou energii na vaši střechu!

    5 věcí, které musíme zvážit při montáži solárních panelů na plochou střechu

    Popis Doporučení
    Nosnost střechy
    • Posouzení únosnosti střechy před instalací
    • Zajištění, že střecha unese zátěž panelů a montážního systému
    • Provést kontrolu strukturální integrity střechy
    • V případě potřeby provést nezbytná vyztužení nebo úpravy
    Orientace a sklon panelů
    • Ideální orientace panelů na jih pro maximální výkon
    • Optimální sklon (obvykle 30-35°)
    • Nainstalovat panely s orientací na jih, pokud je to možné
    • Použít nastavitelné montážní systémy pro dosažení ideálního sklonu
    Odvodnění
    • Zajištění správného odvodnění střechy po instalaci panelů
    • Použití vodotěsných materiálů a technik pro ochranu střechy
    • Zkontrolovat a upravit odvodnění střechy
    • Pravidelně kontrolovat a udržovat střechu a solární systém
    Stínění a překážky
    • Analýza okolního prostředí z hlediska možného stínění panelů
    • Umístění panelů tak, aby se minimalizovalo stínění
    • Identifikovat potenciální překážky (stromy, budovy, komíny)
    • Zvážit ořez nebo odstranění překážek (po konzultaci s odborníky)
    Legislativní a bezpečnostní požadavky
    • Seznámení se s místními stavebními předpisy a požadavky
    • Zajištění, že instalace splňuje všechny bezpečnostní normy a standardy
    • Prostudovat místní předpisy a normy pro solární instalace
    • Spolupracovat s kvalifikovanými a certifikovanými profesionály

    Možná Vás dále bude zajímat:

    Instalujeme výhradně nejúčinnější panely na trhu!

    Celočerné panely využívají moderní technologii ABC, která zvyšuje účinnost až o 9 %. Díky nulovému stínění drátěnou mřížkou panely zachytí více sluneční energie na stejné ploše. TIP! Jak vybrat nejlepší solární panely pro vaši fotovoltaiku

    Panely s pokročilou technologií

    Patentované fotovoltaické panely s nejmodernější technologií a výkonem 460 Wp dosahují až o 9 % vyšší účinnosti oproti běžným panelům. Panely AIKO jsou unikátní díky odolnosti proti mikrotrhlinám, kterou ocení každý, kdo hledá dlouhodobou spolehlivost.

    Naše
    záruky

    30let

    na 88,85 % výkon panelů

    25let

    na mechanické části panelů

    2roky

    na instalaci panelů

    Jak probíhá samotná montáž solárních panelů na plochou střechu v 6 krocích

    1. Příprava podkladu: Střecha musí být před instalací důkladně zkontrolována a případně opravena. Je nutné zajistit její dostatečnou nosnost pro celou konstrukci včetně betonových bloků a panelů.
    2. Doprava materiálu: Na střechu je třeba dopravit nejen samotné solární panely, ale také nosné konstrukce a betonové bloky. Vzhledem k hmotnosti bloků je často nutné využít jeřáb, plošinu nebo jinou vhodnou techniku.
    3. Instalace nosné konstrukce: Na připravenou střechu se umísťuje nosná konstrukce, která slouží k upevnění solárních panelů. Konstrukce je navržena tak, aby panely byly optimálně orientovány vůči slunci a zajistila jejich stabilitu.
    4. Upevnění betonových bloků: Na nosnou konstrukci se pomocí vhodných uchycení umisťují betonové bloky. Jejich hmotnost zajišťuje dostatečné zatížení a zabraňuje pohybu konstrukce při větru.
    5. Montáž solárních panelů: Na připravenou konstrukci se následně instalují samotné solární panely. Panely se spojují do řad a řady se propojují do celkového systému.
    6. Elektrické připojení: Po dokončení montáže panelů následuje elektrické připojení. Panely se připojí ke střídači, který přeměňuje stejnosměrný proud na střídavý a následně do elektrické sítě.

    Obraťte se na odborníka

    Schlieger je na trhu již více než 14 let a provedli jsme přes 19 000 instalací na klíč. Neváhejte se proto obrátit na naše odborníky, kteří si s vámi sjednají nezávaznou schůzku, na které vás nejenom provedou samotným procesem instalace, ale především posoudí vhodnost vaší střechy a doporučí Vám to nejlepší řešení přesně pro vás.

    Kotvení fotovoltaických panelů na ploché střeše

    Pokud plánujete instalovat solární panely na plochou střechu, je důležité zvolit správnou konstrukci pro jejich upevnění. Konstrukce musí být pevná, stabilní a odolná vůči povětrnostním vlivům, aby zajistila bezpečnost a dlouhou životnost solárního systému.

    Plošinové montážní systémy

    Nejběžnějším řešením jsou hliníkové nebo ocelové nosné konstrukce, které se skládají z několika hlavních částí:

    1. Základny nebo podpěry: Tyto prvky tvoří stabilní základ konstrukce a jsou upevněny přímo na střechu. Mohou být přišroubovány, přilepeny nebo zatíženy betonovými bloky či dlaždicemi.

    2. Vertikální profily: Tyto sloupky jsou připevněny k základnám a poskytují oporu pro horizontální nosníky. Jejich výška určuje sklon solárních panelů.

    3. Horizontální nosníky: Na těchto profilech jsou namontovány solární panely. Nosníky jsou připevněny k vertikálním profilům a zajišťují rovnoměrné rozložení váhy panelů.

    4. Spojovací prvky a svorky: Tyto komponenty slouží k bezpečnému uchycení solárních panelů k horizontálním nosníkům a zajišťují jejich stabilitu.

    Při výběru konstrukce je důležité zvážit několik faktorů, jako je materiál (hliník nebo ocel), nosnost, odolnost vůči korozi a kompatibilita se solárními panely. Kvalitní konstrukce by měla být schopna odolat silnému větru, sněhu a dalším povětrnostním vlivům.

    Držáky solárních panelů na plochou střechu jsou speciálně navrženy tak, aby umožnily instalaci solárních panelů na střechy s malým nebo žádným sklonem.

    Existuje několik typů držáků a montážních systémů, které lze použít, přičemž každý z nich má své výhody a specifické použití. Zde je několik informací o těchto systémech:

    Typ držáku Popis Pro Proti
    Montážní systémy s nastavitelným sklonem Systém umožňující nastavení sklonu panelů pro lepší orientaci ke slunci. Maximální efektivita díky optimalizovanému úhlu panelů. Vyšší cena, složitější instalace.
    Nízkoprofilové montážní systémy (bez naklápění) Panely instalované téměř paralelně s plochou střechou bez možnosti změny sklonu. Jednoduchá a rychlá instalace, nižší náklady. Nižší efektivita výroby energie kvůli pevnému úhlu.
    Balastní systémy (bez vrtání) Systém, kde jsou panely upevněny pomocí závaží, bez nutnosti vrtání do střechy. Žádné vrtání do střechy, jednoduchá instalace. Vyšší hmotnost může být problémem pro slabší střechy.
    Aerodynamické montážní systémy Navržený pro minimalizaci zatížení střechy a odolávání větru díky aerodynamickému tvaru. Odolné vůči větru, nižší hmotnost než balastní systémy. Obvykle dražší než jiné systémy.
    Systémy s integrovanou záteží (např. zelená střecha) Použití držáků na zelených střechách, kde vegetace slouží jako zátěž. Ekologické řešení kombinující solární energii a vegetaci. Vyšší nároky na projektování a instalaci.
    Samonosné konstrukce Panely instalované na samonosnou konstrukci bez připevnění k samotné střeše. Rychlá instalace, minimalizace rizika poškození střechy. Potřeba většího prostoru, potenciální problémy s větrnou stabilitou.

    Údržba fotovoltaiky na ploché střeše

    Pravidelná údržba fotovoltaického systému na ploché střeše, zahrnující čištění panelů, kontrolu elektrických komponentů, monitoring výkonu a ořez okolní vegetace, je klíčová pro zajištění jeho optimálního výkonu a dlouhé životnosti.

    Při provádění údržby dbejte na svou bezpečnost a v případě nejistoty svěřte údržbu kvalifikovaným profesionálům, kteří mohou identifikovat potenciální problémy a provést nezbytné opravy.

    Pro detailnější informace o údržbě fotovoltaických systémů na střechách, včetně praktických tipů, doporučených postupů a odpovědí na často kladené otázky, navštivte:

    Shrnutí

    Montáž solárních panelů na ploché střeše vyžaduje pečlivé plánování a odborné provedení. Klíčové kroky zahrnují posouzení nosnosti střechy, výběr vhodné nosné konstrukce, instalaci panelů se správnou orientací a sklonem, zajištění odvodnění a hydroizolace střechy a dodržení všech legislativních a bezpečnostních požadavků.

    Výhody a nevýhody montáže panelů na plochou střechu:

    Výhody Nevýhody
    Ploché střechy nabízejí více prostoru pro optimální orientaci panelů ke slunci, což zvyšuje efektivitu. Kvalita instalace je klíčová pro dlouhodobou funkčnost a bezpečnost, vyžaduje zkušenou firmu.
    Solární panely na ploché střeše jsou méně nápadné a neovlivňují vzhled budovy. Ne všechny ploché střechy jsou dostatečně pevné pro instalaci.
    Montáž je rychlejší a jednodušší než na šikmých střechách. Špatně upevněné panely mohou být náchylné k poškození větrem.
    Moderní montážní systémy minimalizují nutnost vrtání, čímž snižují riziko poškození střechy. Stín od okolních objektů může snížit výkon.
    Panely lze flexibilně orientovat pro maximální výkon.

    Některé střešní krytiny nemusí splňovat požadovanou třídu požární ochrany.

    Svěřte instalaci kvalifikovaným odborníkům, kteří navrhnou optimální řešení

    pro Váš fotovoltaický systém na ploché střeše.

    montáž

    Připravíme vám individuální nabídku

    Uvedená nabídka je pouze indikativní. Konkrétní nabídku vám vypracuje obchodní zástupce Schlieger na základě individuálních požadavků. Pro získání dotace NZÚ nebo NZÚ light je nutné splnit podmínky dotačního programu vyhlášené Ministerstvem životního prostředí.

    Malá S Střední M Velká L
    Výkon elektrárny montáž 3,96 kWp montáž 6,16 kWp montáž9,68 kWp
    Kapacita baterie montáž 11,23 kWh montáž 11,23 kWh montáž 11,23 kWh
    Hybridní střídač montáž 8 kW montáž 8 kW montáž10 kW
    Ceníková cena 348 436 Kč 406 238 Kč 457 156 Kč
    Zvýhodnění (dotace a sleva) 180 040 Kč 210 000 Kč 210 000 Kč
    Cena s DPH po zvýhodnění od 168 396 Kč od 196 238 Kč od 247 156 Kč

    Pokud máte dostatečnou plochu na střeše, může se vyplatit pořídit i větší systém. Přebytky elektřiny budete moci v blízké budoucnosti sdílet s rodinou či sousedy díky komunitnímu sdílení. Dále vás může zajímat:

    Časté dotazy

    Ekonomicky nejvýhodnějším a zároveň nejjednodušším řešením uchycení panelů na rovné střeše je zatížený hliníkový rám nebo plastová konzole zatížená zeminou nebo pískem.

    Optimální vzdálenost mezi jednotlivými řadami panelů závisí na úhlu sklonu panelů. Obecně se pro sklon 45° doporučuje rozestup přibližně tři metry. Tento rozestup zajišťuje dostatečné množství slunečního záření pro každý panel a minimalizuje vzájemné zastínění.

    Minimální doporučená vzdálenost mezi řadami panelů závisí na jejich sklonu a orientaci. Obecně se doporučuje vzdálenost od 0,5 do 1 metru, aby se zajistila efektivní cirkulace vzduchu a minimalizovalo stínění. Tato vzdálenost přispívá k maximální efektivitě systému.

    Náklady na montáž solárních panelů na plochou střechu se mohou lišit podle několika faktorů. Obvykle se cena pohybuje mezi 30 000 Kč a 150 000 Kč. Cena závisí na velikosti a typu instalace.

    Proč Schlieger?

    Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

    5 100+

    Tepelných čerpadel

    11 900+

    Fotovoltaických elektráren

    1 000+

    Fototermických systémů

    Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

    Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

    Jsme členové těchto asociací

    Carousel - Dotace
    Fotovoltaika s garancí dotace

    Fotovoltaika s garancí dotace

    montáž
    Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
    montáž
    montáž

    Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

      PSČ *

      E-mail *

      Telefon *


      Co získám v PDF nabídce

      Vyřešte energie jednou provždy!

      Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

      Jsme jednička na trhu v počtu realizací

      Mapa+dodavka 1
      Přes 19 000 instalací v zemích EU

      Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

      PO – PÁ 8 – 16 hod

      Fotovoltaika
      do 30 dnů nebo zdarma!

      chevron_right

      Dotace až 195 000 Kč

      chevron_right

      Úspora až 60 % el. energie

      chevron_right

      Patentované bezrámové panely

      Sledujte nás