Jaké jsou náklady a návratnost investice do tepelného čerpadla v roce 2024

Představte si, že byste mohli snížit své účty za energie o více 75%, a zároveň přispět k ochraně životního prostředí. To není sen – to je realita s tepelným čerpadlem. V tomto článku odhalímem jaké jsou jejich skutečné náklady a návratnost, a proč se stávají první volbou pro moderní, úsporné a komfortní bydlení. Zjistíte, že investice do tepelného čerpadla není jen nákupem zařízení, ale investicí do budoucnosti vašeho domova a planety.

Čerpadla
12min. čtení

Obsah

Než investujete do tepelného čerpadla

Než se pustíte do investice do tepelného čerpadla, je naprosto zásadní důkladně zvážit všechny podstatné faktory. Pojďme se společně podívat na klíčové otázky, které je třeba vzít v potaz, abyste měli jistotu, že se vám tato investice opravdu vyplatí.

1. Kolik stojí tepelné čerpadlo?

Průměrné náklady na pořízení tepelného čerpadla vzduch-voda se pohybují nad 300 000 Kč. Je nezbytné počítat nejen s cenou samotného zařízení, ale také s náklady na montáž a dopravu. Naštěstí existují dotační programy, jako je Nová zelená úsporám, které vám mohou pomoci s financováním a snížit tak počáteční investici až o 50%.

2. Kolik mi tepelné čerpadlo ušetří?

Tepelná čerpadla umí ušetřit až 70 % nákladů na vytápění oproti tradičním zdrojům, jako je plyn nebo uhlí. To znamená, že se vám investice vrátí v horizontu 4 až 7 let, v závislosti na tom, jakým způsobem vytápíte teď a zda využijete dotační programy.

3. Je to pro mě to pravé?

Zda se vám tepelné čerpadlo vyplatí, záleží na individuálních faktorech, jako je typ a velikost domu, energetická náročnost, dostupnost dotací a ceny energií ve vašem regionu. 

Na některé z otázek vám odpovíme dále v tomto článku, je však velmi důležité nezapomínat na to, že každá domáctnosti má jiné potřeby, rozpočet i podmínky. Pokud chcete zjistit skutečnou návratnost investice do tepelného čerpadla, je nutné zkonzultovat vaši situaci s odborníkem, který provede podrobnou analýzu a spočítá návratnost pro váš konkrétní případ.

Ověřte si, zda se vám vyplatí tepelné čerpadlo

    21% Vyplněno

    Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

    tepelne-cerpadlo

    defaultPlynDřevoElektřinaJiné

    Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

    1-23-45+Nelze určit

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    S tepelným čerpadlem můžete významně snížit své výdaje za energie díky jeho energeticky efektivnímu provozu. Současně se také zbavíte závislosti na zemním plynu, jehož budoucí dodávky jsou nejisté a jehož využívání může být v budoucnu legislativně omezováno (například plánovaným zákazem uvádění kotlů na tuhá paliva).

    Pokud jste doposud topili plynem, přechodem na tepelné čerpadlo můžete ušetřit až 50 % ročních nákladů na vytápění. V případě, že jste dosud topili elektřinou, úspory mohou dosáhnout až 80%. Instalací tepelného čerpadla navíc automaticky získáte nárok na výhodnou dvoutarifní sazbu D57d, která vám umožní po dobu 20 hodin denně čerpat levnější elektřinu nejen pro samotné tepelné čerpadlo, ale i pro všechny ostatní elektrické spotřebiče ve vaší domácnosti, včetně případné domácí nabíjecí stanice pro elektromobil.

    Kolik stojí tepelné čerpadlo na klíč: Co je v ceně a jaké jsou skryté náklady?

    Cena tepelného čerpadla na klíč se může zdát na první pohled nejasná. Pojďme si proto rozdělit, co v ní obvykle bývá zahrnuto a na co si dát pozor, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením:

    Co je v ceně tepelného čerpadla na klíč: Možné skryté náklady:
    Samotné tepelné čerpadlo: Typ a model čerpadla hrají klíčovou roli v celkové ceně. Nezapomeňte se informovat o jeho parametrech a vybrat si takové, které bude splňovat vaše potřeby. Výměna nebo úprava topného systému: Pokud váš stávající systém není kompatibilní s tepelným čerpadlem, bude nutné ho vyměnit nebo upravit. To se promítne do celkové ceny.
    Montážní práce: Do ceny by měly být zahrnuty veškeré práce spojené s instalací čerpadla, včetně zapojení a veškerého potřebného materiálu. Dodatečné stavební úpravy: V závislosti na typu instalace a vašem domě může být nutné provést i drobné stavební úpravy.
    Zemní a stavební práce: Tyto práce se týkají umístění venkovní jednotky čerpadla a případně zemních kolektorů. Jejich cena se liší v závislosti na náročnosti terénu a typu instalace. Servis a údržba: Nezapomeňte na to, že tepelné čerpadlo vyžaduje pravidelnou údržbu a občasné opravy. I s těmito náklady je nutné počítat.
    Rozvody a přípojky: Sem patří veškeré komponenty nutné pro napojení čerpadla na stávající topný systém vašeho domu. Elektrické přípojky: V případě, že váš dům nemá dostatečnou kapacitu elektrické přípojky, bude nutné ji posílit. To s sebou nese další investici.
    Zkušební provoz a uvedení do chodu: Odborník systém nakonfiguruje a ujistí se, že funguje správně.

    Při plánování instalace tepelného čerpadla je důležité zvážit všechny tyto aspekty a případné skryté náklady. Proberte vaše potřeby a očekávání s odborníkem ze Schliegeru, který vám poskytne detailní cenovou nabídku na míru vašemu projektu. Důkladná příprava a informovanost vám pomohou vyhnout se neočekávaným výdajům a zajistit hladký průběh instalace.

    Cena tepelného čerpadla voda-vzduch v roce 2024

    Cena tepelného čerpadla voda-vzduch v roce 2024 se liší podle různých faktorů, jako je výkon zařízení, značka, složitost instalace a dodatečné funkce (například ohřev vody). Obecně se ceny tepelných čerpadel vzduch-voda pohybují v rozmezí od 150 000 do 350 000 Kč​. Průměrné náklady na pořízení a instalaci tepelného čerpadla vzduch-voda se mohou pohybovat kolem 250 000 až 400 000 Kč, včetně instalace​​. Tato cena zahrnuje samotné zařízení, montáž, elektroinstalaci, připojení a propojení celého systému, revizi a zprovoznění​​.

    Tip: Pro přesnější kalkulaci ceny kontaktujte naše odborníky, kteří vám na základě vašich potřeb připraví nezávislou cenovou nabídku. Možná Vás také budou zajímat tento článek: 8 tipů: Jaká je spotřeba tepelného čerpadla a jak ji snížit

    Kolik stojí tepelná čerpadla od Schliegeru?

    Uvedená nabídka je pouze indikativní. Konkrétní nabídku vám vypracuje obchodní zástupce Schlieger na základě individuálních požadavků. Pro získání dotace NZÚ nebo NZÚ light je nutné splnit podmínky dotačního programu vyhlášené Ministerstvem životního prostředí.

    Malá S Střední M Velká L
    Tepelné čerpadlo  návratnost X 11 X 11 X 21
    Akumulační zásobník  návratnost 200 l 300 l 300 l
    Ceníková cena 285 113 Kč 288 356 Kč 315 908 Kč
    Zvýhodnění (dotace a sleva) 137 500 Kč 137 500 Kč 137 500 Kč
    Cena s DPH po zvýhodnění od 147 613 Kč od 150 856 Kč od 178 408 Kč

    Náklady na provoz tepelného čerpadla se liší v závislosti na několika faktorech, jako jsou:

    • Typ a model čerpadla: Různé modely tepelného čerpadla se liší v účinnosti a spotřebě energie. Například čerpadla vzduch-vzduch jsou obvykle levnější na instalaci, ale mohou mít vyšší provozní náklady ve srovnání s čerpadly země-voda, která mají vyšší účinnost, ale vyšší počáteční investici.
    • Vysoce účinné modely, označené jako A+++ nebo s podobnými certifikáty, mohou výrazně snížit roční náklady na elektřinu
    • Velikost a izolace domu: Čím větší a hůře izolovaný dům, tím více energie bude čerpadlo spotřebovávat. Dobře izolované domy udrží teplo lépe, což znamená menší potřebu provozu tepelného čerpadla a tím i nižší náklady. Naopak špatně izolované domy budou vyžadovat vyšší výkon čerpadla a vyšší spotřebu energie.
    • Venkovní teploty: V chladnějších oblastech bude čerpadlo pracovat častěji a spotřebovávat více energie. Tepelná čerpadla jsou navržena tak, aby fungovala efektivně i při nízkých teplotách, ale jejich účinnost může klesat s klesající venkovní teplotou.
    • Cena elektřiny: Cena elektřiny se liší v závislosti na regionu a tarifu.
    • Způsob využití: Pokud čerpadlo používáte i k ohřevu vody, budou provozní náklady o něco vyšší.

    Pečlivé zvážení všech těchto faktorů vám pomůže vybrat optimální tepelné čerpadlo pro váš dům a zajistit spokojenost s vaší investicí v dlouhodobém horizontu.

    Chcete vědět, kolik lze s tepelným čerpadlem ušetřit?

    Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

      PSČ *

      E-mail *

      Telefon *


      návratnost

      Co získám v PDF nabídce

      Typickým příkladem může být rodinný dům o užitné ploše 150 m²:

      Typ domu Novostavba (150 m²) Starší dům (150 m²)
      Úroveň Izolace Vysoká Nízká
      Energetická náročnost cca 15 MWh/rok cca 27 MWh/rok
      Provozní náklady cca 20 000 – 25 000 Kč/rok cca 35 000 – 40 000 Kč/rok
      Poznámky Vysoká efektivita a nízké náklady díky moderní izolaci Vyšší náklady kvůli horší izolaci a možné nutnosti dotápění pomocným zdrojem

      U starších domů s horší izolací je nutné počítat s vyššími provozními náklady. Tepelné čerpadlo musí vynakládat více energie na dosažení požadované tepelné pohody, jelikož dochází k větším únikům tepla. V takových případech může být nutné dotopit pomocným zdrojem, což dále navyšuje celkové náklady na vytápění.

      vykon modelu tepelneho cerpadla

      Mohlo by Vás také zajímat:

      Doba návratnosti investice do tepelného čerpadla voda-vzduch začíná již od 2 let

      K rychlejší návratnosti přispívá možnost využití dotaci a situace na trhu s energiemi –⁠ do budoucna se očekává další zdražování elektřiny i zemního plynu. Dobu návratnosti investice pro vaši nemovitost zjistíte v rámcové nabídce, kterou vám zpracujeme, když nám zašlete poptávku.

      Jak spočítat dobu návratnosti investic tepelného čerpadla

      Přechod z elektrokotle na tepelné čerpadlo s nejnižší ceníkové nabídky je skvělým krokem směrem k úsporám a ekologičtějšímu způsobu vytápění. Díky moderní technologii a využití dotací můžete dosáhnout významných finančních úspor a rychlé návratnosti investice. Podívejme se podrobněji na to, proč je tepelné čerpadlo výhodnou volbou a jak lze vypočítat návratnost investic.

      Hodnota
      Ceníková cena tepelného čerpadla (S) 285 113 Kč
      Dotace 125 000 Kč
      Cena po dotaci 160 113 Kč
      Původní zdroj vytápění elektrokotel
      Otopné plochy podlahové
      Ohřev vody elektrický bojler
      Spotřeba elektřiny za rok 20 000 kWh
      Původní měsíční výdaje 11 500 Kč
      Měsíční úspora za energie 7 200 Kč
      Roční úspora na energiích 86 400 Kč
      Doba návratnosti ≈ 2 roky (160 113 Kč / 86 400)

      Proč přejít z elektrokotle nebo plynové kotle na tepelné čerpadlo naleznete v našem článku:

      Investice do tepelného čerpadla může být díky státním dotacím výrazně výhodnější. Pokud nahrazujete starý, neekologický zdroj vytápění, můžete získat podporu z programu Nová zelená úsporám, která dosahuje až 125 000 Kč, což může pokrýt až polovinu pořizovacích nákladů. Nízkopříjmové domácnosti mají navíc možnost získat podporu až 180 000 Kč prostřednictvím Kotlíkových dotací, což může pokrýt až 95 % pořizovacích nákladů.

      Státní podpora se však nevztahuje pouze na tepelné čerpadlo. Můžete také žádat o dotace na další opatření, která sníží energetickou náročnost vašeho domu, jako je zateplení, výměna oken či dveří. Tato opatření nejen zvyšují komfort bydlení, ale také dále snižují náklady na energie, čímž urychlují návratnost vaší investice. Speciální program Oprav dům po babičce navíc nabízí zvýhodněné podmínky pro kombinaci tepelného čerpadla se zateplením a umožňuje čerpání státní podpory i předem.

      Věděli jste, že díky kombinaci tepelného čerpadla s fotovoltaickou elektrárnou můžete ušetřit až 80 % vašich současných nákladů na energie? Přečtěte si více: Kombinace fotovoltaiky s tepelným čerpadlem: Získejte dotaci a slevu až 392 500Kč!

      Dotaci na tepelné čerpadlo vyřídíme za Vás! Získejte až 125 000 Kč

      O všechno se rádi postaráme od bezplatné konzultace přes vyřízení dotace a administrativy až po instalaci a revizi zařízení. Spojte se s námi prostřednictvím kontaktního formuláře. Díky dotačním programům můžete získat finanční podporu a zrychlit tak návratnost investice.

      Dotační titul Nová zelená úsporám Kotlíková dotace Oprav dům po babičce
      Kdo má nárok na dotaci? Vlastníci rodinných domů nebo řadově uspořádaných bytových jednotek a příspěvkové organizace zřízené samosprávnými celky. Senioři a nízkopříjmové domácnosti. (Pouze na výměnu kotlů na pevná paliva, nesplňujících podmínky 3.–5. emisní třídy.) Převážně mladé rodiny / vlastníci nebo spoluvlastníci nemovitosti, kteří chtějí rekonstruovat starší dům.
      Podmínky dotace Splňuje většina žadatelů. Členové domácnosti pobírají starobní nebo invalidní důchod 3. stupně. Jeden z členů domácnosti v období od 1. 1. 2022 do dne podání žádosti pobíral příspěvek na bydlení. Žadatel je vlastník rodinného/rekreačního objektu k trvalému bydlení, nebo je ekonomicky aktivní jako zaměstnanec, zaměstnavatel, OSVČ, pracující důchodce, pracující student/učeň, anebo rodič na mateřské dovolené.
      Čerpání dotace Až 125 000 Kč (na samotné tepelné čerpadlo) do výše 50 % nákladů. Až 180 000 Kč (na samotné tepelné čerpadlo) do výše 95 % nákladů. V závislosti na projektu + bonusy za děti. Celkově do výše 50 % nákladů.

      Kolik dostanete na pořízení tepelného čerpadla, pokud si pospíšíte do konce srpna 2024?

      Dotace v programu NZÚ původně až nově od 1. 9. 2024 až
      TČ k vytápění 80 000 Kč 75 000 Kč
      TČ k vytápění a ohřevu vody 125 000 Kč 90 000 Kč

        21% Vyplněno

        Jaký je váš nynější hlavní zdroj vytápění?

        tepelne-cerpadlo

        defaultPlynDřevoElektřinaJiné

        Kolik osob žije ve vaší domácnosti?

        1-23-45+Nelze určit

        Jste majitelem domu?

        AnoNe

        Lokalita plánované instalace tepelného čerpadla

        Probíhá ověřování

        Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

        Loading..

        Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

        E-mail *

        Telefonní číslo *

        Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

        Shrnutí

        Investice do tepelného čerpadla se vyplatí. Díky státním dotacím a snížení DPH na 12 % v roce 2024 se návratnost investice může zkrátit na pouhé 2 roky, v závislosti na typu stávajícího vytápění. U standardních domů se průměrná doba návratnosti pohybuje okolo 3-6 let.

        Před investicí do tepelného čerpadla je však důležité zvážit všechny faktory a spočítat si individuální návratnost. Neváhejte se obrátit na odborníka, který vám pomůže s výběrem a instalací tepelného čerpadla a s vyřízením dotací.

        Časté dotazy

        Rozdíl v ceně elektřiny pro domácí spotřebiče a tepelné čerpadlo spočívá především v tarifech, které jsou stanoveny energetickými společnostmi. Tepelné čerpadlo může být provozováno za výhodnějších tarifních podmínek, které umožňují snížit náklady na elektřinu.

        1. Standardní tarif: Tento tarif se vztahuje na běžnou spotřebu domácnosti, jako jsou spotřebiče, osvětlení, elektronika a další zařízení.
        2. Snížený tarif pro tepelné čerpadlo (nebo noční tarif): Tento tarif může být nižší, protože je určen pro spotřebiče s vysokou spotřebou energie, jako jsou tepelná čerpadla nebo ohřev vody. Tepelná čerpadla často využívají energii efektivněji, což může poskytovatel energie odměňovat nižší cenou za kWh. Snížený tarif může být dostupný během období nízké poptávky po elektřině (například v noci nebo mimo špičku).

         

        Proč Schlieger?

        Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

        5 100+

        Tepelných čerpadel

        11 900+

        Fotovoltaických elektráren

        1 000+

        Fototermických systémů

        Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

        Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

        Jsme členové těchto asociací

        Carousel - Dotace
        Fotovoltaika s garancí dotace

        Fotovoltaika s garancí dotace

        návratnost
        Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.
        návratnost
        návratnost

        Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

        Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

          PSČ *

          E-mail *

          Telefon *


          Co získám v PDF nabídce

          Vyřešte energie jednou provždy!

          Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

          Jsme jednička na trhu v počtu realizací

          Mapa+dodavka 1
          Přes 19 000 instalací v zemích EU

          Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

          PO – PÁ 8 – 16 hod

          Fotovoltaika
          do 30 dnů nebo zdarma!

          chevron_right

          Dotace až 195 000 Kč

          chevron_right

          Úspora až 60 % el. energie

          chevron_right

          Patentované bezrámové panely

          Sledujte nás