10 klíčových tipů: Na co si dát pozor při výběru fotovoltaiky

Chystáte se pořídit fotovoltaiku, ale nejste si jisti, na co se zaměřit při jejím výběru? Náš článek přináší 10 klíčových tipů, které vám pomohou učinit správné rozhodnutí. Ať už jste domácnost nebo firma, tento stručný průvodce vás provede nejdůležitějšími aspekty, jako je volba spolehlivého dodavatele, optimální dimenzování systému a výběr kvalitních komponent. Využijte naše rady a zajistěte si efektivní a dlouhodobě udržitelný zdroj čisté energie z fotovoltaiky.

10 klíčových tipů: Na co si dát pozor při výběru fotovoltaiky
Fotovoltaika
10min. čtení

Obsah

1. Stanovte si důvod — Proč se Vám fotovoltaika vyplatí

Na začátku je klíčové si rozmyslet, proč vlastně chcete investovat do fotovoltaické elektrárny. Chcete snížit náklady na elektřinu v domácnosti? Nebo máte zájem pouze o vytápění vody, provoz klimatizace, nabíjení elektromobilu či jiných spotřebičů? Možná hledáte řešení, které zajistí chod domácnosti i během blackoutů, nebo byste rádi dosáhli energetické soběstačnosti. Když si tyto cíle ujasníte, může vám dodavatel doporučit optimální systém, který přesně odpovídá vašim potřebám a vy tak nebudete platit za něco, co nevyužijete. Jako přidaný bonus může být i to, že budete produkovat 100% čistou energii bez emisí.

Ověřte si, zda se vám vyplatí fotovoltaika s baterií

    15% Vyplněno

    Na jakém typu budovy má být solární systém instalován?

    fotovoltaika

    defaultŘadový důmRodinný důmBytový důmDvojdomekKomerční budovaJiné

    Jaký tvar střechy má váš dům?

    defaultSedlová střechaPlochá střechaPultová střechaJiné

    Jste majitelem domu?

    AnoNe

    Lokalita plánované instalace fotovoltaiky

    Probíhá ověřování

    Hledáme nejvhodnější řešení s nejkratší návratností pro Vaši nemovitost

    Loading..

    Gratulujeme, našli jsme pro Vás nabídku s výhodnou návratností. Rádi vám zdarma poskytneme další informace.

    E-mail *

    Telefonní číslo *

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů

    Možná plánujete pořídit elektromobil, tepelné čerpadlo nebo klimatizaci a chcete je napájet vlastní elektřinou. Naši odborníci poradí a navrhnou optimální řešení přesně podle vašich potřeb a priorit. Nebudete tak platit za zbytečně předimenzovaný systém a ušetříte na pořizovacích nákladech. Možná se vám také budou hodit tyto články:

    2. Správná volba montážní firmy

    Správná firma vám nabídne řešení, které bude navrženo na míru vašim potřebám. Při jejím výběru se zpravidla doporučuje zjistit její zkušenosti, předchozí realizace a to, jaký servis poskytuje po instalaci. Doporučení a zkušenosti od zákazníků jsou při výběru klíčové. S více než 14 lety zkušeností v oboru vám nabízíme komplexní služby od návrhu až po realizaci fotovoltaické elektrárny. Postaráme se o veškerou administrativu včetně vyřízení dotací a poskytneme vám záruční i pozáruční servis.

    Využijte naši bezplatnou konzultaci a nezávazně zjistěte, jaké možnosti se nabízejí právě pro vás!

    3. Dbejte na kvalitu fotovoltaických panelů a instalace

    Při plánování fotovoltaické elektrárny je klíčové zvolit kvalitní komponenty a zajistit odbornou instalaci, což zaručí dlouhou životnost a efektivitu systému. Například bezrámové panely od DAH Solar nebo AIKO eliminují problémy s usazováním prachu a jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, což zvyšuje jejich výkon a snižuje potřebu údržby. Kvalitní instalace by měla minimalizovat zásahy do konstrukce domu, což urychluje proces a snižuje riziko poškození.

    Panely s pokročilou technologií

    Patentované fotovoltaické panely s nejmodernější technologií a výkonem 460 Wp dosahují až o 9 % vyšší účinnosti oproti běžným panelům. Panely AIKO jsou unikátní díky odolnosti proti mikrotrhlinám, kterou ocení každý, kdo hledá dlouhodobou spolehlivost.

    Naše
    záruky

    30let

    na 88,85 % výkon panelů

    25let

    na mechanické části panelů

    2roky

    na instalaci panelů

    Příprava domu na instalaci, od posouzení stavu střechy po zajištění potřebné dokumentace, je zásadní pro hladký průběh. Správně vybrané součásti a odborná instalace mohou výrazně prodloužit životnost systému a zlepšit jeho návratnost. Pravidelná údržba a sledování výkonu pak zajistí, že vaše investice do fotovoltaiky bude dlouhodobě přínosná.

    Možná se Vám tako bude hodit:

    4. Správné umístění panelů

    Nejvhodnější orientací panelů je východ/západ, což umožňuje maximální využití vyrobené energie během dne. Orientace na jih je také vhodná, ale záleží na dispozici střechy nebo jiných ploch, kde budou panely umístěny. Panely můžete instalovat na střechu domu, garáže, nebo jiných staveb na vašem pozemku. 

    Při instalaci používáme výhradně kvalitní a prověřené komponenty od renomovaných výrobců jako je DAH solar nebo AIKO. Naši zkušení technici zajistí odbornou montáž a optimální umístění panelů pro maximální výkon vašeho systému, získáte také špičkové řešení pro vaši energetickou soběstačnost. Možná Vás dále bude zajímat: Jaký vliv má velikost, sklon a orientace střechy na výkon fotovoltaické elektrárny

    5. Jaký výkon fotovoltaické elektrárny zvolit

    Velikost fotovoltaické elektrárny vám navrhneme s ohledem na vaši současnou i budoucí plánovanou spotřebu. Díky chytrému řízení spotřeby, které je součástí našich systémů, budete mít přehled o výrobě i spotřebě elektřiny a rychleji dosáhnete návratnosti své investice. Například náš Střídač Schlieger Asymo pustí až 50 % výkonu na jednu fázi pro větší odběr energie z FVE a šetří tak peníze. Je certifikovaný pro použití a řízení v komunitní energetické síti.

    Připravíme vám individuální nabídku

    Uvedená nabídka je pouze indikativní. Konkrétní nabídku vám vypracuje obchodní zástupce Schlieger na základě individuálních požadavků. Pro získání dotace NZÚ nebo NZÚ light je nutné splnit podmínky dotačního programu vyhlášené Ministerstvem životního prostředí.

    Malá S Střední M Velká L
    Výkon elektrárny 3,96 kWp 6,16 kWp 9,68 kWp
    Kapacita baterie 11,23 kWh 11,23 kWh 11,23 kWh
    Hybridní střídač 8 kW 8 kW 10 kW
    Ceníková cena 348 436 Kč 406 238 Kč 457 156 Kč
    Zvýhodnění (dotace a sleva) 180 040 Kč 210 000 Kč 210 000 Kč
    Cena s DPH po zvýhodnění od 168 396 Kč od 196 238 Kč od 247 156 Kč

    Pokud máte dostatečnou plochu na střeše, může se vyplatit pořídit i větší systém. Přebytky elektřiny budete moci v blízké budoucnosti sdílet s rodinou či sousedy díky komunitnímu sdílení. Dále vás může zajímat:

    6. Jak financovat instalaci

    Obvykle se první záloha platí po podpisu smlouvy s vybranou instalační firmou a pohybuje se v rozmezí 10-40 % z celkové ceny. Druhá záloha bývá kolem 50-70 % a je splatná po získání smlouvy o připojení k síti a zahájení montáže. Zbytek ceny se hradí po dokončení instalace a předání hotového díla. Jako značná pomoc při financování vaši fotovoltaiky jsou různé dotace poskytované přímo státem.

    7. Možnost dotací

    Instalaci solární elektrárny lze podpořit dotací například z programu Nová zelená úsporám, přičemž výše dotace závisí na typu a velikosti systému a může se pohybovat mezi 40 až 195 tisíci korunami. Poradíme vám také, jak získat státní dotace, například z programu Nová zelená úsporám, které vám mohou pokrýt významnou část pořizovacích nákladů. Využijte náš formulář dotací a nezávazně si ověřte, na jakou podporu máte ve vašem regionu nárok.

    Žádost o dotaci lze podat před, během nebo po instalaci. Ve Schliegeru za vás zkompletujeme potřebné dokumenty a žádost o dotaci vyřídíme.

    Nezávazně si ověřte, na jak velkou dotaci máte nárok ve vašem regionu.

    Dotaci až 352 000 Kč vyřídíme za vás

      PSČ *

      E-mail *

      Telefon *


      Dotace 2024

      Výše dotací NZÚ pro jednotlivé prvky fotovoltaických systémů

      Jak tyto částky vypadají v praxi? Pokud se rozhodnete pro fotovoltaický systém s akumulací do baterie, dostanete na něj od státu tyto příspěvky:

      FVE s akumulací do baterie o výkonu Výše podpory
      4,1 kWp 163 000 Kč
      4,45 kWp 173 000 Kč
      4,92 kWp 187 000 Kč
      5,33 kWp 193 000 Kč
      6,15 kWp–9,98 kWp 195 000 Kč

      Tabulka modelových výší dotací NZÚ pro fotovoltaické elektrárny s akumulací do baterií

      Maximální výkon, na který dostanete dotaci NZÚ, je 10 kWp. Dotace se poskytuje výhradně na nové systémy. Nelze o ni tedy bohužel žádat, pokud chcete rozšířit či upravit stávající fotovoltaický systém.

      8. Baterie – ano, nebo ne

      Baterie slouží k uchování přebytečné elektrické energie, což vám umožní využívat solární energii i ve chvílích, kdy panely nevyrábějí elektřinu. Díky tomu můžete zvýšit podíl elektřiny, kterou si sami vyrobíte, a také si zajistit nezávislost na veřejné síti, hlavně v případě výpadku. Instalace baterie však není povinná vůči dotacím a záleží na vás, zda se pro ni rozhodnete. Pokud byste baterii chtěli přidat do systému později, je to možné, ale může to znamenat vyšší náklady a je možné, že na tento krok už nebudete moci v budoucnu příspěvek čerpat.

      Uchováte si tak přebytečnou energii pro časy, kdy slunce nesvítí, a vlastní elektřinu budete moci naplno využívat po celý den. S bateriovým řešením od Schliegeru se navíc nemusíte obávat výpadků dodávek elektřiny. Modulární baterie Schlieger je rozšířitelná po 10 kWh do věže. Vydrží hodně přes 6000+ cyklů a díky inteligentní ochraně, která zabraňuje úplnému vybití, je zajištěna její dlouhá životnost.

      Pokud vás tato problematika zajímá více, doporučujeme se podívat na

      9. Připojení k distribuční síti

      Připojení solárního systému k distribuční síti, nazývané také uvedení do provozu (UP), vyžaduje zajištění všech potřebných dokumentů k žádosti o připojení. Spolehlivá firma vám připraví projektovou dokumentaci a zajistí podpis smlouvy o připojení.

      Připojení k síti a uvedení do provozu vyřešíme za Vás. Připravíme všechny potřebné dokumenty a postaráme se o hladký průběh celého procesu, abyste se mohli co nejdříve těšit z výhod vlastní solární elektrárny. Dále Vás může zajímat: Zapojení fotovoltaiky do distribuční sítě: Jak probíhá a na co si dát pozor

      10. Péče zákazníky a záruční podmínky

      Životnost fotovoltaických panelů a dalších částí solárního systému se může lišit. Ve Schliegeru nabízíme záruku na panely až 30 let, přičemž jednotlivé komponenty u konkurence mohou mít kratší záruční doby. Prodlužte životnost vaší elektrárny s pravidelným servisem od našich specialistů. Kontaktujte nás a získejte špičkové fotovoltaické řešení s dlouholetou garancí kvality.

      Jaké zkušenosti mají naši zákazníci s fotovoltaickými systémy: ⭐⭐⭐⭐⭐

      Chcete se ujistit, že děláte správné rozhodnutí při výběru dodavatele? Navštivte naši stránku s recenzemi a přečtěte si autentické názory a hodnocení od lidí, kteří už našimi službami prošli. Jejich spokojené reakce mluví za vše a mohou být tím posledním impulsem, který potřebujete k tomu, abyste se i vy stali hrdými majiteli fotovoltaické elektrárny od Schliegeru. Neváhejte a začtěte se do příběhů našich zákazníků ještě dnes!

      Proč Schlieger?

      Jsme zkušení, na trhu jsme od roku 2010

      5 100+

      Tepelných čerpadel

      11 900+

      Fotovoltaických elektráren

      1 000+

      Fototermických systémů

      Vyvíjíme a dodáváme zařízení nejvyšší kvality, vybavené pokročilými funkcemi.

      Investujeme do vývoje vlastních produktů a řízení pomocí umělé inteligence.

      Jsme členové těchto asociací

      Carousel - Dotace
      Fotovoltaika s garancí dotace

      Fotovoltaika s garancí dotace

      Výkonné a spolehlivé systémy, které vytáhnou ze slunce maximum. Konzultace zdarma. Velkorysé záruky.

      Chcete vědět, kolik s našimi produkty ušetříte?

      Využijte možnosti bezplatné a nezávazné konzultace. Ozveme se vám do 24 hodin.

        PSČ *

        E-mail *

        Telefon *


        Co získám v PDF nabídce

        Vyřešte energie jednou provždy!

        Nechte si zdarma vypracovat návrh fotovoltaiky nebo tepelka přesně na míru vaší spotřebě.

        Jsme jednička na trhu v počtu realizací

        Mapa+dodavka 1
        Přes 19 000 instalací v zemích EU

        Fotovoltaickou elektrárnu vám postavíme v nížině i na horách.

        PO – PÁ 8 – 16 hod

        Fotovoltaika
        do 30 dnů nebo zdarma!

        chevron_right

        Dotace až 195 000 Kč

        chevron_right

        Úspora až 60 % el. energie

        chevron_right

        Patentované bezrámové panely

        Sledujte nás